Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 jun 37 reacties

Nieuwe traditie: waarom Máxima woensdag waarschijnlijk vintage draagt

Volgende week ga ik met het koningspaar mee op staatsbezoek, maar deze week belooft ook veel goeds. Woensdag vindt namelijk het jaarlijkse diplomatendiner plaats. En zeg je diplomatendiner, dan zeg je vintage…

Het is geen wet van Meden en Perzen, zeer zeker niet. Maar het is inmiddels wel duidelijk dat Máxima voor het diner met het Corps Diplomatique graag diep in haar kast duikt. Vorig jaar droeg ze een jurk uit 2009.

In 2018 droeg de koningin zelfs een top en avondrok uit 2001.

24-04-2018 © PPE/Nieboer

In 2017 kwam er een tien jaar oude jurk in beeld.

In 2016 droeg de koningin een jurk uit 2002.

19-05-2016 © PPE/Nieboer

In 2015 was het de beurt aan een jurk uit 2002.

© PPE/Nieboer

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar wat ik nog veel leuker vind, is vooruit kijken. Wat zal Máxima woensdag gaan dragen? Ik ben even diep in haar kast gedoken en kwam deze oude beauty’s tegen.

Jurk 1: Misschien wel de mooiste avondjurk uit Máxima’s collectie: de zachtroze rozenjurk van Valentino. Met laagjes, subtiel borduurwerk en korte kapmouwtjes: hier klopt álles.

PPE

Jurk 2: Voor het huwelijk van prinses Victoria en Daniel Westling bestelt Máxima bij Jan Taminiau een heuse sprookjesjurk. Modelletje Zeemeermin, gemaakt van kant en voorzien van een bolero. Helemaal geschikt dus voor een huwelijk in een kerk en qua stijl ook tijdloos genoeg om hem tien jaar na dato nogmaals te dragen. Maar goed ook, want na het debuut hebben we de jurk niet meer gezien.

PPE

Jurk 3: Lange avondjurk van zijden  crêpe met sierlijke banen van robijnrood kant. Het kant en de zijden crêpe zijn met elkaar verbonden door geborduurde guirlandes, die als een klimop over de jurk heen waaieren. Het borduursel bestaat uit driedimensionale rode bloemetjes, pailletten en kristallen, die subtiel met de jurk meebewegen. Jan Taminiau: “De jurk was een feest om te maken. Ook weer omdat we bezig zijn geweest met de bloemen. Eén voor één uitgeknipt en in de stampertjes hebben we weer kraaltjes gezet. En de bloemetjes zijn weer op een kraaltje op de jurk gezet, zodat ze bewegen.”

PPE

Jurk 4: Voor de zeventigste verjaardag van koningin Margrethe koopt Máxima in 2010 een japon bij Carolina Herrera. De bloemenprint heeft wel iets weg van Delfts Blauw. Op het achterpand is een riante strik aangebracht.

PPE

Jurk 5: Bij asymmetrische jurken denk je misschien direct aan de Griekse godinnenjurken, maar er zijn meer smaken. Hier draagt Máxima een ontwerp met één bandje bij de halslijn en een schuine draperie bij het rokgedeelte. Ontwerper: Valentino

PPE

Jurk 6: Bij de Argentijn Benito Fernandez koopt Máxima rond 2009 deze gouden showstopper van zijde en duizenden kralen en pailletten. Helaas is de jurk na het debuut in mei 2009 buiten beeld gebleven.

PPE

Jurk 7: Asymmetrische fuchsia avondjurk met vier lagen snijgarens als franjes. Bij elke stap deint de jurk uitbundig mee. Het lijkt wel alsof het ontwerp van de Argentijnse ontwerper Benito Fernandez een modieuze weergave is van het expressieve karakter van de koningin.

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd welke jurk jij graag nog eens terugziet. Laat je me het weten in een reactie? Hier kun je zien wat er op ‘voorraad’ is.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
37 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik zou 1, 3 en 7 alle drie graag nog eens terug zien!

Wat apart die foto van Maxima met diadeem en feestjurk en haar echtgenoot in vrijetijdstenue. Een gemanipuleerde foto?

Zin in! Jurk drie vind ik nog steeds zo mooi!!!! Die mag ze voor mij voor een iets specialer moment bewaren. Dan zou me keuzen uit gaan naar 7 of 4

Nr 3 en 4 zijn sowieso tijdloos, van nr 7 de rok upcyclen, die is echt te mooi om af te schrijven, andere top erbij, minder camisole en het plaatje klopt weer… (Enne, mee eens, dit zijn geen vintage jurken.)

Snap ‘t😁.

Meestal kan ik het met je eens zijn, zijn Josine, maar wat betreft de ,zeemeerminnen jurk niet.
Los van het feit of het je smaak is of niet, voor een kerkelijk huwelijk vind ik niet dat deze jurk geschikt is .
Maar dat is mijn persoonlijke mening. .

Dat wilde ik ook net schrijven. Daar waar ik ben opgegroeid droegen ze 50 jaar geleden bij warm weer al korte broeken met sandalen als ze naar de kerk gingen ( de toeristen mn).
Niks mis mee hoor. Het gaat in de kerk toch niet om de kleding wel?

Echt knap van Maxima dat ze zo slank weet te blijven dat ze nog steeds jurken van 10-15 jaar geleden kan dragen! Van de genoemde opties vind ik jurk 3 misschien nog wel geschikt, die straalt een bepaalde statigheid uit. De rest is allemaal te zoetelijk of te feestelijk voor de (meer serieuze) gelegenheid.

De zeemeerminnenjurk kan wat mij betreft sowieso in de zak van Max, maar dat is meer omdat het totaal mijn stijl niet is.

Last edited 1 jaar geleden by Juffrouw Annie

De carolina herrera japon… prachtig!!

Ik heb het voorgevoel dat ze de zwarte “pannenlappen” jurk draagt. Maar ik hoop op ofwel de zwarte mouret jumpsuit of de rode Valentino jumpsuit

Last edited 1 jaar geleden by Doro

De roze gebloemde Valentino is echt tijdloos en zo beeldig, zeer mooi gemaakt ook, net als de robijnrode jurk van Taminiau die ze droeg op de kroningsdag s’avonds, zo elegant en ook de laatste zwierige jurk van Fernandez, prachtig! We gaan het zien, er is zoveel moois!

De keuze is reuze, wat zitten er prachtige jurken bij, op de zeemeermin jurk na, mogen ze wat mij betreft allemaal nog een keer gedragen worden .
Bij vintage denk ik altijd aan de jaren 50 / 60, maar dat kan dus ook bij kleding van ong.10 jaar oud ?

Jurk 4 heb ik altijd zo mooi gevonden, dus die mag in de herhaling.
Verder vind ik 7 lekker zwierig en een goede keuze.
Jurken 2 en 5 mag ze overslaan: die vind ik bij de jonge Maxima passen.
Jurk 3 is misschien te bijzonder om voor deze gelegenheid te dragen, maar die mag zeker in de herhaling.
We wachten het af.

Wat een prachtige jurk op de 1ste foto uit 2009/2022!
De rode jurk van 19-5-2016 zie ik ook graag terug, evenals de rozenjurk van Valentino en jurk 3 van Taminiau en jurk 7 met de zwierige snijgarens.
Maxima mag wat mij betreft ook de japon van Prinsjesdag 2015 uit de voorraadkast halen.
Een écht kunstwerk van Taminiau, geïnspireerd op de Japanse zaal in Huis ten Bosch!
In die kast vind ik de asymmetrische rode avondjurk met geborduurde plusmotiefjes (Claes Iversen) óók heel mooi!
De keuze is reuze voor hare majesteit.

One of my all time favourites, de prachtige oranje Valentino. 🧡
De rozen Valentino vind ik een zoetig mooi prinsessen exemplaar – Ariana! – en de zeemeerminnen outfit heb ik altijd lelijk gevonden; smaken verschillen zeg maar 😉
Ik hoop dat onze koningin nog in heur lichtblauw zomerse Valentino past uit 2011. 🩵 inclusief de prachtige aquamarijnen 🤩

https://www.modekoninginmaxima.nl/staatsbezoek-duitsland-contraprestatie/

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Voor mij hoeven 5 en 6 niet in de herkansing, rest wil ik wel terug zien. De roze jurk van Benito Fernandez vind ik erg passend bij deze zomerse temperaturen.

Jurk nummer 1 is een plaatje, maar ik ben ook bang dat dit niet meer past bij Maxima. Ik ben wel benieuwd naar jurk 6, maar dan met een aangepast bovenkant. Jurk 3 en 4 blijven top.

Van mij mogen jurk 3,4 of 7 op herhaling, vooral 7 is lekker zomers luchtig en zwierig, perfect voor de huidige temperatuur!

Nr 2,3,4, of 7 nr 7 wel graag met een betere bh, nu lijkt het een beetje( plat) sorry koningin😉. Sowieso een dik compliment dat Máxima zoveel jaren later nog in de zelfde kleding past.

Jurk nr 3 zie ik heel graag nog eens terug, wat een prachtig ontwerp. Sommige jurken vind ik nu niet meer bij Máxima passen, daaronder ook jurk nr 1, veel te lieflijk voor een power vrouw van haar leeftijd.

1, 3 of 6, de zeemeermin jurk is niet mooi. En bij 7 zie ik ook iets. Ik weet niet wat…misschien is de foto is niet mooi genomen. Haar houding is wat raar hier misschien. Waarschijnlijk toch een prachtige jurk als je haar van de voorkant ziet

Jurk nr 3 zou ik nog wel eens willen zien. Jurk nr 1 vind ik ook veel te zoetig.

Jurk 3 mag ze van mij nog eens dragen. Jurk 1 is ook mooi, maar wel een beetje zoetig.

Ik hoop op 1 van haar rode avondjurken (maar niet die laagjesjurk). Met wat bling want dat past daar wel. Ik vind haar inmiddels te oud voor die bloemetjesjurk en de fishtail flatteert haar niet zo….
Ze gaat ons verrassen !

Allemaal schitterende jurken, maar ik ‘stem’ ook voor de rozenjurk of anders de roze jurk met de snijgarens…vanwege de zomerse vibe!
Bij Maxima weet je het maar nooit; zij draagt soms korte mouwen in de winter en lange mouwen in de zomer 🙃 We wachten het af!

Ivm de tropische temperaturen zou ik kiezen voor een tropisch jurk, bv deze https://pin.it/2oLILSi
Of https://pin.it/4LrJIE3

Last edited 1 jaar geleden by Ansje

Ik vond en vind jurk 1, de rozenjurk zo’n romantische en zomerse jurk!

Eerst even wat anders, zie hier(nog)geen plaatjes, maar gisteren klom het Koningspaar aan boord van een van de zeiljachten van de Ocean Race https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwicqs-nz73_AhUs9DgGHXvXAwIQFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.eurosport.com%2Fsailing%2Fthe-ocean-race%2F2022-2023%2Fincredible-moment-dutch-king-and-queen-climb-aboard-team-malizia-during-end-to-leg-6-of-the-ocean-race_vid1931917%2Fvideo.shtml&usg=AOvVaw17ve7MN55HKFt6l-TJvowG voor de kust van/bij aankomst in Scheveningen
Dat is een hele kast vol met moois, we worden vast weer verwend met mooie plaatjes, nu Woensdag en volgende week in Belgie!

o grappig die foto uit 2017, zij in vol ornaat en hij in zijn kloffie.
Ik hoop dat ze een jurk kiest die haar goed past op verschillende vlakken.

Hij zal zich in het paleis hebben omgekleed.

Wat een heerlijk event om naar uit te kijken. Wat mij betreft blijft de oranje jurk een topper. Ik hoop dat ze woensdag kiest voor de rozen jurk of de roze Natan remake van deze jurk die ze op de 40e verjaardag van Willem Alexander droeg. Ook de Taminiau kroningsdag jurk of de gouden jurk van Benito Fernandez zijn wat mij betreft goede keuzes, Maar ook de Prinsjesdag met pelerine van Taminiau of de Japanse kamer jurk kan ze zo weer aan. Een strapless jurk is zeker mooi met dit warme weer!

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Even heel iets anders maar zijn weer tickets te koop voor een bezoek aan Paleis Noordeinde. Wees er wel snel bij.

Bedankt voor de tip!