Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 11 nov 0 reacties

Kleren maken de man – deel 6

In de serie 'Kleren maken de man' kijken we dit keer naar een kleine accessoire met een grote impact: de pochet. Volgens het Blauwe Boekje is een pochet een vierkante doek, die opgevouwen  en zichtbaar gedragen wordt in het borstzak van een jasje, blazer of dinnerjacket. 'For show, not for blow', maar wat is er allemaal mogelijk met een pochet en wie draagt wat in koninklijke kringen? 

Wie vandaag de dag op zoek gaat naar een pochet, kan bijna overal terecht. Modeketen H&M heeft pochetten van een paar euro in de collectie en bij het Italiaanse label Brioni bieden ze prachtige zijden exemplaren aan voor ruim honderd euro. Qua budget is er dus voor ieder wat wils, maar qua kleur ook. Tot het midden van de twintigste eeuw was het aanbod wit, wit en nog eens wit, maar tegenwoordig hangen felle prints gebroederlijk naast de veilige witte in de winkel. Arno Kantelberg van de stijlrubriek in Volkskrant Magazine adviseert zijn lezers om te kiezen voor een pochet die qua kleur complementeert of contrasteert met de kleur van je stropdas. Kantelberg: "Als je een wit pochet draagt, doe dat dan in combinatie met een wit overhemd. Het is anders zo'n eenzame witte verschijning in je borstzak. Heb je een stropdas of strik om de hals, stem de kleur van je pochet daar op af, maar pas op da ze niet dezelfde kleur hebben. En al helemaal niet én dezelfde kleur én dezelfde stof, dan kun je net zo goed meteen bij een autoverhuurbedrijf gaan werken.'

Auroverhuurder of niet: als koning Willem-Alexander een pochet draagt, kiest hij steevast voor een witte. Veilig, klassiek en passend bij zijn uniform: een donkerblauw pak met een wit overhemd. Prins Charles draagt daarentegen de meest uitbundige pochetten, die helemaal volgens het advies van Kantelberg matchen, maar niet overeenkomen met de kleur en stof van zijn dassen. 


Pieter van Vollenhoven met een das en pochet met vlinderdessin. 

Qua vorm is er ook veel mogelijk, want het vierkante doekje kan op heel diverse manieren gevouwen worden. Zo heb je 'The Presidential': een strak streepje stof van een centimeter boven de rand van het borstzakje. (1) Prins Carl-Philip en prins Daniel kiezen hier met regelmaat voor.  (2) Koning Willem-Alexander kiest steevast voor de zogeheten 'one corner up fold', zoals de naam al verklapt een vouwtechniek waarbij één punt uit het borstzakje piept. (3) De 'two corner up fold' is een iets ingewikkeldere techniek, waarbij twee piramidevormen boven de rand van de zak uitkomen en de (4) 'three corner up fold' doet daar weer een schepje bovenop. (5) Koning Filip van Belgie kiest heel toepasselijk met regelmaat voor de zogeheten kroonvouw met vier punten en prins Charles heeft een sterke voorkeur voor de nonchalante (6) Puff Fold. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments