Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 18 apr 15 reacties

Waarom Amalia en Beatrix bij de kroningsreceptie zijn

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertegenwoordigen Nederland tijdens de kroning van koning Charles, maar waarom zijn zij niet aanwezig bij de receptie op de vooravond en prinses Beatrix en prinses Amalia wel? Deze vraag kreeg ik gisteren meermaals in mijn mailbox. In deze blog lees je het antwoord.

In de agenda van koning Willem-Alexander staan jaarlijks een paar afspraken die hij echt niet kan skippen. Prinsjesdag bijvoorbeeld…..

….Koningsdag……

PPE

….. de Nationale Dodenherdenking…..

PPE

…. en dus ook het bevrijdingsconcert op 5 mei.

En dat brengt mij bij het antwoord op de gestelde vraag. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op de vooravond van de kroning in eigen land aanwezig bij het bevrijdingsconcert. Prinses Amalia en prinses Beatrix nemen de honneurs waar. Omdat er bij de kroning twee zitplaatsen gereserveerd zijn voor Team Oranje, zullen beide prinsessen niet aanwezig zijn in de Westminster Abbey.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
15 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Het is absoluut not i done dat een koning een kroningsplechtigheid bijwoont. Dat is voorbehouden aan de kroonprins of kroonprinses van een land. Maar ja WA en Max willen dit “feestje” niet missen. Wat ik nooit begrepen heb waarom Constantijn en Laurentien geen actieve bijdrage geven aan tal van activiteiten van de agenda van Koningshuis. Margriet en Pieter deden dat wel bij Beatrix. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het niet botert tussen Laurentien en Max.

Misschien is het protocol veranderd, net zoals tijden veranderen? En zou het kunnen dat WA en Maxima daar als privépersonen bij aanwezig zijn en niet uit hoofde van hun functie? Ik dacht dat het goede vrienden waren?
Vwb Constantijn en Laurentine, misschien heb je daar wel gelijk in dat het niet botert tussen de door jou genoemde dames? Het zou tussen Laurentine en mij ook niet boteren. Maar goed, ik hoef met zo’n situatie niet te dealen.

Goed geregeld. Logisch dat de koning en koningin op 5 mei, Bevrijdingsdag, in Nederland zijn/blijven. Prinses Beatrix en prinses Amalia, geschiedenis en toekomst, kunnen t stokje prima overnemen in Londen.

Hoewel dus toevallig : welke mooie, gespreide verdeling (2×2), en ook de ‘bezetting’ ervan : de Prinsessen op de receptie vooraf, het Koningspaar op de eigenlijke kroning ! Het wordt voor dit laatste wel weer héél druk : hollen van het ene naar het andere ! Ben uiterst benieuwd naar hun aller outfits !!

Goede verdeling van de taken! En wat leuk dat oma met haar kleindochter de honneurs waarnemen tijdens de receptie. Ik denk (en hoop) dat ze er heel veel zin in hebben.

Oh wat bijzonder!
Dank Josine voor t uitzoeken. En dat is dan een event zonder camera’s?

Super leuk dat oma Beatrix en kleindochter Amalia daar samen aanwezig zullen zijn.
Voor oma even terug in de tijd van zulke officiële gelegenheden en voor onze toekomstige koningin een prachtig leermoment met aanschouwelijk onderwijs.
Ik moet mij sterk vergissen als ze zich allebei hier niet op verheugen!
En heel goed dat ons koningspaar verantwoordelijkheid neemt en voorrang geeft aan het bijwonen van het bevrijdingsconcert op vaderlandse bodem.

Nederland stuurt de zwaarte koninklijke delegatie naar de kroning in Londen: het koningspaar, een voormalig koningin en een aanstaande koningin. Beatrix is al decennia door de wol geverfd, ze kan Amalia mooie wegwijs maken. Leuk voor Amalia, ze houdt van tiara’s, juwelen en koninklijke partijen.
Ik ben erg benieuwd naar de dresscode op zowel 5 als 6 mei. Zal Maxima het Stuart diadeem in zijn oorspronkelijke vorm dragen? Of dragen de koninklijke dames in de Westminster Abbey een hoed, zoals bij de inhuldiging van Willem Alexander? Engeland kennende hoop ik op diademen.

Via, de site van royalfamily “royal.uk: staat inmiddels veel informatie over de kroning. Er is een speciaal hoofdstuk gewijd aan The Coronation of op de site coronation.gov.uk.

Dank voor de uitleg. En dank voor de mooie foto’s. De leukste vind ik het eenvoudige lichtblauwe jurkje met gekleurde blokjes. Enig, zou ik zo willen bestellen.

Toch wel opvallend dat het Koningspaar zelf bij de Kroningsceremonie is, normaliter zijn daar toch geen gekroonde hoofden bij?

Inderdaad , dat vroeg ik mij ook al af.
Het protocol was altijd dat gekroonde hoofden niet aanwezig zijn bij een nieuw te kronen staatshoofd. Zie bij Willem Alexander in 2013. Daar waren geen regerend staatshoofden aanwezig, behalve prins Albert van Monaco.
Wellicht is het protocol verandert?

Een betere coach dan je zeer ervaren Oma kun je niet krijgen bij je een van je eerste buitenlandse verplichtingen.

Inderdaad heel mooi dat Beatrix en Amalia dan gaan, en het koningspaar de volgende dag!

Super leuk dat Amalia samen met haar oma invalt voor het koningspaar!