Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 dec 46 reacties

In beeld: Máxima’s avondjurken van 2023

De gala’s van 2023 hebben we achter de rug. Hoogste tijd om terug te blikken op alle mooie avondjurken die Máxima ons voorschotelde.

Normaal gesproken stemmen we bij een dergelijke blog op het mooiste exemplaar, maar dit keer heb ik ze zelf genummerd van 1 tot 14. Nummer 14 vind ik het minst geslaagd, nummer 1 is mijn favoriet. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar ik ben wel heel benieuwd of je je een beetje kunt vinden in de volgorde.

Nummer 14: Laagjesjurk van Rebecca Ravenel
Noem me preuts, noem me ouderwets, maar ik vind plateauzolen onder een avondjurk zo’n enorme afknapper. Máxima heeft de lengte die ermee gewonnen wordt beslist niet nodig. Deze look komt door de schoenkeuze helemaal onderaan de lijst.

Nummer 13: Gatenjurk van Claes Iversen
Het idee van cut outs met een gouden randje kan ik absoluut waarderen, maar als je als koningin doorkijkjes bij de bil suggereert, dan moet je extra voorzichtig zijn met de rest van de styling. Ook hier vind ik Máxima’s plateauzolen en blote tenen dus verre van geschikt.

Prinses Máxima Centrum

Nummer 12: Avondjurk van fluweel en kant, een ontwerp van Costarellos.
Fluweel is een zware stof, kant een hele luchtige. Door de twee uitersten met elkaar te combineren, kun je prachtige avondjurken tot leven brengen. Dit ontwerp van Costarellos heeft -als je het mij vraagt- de sparkle niet. Ik zag Máxima tijdens het staatsbanket een stukje lopen en de sleep -al is hij bescheiden- tilde de jurk wel naar een hoger niveau.

PPE/Schoemaker

Nummer 11: Jurk met trompetmouwen van Luisa Beccaria
De jurk is prachtig. Zeker toen Máxima door de tuin van het Jordaanse koningspaar liep, had ze zowel iets krachtigs als iets feërieks. Helaas bleek het decolleté te diep voor een Islamitische bruiloft. Misschien volgdend jaar nog een keer dragen bij een feestje in Nederland?

Patrick van Katwijk, overname niet toegestaan

Nummer 10: Strepenjurk van Natan
Natan heeft bij Máxima een streepje voor. In dit geval diagonele strepen, die doorlopen in de grote volant bij haar schouder. Zou Máxima deze jurk gecombineerd hebben met mooie sandaaltjes en een nonchalant opgestoken kapsel, dan was hij hoger geëindigd.

Nummer 9: Pakistaanse jurk
Tijdens een VN-bezoek aan Pakistan bezocht Máxima het atelier van Mahpara Khan. In de grote doos die ze kreeg overhandigd, zat de jurk die je hieronder ziet. Het borduurwerk is prachtig en traditioneel. Dat deze jurk op nummer 9 staat heeft vooral te maken met de nóg mooiere jurken die dit jaar werden gedragen.

Close-up:

Nummer 8: strapless avondjurk van Taminiau
Tijdens het besloten huwelijk van prins Ferdinand zu Schwarzenberg en Marie Friling droeg Máxima een strapless avondjurk van Jan Taminiau.

Hier zie je de jurk beter. De foto is genomen tijdens het staatsbanket voor de Argentijnse president. En ja, als dit het niveau is van nummer 8 op de lijst, dan zegt dat wat over de rest van de jurken. We kregen veel moois te zien dit jaar!

PPE

Nummer 7: tweedelige combinatie van Claes Iversen
Van een afstandje zie je het niet, maar Máxima draagt hier toch echt een losse top en rok. Beide kledingstukken bestaan uit een basis van zijde satijn, waarop -met de hand- nachtblauw guipure kant (een grove kantsoort met open achterkant en reliëf) is aangebracht. Voor een extra feestelijk effect is het kant versierd met kleine pailletten in dezelfde kleur. Bij de rok is gekozen voor een asymmetrisch verloop, geconcentreerd op de rechterzijde van de rok; de kant waar Máxima’s hoedenrand ook heenbuigt. Nu zie je hier geen hoed, maar de rok deed voor het eerst dienst op Prinsjesdag 2016 en toen speelde de hoed natuurlijk een belangrijke rol. Prinsjesdag is immers hoedjesdag.

Nummer 6: Koffiebonen van Taminiau
Het is tegenwoordig helemaal in om doorkijkjes te suggereren met een huidkleurige stof. Dat zie je ook bij deze jurk van Taminiau. Over een huidkleurige basis is een transparante laag tule aangebracht, waarop het groene kant is geborduurd. Hierdoor lijkt het net alsof de blaadjes op Máxima’s huid zijn aangebracht. Het volume bij het rokgedeelte hebben we te danken aan stapeltjes stof, die in het midden zijn vastgenaaid. Door deze aanpak vallen ze bol als een koffieboon.

PPE

Nummer 5: Jurk met pelerine
Wat zal Máxima gefonkeld hebben toen de felle lampen in de Burgerzaal doofden (die staan altijd aan als de pers moet fotograferen/filmen) en de kaarsen het overnamen. De pelerine (korte cape) is voorzien van rijk borduurwerk, waardoor de jurk verder weinig nodig heeft. Heel, heel mooi dit. Jammer dat er geen foto’s van het totaalplaatje zijn.

PPE

Nummer 4: Godinnenjurk van Taminiau
Ik stond er met mijn neus bovenop toen Máxima haar twaalf jaar oude godinnenjurk van Tanminiau weer tevoorschijn haalde. Door het prachtig verzorgde haar, de fonkelende juwelen en de zwierige stof was Máxima de ster van de avond.

Nummer 3: roze wolk van Taminiau
De vierde Taminiau van 2023 en ook dit is toch weer een plaatje? Het rijk geborduurde lijfje fonkelt prachtig in het kaarslicht, terwijl de rok vol froufrou (rondjes stof, in het midden vastgezet met een paar steekjes) suggereert dat Máxima op een wolk zweeft. Deze jurk mag van mij nog wel een paar keer dienst doen!

PPE/Nieboer

Nummer 2: jurk met ballonmouwen van Claes Iversen
Je zult het me misschien nog wel horen zeggen op tv de komende dagen: voor Máxima was 2023 het jaar van het grote gebaar. Of je het nu hebt over de gatenjas, de bloemenmantel van Prinsjesdag, de paarse jurk met schoudertoef of deze robe met wauwmouwen: keer op keer bewees Máxima dat ze qua mode niet is ingedut. Na twee, drie sobere coronajaren was dat voor mij wel een opluchting. Daarom staat deze felrode robe ook op nummer 2. Als aanmoediging voor onze koningin: ga zo door in 2024!

PPE

Nummer 1: Schimmeljurk van Iris van Herpen
Voor deze showstopper liet Iris van Herpen zich inspireren door schimmels en schimmeldraden. Dat klinkt vies en verre van aantrekkelijk, maar wauw: wat Máxima hier draagt is ware kunst. Het geborduurde lijnenspel op het ragfijne tule. De plissémouwen die om de koningin heenwaaieren en dan promoot ze ook nog eens Dutch Design in Parijs. Een tien met een griffel!

PPE

Natuurlijk ben ik heel benieuwd welke jurk jouw favoriet is. Laat je het me weten in een reactie?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
46 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een mooi overzicht.
De jurk van Iris van Herpen is wat mij betreft een winnaar gevolgd door de oranje godinnenjurk (4) en de prachtige Pakistaanse jurk (9)! Die laatste is wat mij betreft net zo’n winnaar als de jurk van van Herpen, dus hopelijk gaan we die nog vaak zien
Nummer 2 vind ik echt niet mooi, maar nummer 14 en en 12 hadden van mij echt wel hoog in de top 10 mogen staan. Marokko leuk dat ze de mooie blauw gouden combinatie van Claes Iversen weer gedragen heeft en de Taminiau jurken zijn altijd een feestje.

2 en 5 mogen van mij wel een stukje lager op de lijst en 11 mag omhoog.. voor de gelegenheid mss toen minder gepast maar wat een mooie jurk…nummer 1, 3 en 8 zijn ook fantastisch… de laagst gepositioneerde jurken ben ik helemaal met je eens… echt minder!!

Voor mijn gevoel ga ik nu wel iets barbaars zeggen..

Nummer 9 staat voor mij op 1. Super!
Nummer 5 op 2
Nummer 6 op 3
Dan nog een eervolle vermelding voor nummer 4.

Nummer 8 zit wel prachtig, maar ik houd niet zo van strapless.

En de rest kan me niet bekoren..

Helemaal niet barbaars. Nummer 9 is wat mij betreft ook een winnaar

Meike, ik vind het niet barbaars, ben juist blij dat ook jij en anderen nr 9 bovenaan hebben staan .
Ik vind het echt een prachtige jurk, die hopelijk nog eens gedragen wordt.
Ook dit prachtige borduurwerk vind ik een kunstwerk.

Ik vind dat je een goede keuze hebt gemaakt, Josine! Weet jij ook waarom Maxima in het lang gaat in Parijs en mevr. Macron niet?

Dank voor je uitleg! Wat mij betreft steekt mevr. Macron zo wel érg af bij Koningin Maxima. Dus idd, ze wilde misschien graag haar knieën showen.

De iris van herpen jurk steekt er voor mij met kop en schouders bovenuit!

Voor mij steken de avondjurken van Jan T. er met kop en schouders bovenuit, zo tijdloos, puur vakmanschap en altijd dé perfecte pasvorm. De rode CI jurk vind ik mooi qua kleur en materiaal, maar is er echt een van ‘grote stappen snel thuis’. ‘Het kunstwerk van Iris van Herpen’ vormt zo’n twee-eenheid met de draagster, werkelijk heel uniek en zo super mooi…

Last edited 6 maanden geleden by Catherine

Nummer 5 jurk met pelerine. Dat is voor mij de nummer 1.
De schimmeljurk vind ik veel minder mooi.

Ik ga voor Josine’s nr 3.
Zo mooi!

De groene jurk vind ik als gala jurk het allermooist staan.
Die gaten jurk vind ik verschrikkelijk.
De herpencreatie vind ik,zoals ook al gezegd,iets voor artiesten en actrices. Niet voor de koningin

Heel leuk, deze top 14 van Josine!
Nog leuker dat wij erop mogen schieten volgens onze keuze.
Een heel aantal jurken zijn prachtig en zou ik weinig aan veranderen op deze lijst.
Hooguit wat plekjes op of neer verschuiven, maar dat is lood om oud ijzer.
Toch heb ik wel een aantal forsere wijzigingen op mijn persoonlijke voorkeursladder.
Met stip op nr. 1 staat bij mij de schitterende Pakistaanse japon van Josine’s nr. 9
En op nr. 2 kan ik niet anders dan die prachtige warm rood fluwelen japon met kantstroken zetten, die ik dus van Josine’s ladder op nr. 12 naar boven gesleept heb.
Deze twee jurken vind ik zó’n echt koninklijke uitstraling hebben!
Op mijn nr. 3 zet ik de schimmeljurk van Josine’s nr. 1, omdat ik die buitengewoon chique en apart vind, maar dan wel alleen voor een bijzondere gala-avond met kunstig kapsel en groots diadeem, want heel diep in m’n hart voelt deze japon meer voor een artieste in de show-wereld dan voor een koningin.
Maar Maxima weet hem subliem te etaleren met glansrijk effect.
Tenslotte, sorry Josine, ga ik jouw rode nr. 2 met die flodderige soepmouwen en te lange rok op mijn keuzeladdertje naar beneden laten zakken tot nr. 13 en de vormeloze gestreepte strandjurk van nr. 10 duw ik nog wat verder neerwaarts op nr. 14.
Wat een super blog om hiermee aan de slag te zijn geweest.
Top Josine!👍

Nr 9️⃣ yes.. 🌟

🌟 Klaarblijkelijk, nr 9️⃣ méér dan een japon een koningin passend, en nr 1️⃣0️⃣ meer dan ondergewaardeerd, ofwel fabuleus 🙌🏼
Iris van Herpen m.i. teveel overgewaardeerd; great art maar teveel ‘een Máxima kunstje, ik zie een mannequin lopen, een levende etalagepop, een bewegend decor… not in every inch a queen, jammer.

7 of 8, kan niet kiezen.
Nr 14 is meer een kunstwerk dan jurk.

Josine, wat een leuk overzicht en een mooie ranking. Ik kan echt niet kiezen welke jurk ik het mooist vind. Ben het absoluut eens met je plateauzolen / sandalenpmerkingen.

Nr 3 en 4 omdraaien, nr 9 mag wel wat hoger op de lijst en nr 10 mag in de zak van Max ofzo. Nr 5 is ook heel mooi. Smullen, dit overzicht 💃🏼

Nr 7 uit een eerdere collectie omwille vàn de overloop van top nr rok.
nr 2 uit een recente collectie omwille van de mooie (welsiswaar onpraktische) mouwen

Nr 12 naar 9, 9 naar 2 en 2 naar 12😀 wb de nr 1 ben ik t helemaal met je eens. De gatenjurk vind ik fantastisch maar idd de schoenen eronder, aiii. Ik zag ze nog een keer met zwarte panty🥴. We duperleuk om ze zo op een rijtje te zien

Nr 9️⃣ naar 2 , zekers 🌟

9 en 11, alhoewel 11 voor de gelegenheid niet zo geschikt. 12 op de 2e plaats.

9️⃣🌟🌟🌟🌟

Nummer 9 vind ik zo mooi, passend bij de bruiloft in Jordanië, en omdat ze deze cadeau heeft gekregen in Pakistan maakt het extra bijzonder! De andere jurken in dit overzicht zijn ook schitterend maar nummer 9 is toch wel heel speciaal.

9️⃣ rocks alweer 🌟

Jurken 14 en 10 vind ik niet bijzonder. De styling helpt ook niet. Jurk 12 leek deze keer een kerstboom met al die decoraties en juwelen.
De gatenjurk kon vond ik leuk, maar heb ik nu wel gezien. Svp geen derde keer.
Verder mooie avondjurken, zonder daar een rangorde aan te kunnen geven. Ik houd ook wel van het lef van de rode jurk op 2. Maar ja, niets kan dit jaar op tegen de jurk van Iris van Herpen en het totaalbeeld die avond.

Ha Josine,,, mijn lijst ziet er totaal anders uit. Maar dat mag want smaken verschillen. Overeenkomst: nummer 14 staat bij mij ook op nummer 14 maar verder staat bij mij met stip op 1 : nummer 12
– op plaats 2 : nummer 3 – op plaats 3: nummer 9
Met nummer 7 is iets raars aan de hand. De eerste keer dat Maxima deze jurk droeg was ik er helemaal weg van . Ik vind er nu niets meer aan. Ik kan alleen niet duidelijk krijgen waarom niet.

9️⃣🌟….,in de top 3

Ha Josine,,, mijn lijst ziet er totaal anders uit. Maar dat mag want smaken verschillen. Overeenkomst: nummer 14 staat bij mij ook op nummer 14 maar verder staat bij mij met stip op 1 : nummer 12
– op plaats 2 : nummer 3 – op plaats 3: nummer 9

Yessss, alweer 9️⃣ in de top 3️⃣ 🌟

Ik vind nr. 3 de allermooiste. Ik ben niet zo weg van de cape bij 1. Veel mooie jurken in deze blog.

De kunstzinnige schimmeljurk van Iris van Herpen staat ook bij mij op nummer 1. Ik kan mij niet voorstellen dat de koningin in haar koninklijke leven deze jurk nog kan overtreffen;) Maxima heeft sinds haar begin aan het Nederlandse Hof altijd haar prachtige avondjurken herdragen. Maar het is mij opgevallen dat zij in 2023 meer heeft herdragen dan ooit. Voor mij als royal fan een feest om te zien. Meer dan ooit staat duurzaamheid hoog in het vaandel:)

Het overzicht laat zien dat ze prachtige japonnen bezit. Enkele opmerkingen: 14, best mooi maar niet met zwart (bruin?), 11: mooi, décollete ietsjes hoger dicht, 9: heel mooi, vakwerk, lijkt wel zwaar door alle kralen, 6: mijn favoriet, al sinds ze deze droeg in Ierand, 4: mooi zwierig.

10 en 13 verdienen niet het predicaat avondjurk. Verder ben ik het eens met jouw lijst. Prachtige jurken die Maxima allemaal goed staan.

Als ik een onderscheid mag maken tussen nieuw en eerder gedragen staat bij de nieuwe creaties nr 1 van Iris van Herpen ook bij mij op 1, hemelsmooi! Als nr 2 kies ik hier de Pakistaanse dress van Mahpara Khan, niet mooi vind ik nr 10, de strepenjurk van Natan, van de oudere jurken blijft de 2-delige set, nr 7 van Iversen met de kanten top mijn favoriet, gevolgd door de “Godinnenjurk”, nr 4 van Taminiau

Daar gaan we weer, 9️⃣🌟 op twee 🙌🏼

Interessant om jouw persoonlijke top 14 te zien, Josine. Het is duidelijk dat je lef waardeert, gezien de rode jurk op nr. 2. Jouw nr. 1 was niet echt een verrassing, het is natuurlijk ook een subliem ontwerp.
Mijn persoonlijke nr. 1 is de poederroze strapless avondjurk van J. Taminiau: een schitterende, verfijnde stijl in een prachtige kleur. Hopelijk krijgen we hem in 2024 nog eens te zien.

Nr.9 vind ik zooooo mooi, het prachtige borduurwerk, de elegante stijl, dit is echt een koninginne jurk.
En eerlijk gezegd, vind ik het ook wel mooi om eens niet zo.n blote jurk te zien .

9️⃣🌟…. need to say more?

helemaal eens tot en met nr. 9, al dan niet in dezelfde volgorde. De foto van nr 7 is jammer genoeg niet al te best, maar eindigt bij mij ook hoog. Wat heerlijk om zoveel moois te kunnen dragen en dat in één jaar.

De nrs 2,7,10 en 12 vind ik niet mooi. Verder een prachtig overzicht. Wat heeft Maxima toch een prachtige avondjurken. Af en toe een misser, niet alleen qua stijl maar ook qua moment keuze zoals de blauwe Luisa Beccaria bij het Jordaanse huwelijk. Dat vind ik echt een misstap. De diagonale streep jurk van Natan is meer een “zak” als een jurk

Nrs 10 & 14 zou ik niet tussen de galajurken zetten. In mijn beleving zijn dat “gewoon” maxi-jurken, eerder casual/ boho lange jurken dus. En misschien net niet lang genoeg voor gala, want die jurken komen toch tot op de grond, dacht ik?
Ik vind het zo moeilijk om hier een favoriet uit te kiezen! Behalve de strepenjurk van Natan, zijn ze stuk voor stuk prachtig, Maxima is geweldig gestyled en sommige zijn echte museumstukken, zoals de gatenjurk en de Iris van Herpen. Show stoppers.
Ik denk dat ik toch ga voor de 8 van Taminiau, die ze voor het eerst droeg op het huwelijk van haar broer in Oostenrijk. Zo majestueus en ongelofelijk mooi!

Mooi overzicht weer Josine🤩
De nummer 14 als laatste ben ik het roerend mee eens, niet door de plateau schoenen, maar dat is nu echt zo’n jurk die meer huid moet laten zien. En lange mouwen én lange lengte én een vrij hoge, ronde hals en dan ook nog een vrij donkere bedrukte stof. Een bescheiden v-hals, of een split, of kortere mouwen, had de jurk meer lucht gegeven. Nu toont de jurk wat ouwelijk en zwaar.
De nummer 1; hoe kan het ook anders. Op eenzame hoogte zweeft deze “schimmel”jurk bovenaan de lijst. Een adembenemend sprookje wat mij betreft.
Tussen deze 2 jurken in kan er eens een jurk van plaats wisselen, maar dat vind ik persoonlijke voorkeur (ik vind de lichtrose op nr. 3 bijv. minder, omdat ik niet zo van zo’n zachte kleur houd, dus ik zou graag de groene op 3 zetten), maar in grote lijnen ben ik het met je eens (zeker ook de rode op nr.2, wat een beauty!).
Heerlijk verder om ze allemaal nog eens langs te gaan.