Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 14 okt 14 reacties

Mellerio’s grote, onbekende irisbroche opgedoken!

De juwelen van de koninklijke familie zijn omgeven met mysteries. Onze juwelenblogger Edwin heeft weer een raadsel opgelost.

Edwin: “Wat in het vat zit verzuurt niet! In mei 2019 las je op deze website een blog over de grote collectie Devant de Corsages (borstsieraden) van het Huis van Oranje. Deze blog bevatte een primeur over een onbekende diamanten Irisbroche, gemaakt door de beroemde Parijse juwelier Mellerio. Aan het einde van de negentiende eeuw werd dit juweel aan de koninklijke collectie toegevoegd. Het zit zo: na het huwelijk van Koning Willem III en Emma, werd de koninklijke juwelencollectie behoorlijk uitgebreid. Willem lll verwende zijn jonge bruid met de mooiste juwelen en keek daarbij niet op een paar florijnen meer of minder. Na een aanvankelijk voorzichtige kleinere bestelling in november 1882, kreeg de Parijse juwelier Mellerio dits Meller in mei 1888 een gigantisch grote opdracht van de Nederlandse koning . Diademen, colliers, armbanden, hoedenpinnen en broches werden voor de jonge Koningin Emma besteld. Veel van deze juwelen worden tot op de dag van vandaag gedragen door leden van ons koningshuis. Eén juweel van deze aankooplijst leek echter van de aardbodem verdwenen….. Het betreft een grote diamanten en saffieren irisbroche, die op de lijst vermeld staat als „1 broche fleur iris saphirs briljante et roses“. Het bestaan van deze broche was dus bekend, in de archieven van Mellerio in Parijs ligt ook de werktekening van dit bijzondere juweel, maar foto’s van de grote broche ontbraken……

In het archief van een voormalige hofjuwelier stuitten Josine en  ik op verschillende foto’s van de koninklijke juwelen en tot mijn grote verbazing ook op een foto van de, door koning Willem III aangekochte, Mellerio Irisbroche. Aangezien de irisbroche samen met andere juwelen is gefotografeerd, kon ik bepalen dat het hier gaat om een behoorlijk grote broche van ongeveer 15-20 cm.

De godin Iris was in de Griekse mythologie de godin van de regenboog. De bloem zou naar haar vernoemd zijn vanwege een aantal kleuren van de regenboog waarin de iris voorkomt. Godin Iris was de bode van de goden en de regenboog was de brug tussen de hemel en aarde. Als je iemand irissen geeft, dan betekent dat ‘Ik heb een boodschap voor jou’. De iris staat tevens symbool voor wijsheid, optimisme en vertrouwen.

De broche is helaas nooit publiekelijk getoond of gedragen. Tenminste…. Dat dachten we! Een van onze zeer betrouwbare bronnen vertelde ons destijds, dat de diamanten irisbloem nog wel in het bezit was van de Oranjes, inmiddels gedemonteerd van de steel en hangend aan een collier.

En toen vond Renske, onze stuwende kracht achter de schermen, gisteren een foto van onze voormalige vorstin Juliana….. Op de bekende foto, genomen op het huwelijk van Prins Maurits staat Koningin Juliana afgebeeld in een aqua blauw mantelpak met op haar linkerschouder een andere, minder bekende Mellerio broche, nl.: de diamanten anker broche, gezet met een blauwe en gele (!) saffier. Destijds aangeschaft voor Koningin Emma.

Alle aandacht ging destijds uit naar Juliana en haar ankerbroche. Maar Juliana droeg meer; want onder haar jasje droeg zij een lang collier met een onbekende hanger. Gezien de kwaliteit van de foto’s, viel deze hanger nooit groot op. Maar Renske kwam vandaag met een scherpere foto.. En wat blijkt? De „nooit vertoonde“ diamanten Irisbloem van Mellerio had haar stiekeme premiere al gehad in 1999! En zoals zo vaak, was het weer Koningin Juliana die het juweel introduceerde!

En ook hier blijkt maar weer dat de tijd er voor zorgt dat de juwelenpuzzel van het Huis van Oranje alsmaar vollediger wordt. En dat Koningin Juliana, 75 jaar na haar inauguratie, nog steeds voor verassingen kan zorgen….

Koningin Maxima, leest U mee?”

Dit artikel is geschreven door Edwin Fellner, kenner van de juwelen van het Koninklijk Huis.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Majesteit, graag beide juwelen nog eens in volle glorie dragen! Had koningin Elisabeth ook niet zo’n grote bloembroche met een steel, ook formaat klein zwaard haha.. De anker broche vind ik ook leuk. Een anker is symbool van de hoop dus die kan best nog eens opgespeld worden. Misschien leuk als er weer eens een schip te water moet?

Heel mooi weer en wat een speurwerk👍🏻. De Iris wil ik graag nog een keer zien, anker vind ik minder.

Wat goed gevonden!
Die Willem 3 toch!
Benieuwd of ie met steel nog opduikt!

Willem III met steel opduikt? Haha.. grapje

Wat goed gevonden weer! Heel bijzonder die Iris broche. Echt iets voor Máxima, heel mooi als haar sieraad bijvoorbeeld. Ik denk dat de broche heel zwaar is, dus op jurk of blouse van dunne stof waarschijnlijk lastig te dragen. Maar op een one shoulder avondjurk lijkt me dit echt een plaatje.
De anker broche kan ik echt niet mooi vinden, ondanks alle geweldige stenen.

Letterlijk schitterend !! De iris zonder steel draagt mi gemakkelijker.

Mooi hoor, goed gevonden, maar ik vind het wel jammer dat de iris niet meer aan het steeltje zit. Die zal toch ook nog wel in de kluis liggen?

Mee eens hoor, jammer dat de broche niet meer in originele staat is, zo’n langwerpig exemplaar zou heel mooi staan op bijvoorbeeld de revers van de pakken van Maxima. Bij haar lengte zou deze broche heel mooi uitkomen denk ik zo.

Haha, tja dat wordt lastig. Nou ja mocht het ooit zover komen dan verzint ze er vast wel iets op….

Nou dat denk ik ook. Of op een mooie one shoulder avond jurk. Bijvoorbeeld de zwarte Ralph Lauren jurk of gele 40e verjaardags jurk. Hopelijk wordt Máxima geïnspireerd door dit blog…

Wauw! Wat een speurwerk! En een prachtig juweel! Hopelijk zit deze in de stichting!

Wat heeft ons koningshuis toch een geweldige juwelen schat. Zooooo bijzonder.
De gedachte en betekenis van de godin Iris vind ik minder, maar dat is persoonlijk.

Wat een geweldige vondst!