Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 27 nov 0 reacties

Uitreiking Erasmusprijs 2018

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt dinsdagmiddag 27 november 2018 in aanwezigheid van koningin Máxima de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941). De Erasmusprijs viert dit jaar haar 60-jarig jubileum met het thema ‘De Kracht van Onderzoeksjournalistiek’.

Barbara Ehrenreich ontvangt de Erasmusprijs voor haar pionierswerk op het gebied van participerende onderzoeksjournalistiek. Zij kreeg internationale bekendheid door haar boek ‘Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America’ in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. Ook in later werk beschrijft zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid van de Amerikaanse droom.

De jury prijst Barbara Ehrenreich voor haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar journalistieke werk. Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Als journalist gebruikt ze verschillende disciplines: zij combineert wetenschappelijke analytische methodes met een literaire stijl en droge humor. Zij brengt statistische gegevens – bijvoorbeeld over het leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt – tot leven, met empathie en sociaal engagement als drijfveer. Door haar onderwerpkeuze en werkwijze vormt zij een inspirerend voorbeeld voor journalisten wereldwijd.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur, humaniora of sociale wetenschappen. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Outfit: rode japon met diagonale volant van modehuis Natan. 


Foto: PPE/Vd Werf


Foto: PPE/Vd Werf

Máxima droeg de jurk eerder in 2015, 2016 en 2018:


Foto's: PPE/World Bank/Nieboer/Macri 

Terugblik op de uitreikingen van voorgaande jaren: 


Foto: PPE/Nieboer/Vd Werf/Rubsamen

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments