Over mouwen kun je uren mauwen, want ze kunnen een outfit maken én breken. En daar weet Máxima inmiddels alles van. 

Kleding is een verlengstuk van je persoonlijkheid en daarom zijn Máxima's mouwen doorgaans verre van saai. Maar wat voor mouwen draagt ze eigenlijk?  Een antwoord op deze vraag blijkt soms best lastig te zijn. Want waar kijk je dan naar? Naar de manier waarop een mouw is verwerkt (aan de kleding is gezet), of naar de belijning van schouder tot pols? Of naar allebei? Op een modesite als deze kiezen we uiteraard voor dat laatste. We beginnen bij de verwerking van de mouw en eindigen bij het uiteinde. Klinkt als een goed idee, toch? 

Verwerking van de mouw.
Globaal gezien kun je een mouw op drie verschillende manieren bevestigen. Je hebt de ingezette mouw, de raglanmouw en de aangeknipte mouw. 

Laten we beginnen met de ingezette mouw. Zoals de omschrijving vast al doet vermoeden, wordt dit type mouw in het armsgat van een kledingstuk vastgezet. Dames die graag hun slanke taille willen benadrukken, of heren die graag stoer en breed willen overkomen, kunnen kiezen voor een gerimpelde of geplooide mouwkop. Des te meer volume, des te groter het effect. 

Door naar de tweede categorie: de raglanmouw. Bij dit type mouwen is er een schuine naad te zien van okselholte tot halskraag omdat de mouw en het schouderdeel uit één stuk zijn gesneden. Over het algemeen wordt een raglanmouw gekenmerkt door een wat wijder armsgat. 

En dan de derde categorie: de aangeknipte mouw. Vaak gaat het hier om een vleermuis- of kimonomouw, want zoals de omschrijving vast al doet vermoeden, vormen de mouwen van deze categorie één geheel met het voor- en achterpand.

De drie soorten op een rij: de ingezette mouw (links, de raglanmouw (midden) en aangeknipte mouw (rechts). 

Binnen deze drie categorieën heb je als ontwerper uiteraard wel bewegingsvrijheid. Zo heeft Máxima in haar kast een zogeheten coldshoulder-jurk (links), een deux-pieces met raglanmouw en aangeknipte schouderpassen (midden), en een jurk met gerimpelde, ingezette kopmouwen. 

Van de mouwinzet gaan we door naar de mouwlengte. Want wat dat betreft is er ook veel mogelijk. Zo hebben we Máxima gezien met een kapmouw (1), een korte mouw (2), een driekwart mouw (3) en een lange mouw (4).

Een mouw hoeft natuurlijk niet aansluitend te zijn, zoals op de laatste drie foto's van bovenstaande collage. Nee, je kunt er eigenlijk alle kanten wel mee op. Zo kun je de mouw plisseren, plooien, poffen of bijvoorbeeld voorzien van laagjes. Het leuke is dat deze bewerkingen niet per se bovenaan hoeven te beginnen of verplicht door moeten lopen tot het einde van de mouw. Een ballonmouw begint met veel stof bij de bovenarm en kan op elke gewenste lengte eindigen met een bescheiden manchet. 

Afbeeldingsresultaat voor pofmouwen site:modekoninginmaxima.nl

Slankere pofmouwen leveren gelijk een heel ander effect op:

Deze royale raglanmouw is halverwege de bovenarm voorzien van plooien, waardoor hij heel mooi openvalt. 

Een trompetmouw begint slank, waarna het volume als een vloeiende lijn toeneemt. Net zoals een trompet. 

De klokmouw wel wat weg van de trompetmouw, maar bij dit type is er geen sprake van een vloeiende lijn. De overgang tussen het aansluitende en het volumineuze deel is heel abrupt, waardoor de mouw wel wat weg heeft van de bronzen bellen van een kerkklok. Vandaar ook de naam. 
Op de rechterfoto van onderstaande collage zie je een variant op de klokmouw: de volantmouw. Zoals de naam al wel verklapt, bestaat deze klokkende mouw uit meerdere over elkaar geplaatste volants. 

Afbeeldingsresultaat voor klokmouw site:modekoninginmaxima.nl

Dit jumpsuit van Valentino is voorzien van aangeknipte mouwen, of nog specifieker: vleermuismouwen. Ik hoef vast niet uit te leggen waar deze benaming vandaan komt. 

Bisschopsmouwen, ook wel polsmouwen genoemd, hebben ook een plekje eroverd in Máxima's kledingkast. Bij dit type mouw neemt de volume enorm toe rond de elleboog, om vervolgens bij de pols te eindigen met een lange en slanke manchet.  

Capemouwen zijn natuurlijk ook helemaal à la Máxima: 

Een mouw kun je, ongeacht de lengte, ook altijd versieren met omgeslagen manchetten. 

 

 

Of ze kiest gewoon voor één mouw. 

Last but not least ook nog wat aandacht voor de mouwsplit. Dit detail kan elke zware outfit breken en  voorzien van wat welkome luchtigheid of zwierigheid. 

Genoeg gemauwd? Vast niet. Dus heb je nog een leuke toevoeging? Laat het me weten! 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Els

Els

zondag 22 dec 2019 - 17:20

Wat een leuke log om te lezen over zo veel verschillende mouwen. Ik geniet van dergelijke artikelen. Bij elk item vraag ik me af, wat voor mouwen hebben mijn kledingstukken? Zeker geen klokmouwen, maar bij Maxima staat alles.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

vrijdag 20 dec 2019 - 22:15

Hoe kom je weer op het idee, om hier een log over te schrijven. Knap hoor, die inspiratie altijd weer! Ik wil je complimenten geven voor deze log, heb het met veel interesse bekeken/gelezen.

Inhoudelijk ben ik overigens nog wel benieuwd naar het verschil tussen de ballonmouw en de bisschopsmouw. Weet je dat zo? Viel me op dat die heel veel op elkaar lijken, en zou ik niet zo 1-2-3 uit elkaar kunnen houden. Gewoon uit interesse ;).

afbeelding van Hennie64

Hennie64

vrijdag 20 dec 2019 - 20:43

Prachtig al die mouwen! De een wat meer en mooier dan de andere. Behalve die enorme ballonmouwen met het ruitje vind ik het heel mooi en gedurfd. En die lange robes, schitterend.

afbeelding van Elles

Elles

vrijdag 20 dec 2019 - 17:18

Erg leuk,Josine,mijn moeder kon goed naaien,wat zou zij hiervan genoten hebben.Ik geniet er ook van,wat een diversiteit.

afbeelding van Maria04

Maria04

vrijdag 20 dec 2019 - 09:39

Een prachtig overzicht, wat een uitzoekerij Josine, ik doe even niet mee met" mouwen over de mouwen". Ik heb voornamelijk naar heel plaatje gekeken. Het ziet er allemaal Koninklijk uit!
"

afbeelding van gambetta

gambetta

vrijdag 20 dec 2019 - 08:55

Wat een leuke en interessante blog! Dank je wel Josine. Knap hoe je dit allemaal kunt weergeven.
De blauwachtige jurk met de gerimpelde kopmouw en vierkantjes op de japon is wat mij betreft nog altijd de mooiste outfit die ze gedragen heeft. Alles klopt en past hier en het is een heel mooie combinatie met de hoeden die ze erbij gedragen heeft.

afbeelding van Jacolien

Jacolien

vrijdag 20 dec 2019 - 07:17

Wat een variatie is erin mouwen. Nooit echt bij stil gestaan maar nu valt het me in zo'n overzicht wel op. Vind de aangeknipte mouw ook heel bijzonder.

Verder hoop ik deze winter de outfit op foto 10 (donkerrood fluweel) nog eens terug te zien, vond dat zo mooi en chique!

afbeelding van Birchwood

Birchwood

donderdag 19 dec 2019 - 22:22

Leuk onderwerp met een briljante naam; goed gekozen Josine; top ;-)
Wat een diversiteit in mouwen, de ene mouw wat geslaagder dan de andere. Maar verandering van spijs doet eten....... dus lekker wat afwisseling in mouwen, heel goed gedaan Máxima.

afbeelding van elisah.

elisah.

donderdag 19 dec 2019 - 20:43

Wat een diversiteit in mouwen, zelf heb ik een enorme hekel aan wijde en fladderende mouwen, ik draag het liefst een rechte gladde mouw, die ik ook nog eens makkelijk op kan rollen .
Maar ik denk dat Maxima het leuk vind, plus het voordeel dat ze er geen huishoudelijke klusjes mee hoeft te doen .
Ze heeft mooie slanke armen , dus ook de one shoulder staan haar goed

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 19 dec 2019 - 19:54

Leuk blog! Nog even los van alle mouwen, die ik geweldig interessant vind trouwens, vallen helaas de overhangende tenen over die gruwelijk lelijke plateauzolen toch wel erg op. Erg jammer wat mij betreft.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 19 dec 2019 - 19:30

Wat een super leuk blog!
En wat hebben wij toch een modebewuste hippe koningin die met alle trends meedoet. Ik vind de one shoulder jurken, bisschopsmouwen, cape mouwen en de enorme pofmouwen super leuk maar ook veel van de outfits met volant mouwen. Wat zou ik graag dat toffe roze Gucci pak weer eens terug zien! Hopelijk leest Máxima mee en gaan we veel moois terug zien van de outfits in dit blog.
De trompetmouwen passen beter bij prinses Beatrix, die mag ze van mij in de kast laten.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 19 dec 2019 - 19:19

Tja wat valt er over te zeggen? afwisseling en variëteit is altijd leuk. Maar te veel gespeel met mouwen hoeft voor mij niet. Als de opgebolde mouwen gewoon glad waren geweest, waren het mogelijk nog mooiere outfits geweest. Die zachtroze jurk bijvoorbeeld. Maar dan waren ze geschikt geweest voor mij.... bij Maxima past dat aparte beter...?

© 2021 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?