Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 23 nov 26 reacties

Zoveel capejassen heeft Máxima

Hoeveel capecaots heeft Máxima eigenlijk? Waar zijn ze gekocht? En waarom is de koningin zo dol op het kledingstuk? Deze blog levert antwoorden en heel veel mooie foto’s.

In Nederland kijken we graag met een praktische en pragmatische blik naar kleding. Máxima’s verrassendes keuzes, van de ene handschoen tot de hoge hak, leveren dus met regelmaat opgetrokken wenkbrauwen op. Zo ook de capecoat.

Deze capecoat kan Máxima aan twee kanten dragen. (c) BSR/PPE

De tussenweg tussen mantel en cape zou voor mij, gewone sterveling, slechts kastvulling zijn. Als ik op een dag als vandaag mijn kinderen met de fiets van school haal, ben ik maar wát blij dat ik een warme winterjas -met mouwen!- tot mijn beschikking heb. Als ik koude armen heb, krijg ik de rest van mijn lijf niet meer warm. Capecoats laat ik dus rustig in het rek hangen voor Máxima en consorten.

PPE

Zij kunnen de nieuwe trend wel gebruiken, want laten we eerlijk wezen: tijdens een koninklijk optreden hoeft Máxima vaak maar een meter of zes, zeven over de rode loper. Als ze langer dan 30 seconden in de buitenlucht vertoeft, is dat al uitzonderlijk. En ja, die tijd zou ik ook nog wel kunnen overbruggen in capecoat.

PPE

Daarbij heeft het kledingstuk nog meer voordelen, want door de doorkijkjes aan de voorzijde en bij de armen, kunnen we een glimp opvangen van de outfit daaronder. Belangrijk, want als Máxima iedere keer in dezelfde, dichte winterjas op de rode loper zou verschijnen, zouden fotografen hun camera’s wel kunnen opbergen.

Daarbij is het ook alles behalve prettig om voor het oog van de camera’s uit een winterjas te moeten worstelen. Zowel bij shoulderrobing (een mantel los om de geslagen) als een capecoat kan Máxima de stof rustig van haar schouders laten glijden en haar aandacht bij de gelegenheid houden.

PPE

Dat Máxima dol is op lange capecoats, begrijp ik dus wel. Omdat ze het kledingstuk in de herfst en winter bij bijna ieder optreden draagt, lijkt het net alsof haar kast er vol mee hangt. Dat valt in werkelijkheid nog wel mee. Door de jaren heen hebben we Máxima met tien verschillende capecoats gezien. (Sommige exemplaren kunnen aan twee kanten gedragen worden. Die zijn hierbij geteld als twee. De korte capecoats en pelerines zijn niet meegeteld.)

De bordeauxrode capecoat komt van Valentino, de camelkleurige met asymmetrische sluiting (tweede van rechts) van Claes Iversen. De overige ontwerpen hebben we te danken aan Alicia Audrey, die al een paar seizoenen nauw samenwerkt met modehuis Natan.

Een capecoat met kleurverloop van Jan Taminiau.

Vreemde eend (of mooie zwaan?) in de bijt is de gestreepte capecoat van Isabel Marant, die tot nu toe alleen gedragen is tijdens een bezoek aan het Textiel Museum in Tilburg.

Foto met dank aan Teatske

Als je alle foto’s naast elkaar hebt gezet, zul je zien dat er in deze blog zeven van de negen capecoats te zien zijn. Een grijs-groen ontwerp (dubbelzijdig draagbaar) van Alicia Audrey x Natan ontbreekt, want Máxima heeft die tot nu toe alleen privé gedragen. Maar niet getreurd: prinses Mette-Marit heeft hem ook. Krijg je toch een beetje een idee wat ons misschien nog te wachten staat.

BSR

Enkele twijfelgevalletjes: zijn het nu capecoats of niet?

De mantel met applicaties van ijzerwaren. Couturier: Claes Iversen.

PPE
PPE

Mis je er nog een? Laat het me even weten via een reactie of mailtje. Dank je wel!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
26 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind deze capejassen heel leuk bij Maxima. Omdat je de outfit die eronder kan zien. Voor een Koningin heel handig en mooi. Voor mij op de fiets inderdaad niet haha

Handige mantel. Interessant in deze verschillende kleuren ..

Koninklijk mooi deze capes. Van mij mag ze die heel vaak dragen.

Mooi, mooi, mooi! Zeker voor de korte ogenblikken dat je een jas nodig hebt een super oplossing. Ik vind het prachtig, maar je hebt voor lange capecoat wel echt lengte nodig (ik vind mijzelf daar te klein voor) en daarom vind het bij Máxima zo sjiek staan. De groene mag inderdaad binnenkort in het openbaar gedragen worden.

Ik ben dol op capejassen. Ze zijn heel wat warmer en comfortabeler dan je in eerste instantie zou denken en bovenal vind ik het een heerljke afwisseling in het straatbeeld, gezien de vele donsjacks en wollen blazermantels. Effen vind ik het mooist, al is die met kleurverloop in combinatie met de japon ook heel mooi. De allermooiste blijft voor mij de camel Claes Iversen cape, echt super chique met de iets donkerdere accessoires.

Capecoats….heel chique, en Maxima weet ze ook op een zeer elegante wijze te dragen!
Een grote hoed erbij versterkt het zwierige effect.
Persoonlijk vind ik het ’t mooist wanneer er een andere kleur jurk of rok-blouse met lange mouwen onder gedragen wordt, zoals bij de zwarte cape met grijze japon en grijze cape met groene japon.
Een stevige, maar soepele stof leent zich het best voor de capecoat.
Hoe dunner de stof, hoe meer kreukels wat een flodderige aanblik toont (zie lichtbeige cape). En dat is jammer.
Wat mij betreft mag Maxima er naar hartelust mee variëren (lekker mixen en matchen!)

De capecoat vanClaes Iversen vind ik echt de allermooiste. Ik vind de capecoat een mooie oplossing, zoals gezegt , een winterjas is dan toch lastiger. En een omslagdoek/pashmina slordiger. Zeker met in en uitstappen van auto’s. En het zijn vaak maar korte stukjes die in de buitenlucht gelopen worden. Ook de mantel met ijzerwaren van Claes Iversen vindt ik heel mooi, jammer dat deze niet meer gedragen wordt. Ik zie zelf de associatie niet met de 2e wereldoorlog

Lente-Tine, helemaal capecoat eens ❣️

Grappig Máxima kijk vast naar je site want de jurk van foto 1 draagt ze vandaag weer eens

Ik vind een capecoat netjes staan. Begrijpelijk dat ze niet altijd in haar binnenkleren buiten wil staan. Shoulderrobing vind ik lelijk en slordig staan, alsof ze wil zeggen: ‘Ik wil hier eigenlijk niet zijn, maar ik ben toch maar gekomen en als ik de kans krijg weg te glippen, doe ik dat.’

Zeker Eva sluit ik me bij aan. En met een cape is dat zeker niet nodig

Mijn favorieten zijn de antracietgrijze cape met de groene jurk eronder (en prachtige hoed!) en de auberginerode cape met de plissérok eronder. (Jammer van de bruine laarzen die het m.i. wat erg massief maken) Maar qua kleur en belijning allebei prachtige, stijlvolle creaties met koninklijke allure.

Heerlijk om steeds een andere cape te kunnen dragen,en ze zijn allemaal mooi.
Ik begrijp dat ze dit graag draagt, elegant en praktisch.
En het heeft een echt koninklijke uitstraling, dus blijven dragen maar… !!

Inderdaad Josine, zag de foto’s ook en dacht exact hetzelfde. ‘Kom maar door met deze vlotte groene tikkie casual outfits….’

Same same hier Catherine, die groene tikkie casual outfit = 🤩 inclusief muts en 😎

Jaaaa, fantastische outfit, casual

Eigenlijk allemaal geslaagd! Heel elegant EN praktisch. De capejas van Claes Iversen (prachtig!) is in de categorie capejassen “meer jas dan cape”, en bij deze gaat het argument niet op dat ze het gemakkelijk van haar schouders kan laten glijden.

Hahaha 😀

Klopt, maar deze is nou juist mooier als hij dicht zit 🙂

Zo’n cape geeft een heel elegant beeld en wat zitten er juweeltjes bij, de bordeauxrode of dat schitterende ontwerp van Taminiau maar ook het grijze exemplaar van gisteren staat haar geweldig! Ik hou hiervan!

Oh ik houd zo van deze stijl. Ze staan Maxima geweldig. En best praktisch (voor een koningin 😉 De asymmetrische camel van CI vind ik uitzonderlijk mooi. De gestreepte van Marant is ook een plaatje.
Ik heb er zelf ook een en die koester ik. Evenals een lange bodywarmer voor de sportievere momenten. Ik draag ze bijna constant in de herfst en lente. Maar ik hoef dan ook geen kleine kinderen meer op de fiets naar school te brengen. Daarvoor zijn ze inderdaad echt niet geschikt Josine.

Helemaal eens Anniek en je brengt me op een idee: een lange bodywarmer, dat lijkt me ook wel wat.

🫶🏼 Mee eens Anniek, de camel versie van CI is werkelijk prachtig, maar m.i. geen echte cape….

🔩 De sublieme grijze ‘mantel met ijzerwaren’ is en blijft een prachtige weergaloze mantel ( met ijzerwaren, djw Josine in deze 🙏🏼)….

🙃 … en wat leuk Anniek om in jouw bericht de bodywarmer te lezen. 👍🏼 Ik heb weliswaar geen lange versie maar inmiddels wel 4 (mannen) versies idd voor lente en herfst maar klimatologisch gezien ook prima inzetbaar tijdens zomer en wintertijden incuis eventueel andere kledingstukken….

Máxima en cape /coat/ dressing zijn zoals blijkt een winning match 👌🏼