Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 28 nov 0 reacties

Máxima's juwelenmysteries: hier is er weer één

Als koningin Máxima met een diamanten collier op de rode loper verschijnt, ben ik altijd blij met haarscherpe close-ups. In de koninklijke kluis zijn namelijk meerdere exemplaren te vinden, en soms is het verschil héél moeilijk te zien. 

Nummer 1: het festoenen-collier 
Op negenjarige leeftijd kreeg Wilhelmina van haar vader een opmerkelijk geschenk. In het pakje dat haar werd aangereikt, zat een diamanten collier met vijf driehoeken, ook wel festoenen (slingers) genoemd. Voor het juweel moest de koning maar liefst 115.000 gulden neerleggen, maar daar heeft de huidige generatie nog steeds profijt van.

Koningin Máxima heeft de festoenen (de driehoekjes dus) tweemaal gedragen als diadeem, zie nummer 9 in deze blog. Met het complete collier hebben we haar nog niet gezien, maar met de vereenvoudigde versie (zonder festoenen) wél. 

Nummer 2: diamanten bandeau 
De meeste bruiden krijgen hooguit een wasmachine of een vaatwasser cadeau, maar aan het hof staan de zaken er natuurlijk heel anders voor. Zo kreeg Emma in 1879 een imposante broche en diamanten rivière (collier) cadeau. Het Nationale Geschenk à 45.000 gulden werd vervaardigd door Nathan Josephus Jitta. De grote broche, ook wel een devant de corsage genoemd, werd onlangs nog gedragen door koningin Máxima, zie kopje vier in deze juwelenblog. Het collier met 34 grote diamanten werd ten tijde van koningin Wilhelmina weer uit elkaar gehaald, zodat het kon worden omgetoverd tot een nieuw diadeem met 27 diamanten. Hieronder zien we Máxima met het resultaat én het eerder genoemde festoenencollier van Wilhelmina. 

In India droeg Máxima het voormalige collier, dat nu dienst doet als diadeem, ook:

Nummer 3: historische rivière 
In de koninklijke kluis ligt er ook nog een diamanten rivière te schitteren waarvan de herkomst onbekend is. Er gaan wel wat verhalen rond over een collier van Maria Feodorovna, dat via koningin Anna of koningin Sophie in de Oranjecollectie zou zijn gekomen, maar waterdichte bewijzen hiervoor ontbreken helaas. Wel weten we zeker dat koningin Juliana op haar trouwdag werd gezien met het juweel en dat prinses Beatrix er ook een zwak voor heeft. 

Dankzij een systeem met haakjes en schroefjes kan Máxima het historische collier ook versieren met parels, smaragden en andere edelstenen. 

Nummer 4: diamanten rivière (uit privébezit?) 
En dan komen we nu aan bij het mysterie. Tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk (2016) dook er bij Máxima namelijk nóg een rivière op met 50 briljanten. Het juweel lijkt zeer sterk op nummer 3 uit deze blog, maar de kleur en zetting van de stenen komen niet overeen. Ook kan dit juweel worden uitgebreid met 8 briljanten, waardoor het in korte en lange versie gedragen kan worden. Ik ben heel benieuwd naar het verhaal. Is het een veilingstuk, een riant verjaardagscadeau, een diplomatiek geschenk of een vergeten juweel uit de koninklijke kluis?  Hopelijk krijgen we hier ooit nog eens antwoord op. 

Boven: Máxima met collier 3. Onder: Máxima met collier 4. Het verschil qua zetting is duidelijk zichtbaar. 

Zoals op bovenstaande foto's goed te zien is, is Máxima's collier voorzien van een haakje. Aan dit haakje kunnen mooie glimmers bevestigd worden. 

En welk collier droeg Máxima donderdag? De arendsogen onder ons zien het vast wel: collier 4. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments