Avatar foto Door Moderator Petra
Beatrix 19 sep 87 reacties

LIVE: Staatsbegrafenis H.M. Queen Elizabeth II

Vandaag wordt, 10 dagen na haar overlijden, Hare Majesteit Queen Elizabeth II begraven. Het wordt een dag vol ceremonies. De beelden uit deze liveblog zullen rechtstreeks uit de livestreams komen. De kwaliteit zal daarom wat minder zijn dan je van ons gewend bent.

Op de kist ligt een bloemstuk dat is uitgekozen door Queen Elizabeths oudste zoon, Charles. Er staat een door hemzelf handgeschreven kaartje op: “In loving and devoted memory, Charles R”.

Deze liveblog zal in de loop van de dag steeds bijgewerkt worden. Kom je geregeld een kijkje nemen?

Een aantal LIVESTREAMS om de ceremonie mee te kijken:

NPO1

BBC

Programma (Nederlandse tijd):

  • 7:30 uur (NL tijd): sluiting van Westminster Hall voor bezoekers.
  • 11:00 uur: start uitzending NPO
  • 11:44 uur: de kist wordt verplaatst van Westminster Hall naar Westminster Abbey. De baar wordt getrokken op een affuit, getrokken door 142 marinemensen. De kist wordt gevolgd door senior members van de familie, inclusief Z.M. Koning Charles III, de Prins van Wales en Prins Harry.
  • 12:00 uur: start van de dienst in Westminster Abbey.
  • 12:58 uur: spelen van de Last Post
  • 13:00 uur: spelen van het volkslied en een lied gespeeld door een doedelzak. Dit lid is gekozen door Queen Elizabeth zelf.
  • 13:10 uur: einde van de rouwdienst
  • 13:15 (ongeveer): de kist vertrekt met de koninklijke familie in 1e instantie lopend naar Windsor. De Big Ben zal luiden, en er worden kanonschoten gelost vanaf Hyde Park.
  • 14:15 uur: de stoet zal vanaf Wellington Arch per auto verder gaan naar Windsor Castle.
  • 17:55 uur (ongeveer): de stoet komt aan bij St. George Chapel bij Windsor Castle. Hier volgt nog een kleine dienst met familieleden en leden van de staf. De hofmaarschalk breekt zijn staf, om het einde van een tijdperk in te luiden. Als de camera’s uitgaan, volgt nog een besloten deel van de bijeenkomst. Elizabeth wordt vanavond in de crypte bijgezet bij haar geliefde echtgenoot de Hertog van Edinburgh, Prins Philip, in King George VI Memorial Chapel.

LIVEBLOG:

18:07 uur: de liveblog wordt gesloten.

18:00 uur: koning Charles en Queen Consort Camilla zijn zojuist weggereden, evenals hun zoons en schoondochters. Tijdens deze dienst werd de kist naar beneden gelaten, in de crypte. Aansluitend zal er nog een privé bijeenkomst zijn voor de familie, waar de camera’s niet bij zijn. Het was een indrukwekkende 2e dienst. Hierbij nog een aantal beelden van de 2e dienst in St. George Chapel.

De kist wordt naar beneden gelaten…

17:19 uur: de kist is St. George Chapel binnen gedragen. Ook leden van verschillende koninklijke huizen zijn in de kapel aanwezig, waaronder ons koningspaar en prinses Beatrix.

17:00 uur: binnen de muren van Windsor Castle wachten een aantal mannelijke leden van de koninklijke familie en de Princess Royal al op de kist, en voegen zich weer in de processie.

16:57 uur: twee corgi’s van de Queen zitten buiten te wachten op de kist.

16:49 uur: heropening live blog. De auto met de kist met daarin HM Queen Elizabeth II is zojuist door het toegangshek van Windsor Castle gereden.

13:22 uur: wij beëindigen hier ons live blog.

13:20 uur: de laatste processie van de Queen is begonnen. De stoet met de kist is onderweg naar St. George Chapel. Het 1e gedeelte zal lopend worden afgelegd tot Wellington Arch.

13:01 uur: na de 2 minuten stilte klinken de trompetten. Daarna volgt het volkslied.

12:57 uur: de Last Post klinkt. Hierna volgen 2 minuten stilte.

Meer beelden van de dienst:

12:11 uur: de eerste livebeelden van leden van diverse koninklijke huizen, waaronder ons koningspaar en prinses Beatrix:

Meer foto’s van binnendragen van de kist:

12:00 uur: onder gezang wordt de kist de kerk binnen gedragen.

11:59 uur: de kist met Hare Majesteit Queen Elizabeth II is gearriveerd bij de Westminster Abbey en wordt binnen gedragen.

11:44 uur: de kist wordt uitgedragen uit Westminster Hall.

11:40 uur: Prins George en Prinses Charlotte reden samen met de Queen Consort en de Princess of Wales. De Hertogin van Wessex rijdt samen met de Hertogin van Sussex. De andere kleinkinderen arriveerden in de kerk.

11:30 uur: Koning Charles rijdt met zijn zonen en Peter Philips over de Mall.

11:25 uur: De Britse voormalige premiers en de huidige premier zijn gearriveerd.

11.10 uur: president Biden en zijn echtgenote van de Verenigde Staten zijn gearriveerd in de kerk.

10:45 uur: veel staatshoofden zijn gearriveerd in de kerk. Het beeld van BBC gaat naar buiten, waar ook een en ander in beweging komt.

screenshot uitzending ©BBC
screenshot uitzending ©BBC

19 september LIVE

9:15 uur: start liveblog

18 september

Gisteren arriveerden veel Koninklijke gasten al in Londen, waar ze aanwezig waren bij een receptie.

Gebruikte screenshots zijn van de livestream van BBC en NOS, tenzij anders vermeld.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
87 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

En king charles zou gaan voor een sobere kroning las ik zonet

Wat mij naderhand nog was ingevallen (ik weet niet of het hier alsnog al is benoemd) over het waarom koningin Sofia i.p.v. koningin Letitia met koning Filipe in Windsor was. Is het niet zo dat koningin Sofia een nicht was van wijlen prins Philip? En dus als familielid aanwezig was bij de intiemere dienst?

En ja idd Mary, maar niet alleen Peter Philips. Ook de neven van de Queen liepen mee en werden door de NOS geen enkele keer genoemd. Bijzonder ook, omdat een van deze neven er 70 jaar geleden als 16-jarige er ook al bij was in de rouwstoet van zijn oom koning George.

Interessante vraag over Sofia, op wikipedia stond wel dit: Haar overgrootmoeder keizerin Victoria, prinses van Saksen-Coburg en Gotha, is de dochter van de Britse koningin Victoria.

Nog iets gevonden: Oud-koningin Sofia van Spanje is de achternicht van prins Philip. Zij is net als hij een directe nazaat van koning George I van Griekenland

Inderdaad, interessant en verklaart waarschijnlijk haar aanwezigheid. Mooi denk- en speurwerk Anouk en Oranjefan.

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Kijk! Ik wist dat er een familiale connectie moest zijn, er zit alleen een graad tussen 🙂 het maakt denk ik de keuze waarom zij in Windsor was voor mij wel logischer

Wat een mooie, symbolische hommages bij dit afscheid, zoals alleen de britten dit kunnen organiseren.

Wat ons hier opnieuw opviel was dat commentatoren steeds Peter Philips vergaten te noemen bij de kleinkinderen die achter de baar liepen. Naar de Westminster Hall afgelopen week al en nu ook weer. Hij liep ook vandaag weer links van Harry.

Wat een enorm indrukwekkende uitvaart. Ik vond het heel bijzonder dat ik deze live kon zien. Alles is vol decorum en pracht en praal, maar ik hoop dat de familie ook persoonlijk goed afscheid kunnen nemen. Bijzonder dat ons koningspaar en prinses Beatrix vooraan zitten, maar ik begrijp dat je eens een koningin, altijd een koningin bent. En heel veel waardering voor George en Charlotte die de hele dag bijgewoond hebben. Hoop dat ze een voorbeeld aan Elisabeth nemen en opschrijven hoe ze de dage ervaren hebben, zodat ze dat later nog eens terug kunnen lezen.

Prachtug bloemstuk met die rozemarijn. Maar ik had het nog mooier gevonden als het van de hele familie was. Ze verliezen immers allemaal een dierbaar familielid.

Dank voor de organisatie hierro Petra, ook een hele operatie 👍🏼

Ach ja, morgen Prinsjesdag! Iets overzichtelijker toch? 😉

Ik denk dat het bloemstuk op de kist is gemaakt met bloemen uit de tuinen van Charles,
Er zitten echte tuinbloemen in verwerkt en dat is zijn grote hobby.

Mooie gedachte om mee te nemen na een erg mooie dienst in Windsor 🙏🏼

Waarom zit het Noorse koningspaar op de 2e rij? Had ons koningspaar niet een rij naar achteren gemoeten en zij een rij naar voren?

dat zal protocolair vast helemaal uitgedokterd zijn, er gebeurd vandaag niets spontaan.

The Queen hanteerde het principe once a queen always a queen. Zodoende wordt prinses Beatrix als koningin vanaf 1980 beschouwd en zitten zij daarom op de rij van langst regerende monarchen.

Ik vermoedde zoiets. Hadden ze niet hoeven te doen maar wel mooi gebaar. Bedankt.

Klopt , dat Elizabeth dat vond, maar
dit als principe door de zalving die bij hen wordt gedaan.
In ons land kennen wij dat niet, en is er de abdicatie

Overigens dien je de rij (vanuit ons perspectief) van rechts naar links te bekijken. Koningin Margrethe is de langstdienende, daarna Carl Gustav, dan wordt Beatrix aangehouden en daarna koning Harald die na Beatrix als koning aantrad. Vanuit hun perspectief zitten zij wel juist. Kijk ook maar naar de overkant, waar Charles tegenover Margrethe zit en vervolgens de nieuwe “pikorde” volgt.

Aan een lang en gezegend leven is een einde gekomen, en op indrukwekkende wijze afscheid van haar genomen.
Ze is ons voorgegaan.

Zag ik nu de oud koning van Spanje ?

Ja, hij liep min of meer naast Sophia. Hij werd ondersteunt door iemand. Hij hoort erbij als oud-collega van de Queen.

Nou, de oud koning en koningin van Belgie zijn er ook niet volgens mij.
Beatrix is lid van de orde van de kousenband, daarom zijn wij volgens mij vertegenwoordigd door 2 generaties.

Ja Marja, dank je wel. Ik heb me afgelopen middag tijdens alle rondritten, optochten (met respect) etc wat ingelezen in de oorsprong van de Orde van de Kouseband en de historie ervan, best wel grappig:
https://historiek.net/orde-van-de-kousenband-ridderorde-verenigd-koninkrijk/84421/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ridders_in_de_Orde_van_de_Kousenband

Dat is waar Marja, niet bij stilgestaan, bedankt. Het zal wel met de Orde van de Kouseband te maken hebben, WA en Félipe hebben die. Dan mochten hun ouder(s) mee.

Ja ontdekte ze prominent op de eerste rij, zien er keurig uit, wat mij verwonderd, draagt Camilla als Queen consort geen eresherp?

Zo vind ik het t ook onbegrijpelijk dat ze gisteren geen bezoek hebben gebracht aan Westminster Hall. Afijn er zal wel een goede reden voor zijn, maar dan nog…..

Zeker wel, Margrethe en Frederik, Filippe en Mathilde, Harald en Sonja (maakte een diepe reverence voor de Queen), Henri en Maria-Teresa, Gustav en Sylvia, er zijn beelden/foto’s van dat zij in Westminster Hall zijn.

De koning en koningin van Jordanie en prins Albert en prinses Charlene heb ik ook voorbij zien komen.

Dat geeft helemaal niets, ik zag op de NOS site een filmpje o.a. Ook één van de filmpjes die iemand gisteren gelinkt had ging daarover. Félipe en Letizia zijn trouwens ook geweest, maar Naruhito en Masako weer niet, en onze koning met aanhang dus ook niet. Er zal wel een reden voor zijn die wij niet weten.

Misschien mogen zij aanwezig zijn in Windsor en is er dan gelegenheid tot persoonlijk afscheid nemen.

Ze stonden net, na afloop van de dienst, buiten op een bus te wachten die ze naar Windsor brengt, wellicht is een deel van de genodigden daar ook nog bij

Iedereen ziet er netjes gekleed uit. Wat zijn George en Charlotte ook keurig gekleed! Las dat Biden en zijn vrouw met de Beast vaststonden in het Londense verkeer, maar gelukkig wel op tijd gearriveerd. Ze kregen wel politie-escorte.

Zeer mooi en verzorgde Maxima en Beatrix ergens op 1e rij.

Ook dat maar koningin Margrethe en prinses Beatrix verliezen ook een dierbare collega koningin/vriendin matuurlijk.

& Masako er ook weer n’s bij is, voor hen ver weg!

Op de 1e rij

En ik vraag me ook af waarom WA geen uniform draagt en veel andere mannelijke collega’s wel.
Misschien zitten Beatrix en WA inclusief Maxima wel front row ivm de onderlinge banden? Nederland mocht eerst officieel als enigst Koningshuis drie personen afvaardigen vandaag, de rest twee. Maar ja als ik nu net Juan Carlos en Sofia ook zag rondscharrelen ….

Omdat hij met het bestijgen van de troon uit militaire dienst ontslagen is en burgers mogen geen uniform dragen.
Voor de koning zijn een aantal specifieke uitzonderingen en begrafenissen zitten er blijkbaar niet bij.
De kleren van de koning: uniform of kostuum? (nos.nl)

Dank je wel Marja!

Volgens mij draagt WA geen militair uniform meer bij officiele gelegenheden, omdat hij niet meer in dienst is van de krijgsmacht. Als koning heeft hij nml het oppergezag van alle krijgsmachten. Heel af en toe zien we hem wel in een militair uniform, maar dan gaat t om een representatieve ceremoniele gelegenheid(marine, luchtmacht, landmacht).

Hoi Tantie, even een kleine correctie 😉 in Nederland is de koning juist geen opperbevelhebber en is dit bv. in België en Spanje wel het geval. Daardoor dragen zij als koning wel een militair uniform.

Dank je Tantie, dan gelden blijkbaar andere gebruiken in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Luxemburg, België, Monaco en Groot Brittannië

Klopt. Waarom t in Nederland weer anders is, geen idee.

Erg interessante link Royal Ellen; een mooie uiteenzetting wie van de Royals met wie familiebanden heeft.

Wat een prachtig overzicht, dank voor het delen.

Wat staat er op het kaartje bij de bloemen op de kist?

werd net gezegd bij de BBC: In dear rememberance Charles R

Och wat aandoenlijk zelfs de kleine Charlotte draagt een hoed.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Mijn hemel, zie de beelden van gisteren. Dat kan toch niet je zo gedragen, babbelend en even de pas versnellen zodat je naast je man naar binnen gaat en niet met z’n drietjes.
En dat haar, ik vind het normaal niet zo’n punt als ze iets wat onverzorgder haar heeft bij werkbezoekjes of zo naar dit kan gewoon echt niet. Flapperend haar een flapperende rok en een dikke omslagdoek. Ze heeft vast mooie black dresses in haar kast die beter waren geweest.

Duimen voor vandaag

Last edited 1 jaar geleden by Doro

soms is het beter je reactie toch weer te verwijderen.

Last edited 1 jaar geleden by Marja

Dat denk ik ook wel eens Marja maar bij MKM mogen ze geschreven worden….

Mee eens… ik zag ook een mevrouw (ik weet even zo snel niet wie) met een nette zwarte haarband in. Dat zag er zeer verzorgd uit. Als je het haar dan niet op wilt steken, probeer dan zoiets.

Die mevrouw met haarband is Marie-Chantal, de vrouw van Pavlos (kroonprins van Griekenland).

Mee eens, en dit na 20 jaar in koninklijke kringen …

Ja Doro, gisteren op vele fronten schaamtevolle missers door onze koningin, unbelieveble. Ik was zo “upset” dat ik eventjes dacht ‘laat MKM maar voor een tijdje’ zo teleurgesteld was ik in de verschijning, houding en het gedrag van onze koningin.

Vreselijk hè.

Doro, ik geef je helemaal gelijk.

Doro, ben het er helemaal mee eens, kreeg valse schaamte, verschrikkelijk om zo te verschijnen. Verder denk ik dat ze Prinses Beatrix voor had moeten laten gaan, maar nee hup daar ging ze…

Ook vandaag weer enkele keren gezien hoe ,verloren, Beatrix er bij liep.
Onbegrijpelijk dat Maxima, maar ook WA niet wat liefdevoller en zorgzamer met haar omgaan.
Moest ze alleen die trappen op, terwijl ze echt niet meer zo goed ter been is.

Elisah, heb het ook gezien, dat is echt niet normaal, voorheen waren ze close met elkaar, maar daar zie je nu niets van terug.

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik denk wel eens dat Maxima dingen gewoon niet aanvoelt.
Bij zo.n gelegenheid past alleen stilte en ingetogenheid, en geef je je schoonmoeder de plaats die haar toekomt.

Ik weet niet of ze het niet aanvoelt.
Ze is altijd dominant aanwezig, en néémt plaats. Ongeacht of dat past of niet.

Dacht ik ook aan,zelfs als er iets aan haar dochters wordt gevraagd, gaat ze zich ermee bemoeien. Alsof ze dan even niet genoeg aandacht krijgt…..irritant