Door Máxima's intrigerende stijl is er maar weinig aandacht voor het uiterlijk van koning Willem-Alexander. Ik denk niet dat de hij er ook maar één seconde van wakker ligt, maar dat maakt zijn kleding niet minder interessant. In deze log een terugblik op het voorkomen van Willem-Alexander in 2017. 

Pakken 
In voorgaande jaren had koning Willem-Alexander een sterke voorkeur voor donkerblauwe double breasted pakken, maar daar is tegenwoordig niet zo veel meer van te zien. Donkerblauw blijft weliswaar favoriet, maar zowel qua snit, kleur en details varieert koning Willem-Alexander in 2017 meer dan ooit tevoren. Zo zagen we hem dit jaar meermaals in een Napolitaans blauw pak (dé trend onder politici), een grijs kostuum met een slankere snit én een single breasted donkerblauw pak van de kleermakers van Brioni. Voor degenen die het Italiaanse couturehuis niet kennen: Brioni is het neusje van de zalm. George Clooney is er klant, evenals Trump, Brad Pitt en niet te vergeten: James Bond. Alle maatpakken worden tot in de kleinste details samengesteld, van het gewicht van de stof tot de kleur van het stiksel. De kleermakers van Brioni zijn negentig dagen per jaar onderweg om pakken af te passen, nieuwe bestellingen door te spreken en de mooiste stoffen te scoren. In Nederland is er geen salon van het couturehuis te vinden, maar bij Via Andres in Den Haag wordt wel de prêt-à-porter collectie aangeboden. Prijzen voor een maatpak beginnen bij 6.000 euro, en kunnen naar gelang oplopen tot boven de 20.000 euro. Voor de kant en klare kleding liggen de prijzen uiteraard lager, maar goedkoop is het zeker niet. 


Willem-Alexander in een  donkerblauw pak van Brioni 


Donkerblauwe double breasted pakken met een ruime pasvorm worden steeds meer voltooid verleden tijd. 


Voor Koningsdag 2017 liet koning Willem-Alexander een nieuw pak aanmeten.


In Noorwegen kregen we de koning te zien in een Janker: traditionele kleding uit Oostenrijk. 

Anders dan Máxima wisselt koning Willem-Alexander tijdens staatsbezoeken nog weleens van kleding overdag.
Zo draagt hij bij aankomst vaak een oranje das (links), om vervolgens mét onderscheiding en een ander gekleurde das het programma te vervolgen. 

Geen modekoning
Met zijn voorkeur voor blauwe pakken of grijze pakken met een klassieke snit is koning Willem-Alexander zeker geen modekoning, maar dat maakt zijn kledingkeuze niet minder verstandig. Als staatshoofd moet koning Willem-Alexander immers continuiteit en betrouwbaarheid uitstralen en daarbij sluit zijn huidige kledingstijl -hoewel niet hip- perfect aan. Qua pasvorm zou het één en ander wel wat meer aandacht verdienen. Zo zijn de pijpen van zijn broeken met regelmaat echt té lang. Volgens het Blauwe boekje mag een broekspijp best met een enkele knik op de schoen rusten, maar zodra de loodlijn aan de achterzijde gaat breken omdat de broekspijpen de grond raken, moet er echt een kleermaker aan te pas komen.  

Manchetknopen
Op het gebied van mode speelt er natuurlijk meer dan alleen de pakken. De accessoires kunnen een goed maatpak maken, maar ook alsnog breken. Gelukkig heeft koning Willem-Alexander een deskundige valet in dienst, die de koning altijd kan voorzien van goed advies. Ik vermoed dat veel van de symbolisch gekozen manchetknopen bijvoorbeeld rechtstreeks te danken zijn aan de voorbereiding van Muis, zoals de valet ook wel wordt genoemd. Denk maar aan de manchetknopen met het wapen van Bonaire, gedragen tijdens een bezoek aan het eiland. 
Naar verluidt heeft koning Willem-Alexander door de jaren heen een enorme collectie manchetknopen verzameld. Ik heb in 2016 hier een globaal overzicht van gemaakt, al moet ik hierbij gelijk zeggen dat de manchetknopen van de koning vaak buiten beeld blijven dankzij zijn jasjes. Ik durf het dus niet met zekerheid te zeggen dat ze nieuw zijn, maar ik zag dit jaar wel twee paar manchetknopen voor het eerst. Het eerste paar trof mij als christen vanwege de tekst: God zij met ons.

De tweede manchetknoop die in het oog sprong, oogt als een souvenir uit een museumshop. Het betreft een gouden of goudkleurige knoop met de beeldtenis van Alexander de Grote of een Griekse (?) god. 

Schoenen en pochet 
Qua schoenen en pochet is koning Willem-Alexander even onveranderlijk als zijn moeder op het gebied van haar kapsel. Door de jaren heen heeft koning Willem-Alexander alleen bij uitzondering zijn zwarte monks (gespschoenen) achterwege gelaten. Ook qua pochet is er weinig originaliteit: wit, wit, en nog eens wit. Meer weten over de vouwtechniek en het verhaal achter de accessoire? Klik dan hier. 

Last but not least hebben we natuurlijk ook nog de dassen, maar daarover later meer. 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van zara

zara

donderdag 14 dec 2017 - 06:19

Wat een leuke log! Het Brioni pak vind ik het beste staan qua model maar zeker ook qua kleur. Het is donkerblauw, maar het heeft toch iets helders en fris. De schoenen kunnen een pak maken of breken, maar met uitzondering van de suede schoenen in Zweden vind ik de schoenenkeuze ook geweldig!

afbeelding van Maaike

Maaike

woensdag 13 dec 2017 - 20:03

Inderdaad zijn de pakken veel beter. Bij het (ongetwijfeld peperdure) pak van Brioni op de bovenste foto vind ik echter de broek heel vreemd zitten, alsof de stof aan alle kanten trekt.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

woensdag 13 dec 2017 - 07:34

Hartelijk dank voor alle lieve woorden <3

afbeelding van Krielie

Krielie

dinsdag 12 dec 2017 - 13:55

Er worden soms opmerkingen gemaakt dat de pakken zo groot ogen. Mij is ooit door een insider verteld dat bij sommige publieke optreden de koning een kogelvrij vest draagt. Dat zou dus dan ook de verklaring kunnen zijn (ik zeg niet dat het zo is) dat sommige pakken wat kolossaal lijken.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 12 dec 2017 - 12:27

Wat een leuk blog! Heel fijn dat Willem Alexander de double breasted pakken met wijde flodderbreken steeds meer achterwege laat. Zijn keuze voor bijzondere manchetknopen en zijn prachtige schoenen vind ik heel goed.

afbeelding van Suus

Suus

maandag 11 dec 2017 - 21:36

Leuk artikel, was best veel werk denk ik. Dank je wel daarvoor.

afbeelding van 29novmode

29novmode

maandag 11 dec 2017 - 20:34

Leuk ook eens de aandacht voor de kleding van de koning. Ik vindt het bruinachtige pak van dat hij op Koningsdag droeg erg mooi stadean (maar dat komt misschien omdat ik het pak in het echt heb gezien omdat ik in Tilburg langs de kant stond). De tekst op de manchetknopen "God zij met ons" spreekt mij ook aan. Heel bijzonder dat hij dat draagt.

afbeelding van Heidi Evers

Heidi Evers

maandag 11 dec 2017 - 19:34

Leuk artikel, Josine!Ook genoten van je woordspelingen op de Facebook pagina van MKM

afbeelding van Jantje R

Jantje R

maandag 11 dec 2017 - 19:08

Nog een berichtje voor Josine. Een groot compliment voor je site. Heel goed gedaan, knap hoor.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

maandag 11 dec 2017 - 17:45

Donker blauw staat Willem Alexander goed.
Alleen zitten sommige pakken een beetje slecht, daar zou iets meer aandacht voor moeten zijn.
Maar dat blauw staat hem goed

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 11 dec 2017 - 16:17

dank Josine. tja er valt weinig aan toe te voegen of op te merken.
De lichte kostuums staan hem, zoals bij de meeste mannen, niet. Dan maar een dunnere stof grijs of blauw, dat is beter. En qua pasvorm lijkt t mij ook dat het nog een slagje beter kan.
Jassen draagt hij net als zn vrouw weinig. En al helemaal geen regenjassen.
Een leuk weetje van dat wisselen van stropdas!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 11 dec 2017 - 16:01

Leuke log, Josine! De koning draagt zowiezo mooiere pakken dan vroeger. Ze sluiten veel mooier aan.
Hij wisselt soms ook grappig met zijn dassen.
Wat draagt hij mooie manchetknopen!

afbeelding van Luz

Luz

maandag 11 dec 2017 - 14:34

Nooit begrepen waarom de koning zo trouw is aan de monks (en met hem meerdere prinsen), maar misschien heeft dit een voor mij onbekende reden vanwege historie/etiquette/adelijke achtergrond?

afbeelding van karpathos

karpathos

maandag 11 dec 2017 - 14:12

Josine, dank je wel voor dit leerzame artikel. Op de gouden of goudkleurige manchetknoop zou zo maar de beeltenis van Alexander de Grote kunnen staan. Als Alexander de Grote niet met een helm wordt afgebeeld, moet er een ramshoorn op de beeltenis staan. Op deze foto is dat niet goed te zien.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?