Avatar foto Door Josine Droogendijk

Waarom Máxima zoveel dubbele hoeden heeft

Begin deze week kwam er een blog online waarin ál Máxima’s hoeden te zien waren. Meerdere bezoekers vroegen zich af waarom er zoveel dubbele hoeden tussen stonden. In deze blog zal ik de genoemde voorbeelden bespreken.

Laten we beginnen met 69, 77 en 80, die werden genoemd door Lente-tinie. Hoed nummer 77 werd door Fabienne Delvigne ontworpen voor het huwelijk van Albert & Charlène van Monaco. Het materiaal is parabuntal. Nummer 69 diende zich zeven jaar later aan op Prinsjes 2013. Die dag droeg Máxima een goudkleurige japon van Jan Taminiau. Een strokleurige hoed zou daar niet zo mooi bij hebben gestaan. Nummer 80 werd besteld voor het staatsbezoek aan Frankrijk. De kleur van de hoed komt overeen met het satijn op de mantel en Máxima’s pumps en handschoenen.

PPE

Hoeden met neerwaartse rand
Kort na haar huwelijk verscheen Máxima met een hoed met neerwaartse rand op de rode loper. De tint van het hoofddeksel is oudroze. Negen jaar later volgt een vergelijkbaar model, maar dan in het lichtgrijs. Een koele kleur, die het goed doet bij blauwtinten. Als kers op de taart verscheen er ook nog een leverkleurige hoed met neerwaartse rand. Deze kreeg Máxima cadeau tijdens een bezoek aan Urk.

PPE

De meerwaarde van hoed nummer 150 snap ik inderdaad ook niet.

Bij rood komt de tint heel nauw. Komt hij net niet overeen, dan is het al snel storend. Dat Máxima veel rode hoeden heeft, verbaast me dus niet. Om hoge kosten te voorkomen, laat Máxima haar hoeden tegenwoordig wel grotendeels in eigen atelier maken. Als ze op vakantie is of een lege agenda heeft, kan de kamenier zich bezighouden met het maken van nieuwe en perfect matchende hoofddeksels. De nummers 176 en 177 zijn van Jolanda’s hand.

De meerwaarde van 92 snap ik eveneens niet. Wellicht vond ze de rand van hoed 92 (die ze eerder droeg dan 91) storend?

De meerwaarde van nog een roze capeline begrijp ik ook niet. Wellicht is de rand beschadigd? Of wist ze niet meer wat ze precies had?

Vilt is een wintermateriaal, stro een zomermateriaal. Dat verklaart waarom Máxima twee groene, breedgerande hoeden heeft.

Haardecoraties worden vaak door Máxima’s eigen modeteam gemaakt. Vermoedelijk ook de nummers 212 en 213. Het is dan een kwestie van wat veren bestellen en aan een klemmetje bevestigen. Overigens heeft Máxima haar kleding van Koninginnedag 2009 (aanslag Apeldoorn) ook nooit meer in die combinatie gedragen. Koningin Beatrix haar prachtige rode pak van Veronique van Groeningen ook niet. Ik vermoed dat dit bewust is.

Toen Máxima hoed 43 droeg, stond ik er met mijn neus bovenop en zag ik de hoedenrand op en neer bewegen. Hij was veel te breed en zwaar voor het lichte materiaal. Ik vermoed dat dit de reden is waarom we hem nooit meer hebben teruggezien. Hoed 42 is ook van een andere roodtint, die exact overeenkomt met de bordeauxkleurige accentkleur van haar jurk.

Waarom Máxima 209 gekocht heeft, is mij een raadsel. By far de lelijkste hoed uit haar collectie. Dat kort erna 207 volgde, snap ik dus wel, haha. Zwart is overigens goed vertegenwoordigd in het overzicht vanwege alle herdenkingen, 4 mei, begrafenissen, etc.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
9 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een leuke blog. En wat een werk om dat uit te zoeken. Bedankt weer!
Het is erg stil deze week rondom Maxima. Is de familie op vakantie of zo? Of heb ik iets gemist?

Wat leuk om dit overzicht te zien.
Inderdaad soms verbazend waarom er twee bijna dezelfde hoeden worden gekocht. Maar misschien gebeurt er achter de schermen wel eens iets dat wij niet weten zodat er een vergelijkbaar exemplaar wordt aangeschaft. In het geval van 69, 77 en 80 en de roze hoeden vind ik het helemaal niet erg. Bij de roze hoeden vraag ik me wel af of het niet dezelfde hoed is, maar dat de band is aangepast

Last edited 24 dagen geleden by AnnekeM

Oh ik had nooit het verschil gezien tussen de eerste set van drie, ik dacht dat het een en dezelfde hoed was!
Is 150 geen remake van 149?
Superinteressante blog, al die details zijn heel boeiend!

Knap hoor hoe je dit alles weer bij elkaar hebtgezocht. Ik vraag mij alleen af,: “hoe weet je dat sommige verschillende hoeden/hoofddeksels en niet gewoon dezelfde maar dan aangepast?”

Dank je wel Josine voor je duidelijke uitleg, het is zeker verklaarbaar dat kleurnuances,s vaak de reden zijn voor weer een nieuw exemplaar . Ook zal elke hoed niet altijd fijn dragen.
Maar met zo.n mega collectie van hoeden, en een eigen modeteam lijkt het me juist leuk om uit al die hoeden en kleding weer eens een heel andere kleur combinatie uit te zoeken.
Ik denk dat ik niet uit de kast was weg te slaan, Wat een heerlijkheid om eindeloos te kunnen combineren .!!!

Dank Josine!
Ik denk dat 146 toch iets te groot was? Die van 147 is een beauty!
(Ik vond de haardecoratie uit 2009 een soort voorbode. Blij dat ze die niet meer heeft gedragen en ook de outfit niet meer.)

👒👒👒 69, 77 en 80 alle 3️⃣ 👌🏼

Dank je wel voor je duidelijke uitleg Josine. Wat een enorme klus.Hopelijk gaat (zoals eerder ook gezegd)de kamernierster gebruik maken van je hoedenblog. Prachtig overzicht👌🏻👌🏻

Heel duidelijk uitgelegd, Josine!
Voor ons is het op de foto’s niet zo gemakkelijk te beoordelen of een bepaalde kleur of materiaal hoed net wel, of net niet past bij de kleding.
En ja, dan snap ik dat er een nieuwe wordt aangeschaft.
Inderdaad geloof ik echter ook dat zowel Maxima als de kamenier het overzicht van wat er in de kast ligt wel eens even kwijt is….😉
Zou er ook wel eens een favoriete of heel bijzondere, mooie hoed uit het kledingmagazijn gepakt worden om een nieuwe outfit bij aan te schaffen??