Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 21 nov 0 reacties

Staatsbezoek president Singapore – Staatsbanket

Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de Republiek Singapore, mevrouw Halimah Yacob, op 21 en 22 november 2018 een staatsbezoek aan Nederland. Zij wordt vergezeld door haar echtgenoot Mohamed Abdullah Alhabshee. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Outfit
Koningin Máxima draagt vanavond een asymmetrische japon uit de nieuwe collectie van Claes Iversen.  Qua kleur een mooie keuze, want het rood is een knipoog naar de rood/witte vlag van Singapore. 

Het diadeem dat koningin Máxima vanavond bij haar nieuwe aankoop draagt, wordt ook wel het pauwenstaartdiadeem genoemd. Edwin Fellner, onze juwelendeskundige, praat ons bij over de herkomst van het juweel. Edwin: De "Pauwenstaart“ parure bestaat uit een diadeem, collier en een devant de corsage/broche. Gemaakt in 1897 van de robijnen uit de nalatenschap van Koningin Sophie door de Frankfurter juwelier E. Schürmann voor de toenmalige koningin Wilhelmina. Voor zover bekend heeft Wilhelmina alleen het diadeem en de (inmiddels gedemonteerde) devant de corsage gedragen. Haar dochter Koningin Juliana droeg het collier bij haar inhuldiging, maar heeft andere delen van de set nooit publiekelijk gedragen. Prinses Irene, die de set geregeld droeg (ze kreeg deze ‘cadeau’ van haar grootmoeder Wilhelmina), heeft de set wel helemaal compleet gedragen. Irene heeft gedurende haar jonge jaren de parure veelvuldig in verschillende versies gedragen. Ze maakte optimaal gebruik van de veelzijdigheid van deze robijnen juwelenset. Echter, vanaf de jaren ´70 werd de parure niet meer gezien en de geruchtenstroom kwam op gang; de juwelenset zou door Irene zijn verkocht.. Maar ongeveer 40 (!) jaar later bleek dit niet op waarheid te berusten. Maxima herintroduceerde de tiara weer tijdens het Zweeds staatsbezoek aan Nederland in 2009. Dat onze huidige Koningin wel van een verrassing houdt, bleek ook wel weer tijdens het recente bezoek van de Duitse bondspresident Gauck, want daar „toverde“ ze het Pauwenstaart collier weer terug! Irene’s robijnen juwelenset was weer terug waar het hoorde, namelijk in de koninklijke kluis. De set wordt heel vaak gemixt met andere robijnen juwelen, voornamelijk die uit de Mellerio Robijn Parure.

 

Japon van Claes Iversen:

Brede ceintuurs kenmerken de nieuwe collectie van Iversen en dat is de trouwe MKM-er vast niet ontgaan: 


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments