Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 13 dec 0 reacties

Terugblik 2019: Máxima's hoeden

Het einde van 2019 komt in zicht, en daarom beginnen we vast met terugblikken. In de blog van vandaag: Máxima's hoeden van het afgelopen jaar.

Met in haar agenda twee staatsbezoeken, Royal Ascot, Garter Day en Prinsjesdag had Máxima dit jaar heel wat zaken áán haar hoofd en óp haar hoofd. Dat werd ook wel duidelijk toen ik begon aan het maken van het overzicht. Maar liefst 37 verschillende hoofddeksels en haardecoraties kwamen voorbij. Ik heb ze verdeeld in nieuwe en eerder gedragen exemplaren. Laten we beginnen met de eerste categorie. 

Nieuwe hoeden 2019 
De eerste hoed is gelijk ook de meest onvergetelijke hoed van 2019: haar oudroze verenhoed van Berry Rutjes. Want jongens, jongens: hier kan toch niemand omheen? Wat een heerlijke toef elegantie en eigenzinnigheid heeft ze hier op haar hoofd. Ieder ander zou een kleinere variant dragen, die het gezicht wat meer vrij zou laten, maar onze koningin niet. Gelukkig niet. Waarom zou je je inhouden op een gelegenheid als Royal Ascot. Als je dan toch van uitbundige hoeden houdt, is de Britse paardenrace toch wel dé gelegenheid om uit te pakken.

Hoe het proces achter de schermen is verlopen, weten we niet. Wat ik wél weet, is dat Máxima en haar moeder op een zondagmorgen zijn gespot bij de etalage van Berry Rutjes. Daar was een fuchsia variant van deze hoed te bewonderen, en ik denk dat we daar deze showstopper aan te danken hebben. 

Hoed nummer 2 zit blijkbaar erg lekker, want deze kastanjebruine fedora dook dit jaar drie keer op. De andere twee draagmomenten staan onder de categorie 'eerder gedragen hoeden' en zijn te herkennen aan dezelfde nummer. Dan hoed 3, gedragen op Koningsdag 2019. Eerlijk gezegd heb ik een beetje moeite met deze hoed. Het idee snap ik heus, en het materiaal is mooi, maar qua afwerking is er dit keer echt iets mis gegaan. En bij een dergelijke eyecatcher met een behoorlijk prijskaartje vind ik dat dubbel zonde. (Zie ook nummer 18) Ik zou het waarderen als deze hoed wordt opgelapt voor de toekomst, want dit kan Fabienne Delvigne echt beter. Hoed nummer 4 is daar misschien wel een goed bewijs van. 

Dat een hoed goed moet worden afgestemd met het kapsel en de haarkleur, zien we bij hoed nummer 5. Dit had mooier gekund, bijvoorbeeld met een nonchalant opgestoken kapsel met een speelse lok. Hopelijk verdwijnt dan ook de onderste rand uit beeld, en de zichtbare kammetjes eveneens. Kortom: het is een pillbox met potentie, die zeker een tweede kans verdient. Door naar hoed 6. En wat zou ik hier graag even blijven hangen. De cape-jurk, de zoete kleur roze, de romantische hoed: wat een heerlijk concept zet Máxima hier neer. De strakke lijnen  van de jurk versus de ronde van haar hoed maken er een intrigerend plaatje van. Misschien niet een heel voor de hand liggend plaatje, maar hé, we hebben het wel over Máxima. De meest veelzijde en veelkleurige koningin ter aarde. Kijk maar naar hoed 7. Daar zien we toch een compleet andere vrouw? Met een vrij tuttige relevé, die heel wat jaren terug is besteld, maasr nu pas werd gedragen? Heerlijk, ze blijft me verbazen.

Philip Treacy, de meest toonaangevende chapelier van dit moment, mocht Máxima's hoed voor Prinsjesdag 2019 maken. Ik vind het resultaat, hoed 8, een mooie toevoeging aan Máxima's uitgebreide collectie. Volgens mij kan deze bibi ook perfect gecombineerd worden met een chic mantelpak in diezelfde warme kleur rood. Hup Máxima, op naar Taminiau 😉 Voor het staatsbezoek aan India liet de koningin een kanten jurk maken en daar hoort natuurlijk ook een kanten hoed bij. Fabienne Delvigne nam deze klus voor haar rekening en kwam met een nonchalante turban (zie nummer 9) op de proppen. Ook nummer 10, een speelse haardecoratie, komt uit haar atelier. 

Ik heb even getwijfeld of deze rozen in een hoedenoverzicht thuis horen, maar vanwege de enorme diversiteit heb ik ze er toch maar bij gezet. Dan kunnen we appels, peren en rozen met elkaar vergelijken. Ook weleens leuk. 

Eerder gedragen hoeden 
Hoewel de praatstoel heerlijk zit, heb ik besloten om bij de bekende hoeden het woord aan de hoofddeksels zelf te geven. Kijk, geniet, gruwel of droom lekker weg bij de hele rits relevés, de turbans, de fedora's, haarbanden, capelines, cocktailhoeden, schotelhoeden en heel veel meer. Let bij de poll onderaan het artikel even op de nummering. Hoeden die twee of drie keer gedragen zijn, hebben allemaal hetzelfde nummer. De nummering loopt dus niet altijd door. 

——Advertentie—–

—–Einde advertentie——

De polls: 

 

 

 

Foto's met dank aan PPE, Yvonne van Woudenberg en Patrick van Katwijk

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments