Avatar foto Door Josine Droogendijk

Wil je zien: Amalia in gala, mét diadeem

De eerste foto van vanavond: Amalia in gala, mét diadeem! Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk!

Prinses Amalia draagt het diadeem van de zogeheten pauwenstaart-parure.

(c) Patrick van Katwijk
(c) Patrick van Katwijk

De jurk van prinses Amalia is ontworpen door Jan Taminiau. (bron: Rick Evers) De basis is organza (soepele, doorschijnende zijde met een glans), waarop bladmotieven van georgette en kant zijn aangebracht. Passend bij de stijl van de ontwerper, vloeit het borduurwerk vanuit de taille uit naar bijna neits. Dat noem je ook wel degradé. De keuze voor Taminiau is opvallend; niet eerder zagen we de prinses met een ontwerp van zijn hand.

(c) Patrick van Katwijk

De pauwenstaart-parure bestaat uit een diadeem, collier en een grote broche (devant de corsage).

De parure werd in 1897 gemaakt voor Wilhelmina, die het jaar erna ingehuldigd zou worden. Voor de set werden robijnen uit de nalatenschap van koningin Sophie gebruikt. De Frankfurter juwelier E. Schürmann kreeg de opdracht.

Wilhelmina werd meermaals met de juwelen gezien. Omdat zij ze zag als privébezit, kon ze ermee doen wat ze wilde. Dat werd ook wel duidelijk op 31 januari 1959, de 21e verjaardag van prinses Beatrix. Niet de jarige Jet, maar prinses Irene ontving van haar grootmoeder de pauwenstaartparure.

In de jaren zeventig werd prinses Irene met de broche, het diadeem en het collier gezien, maar vervolgens de twee laatstgenoemde juwelen buiten beeld. Alleen een nieuwe versie van de pauwenstaart-broche (rechts) dook zo af en toe nog eens op.

Door de jaren heen ontstonden er wilde verhalen. Zo zouden het collier en diadeem verkocht zijn door de prinses. Groot was dan ook de blijdschap en verrassing toen Máxima in 2009 met het diadeem werd gezien tijdens het staatsbezoek van het Zweedse koningspaar.

(c) PPE/Pool

Inmiddels is het diadeem vijf keer bij Máxima opgedoken.

1. Staatsbezoek Zweden, april 2009
2. Staatsbezoek Oman, januari 2012
3. Staatsbezoek Polen, juni 2014
4. Staatsbezoek Canada, mei 2015
5. Staatsbezoek van Singapore, november 2018

(c) PPE
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
79 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De kleur rood stond Amalia beeldig en ik vond haar ook erg mooi met het opgestoken haar!

Weet je al meer over de jurk van Maxima?
Ik vind de onderkant van de jurk van Amalia mooi en ook de diadeem. De bovenkant van de jurk vind ik niet zo mooi.

Onze kroonprinses is een beauty, haar gezicht, haar p/krachtige uitstraling. Totaal zoveel mooier (interessanter?) dan haar collega van onze Zuiderburen, niet te vergelijken dus eigenlijk een overbodige reactie van mij, maar toch gezegd hebbende.

Amalia heeft m.i. het nodige dna van Wilhelmina en Emma wat postuur en borstomvang betreft, qua uitstraling en intelligentie ervaar ik Argentijnse vibes in combi met de daadkracht, standvastigheid en intellectueel vermogen van haar oranje oma Beatrix.
Haar postuur is qua outfits een uitdaging in een wereld die voornamelijk het liefste naar ranker en lichtgewichtiger kijkt; wie is daar niet mee opgegroeid en door beïnvloed? Gelukkig bevinden wij ons in veranderende tijden.
Dat neemt niet weg dat ik haar een overblijfsel van de koffiebonenjurkperiode (de groene van Max, u weet vast welke ik bedoel) toewens die vermaakt moest worden, lees alle opmerkingen over de slordige halslijn etc. En dan die mouwtjes, uhhh Amalia komt nu over als een bodybuildster ;-))) = totaal niet nodig geweest. Jan T heeft voor mij een minpuntje te pakken, dat had ik nooit gedacht.
Een lezer noemt m.i. ook treffend “waarom nu al het diadeem van de pauwenstaart parure”, dat kan later nog, er is zoveel (bescheidener) keuze om e.e.a. in de loop vd jaren op te bouwen. = Mee eens. Bovendien staat ‘ie nu echt niet mooi, een vallende lok zou helpend geweest kunnen zijn.
Heur oorhangers zijn stunning evenals de make-up en haar EYES! en ja, met zo’n bos prachtig (echt) haar is het fijn en creatief werken. En toch komt alles ook op mij wat ouwelijk, belegen over.
Op naar het volgende tiara moment van onze kroonprinses (wat doen we haar allemaal aan) en wat doet ze het toch goed, respect!

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Wat een bizar kwetsende reactie richting de Belgische kroonprinses, die er overigens prachtig uitzag in Jordanië, in Armani privé. Dat je het uit je pen krijgt überhaupt.

Gewoon jaloers omdat onze prinses zoveel ranker is dan Amalia,!

Bizar kwetsend? Oei, dan denk ik echt aan heel andere heftige zaken… wat heftig voor u dat u dit zo ervaart! Zoals ik omschrijf een overbodige reactie van mij.
Verder, haar outfit volgt de lijn van de zoveelste cape-outfit van haar moeder (ervaar ik als jammer/been there) en zoals ik ook eerder schreef wat een prachtige kleur.

Amalia droeg laatst ook een zware capedress! Is voor het ogenblik gewoon erg in de mode en het was tenminste een jurk en van een Belgisch label en heel betaalbaar en ook erg geschikt voor de gelegenheid. Dat kan je van Maxima al niet zeggen!

Ja ik zie dat ook als kwetsend, je gaat toch niet twee jonge meiden op die manier vergelijken met elkaar? Dat lijkt op pestgedrag, zoals ook je reaktie dat je het heftig vind voor Ans dat zij het zo ervaart…

Pestgedrag? Het moet niet gekker worden, ik laat het hierbij, straks word ik van nog veel meer ernstige feiten en overtredingen beschuldigd. Dagdag!

Ja pestgedrag, en daar ben je nu bewust mee bezig. Zoek een andere plek om dat te doen, Twitter ofzo.

Ja heel naar, oliedom vooral, van jonge vrouwen een wedstrijdje wie is de mooiste/slimste maken.

‘Naar, bizar, kwetsend, oliedom’… U lijkt het vloeiend uit uw pen te kunnen fabriceren, ik blijf het heftig voor u vinden, sterkte Ans!

Waar was koningin Noor? Of zijn de familie intriges blijkbaar zo slecht?

Scherp Jerry, waar is deze prachtige en interessante vrouw. De zoon van koningin Noor was de favoriete zoon en voorbestemde troonopvolger van oud koning Hoessein, de huidige koning heeft daar een (niet al te sympathiek) stokje voor gestoken.
Ik hoop niet dat koningin Noor ergens in ballingschap moet leven, andere familieleden leven hun leven opgesloten in hun paleizen. Ja mensen, we hebben het over de man van de door iedereen zo opgehemelde Rania, brrrr.

Op de tiara na vind ik dat Amalia er heel lief en mooi uitziet. Ze heeft iets heel koninklijks over zich, vooral hoe ze de rok draagt.De tiara lijkt me wat te klein en te hoog voor haar hoofd. Er zijn denk ik andere tiara’s in de kluizen waar ze uit had kunnen kiezen die beter passen.Maar wat een mooi plaatje!

Zou die prachtige jurk van Amalia niet stiekem van Elie Saab zijn waar Taminiau zijn naam heeft opgeplakt net zoals hij deed met de inhuldigingsjurk? Zie website van Elie Saab collectie lente 2013z

Zou je een linkje kunnen delen ?

Elie Saab Spring 2013 Couture Fashion Show | Vogue
De jurk in het rood. Exact hetzelfde, geshowd in Parijs januari 2013. Mogelijk heeft Taminiau het ontwerp gekocht om het op maat voor de koningin te maken. Dat ging vroeger zo met de Parijse haute couture. In Nederland werd dat ook gedaan door verschillende couturiers o.a. Theresia Vreugdenhil die originele ontwerpen van Chanel (stof, knopen en etiketten werden meegeleverd) op maat voor Beatrix maakte, O.a. het pak toen ze Claus officieel aan Den Haag voorstelde met haar verloving. Maar dan blijft het nog steeds het ontwerp van de ontwerper. Vreugdenhil ging toen ook met de eer strijken. Vreemd toch.

Last edited 1 jaar geleden by chanel47

Interessant speurwerk !! Of hoe ontwerpen van 10 jaar geleden nog actueel blijven !!

Thanks! Idd wist niet dat het zo werkte 43 vind ik dan weer op de rode van in de avond van de inhuldiging lijken

Look 33 https://www.vogue.com/fashion-shows/spring-2013-couture/elie-saab
Interessant dit. Dit mag wat mij betreft tot in de puntjes uitgezocht worden.

Kan de ‘kopie’ niet vinden… Welke van de 49 looks zou het moeten zijn?

Wat een interessant commentaar, chanel47 en heel goed gevonden deze link van Ellie Saab. Wat is het toch een creatief genie, prachtige couture ontwerpt hij.

Chanel47, hoe is het mogelijk, dit lees ik voor het eerst maar oogt idd verbluffend hetzelfde, ongelooflijk.

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Max heeft ons in elk geval allemaal weer weten te verassen! De jurk ik kan er maar geen mening over vormen en wie hem heeft ontworpen idk!

Één woord: ouwelijk, de jurk, tiara en make-up.
Teleurgesteld ook in Taminiau. Waarom ook nu al deze tiara? Had nog best even mee gewacht mogen worden. Overall een zeer teleurstellend mode optreden van de Oranjes.

Alle twee zien er super mooi en verzorgd uit. De tiara zijn in een woord ‘stunning’ en passen prima bij de gekozen galajurken.

Wat is de tiara mooi gekozen bij de vorm van de japon: puntje omhoog/puntje naar beneden.
De jurk staat Amalia prachtig, make up fijntjes aangebracht, ze heeft echt een jonge uitstraling passend bij haar leeftijd. En de oorbellen vind ik grandioos mooi. Jammer dat dat blauwe lint gedragen moest worden. Echt lelijk is dat, maar ja, dat soort zaken zal wel niet ter keuze zijn en er reglementair bijhoren, daar heb ik niet zo’n kijk op. De jurk van Maxima is ongetwijfeld mooi, de kleur is leuk en zet Amalia ook in het zonnetje naast haar moeder, maar hij is niet mijn smaak. Te Arabisch met al die tierelantijnen, maar gezien de gelegenheid ongetwijfeld heel passend. Wel leuk trouwens dat het donkerrood er als een accentje in terug komt. Ook hier: jammer van dat lint. De sjerp van de koning is nog het best passend, als dat dan toch moet. Zijn kostuum glimt wel heel erg.

Ik ben ook echt heel benieuwd wie de ontwerper van Máximas jurk is. Ziet er Arabisch uit. Rajwq droeg een tweede bruidsjurk op de avond en ik zag veel schitterende outfits bij de andere royals. Hopelijk komt daar ook nog een blog over

Jaa graag Josine en Petra, heerlijk glitter and glamour

Dat hoop ik ook!

Wat een prachtige kroonprinses! Echt een koninklijke verschijning! Ik snap niets van de commentaren op de tiara, ik vind het heel mooi staan. Wat zal ze er zelf van genieten! De rood/roze japon is schitterend, dit model rok staat haar erg goed. Persoonlijk vind ik alleen de aanzet van het borduurwerk van de bovenkant iets minder – het geeft de indruk van een enorme buste. Maar verder echt prachtig!
Ook de koningin: zo veel mooier dan overdag! Een prachtige, rijk gedecoreerde japon. Ben zo benieuwd van welke ontwerper, maar dit past echt mooi bij Jordanië. Ook het kapsel en make-up, dit staat haar zo veel beter dan de look van overdag.

Zeker , mee eens

Helemaal mee eens

Deze jurk doet echt iets voor Amalia. Mooie stof ban de rok. Ook Maxima ziet er mooi en slank uit in deze jurk. In

Overigens: de jurk van Amalia vind ik niet zo heel mooi (vooral de hals niet). Haar roze jurk van Noorwegen stond haar veel beter; qua kleur en qua pasvorm. Die klopte helemaal. Make-up en diadeem/parure wel prachtig.

En wie de jurk van Maxima ontworpen/gemaakt?

Daar ben ik ook benieuwd naar!

Het pauwenstaart diadeem met het opgestoken haar staan Amalia heel goed. De rode jurk is van prachtige stof gemaakt en staat haar ook prima. De kleur van Maxima’s jurk oogt wat flets, het borduurwerk vindt ik wel mooi. Ook haar kapsel en tiara staan haar goed.

Amalia ziet er verzorgd uit. Prachtige jurk van Taminiau. Of de jurk bij Amalia past betwijfel ik. Vooral de kleur doet niet veel extra. Koele tinten staan haar beter vind ik. Verder valt het me op dat het transparante stukje bij de borst/hals erg rommelig zit met plooien. Denk dat de jurk bedoeld was zonder? Snel erin gezet om wat meer te bedekken of wellicht een los onderstuk dat verwijderd kan? Niet gewend van Taminiau deze afwerking. Overigens denk ik dat de jurk zonder dat stukje stof mooier staat, en het accent verlegd, hoewel hij dan weer te bloot is voor deze gelegenheid. Wie weet zien we die versie nog eens als herkansing elders.

Ik Amalia werkelijk prachtig! Zie taminiau er niet helemaal in terug dus ben benieuwd of dat klopt.

Máxima vond ik smidags erg mooi! Misschien idd niet geheel passend vanwege het decolleté maar vind het beter dan Catherine die naar mijn menig veel ste overdressed was helemaal als je kijkt naar de duur van de gelegenheid.

Ben nu vooral heel benieuwd naar de ontwerper van Max der avond jurk. Geeft mij een beetje retro vides. Doet me bijvoorbeeld denken aan de trouw en kroningsjurk van Elisabeth II

Last edited 1 jaar geleden by daan001

De jurk overdag van Máxima was een complete misser. In een islamitisch land is een diep decolleté, en dan zeker op een trouwdag not done. Slechte beurt voor NL. Meerdere kranten schreven over deze mode misser. Neem bijv de prinses van Wales, zij weet hoe het hoort. Catharine droeg een prachtige jurk, zo ook Elisabeth van België.
De jurk van Amalia heeft een prachtige kleur, staat haar goed. Ik had alleen de mouwen graag langer gezien, dat korte mouwtje vind ik minder flatteus. En vwb het diadeem dat puntige doet het niet goed voor het totaal plaatje.

De jurk van Maxima was beter geschikt geweest voor overdag en dan ‘savonds maar met een boel bloot, als het zo nodig moet.
Het lijkt net alsof Amalia 4 kleuren rood aanheeft. Maar dat kan door het licht komen. Ik vind het bovenlijf niet mooi, maar de rok is prachtig. En die sjaal… had die niet wat subtieler gekund? Het lijkt nu wel alsof ze hem van de wintersport mee terug heeft genomen. Ook jammer dat Amalia geen eigen ontwerper heeft gevonden. We lijken nu gedoemd te zijn tot Natan en Jan T. Beetje saai.
De koning heeft een mooie Cumberland om – als ik het goed zeg.

Leuk is dat de vorm van de tiara van Amalia het lijfje van de jurk spiegelt. Het ontwerp van het lijfje is een vondst en zeer flatteus. De kleur van de jurk is prachtig robijnrood en staat Amalia heel mooi.

Wow, wat een mooie verschijning is Amalia. Het bovenlijfje van de jurk vind ik iets minder, maar wat een mooi rokgedeelte en de wijnrode kleur staat haar zeer goed. Schitterende juwelen, perfecte makeup en een mooi kapsel. Opgestoken haar staat Amalia sowieso uitstekend.
Máxima’s outfit vind ik eerlijk gezegd wat tegenvallen. Deze glitterjurk oogt ouwelijk en doet qua kleur ook niet zoveel voor haar.

Ik blijf dit een vreemd diadeem vinden. Net een puntmuts. Flatteert Amalia niet echt, voor de rest een prachtige verschijning!

Beiden heel mooi, Amalia is een knappe jonge vrouw en wat een mooie bruine ogen, de jurk staat haar goed, kapsel heel leuk. Máxima is ook zeer elegant en prachtig kapsel, toch veel beter dan los haar wat mij betreft. Wat een verschijning, genieten dit!

De galajapon van Maxima vind ik een prima keuze voor deze gelegenheid en locatie.
Wat een prachtige stof en het model kleedt haar goed af.
Kapsel en tiara staan haar heel mooi!
Ik ben blij met deze kledingwissel!
WA heeft hier een charmante en koninklijke uitstraling en voelt zich vást de trotse vader van Amalia aan zijn zijde, die er voor deze gelegenheid ook bij is.
Haar japon heeft een mooi model wat haar goed staat, en een warme, dieprode kleur.
Het kapsel is aan de achterkant sierlijk opgestoken, mooie oorhangers, maar de tiara…. nee, ik kan dit diadeem niet mooi vinden op haar hoofd.
Waar ligt dit nu aan?? De vorm, de hoogte, het weggetrokken haar naar achter…..wie het weet mag het mij vertellen.

Wat een koninklijke ‘drie eenheid’. De pauwenstaart-parure staat Amalia heel flatteus, en ze is even een brunette, mooi bij haar blanke huid en donkere ogen. De japon van Maxima is heel fraai, bijzondere kleurstelling en weer eens iets anders.

Wat ziet Amalia er prachtig uit, Koninklijk. Dat doet ze goed. Ook Máxima een prachtige japon, beide met mooie accessoires. Willem-Alexander zal trots zijn op zijn dames. Ook hij ziet er keurig uit.

Prachtig! Amalia ziet er schitterend uit: mooie rode jurk en bijpassende juwelen. Maxima doet het vanavond ook heel goed: keurige jurk voor de juiste gelegenheid en mooie juwelen. Ik zou bijna Willem Alexander vergeten; strak in het rokkostuum, Niets op aan te merken.

Beide dames zien er mooi uit. Mooie jurken en juwelen. Zijn er ook foto’s van andere royals met tiara’s ?

Wat een plaatje is Amalia!

Ik zag net op fb foto’s voorbij komen van tijdschrift Vorsten… wat een rare foto’s van onze koningin en prinses… het leken wel wassen poppen… maar wat zien ze er mooi uit!! Prachtige Amalia met voor het eerst in het openbaar met een tiara..heel bijzonder

Het is niet de eerste keer met tiara voor Amalia. Bij de verjaardag van prinses Alexandra van Noorwegen droeg ze er ook een bij de roze capejurk.

Geweldige jurk van Amalia. Ben niet helemaal overtuigd van deze tiara bij haar. Te groot of zo.. misschien omdat haar haren wat strak opgestoken zijn of misschien is ze er te jong voor🤔. Maar verder geweldige look

Alle complimenten voor Amalia. Ontroerend. Queen to be.

Mooie kleding van Amalia en Maxima! Is het de Stuartdiadeem (zonder de Stuart-diamant in het midden)? Ik vind de diadeem van Amalia mooi qua kleur, maar hij lijkt te hoog op haar hoofd geplaatst. Is hij te klein voor haar hoofd misschien?

Ik heb even gezocht, dat lijkt me toch de tiara zijn waar de stuartdiamant opgezet kan worden volgens mij 🤔
Kijk hier maar even:
https://www.vorsten.nl/vorstenhuizen/nederland/eindelijk-de-stuart/

Het is de Stuart niet , maar de Württemberg tiara ..

Ik ben ook steeds zekerder van mijn eerste ingeving. Maar MargotStylingsecret is zo stellig in haar reactie. Misschien kan ze het verlossende antwoord geven?

Margot heeft gelijk het is nl de Württemberg

Het gaat hier idd om het Stuart diadeem! Zelfde versie die ze droeg tijdens het staatsbanket in Berlijn.

Nee het is het Württemberg diadeem

Dat dacht ik toch ook te zien ja

Nope absoluut geen Stuart hier…

Hey Margot goed oog 👀 het is nl de Württemberg.. het lievelingsdiadeem van Juliana samen met de Stuart … Beatrix hield niet van de grotere diademen ook omdat haar haar zo broos en hoog was .. kijk maar naar Camilla GEEN GEZICHT een Diadeem op dat haar .. en Máxima haar decolleté was prima waren meer dames met n v Hal’s ( Catherine kleed zich altijd zo) als n non , en Amalia moet haar stijl nog vinden .. die heeft haar eigen willetje .. en bepaald zelf wat ze aantrekt .. de stola helaas is een comfort deken voor haar vanwege alle “leuke “ opmerkingen van volwassen vrouwen die dezelfde maat 40 als Amalia dragen maar toch wat naars te melden hebben .. Prinsessen zijn er in allerlei vormen .. te mager , mager , slank , en volslank het zal je bouw maar zijn .. leuk als je 12 bent en je hebt al borsten .. wij vrouwen moeten het opnemen voor haar ipv haar de grond in trappen .. wij Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld Lang en hebben maat 40 Top .. dat is tenminste vrouwelijk ! Want dik is ze niet hoor ! Catherine 😂 Beatrice zag er super uit maar die laten ze niet zien ! Overschaduwd Catherine net als Meghan en Harry !

Wat is het dan?

Württemberg Diadeem

Mooi!!! Wat is Amalia prachtig! Enne, ook zij draagt rood met verve! Jurk Máxima lastiger te zien, ben benieuwd naar meer foto’s.
Josine, weer dank voor je snelle bijgewerkte berichten.

Mooie japonnen van beide dames. Amalia’s japon heeft een mooie halslijn. Mooie bijpassende juwelen, goede keuze!

Het rokgedeelte was me nog niet opgevallen dat het bewerkte stof is, heel mooi! Misschien zou de tiara nog mooier staan als het haar hoger opgestoken was, zodat er haar achter de tiara zit, dan is het opgevuld en oogt het niet zo alsof de tiara zo boven haar uitsteekt. Wijde, langere, zwierige mouwen had ik denk ik toch mooier gevonden.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Wat een mooie tiara is dat toch hè?
Maar wat zo raar is, ik vind hem niet zo staan bij Amalia, net of hij te groot is voor haar, óf, misschien komt het doordat haar haar niet een beetje opgestoken is bovenop haar hoofd waardoor hij teveel boven haar hoofd uitsteekt.
Mooie jurk heeft ze aan.

Wat heeft Máxima een vreemde jurk aan voor haar doen, en nog raarder, nú is ze wel van top tot teen bedekt, alleen, ik persoonlijk vergeet daardoor niét haar jurk van vanmiddag 😉
Niet dat Máxima daar wakker van ligt 😄
Welke tiara heeft zij nou op? Ik kan het niet goed zien.

Vreemde jurk , zou even veder kijken het is n kunstwerk ! Prachtig Pakistaans handwerk

Ja ik heb hetzelfde. Ik denk dat dat door de middenscheiding komt.

Verder prachtig plaatje!

Zou kunnen ja. Dat er meer haar achter de tiara had gemoeten om het meer 1 geheel met haar haar en hoofd te maken.
Er is nu ook een topic hier met extra foto’s en daar is een foto bij die half van de zijkant is gemaakt en dan lijkt de verhouding wel goed

WauW! Wat zien ze er geweldig uit! Prachtige jurk en Tiara voor Amalia. En met deze sprookjesjurk is de misser van vandaag van Máxima meteen vergeten! Heel benieuwd naar de ontwerpers!

Welke misser … jammer dat de camera van boven filmde als de koningin dat had geweten had ze voor iets anders gekozen het decolleté was al ingenomen … maar een nieuwe jurk zou ook weer gezeik zijn .. Amalia moest al n nieuwe , dus .. en er waren meer dames met n v Hals en Catherine vergelijken met Onze koningin 😂😂 KKKATE ziet er altijd uit als n non als ze Meghan niet kopieerd ! KKK is Kopy Keening Kate voordat iemand n ander idee krijgt !

Oh wauw! 😍