Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 19 dec 11 reacties

Máxima’s juwelen in 2023: een nieuwe cross-over ring en historische haarspelden

Ik kreeg feedback dat de juwelen van Máxima teveel zouden ondersneeuwen op MKM. Goed punt. Daarom kijken we de komende dagen naar Máxima’s ringen, oorbellen, armbanden, broches en colliers van 2023. Wat viel er op? Wat was er nieuw? Met vandaag: een cross-over ring van saffier en historische korenaren.

We gaan gedurende de serie terug van december naar januari.

Kerst Muziekgala, 14 december
Tijdens de opnames van het Kerst Muziekgala droeg Máxima een collier en bijpassende oorhangers van diamant en een blauwe edelsteen (saffier?). Vermoedelijk betreft het een geschenk ter gelegenheid van de inhuldiging, want in de maanden na 30 april 2013 dook de set voor het eerst op. De nieuwe ring aan Máxima’s rechterhand vind ik nóg interessanter. Het crossover model, waarbij verschillende ringen met elkaar verbonden zijn, symboliseert eeuwigdurende liefde en verbondenheid. Aangezien het drie ringen betreft, zou het zomaar een verwijzing kunnen zijn naar haar drie dochters.

Máxima met het collier en de oorhangers in november 2013:

30-11-2013 © PPE/Nieboer

Contraprestatie, 13 december

Tijdens de contraprestatie van de Zuid-Koreaanse president droeg Máxima indrukwekkende diamanten. De oorstekers komen bij de Amsterdamse juwelier Vita Israel vandaan en horen bij het diamanten collier dat prinses Wilhelmina op haar negende verjaardag kreeg van haar vader. Het oorspronkelijke ontwerp van de oorbel is langer, met een ronde en druppelvormige hanger. Meer lezen? Klik dan hier.

Links: Máxima met de vereenvoudige versie tijdens de contraprestatie. Rechts: Máxima met de complete oorhangers in 2014.

PPE

In Máxima’s juwelenkluis liggen meerdere diamanten colliers. In deze blog beschrijf ik er vier uitvoerig. Gezien de slijpvorm van de diamanten droeg Máxima tijdens de contraprestatie collier nummer 4, die voor het eerst in beeld kwam tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk, 2016.

Aan het haakje dat goed zichtbaar is, kan Máxima een hanger laten bevestigen.

Welkomstceremonie president Zuid-Korea, 13 december
De saffieren papure die Wilhelmina in 1900 kreeg voor haar huwelijk, liet koningin Juliana in 1962 opbreken om meerdere juwelen te creeëren voor haar vier dochters. Deze oorhangers horen daar ook bij. Net als tijdens het staatsbezoek aan Slowakije (maart 2023) deed de hangende saffier nu ook weer dwars. Misschien moet de hofjuwelier daar even naar kijken?

Diner voor in Nederland gevestigde internationale organisaties, 6 december
De grootste steen uit de koninklijke kluis is de zogeheten Stuart-diamant. Tijdens het diner voor de in Nederland gevestigde internationale organisaties kwam de knoeperd helaas niet in beeld, maar de diamanten die aan Máxima’s oren hangen komen wel van het diadeem waar de Stuartdiamant op geschroefd kan worden. Door een ingenieus systeem met haakjes en schroefjes kunnen de stenen van het diadeem gedemonteerd worden en op een oorsteker bevestigd worden. Volg de pijltjes en je ziet de juwelenmagie ontstaan.

Het collier dat Máxima om haar hals heeft hangen, is hierboven ook al besproken, bij de contraprestatie van 13 december. In de knot van Máxima zijn twee korenaren verwerkt. Deze mogen we niet verwarren met de korenaren van het bekende korenaardiadeem, want ze komen van een historische broche.

Edwin Fellner, onze juwelenkenner, kan meer vertellen over deze broche. Edwin: “Het juweel kent waarschijnlijk een oude, van oorsprong Russische, geschiedenis. Via Koningin Catherina (Paulowna) von Württemberg, de zus van Anna Paulowna, kwamen de korenaren in het bezit van haar dochter koningin Sophie (de eerste echtgenote van Koning Willem III). Na haar dood ging het juweel naar Sophie’s zoon, prins Alexander. Het vroegtijdige overlijden van de Prins zorgde ervoor dat de korenaren geërfd werden door zijn halfzus, Prinses Wilhelmina. De broche is inmiddels gedemonteerd en de korenaren worden tegenwoordig gedragen als haar- en hoedversierselen door Koningin Máxima.”

Symposium vierde lustrum Prins Claus Leerstoel, 6 december
Vlak voor haar huwelijk kreeg Máxima van Willem-Alexander twee parelcolliers met bijpassende oorhangers. Een set zie je hieronder. De oorhangers kunnen in verschillende versies en lengtes gedragen worden.

PPE/Nieboer

Máxima draagt hierboven versie 2. Ben je benieuwd naar álle pareloorbellen (41 stuks) van Máxima? Klik dan hier.

Welke oorbellen Máxima droeg tijdens de uitreiking van de ereversierselen op 4 december 2023, is helaas niet zichtbaar op de foto’s

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
11 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zo leuk dat Maxima dol is op juwelen, oud&nieuw, varieren, combineren. En ons laat genieten.
Wat een gave ring!

Last edited 6 maanden geleden by siobhan

Die 3-rijen ring vind ik echt heel mooi, het is op deze foto niet goed te zien, maar zo te zien zijn het 3 verschillende kleuren.
Ook het nieuwe saffieren? collier vind ik super, het is sierlijk en fijntjes; een mooie aanvulling op de juwelen die er al zijn.
Het zal Amalia ook heel mooi staan 😉
Goed idee om die korenaren uit elkaar te halen en er haarspelden van te maken. Veel moderner.

Kan ik misschien het parelcollier en het diamanten collier (contrapresentatie 2013) even lenen voor de feestdagen?😉

Graag voor mij alvast reserveren voor volgend jaar Kerst 😉😂😂😂

We zullen de wachtlijst doorgeven aan Máxima 😜.

Wat een prachtige sieraden zijn er voor Maxima om uit te kiezen. De nieuwe ring vind ik erg mooi, maar de rest is ook niet verkeerd 😉

Wat mooi al die sieraden.
De nieuwe ring vind ik een topper. Ik ben benieuwd of het net als de armbandjes een ring is met rood, groen en blauw.
De parels zijn ook heel mooi. Het lijkt wel alsof ze de tweede variant van de oorhangers draagt.

Wauw, wat een weelde. Prachtig.

Oh ik hou van al die glimmers maar ook de parelsieraden zijn schitterend en dan al die verschillende variaties die ze kan aanbrengen!! Kon ik maar een keer in haar juwelen kluis graaien🤪🤪

Prachtig allemaal. Ik kan de symboliek van de crossover ring begrijpen, als dat zo is vind ik dat het mooist!