Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overige royals 05 apr 5 reacties

Welkom bij de lezing over de mode van koningin Juliana

Ben je nog niet naar de tentoonstelling over koningin Juliana geweest? Dan moet je snel zijn! Tot en met 10 april vindt er een feestelijke afsluiting plaats. Aankomende zaterdag mag ik in dit kader een lezing verzorgen over de kledingkast van de oudvorstin.

Bewonder de koninklijke wereld van koningin Juliana en ontdek meer over haar bijzondere koningschap in de tentoonstelling De Eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen. Een koninklijke tentoonstelling die je meeneemt in het leven van deze geliefde vorstin. Ook wel bekend als de ‘vorstin naast de rode loper’, want zij was eigenzinnig, modern en wars van protocol.

In een spectaculaire paleissetting reis je terug in de tijd en zie je Juliana volwassen worden, van jong prinsesje tot standvastig vorstin, in de roerige wereld van de 20stee eeuw. Haar leven, persoonlijkheid en idealen worden gespiegeld aan deze bijzondere eeuw. Aan de hand van meer dan 400 objecten leer je de vorstin en de veelbewogen eeuw kennen. Bewonder bijvoorbeeld de beroemde Kroningscalèche, de koningsblauwe inhuldigingsjapon of waan je in een glamorous staatsbanket met een compleet gedekte dinertafel.

Op 10 april loopt de tentoonstelling ten einde. Aankomende zaterdag mag ik zoals gezegd een lezing verzorgen over de kleding van de koningin. We duiken in de mode van de jaren twintig, kijken naar haar vermaakte kleding en maken kennis met haar ontwerpers. Het lijkt me héél leuk om lezers van Modekoningin Máxima te ontmoeten, dus wil je De Eeuw van Juliana nog een keer bekijken en bijgepraat worden over haar mode, zorg dan dat je er om iets voor 14.00 uur bent. (Klik hier voor praktische informatie)

Nog even over de Stuart-diamant
De lezing van gisteren ging over Juliana en haar juwelen. Aan de hand van een mooie beeldpresentatie vertelde Martijn Akkerman van alles over de historische collectie van de Oranjes. Justine Marcella was erbij en filmde het van A tot Z. Hier ben ik heel blij mee, want tijdens de lezing kwam er ook een unieke foto van de Stuart-broche voorbij.

De lichtblauwe diamant, met een gewicht van 39,75 karaat, kennen we vooral als het letterlijke en spreekwoordelijke hoogtepunt van het diadeem van de Huisdiamanten, zie hieronder.

De Stuart-diamant kan dus ook als broche gedragen worden, zoals Akkerman liet zien tijdens zijn presentatie. Hieronder zie je koningin Juliana ermee.

Het wachten is nu dus op koningin Máxima met de Stuart-broche. Wie weet tijdens het staatsbezoek aan België (juni 2023)?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
5 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Een mooie tentoonstelling.
Wat leuk Josine, je lezing. Succes.

Josine, succes vandaag!

Zou wel eens willen weten of Koningin Juliana de iris bloem broche gedragen heeft …( de broche waar hier ook ooit eens over geschreven is .. Ik heb Juliana ooit bij ons in de winkel gehad met een goede vriendin van haar ( en klant van ons ) haar dochter en kleinkinderen overigens ook ,en wat betreft haar kleding was HM keurig , netjes en verzorgt maar zeker ,dit was wel in haar vrije tijd, niet opvallend of uitgesproken gekleed.En echt heel erg aardig en vriendelijk.

Deze tentoonstelling had ik graag bezocht, maar ik woon in het buitenland en ben deze maand helaas niet in Nederland. Veel succes met de lezing, Josine.