In de kluis van de koninklijke familie zijn heel wat historische en zeer kostbare juwelen te vinden. In de nieuwe serie 'Máxima's hoofdzaken' leggen we alle Oranje-diademen stuk voor stuk onder de loep. We beginnen bescheiden. 

Normaal gesproken begin ik een nieuwe MKM-serie met een luide knal. Een eerste indruk kun je immers maar één keer maken. Maar voor de serie 'Máxima's hoofdzaken' maak ik graag een uitzondering. De diademen van de Oranjes zijn namelijk zó imposant, dat zelfs het meest bescheiden exemplaar een feestje op zich is. En dus beginnen we met Wilhelmina's diamanten haarkam, die voor het eerst opdook in het jaar 1903. 

Toen ik bovenstaande foto van een jonge koningin Wilhelmina zag, viel mijn oog gelijk op de jurk. De ruiten met ruitwerk en bloemen, de plissérok, de uitwaaierende mouwen..... Wie denkt dat Wilhelmina in haar jeugd niet gekleed ging volgens de laatste mode, heeft het helemaal mis. Maar goed, daar gaat het hier niet over, en over haar leven eigenlijk ook niet. Toch is het wel goed om even kort de grote lijnen te schetsen,, want juwelen vertellen vaak wat over het leven van de draagster. In 1898 werd Wilhelmina op 18-jarige leeftijd koningin. Rond die tijd werd ze overladen met nieuwe juwelen, want haar moeder Emma zag wel in dat haar dochter wel wat extra glim & glam zou kunnen gebruiken voor een plechtige en statige uitstraling. Meerdere imposante Oranje-juwelen dateren uit die tijd, maar deze diamanten haarkam vermoedelijk niet. Op bovenstaande foto uit 1903 kwam hij namelijk voor het eerst in beeld, en in dat jaar was Wilhelmina al veertien jaar koningin. Ook was ze inmiddels al getrouwd, en had ze helaas ook al twee medisch pittige miskramen achter de rug. Mede vanwege deze feiten wordt aangenomen dat Wilhelmina hier een geschenk draagt van haar man, prins Henrik. Overduidelijke bewijzen, zoals een aankoopbon, heb ik tijdens de voorbereidingen van deze blog echter niet kunnen vinden. 

Herintroductie
Na de geslaagde introductie in 1903 verdween het juweel helaas al snel buiten beeld. Lange tijd werd aangenomen dat de haarkam was opgebroken of verkocht, maar alle mythes konden in 2010 direct naar het rijk de fabelen verwezen worden. Op de bruiloft van prinses Victoria en Daniel Westling droeg Máxima het juweeltje namelijk. Achter op haar hoofd, verwerkt in een sierlijke knot. 

Drie jaar later dook de haarkam slash tiara opnieuw op in Singapore. Ditmaal aan de voorzijde van de knot, waardoor het juweel beter zichtbaar was. 

En nu, 117 jaar later, is het gissen naar de toekomst van Wilhelmina's haarkam. Ik vermoed dat Máxima de komende jaren gaat kiezen voor de wat grotere diademen uit de koninklijke kluis, maar wie weet kiest Amalia de haarkam wel uit als beginnersdiadeem. Ik zou het goed kunnen begrijpen, want de verfijnde lijnen spreken mij erg aan. In een volle bos blonde lokken is het een subtiele en elegante toef van diamanten, waardoor ze mooi wat extra uitpakken met borduurwerk of andere tierelantijnen. 

Ben je benieuwd waar Máxima en Amalia uit kunnen kiezen? Klik dan hier voor een overzicht van de mooiste Oranje-diademen. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Birchwood

Birchwood

dinsdag 09 jun 2020 - 20:53

Hele gave diadeem met waanzinnig mooie kapsels! Ik ben benieuwd naar je volgende blogs Josine, heel erg leuk dit.

afbeelding van Doro

Doro

maandag 08 jun 2020 - 23:03

Ja leuk voor de dochters ook! Prachtig dik haar hebben die die dus dan komt het helemaal mooi uit!

Ja net als Assepoester: benieuwd weer ze weer op de rode loper verschijnen.

afbeelding van Assepoester

Assepoester

maandag 08 jun 2020 - 21:10

Oh dit wist ik nog niet. Nooit geweten dat in Zweden de diamanten haarkam in het kapsel van Maxima was verwerkt. Dank je wel, Josine. Weer een nieuwtje ontdekt;) En wat een plaatje in Singapore. Ik vind dat onze koningin altijd zo sprookjesachtig uitpakt bij grote gelegenheden die we nu zo lang moeten missen. Kan niet wachten op de rode loper events...

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

maandag 08 jun 2020 - 21:00

Wat een leuke blog en wat een mooie haarkam, werkelijk een sieraad. Ik hoop dat één van de dochters van Máxima hem snel een keer in het haar doet.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

maandag 08 jun 2020 - 20:50

Prachtige foto van Wilhelmina en van Máxima (foto 2) !

afbeelding van Marjet

Marjet

maandag 08 jun 2020 - 20:21

En wat een mooie foto van Wilhelmina trouwens!

afbeelding van Marjet

Marjet

maandag 08 jun 2020 - 20:21

Wat een heerlijk ontspannend stuk om te lezen, echt leuk! (Heb een flinke deadline in het verschiet en dit is een welkome afleiding) Het diadeem zoals ze hem verwerkt had aan de achterkant in de knot vind ik persoonlijk erg mooi. Ben heel benieuwd hoe het kapsel tot stand is gekomen in samenwerking met haar kapster. Zou ze samen van te voren in de kluis gekeken hebben? Het kapsel van 2013 vind ik een flinke dosis 'fun', ook heel grappig en geeft een beetje een jaren 60/70 swung.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

maandag 08 jun 2020 - 19:49

Ik hou persoonlijk meer van het kapsel zoals in 2010 gedragen, de diadeem heeft daar wel een onopvallender functie als in het andere kapsel. Het zou idd. een leuke diadeem zijn voor één van de prinsessen nu.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 08 jun 2020 - 19:10

Wat een beauty. Vooral de tweede keer met het geweldige kapsel vind ik het helemaal top. Ik zou het graag weer eens terug zien. Het staat Máxima fantastisch!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 08 jun 2020 - 18:22

Deze kam is inderdaad bescheiden maar hebben wel geleid tot schitterende kapsels. In Zweden super mooi en haar haar in Singapore is werkelijk waanzinnig! Wat een plaatje! En wat leuk dat onze Maxima diep duikt in de familie-juwelen!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?