Prinsjesdag is normaal gesproken een dag vol pracht en praal, maar áls de acutaliteit vraagt om ander vervoer, een grotere locatie of sobere kleding, dan gebeurt dat gewoon. Prinsjesdag 2020 is daar een goed voorbeeld van. Maar hoe zit dat eigenlijk met de herkomst van de koninklijke jurken? Moeten de dames verplicht in het nieuw of mogen ze ook gewoon wat dragen uit de Zak van Max?  

Koningin Beatrix was een staatshoofd dat veel waarde hechtte aan orde en stabiliteit. Prinsjesdag na Prinsjesdag kon hetzelfde draaiboek tevoorschijn worden gehaald, zelfs na een pittige hersenvliesontsteking in 1987. Qua kleding veranderde er eveneens weinig. Jaar na jaar verscheen Hare Majesteit de Koningin in het lang en met een keurige hoed in de Ridderzaal, waardoor Máxima als prinses haar voorbeeld wel moest volgen. In 2013 begon er een nieuwe periode, waarbij Máxima als koningin een draai had kunnen geven aan het kledingvoorschrift van de negentiende eeuw. Gelukkig deed ze dat niet, en kunnen we anno 2020 nog steeds genieten van al het vertoon rond de kroon. 

Omdat een Prinsjesdagjurk vaak al in de maanden april, mei of juni tot leven komt, is het dit jaar maar de vraag of de koningin dit jaar iets nieuws draagt. Voor een koningin kan veel in korte tijd geregeld worden, maar stel dat zij kiest voor een eerder gedragen jurk, breekt zij dan met een eeuwenoude traditie? Nee, dat niet. Koningin Wilhelmina werd op Prinsjesdag 1939 bijvoorbeeld gespot met de jurk van Prinsjesdag 1935. 

Koningin Juliana draaide haar hand niet om voor hergebruik van haar hoeden, tassen en schoenen, en nieuw hoefden haar jurken ook niet te zijn. Zo droeg ze op Prinsjesdag 1966 de jurk van 10 maart 1966, de trouwdag van prinses Beatrix en prins Claus. Twee jaar later dook ook de bontmantel van de bruiloft op, maar dan vermaakt tot een jurk met kralen en pailleten.

De mode van Juliana - deel 2 | ModekoninginMaxima.nl

Koningin Beatrix droeg op haar beurt meer dan eens een vermaakte avondjurk op Prinsjesdag, en Máxima verscheen in 2012 met een bekende jurk in de Ridderzaal. 

Moet Máxima morgen dus in het nieuw? Nee, dat net. Hoop ik daar wél op? Ja, zeker weten! Na maanden bloggen over zakelijke en betaalbare broekpakken kan ik een flinke dosis pracht en praal wel waarderen. Zelfs bij tropische temperaturen. Maar stél dat de koningin kiest voor wat bekends, wat zou ze dan kunnen kiezen? In haar garderobe hangen meer dan 125 avondjurken, maar een strapless japon zal de koningin vast niet tevoorschijn halen. Een jurk met lange mouw, korte mouw  en alles daar tussenin wel. Met dat in mijn achterhoofd kom ik op de volgende jurken uit: 

Omdat het kwik tot boven de 25 graden zal stijgen, vallen veel jurken van het overzicht al af. Daarnaast heeft ze ook nog haar Prinsjesdagjurken van 2002-2019, maar mèn, wat hoop ik op een nieuwe! Gewoon even heerlijk genieten van couture, paar mooie glimmers erbij. Ja, ik ben al helemaal in de stemming voor morgen ;) 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Jacolien

Jacolien

dinsdag 15 sep 2020 - 10:16

Ik hoop op een sobere jurk. Het is zo'n bizar jaar en de economie heeft een flinke klap gekregen door de crisis. Wel gepast om dan of in een gedragen jurk of een sobere jurk te dragen. Als zij in allerlei bling bling verschijnt vind ik het niet passend voor deze tijd

afbeelding van Daan01

Daan01

dinsdag 15 sep 2020 - 12:03

Klinkt niet als Máxima, herinner me nog het jaar van de mh17 ramp. Werd er ook gesproken over een sober randje over de dag en toen kwam ze in die vel roden Valentino

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

dinsdag 15 sep 2020 - 09:40

Ik kies nr 2 ,gezien de knalroze muur waar de troon vóor staat.
Dat màtcht nog een beetje

afbeelding van Doro

Doro

dinsdag 15 sep 2020 - 08:18

Misschien kiest ze wel een jurk van Beatrix of Juliana uit ! Dat zou leukzijn! Het blauw van de jurk van Juliana is prachtig

afbeelding van Marjet

Marjet

dinsdag 15 sep 2020 - 10:26

Harstikke leuk lijkt mij dat!

afbeelding van Tony

Tony

maandag 14 sep 2020 - 23:06

Hoop ook heel erg op een nieuwe creatie, waarom sober, er is al zo veel ellende en prinsjesdag is al heel erg versoberd dus laat haar maar uitpakken met iets moois,.

afbeelding van Daan01

Daan01

maandag 14 sep 2020 - 23:01

ik hoop nog steeds op iets donker groens, wel nieuw graag

afbeelding van Daan01

Daan01

maandag 14 sep 2020 - 23:00

Ik heb er ook zoveel zin in !! Kan niet wachten

afbeelding van oranjefan

oranjefan

maandag 14 sep 2020 - 22:33

Ik kies voor de groene japon van Ierland, geweldig is die.

afbeelding van Birchwood

Birchwood

maandag 14 sep 2020 - 22:18

Ik kijk uit naar iets nieuws, maar ik zou me zo maar kunnen voorstellen dat ze even door de inloopkast gegaan is. Het is gewoon een iets andere Prinsjesdag dan anders. Maar ja, never a dull moment met Máxima.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 15 sep 2020 - 12:24

Tja...zonder koets met een lange jurk, zie ik niet snel gebeuren (maar mannen wel in jacquet... ). Ik verwacht een bijzondere outfit zoals de roze jurk in UK met die soort cape. En super hoed.
Toch in t lang ...dan een eenvoudige ...die ik niet hier boven zie...misschien nr 2.
Ik hoop van harte dat we t gros van het overzicht niet/nooit meer terugzien: 3, 4, 7, 8, 9, 10 en 12.

afbeelding van Jens

Jens

maandag 14 sep 2020 - 21:24

Ook ik hoop op iets nieuws. En inderdaad Doro, de japon van het 'verkleedfeest' wil ik ook wel eens in volle glorie zien.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 14 sep 2020 - 20:51

O en de jurk van het huwelijk van haar broer.. dat zou ook een optie kunnen zijn. Of de jurk die ze droeg op dat ‘verkleedfeest’ waar ze grote bloemen op haar hoofd droeg.(op de foto met Valentino)
Maar een topper zou zijn een waanzinnig chique jurmpsuit of herensmoking a la Yves Saint Laurent!

afbeelding van Doro

Doro

maandag 14 sep 2020 - 20:48

Heel leuk verhaal weer Josine.
Natuurlijk kost het enige tijd om een couture jurk te maken. Anderzijds denk ik dat er genoeg on line te shoppen valt op avondjurken en ik verwacht ook dat de grote namen haar maten wel hebben en dat er dus gewoon een jurk gemaakt kon worden en dan die daarna afgemaakt wordt op haal lichaam.
We zullen zien! Ik zou echt moeten lachen als ze haar inhuldigingsjurk draagt... En dat in 2020 het horror jaar! Een gele narcis? Zou leuk zijn maar een mooie grote hoed.
We gaan het beleven!

afbeelding van Suus

Suus

maandag 14 sep 2020 - 20:16

Ik zou iets sjieks maar sobers qua kleur eerlijk gezegd wel passender vinden. Helemaal uitpakken is wellicht leuk qua mode beoordelen, maar nu toch ondergeschikt met veel mensen die in hun omgeving te maken hebben met ziekte, overlijden, verlies van inkomen, eenzaamheid etc.

afbeelding van frankvc

frankvc

maandag 14 sep 2020 - 20:10

Als ik haar iets zie dragen voor Prinsjesdag is het nr 5. De rest is too much voor de gelegenheid

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 14 sep 2020 - 20:04

Jaaa... ik hoop ook op iets nieuws. Maar ik kan het me heel goed voorstellen als ze iets uit de kast haalt dat ze eerder droeg. De Taminiau vlaggenjurk zou wel heel geschikt zijn. Ook jurken 4, 5 en 10 of de groene Taminiau kan ze zo weer aan. We gaan het zien!

afbeelding van JokeGram

JokeGram

maandag 14 sep 2020 - 19:46

Ik denk dat het geen lange japon zal zijn maar een midi jurk/pak. Kleine hoed of haardecoratie en sober qua sieraden. Het is een andere tijd nu die vraagt om versobering

afbeelding van annemiek

annemiek

maandag 14 sep 2020 - 19:42

8 en 11 zijn prachtig

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?