Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 11 mrt 22 reacties

De stijl van Sophie, hertogin van Edinburgh

Als er één royal is met toppers én missers dan is het Sophie wel. In de maand maart duiken we in haar kledingkast. Met vandaag: een stijlanalyse.

Toen we deze blog begin deze week schreven, was ze nog de gravin van Wessex. Gisteren, op zijn 59e verjaardag werd prins Edward de hertog van Edinburgh en Sophie daarmee hertogin. Qua titels gebeurt er momenteel dus van alles en qua mode ook.

De stijl van Sophie is chic, kleurrijk en klassiek. Bij formele gelegenheden draagt ze voornamelijke effen stoffen en rokken tot over haar kuit. Haar grootste modekracht? Een bonte verzameling (veren)hoeden.

Geboren als Sophie Helen Rhys Jones in Oxford, is Sophie een echte Britse van geboorte. In 1999 werd de verloving met prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth ll, aangekondigd. Qua mode begon Sophie veilig. Grijs, zwart, donkerblauw en wit domineerden in haar kledingkast. Haar blazers, jurken, rokken en pantalons waren verhullend, minimalistisch en vaak voorzien van een Brits tintje.

Bij haar verloving droeg ze een grijs mantelpakje met steentjes.

Bruidsjapon

Op 19 juni 1999 trouwde Sophie met prins Edward. Op haar grote dag droeg ze een zijde organza bruidsjapon die werd ontworpen door Samantha Shaw. De jasjurk werd versierd met meer dan 325.000 parels en kristallen kralen. Deze versierden de halslijn (v-hals), de wijde mouwen en de rok. Sophie droeg een lange sluier gemaakt van zijden tule en kristallen, die op zijn plaats werd gehouden door een diamanten tiara uit de privécollectie van haar schoonmoeder koningin Elizabeth.

Eigen stijl

De eerste twintig jaar van haar huwelijk heeft Sophie nooit gebruik gemaakt van een stylist. In 2015 vertelde ze in een interview dat ze aan het begin van haar koninklijke carrière moeite had met het vinden van een eigen stijl. Inmiddels heeft ze de ‘job’ naar eigen zeggen omarmd.

24-02-2009 Sophie bij een herdenking ter gelegenheid van de Queen Mum. Foto ©PPE/Nieboer
2011 Sophie bij de Order of the Garter. Foto ©PPE/Nieboer

Best Dressed List

In 2015 verscheen Sophie’s naam in de modelijst ‘Vanity Fair’s Best Dressed List’. Een hele opsteker voor de Britse Gravin, die in een interview aangaf dat ze erg verrast was. Haar naam stond op deze lijst tussen namen als die van Amal Clooney, Charlotte Casiraghi en koningin Letizia. Een hele eer!

Sophie tijdens een Garden Party bij Buckingham Palace. Foto ©BSR Agency

Naar verluidt maakt ze tegenwoordig wel gebruik van een stylist. Pandora Delevingne, de moeder van model Cara Delevingne, zou haar rond 2019 een make-over gegeven hebben. Inderdaad is er in de garderobe van de hertogin wel het een en ander veranderd. Rokken tot over de kuit zijn tegenwoordig haar handelsmerk, net als grote (veren)hoeden. Qua stoffen wordt er vaak gekozen voor effen. Om wat leven in de brouwerij te brengen, duikt er negen van de tien keer ook een tegenkleur op. Bij de witte jurk hieronder is dat donkerblauw.

Sophie tijdens de Commonwealth Day Service in 2020. Foto ©BSR Agency

Ook de A-lijn is momenteel in trek. Deze belijning herken je aan een aansluitend bovenlijfje en een gerende rok.

Als Sophie op Royal Ascot verschijnt, is ze een opvallende verschijning. Vooral de hoeden die de dames dragen vallen op, het is een echt hoedenfeestje!

Voor de Britse monarchie is Sophie in vele opzichten een zegen. Op het gebied van mode is haar inzet en respect voor de kroon ook zichtbaar. Voor de begrafenis van de Queen liet ze een mantel borduren met lelietjes van dalen, de lievelingsbloem van Elizabeth ll.

BSR Agency

Op onderstaande foto komen alle aspecten van Sophies stijl mooi naar voren. Een A-lijn, effen stof, rok tot de kuit, grote verenhoed en een waardige, chique uitstraling. Op naar blog 2: Sophies toppers en missers.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
22 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Typisch engels, qua stijl en qua uiterlijk. Met het wat kortere haar vond ik haar in het begin een imitatie van Diana, maar ze heeft steeds meer haar eigen stijl gevonden. En al die hoeden, wat een feetjes!

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Doet ze goed hoor! Ze is er echt in gegroeid vind ik. Net als Catherine. Leuke vrouwen en ze kunnen het goed met elkaar vinden, die hele familie trouwens. Ongelovelijk wat die Meghan en uiteraard Harry «weggegooid» hebben.

Helemaal mee eens.

Heel mooi die A-lijn jurken en rokken tot op de kuit of net boven de enkel.. heel vrouwelijk en verzorgd en fijn dat Sophie van kleur houdt. Ze gaat rustig haar eigen weg, ook qua mode… heel mooi.. meestal! En ach die enkel misser… je hoeft niet altijd een 10 te zijn😉

De laatste jaren heeft ze met haar over-the-top midi jurken een eigen kledingstijl ontwikkeld.
In functie een soort Margriet en Pieter. Ook doordat andere royals uitvielen en zijzelf na enkele missers, zich stug hebben vastgebeten in hun rol.

De laatste jaren heeft ze een hele mooie stijl gevonden. Niet te opvallend, gewoon goed.

‘Royal and loyal’ is ze altijd en heel verzorgd qua uiterlijk en kleding. Ze blijft ook bij zichzelf en laat zich niet gek maken, een super stabiele factor binnen de Engelse monarchie, waar ze zuinig op mogen zijn en daarom zijn de titels meer dan verdiend!

Ik hou van haar stijl en haar hoeden zijn vaak prachtig. Mooi gebaar van zwager KCIII om haar man en haar te benoemen tot Duke and Duchess of Edinburgh.

Zeer stijlvolle , verzorgde en mooie verschijning !!! en wat een lieve uitstraling heeft sophie !!!

Deze stijlanalyse van Sophie toont heel chique en stijlvolle kleding, met een uitstraling die precies past bij het Engelse koningshuis.
Leuk om meer van haar te zien in maart.
Voor mij springt de groene japon met zwarte strikceintuur en zwart hoedje eruit, evenals de japon met lichtblauwe rok en bewerkt bovenstukje en het schattige lichtblauwe hoedje met grote veer.
De zwarte mantel met geborduurde lelietjes van dalen vind ik een topper. Zo fijntjes, en wat een mooi eerbetoon aan de overleden Queen!

Mag ik nog een keer de vraag stellen of het mogelijk is om in een blog met veel foto’s, zoals in deze rubriek meestal het geval is, de foto’s te nummeren, zodat we wat makkelijker kunnen verwijzen in onze reacties?

Ik ben het met Lieske eens want nu moet je schrijven:
”de witte bloes met blauwe rok, die met die witte stippen, nee, ik bedoel niet die met de zwarte stippen maar die ene met de V-hals”

En dan moeten anderen evengoed naar boven scrollen om te kijken welke dat is want als er zoveel foto’s staan krijg je die niet allemaal in je hoofd als iemand daar wat over zegt.

Stijlvol en netjes! Een goede inzet voor het Engelse Koningshuis!

Jaaaaa, leuk! Ik vind haar stijl over het algemeen mooi en zwierig. Ik verbaas mij over haar arbeidsethos. Volgens mij zien we haar (veel) meer dan haar schoonzus aan t werk voor het Engelse koningshuis.

Je bedoelt prinses Anne neem ik aan?
Nou, dat is juist de meest hardwerkende van het Engelse koninklijk huis, dat is al zo vaak duidelijk gemaakt als er weer eens een lijst bekend werd gemaakt over wat iedereen het jaar daarvoor had gedaan.
Maar, zij is geen glamoureuze jonge dame dus zijn de kranten etc. niet erg in haar geïnteresseerd, Schandalig maar waar…

Mooie, bescheiden en toch aanwezige hertogin nu.
Inderdaad, van harte gegund deze titel.

Na wat missers in het begin is ze inderdaad uitgegroeid tot een gewaardeerd lid van de Engelse koninklijke familie en ik gun haar en haar man van harte de titel van Duke en Duchess of Edinburgh. Sophie ziet er meestal heel Engels keurig en netjes uit, passend bij haar officiële taken

Jarenlang was Sophie een van de onopvallendere Britse royals, die ik niet echt interessant vond om te volgen. Maar wat is zij goed in haar koninklijke rol gegroeid! Als een van de hardst werkende Britse royals verdiend zij ook echt een prominentere rol en gun ik haar de titel van hertogin zeer. Qua kledingstijl doet Sophie het de laatste jaren inderdaad steeds beter. Ik vind die lange jurken met A-lijn wel veel van hetzelfde, maar het is altijd verzorgd en uiteindelijk telt vooral haar inzet en positieve uitstraling.

Mooie outfits en passend bij haar “no nonsense” uitstraling.

Ik vind Sophie alleen maar knapper en mooier eruit gaan zien! De laatste outfits vind ik dan ook het mooist. Stijlvolle vrouw, mooi dat ze nu hertogin is geworden.