Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 29 aug 7 reacties

Lintjesregen: zo draag je een onderscheiding

In de wondere wereld van onderscheidingen struikel je al snel over een geschreven en ongeschreven regels. In de serie Lintjesregen komen alle do’s en don’ts aan bod.

1. Welke onderscheidingen heeft koningin Máxima ontvangen?
2. Wanneer ontvang je een onderscheiding?
3. Hoe zien de onderscheidingstekens eruit?
4. Wanneer draag je welke onderscheiding?

In het vijfde en laatste deel van de serie Lintjesregen gaan we kijken naar de manier van dragen. We weten immers al wanneer Máxima een bepaalde onderscheiding draagt en welke decoratie ze dan moet kiezen. De ene keer is dat een ordelint, de andere keer een miniatuurspeld, etc.

Laten we beginnen bij het ordelint. De meeste ordelinten worden gedragen van de rechterschouder naar de linkerheup.

Foto: PPE/Nieboer

Er zijn ook onderscheidingen die van de linkerschouder naar de rechterheup gedragen worden. Koningin Margrethe draagt op onderstaande foto een Nederlandse onderscheiding van rechts naar links, Koningin Máxima een Deense van links naar rechts.

Foto: PPE/Van Katwijk

Qua broches wil Máxima nog weleens van kant wisselen, maar de draaginsignes en miniatuurspeldjes draagt ze wel keurig op links.

Foto: PPE/Nieboer

Natuurlijk wil je als koningin niet hebben dat een ordelint halverwege de avond van je schouder glijdt of dat je steeds moet lopen ‘hijsen’. Om die reden heeft de koningin avondjurken met ceintuurs in haar kast liggen. Door het ordelint onder het ceintuur te dragen (en daar eventueel onzichtbaar vast te zetten met een speldje) heb je al wat zekerheid. Een broche op rechts draagt daar eveneens aan bij.

Foto: PPE/Van Katwijk

Als het echt nodig is, draagt de koningin ook nog een broche op haar rug. Hier zie je de diamanten strikbroche waar ik onlangs nog over schreef.

Koningin Letizia wil bij een strapless jurk haar ordelint nog weleens naar binnen klappen. Ik vind het persoonlijk geen gezicht en ook wel een belediging naar de gever. Want wat is belangrijker: jouw jurk en look, of een bewijs van vriendschap en respect. (Wel belangrijk om te weten: Letizia draagt hier geen Britse, maar een Spaanse onderscheiding.) Misschien wil je nu ook wel weten waar de Queen dan geen ordelint draagt: in het verleden ontving koningin Elizabeth de hoogste Spaanse onderscheiding: de orde van het Gulden Vlies. Bij deze onderscheiding hoort geen ordelint, maar een zwaar collier dat ze vanwege haar leeftijd niet droeg. Wel droeg ze het bijbehorende insignia, zoals je op haar linkerschouder ziet.

Foto: PPE/Thorton

Wil je alle informatie nog eens rustig teruglezen? Via deze link kom je op de speciale pagina van de serie Lintjesregen. Veel leesplezier!

En ja, nu is het ook weer tijd voor een nieuwe serie. In ‘hoe heurt het’ nemen we een diepe duik in de etiquetteboeken. Wie stapt er als eerste uit een auto? Hoe spreek je de koningin aan? Wanneer draagt ze wel een hoed, wanneer niet? Heb je alvast een brandende vraag in deze categorie? Stuur me een mailtje en ik zet hem op de lijst.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat is het toch mooi al die linten. Persoonlijk vind ik de manier waarop Letizia het ordelint draagt heel erg mooi en geraffineerd bij deze jurk. Zeker als het een orde lint van het eigen land is, moet dat toch kunnen. Maar in het algemeen vind ik een strapless jurk in combinatie met een orde lint niet echt een geweldige combinatie.
Ik ben wel benieuwd waarom de ordelinten de ene keer links en de andere keer rechts worden gedragen is dat per land afhankelijk?

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Máxima naast Koning Harald is gewoon schit-te-rend !! In een heel klassieke jurk, maar werkelijk koninklijk-prachtig, dan nog met uitgerekend dàt diadeem !! Een onderscheidingslint voegt daar naar mijn smaak nog een extra-dimensie aan toe !!

En dan hebben de dames een prachtige avondjurk aan en dan moet er zo’n ordelint overheen. Zo zonde van die mooie jurken. Maar ja je bent koningin of niet.

Nog geen beeld uit India?

“Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt maandag 29 en dinsdag 30 augustus de Republiek India in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN”

Weer aardig airmiles verzamelen deze week, nu heen en weer naar India, eind van de week naar Californie! Vandaag de lange groene jurk bekend van de laatste zomerfotosessie, leuk die weer te zien!

Dank!