Avatar foto Door Josine Droogendijk
Laurentien 04 jan 1 reacties

Lintjesregen: wanneer ontvangt Máxima een onderscheiding?

Als een strik om een prachtig cadeau, zo zou je Máxima's kleurrijke ordelinten kunnen zien. Of juist als een stoorzender, want opvallen doen ze zeker. In de serie Lintjesregen komen alle ins en outs van Máxima's onderscheidingen aan bod. In de blog van vandaag kijken we naar de reden van overhandiging. 

Door de jaren heen heeft de koningin ongeveer 25 onderscheidingen ontvangen. Een deel is haar toegekomen vanwege haar koninklijke positie, want op de eerste dag van een staatsbezoek reiken staatshoofden -als teken van respect en vriendschap- over en weer onderscheidingen uit.

Als 'de vrouw van' krijgt Máxima niet altijd de hoogste orde, maar haar verzameling is inmiddels wel behoorlijk indrukwekkend. Van België heeft ze er zelfs twee. Bij het eerste staatsbezoek in 2006 was Máxima nog prinses en daarom kreeg ze destijds het Grootkruis in de Kroonorde van België. Deze onderscheiding kun je herkennen aan een bordeauxrood lint. In 2016 kwam de koning van België naar Nederland. Máxima had haar upgrade van prinses naar koningin toen al lang en breed achter de rug, en daarom kreeg ze ook een andere (lees:hogere) onderscheiding overhandigd: het Grootlint in de Leopoldsorde van Belgie. 


Het koningspaar en prinses Beatrix dragen hier het Grootlint in de Leopoldsorde van België, de Oranjes op de achterste rij het Grootkruis in de Kroonorde van België. 

Bij het staatsbezoek in 2016 kregen koning Filip en koningin Mathilde zelf ook een hogere onderscheiding cadeau. 


Links, in 2006 zie je ze met Grootkruis in de orde van Oranje-Nassau, rechts in 2016 met de Oranje van de Nederlandse Leeuw. 

Bij de lintjes van Luxemburg is er sprake van een vergelijkbare situatie. Bij het staatsbezoek in 2006 kreeg Máxima een donkerblauw ordelint, behorend bij het Grootkruis in de Orde van Verdienste van Adolf van Nassau. Bij het staatsbezoek in 2018 kreeg ze als koningin het Grootkruis in de Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassau, en daar hoort een oranje ordelint bij. Aangezien ze aan het hof altijd de hoogste onderscheidingen dragen bij staatsbanketten en chique partijen, verwacht ik Máxima niet meer met het blauwe ordelint te zien. 

Herinnering
Als je alle buitenlandse onderscheidingen bij elkaar optelt, kom je op 22 uit. Dan blijven er dus nog drie onderscheidingen over. Twee zijn er gelinkt aan een historische gelegenheid. De eerste aan haar huwelijk in 2002, de tweede aan de inhuldiging van de koning in 2013. Van een ordelint is geen sprake, van een herinneringsmedaille wel. Links en in het midden zie je de huwelijksmedaille, rechts de inhuldigingsmedaille. 

En last but not least hebben we dan ook nog de Orde van de Nederlandse Leeuw. Máxima is Ridder Grootkruis van deze onderscheiding, oftewel Ridder 1e graad. Voor je hier kans op maakt, moet je je óf heel dichtbij de troon bevinden óf een uitzonderlijke prestatie voor Nederland leveren. Zo maak je als minister pas kans als je zesmaal die functie hebt gehad. Wopke Hoekstra moet dus nog even 😉 En prinses Laurentien ook, want zij is alleen Ridder Grootkruis in de Huisorde van Oranje. Een huisorde is een particuliere onderscheiding en valt buiten de ministeriële verantwoordelijkheid. In rangorde is hij dan ook lager. In de staatscourant van 1 oktober 2013 werd bekend gemaakt dat de Ridder Grootkruis in de Huisorde van Oranje op nummer 9.1 staat, Máxima's onderscheiding staat op 6.1. Welke onderscheiding op nummer 1 staat, weet je vast wel. En anders moet je maar even denken aan héél grote klokmouwen. 


 Máxima met het Ordelint en de Ster van Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw, Laurentien met de versierselen die horen bij het Grootkruis in de Huisorde van Oranje. 

Serie Lintjesregen 
– Deel 1: welke onderscheidingen heeft koningin Máxima? 
– Deel 2: Wanneer ontvang je een onderscheiding 
– Deel 3: Waaruit bestaat een onderscheiding? 
– Deel 4: Wanneer draag je welke onderscheiding? 
– Deel 5: Hóe draagt je een onderscheiding? 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Naast Belgie & Luxemburg, heeft ze inmiddels ook van Duitsland & Zweden 2 verschillende onderscheidingen
https://en.wikipedia.org/wiki/Queen_M%C3%A1xima_of_the_Netherlands#Honours
iedere is aan te klikken voor meer informatie erover
vraag me overigens af of deze lijst compleet is, bijvoorbeeld haar eigen Argentinie staat er niet bij!

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen