Avatar foto Door Josine Droogendijk
Lezersvragen 13 nov 50 reacties

Lezersvraag: hoe worden Máxima’s koffers ingepakt?

Máxima reist heel wat af. Als de ene koffer nog niet leeg is, moet de volgende alweer worden gevuld. Bezoeker Irene vroeg zich af hoe Máxima’s koffers worden gepakt. In deze blog lees je het antwoord.

Ruim voor een staatsbezoek van start gaat, gaat een deel van de hofhouding alvast op inspectie. Ter plekke wordt informatie gewonnen over het weer, de omgeving, politiek gevoelige kleuren, nationale bloemen, en ga zo maar door. Bij thuiskomst worden alle do’s en don’ts doorgespeeld naar koningin Máxima, zodat ze precies weet wat ze wel en niet kan meenemen.

Bij het uitzoeken van de outfits komt er geen stylist om de hoek kijken. Máxima’s kamenier Jolanda is verantwoordelijk voor de praktische kant van Máxima’s garderobe, maar de koningin beslist zelf wat ze wel of niet mee op reist neemt.

Jolanda in actie. (c) PvK

Vaak pakt dat heel goed uit, soms ook niet. De grijze mantel met ‘hakenkruizen’, die werd gedragen in een voormalig SS-gebied, is daar een goed voorbeeld van.

14-04-2016 © PPE/Nieboer

Per staatsbezoek komen er zo’n vier tot zeven outfits in beeld. Omdat een vlek of plensbui altijd op de loer ligt, zelfs bij majesteiten, worden er altijd wat reserve-outfits meegenomen. Tijdens het staatsbezoek aan België viel de regen met bakken uit de hemel op dag drie. Terwijl de pers in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen een lunch kreeg aangeboden, kwamen de valet van de koning en de kamenier + kapper van Máxima binnen voor een snelle check-up. In mijn ooghoeken zag ik ook een gevulde kledinghoes voorbij komen. Uiteindelijk werd die niet opengeritst.

Tijdens het streekbezoek aan de Waddeneilanden reisde kamenier Jolanda ook steeds vooruit, van eiland naar eiland. Naast wat benodigdheden voor de visagie, had ze ook een kledinghoes waar bij zich, waaraan een kaartje hing met de vermelding reserve. Helaas bleef ook deze hoes ongeopend, want anders hadden we nog een tweede outfit gezien die dag.

PPE

Vaak wordt beweerd dat de koningin steevast een zwarte outfit bij zich heeft, voor het geval dat. Ik durf dat te betwijfelen, want toen Pim Fortuyn werd doodgeschoten en Willem-Alexander en Máxima hun bezoek aan de Antillen moesten afbreken, droegen ze tijdens de laatste plichtplegingen en het vertrek gewoon lichte kleuren.

BSR/Van Tellingen


Er gaan dus extra sets mee en hoe al het moois vervoerd wordt, heb ik eigenlijk al wel een beetje verklapt. Om kreuken en deuken te voorkomen, worden de outfits in een kledinghoes vervoerd. Tijdens het staatsbezoek aan Portugal had kamenier Jolanda de outfits van Máxima bij zich en kapster Martina ontfermde zich over de hoeden(doos) en visagiekoffer. De juwelen vallen uiteraard onder de verantwoordelijkheid van de bewaking.

Patrick van Katwijk

Voor een staatsbezoek van start gaat, wordt er overigens al een hele lading koffers vooruit gestuurd. Naar verluidt zitten hier onder andere sportmaterialen, een handstomer en printer in. Afhankelijk van de locatie wordt de bagage per vrachtwagen of vliegtuig vervoerd.

Jurk A of B
Omdat Jolanda natuurlijk wel de juiste jurken in de kledinghoes moet stoppen, wordt er van te voren zorgvuldig overlegd met de koningin. Jurk A is voor dag 1, jurk B voor dag 2, etc. Zo weet Jolanda precies welke jurk ze die ochtend/middag/avond moet stomen en klaarhangen.

Maar….. de indeling is niet in beton gegoten. Terwijl ik dit typ, schiet me een voorval van Mary & Letizia te binnen. In mei 2004 was Letizia in Denemarken voor de grote dag van Mary & Frederik. Voor het gala op de vooravond had Letizia een felrode jurk met sleepje meegenomen en voor het Jawoord de volgende dag een tweedelige set met een gedessineerd jasje. Eenmaal in Denemarken aangekomen, kreeg Letizia te horen dat Mary op de vooravond van haar bruiloft óók een rode avondjurk zou dragen. En ook nog eens een rode jurk die sterk op die van Letizia leek. Op het laatste moment heeft laatstgenoemde toen haar jurken omgewisseld, zodat Mary in het middelpunt zou staan en niet zij.

Deze jurk zocht Letizia uit voor de vooravond van Mary’s huwelijk, maar ze droeg hem dus de volgende dag, tijdens het Jawoord:

Fotograaf: Bernard Ruebsamen/NLbeeld

Mary’s jurk:

Voorbeeld 2: tijdens het staatsbezoek aan België (juni 2023) brachten Máxima en Mathilde een bezoek brengen aan een fregat. Máxima had voor de gelegenheid platte schoenen meegenomen, maar toen haar hofdame bij haar Belgische collega peilde of Mathilde ook voor comfort zou kiezen, kreeg ze een ‘nee’ te horen. Uiteindelijk liep Máxima ook met hoge hakken de loopplank op.

PPE/Nieboer

Voorbeeld 3: tijdens het officiële bezoek aan Vietnam stootte Máxima haar voet, waardoor ze een zere teen had. Hakken dragen bleek een te pijnlijke bedoeling, waardoor iemand even naar de plaatselijke markt moest voor matchende slippers. Wie zich nog afvroeg waarom Máxima destijds op slippers liep, heeft nu dus een antwoord.

(c) PPE/Nieboer

Conclusies: koninklijke mode beweegt met de actualiteiten mee + er vindt overleg plaats tussen Máxima en haar kamenier + eigenlijk kan iedereen wel een kamenier gebruiken.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
50 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik wil hier alleen nog even op zeggen dat je beter de eerdere beschrijving “mantel met ijzerwaren”, zoals je m benoemd in de kledingkast, had kunnen gebruiken, dat had hier denk ik ook een hoop commotie gescheeld! Zonder t nou weer te ver in de huidige diep trieste situatie te willen trekken, maar het lijkt er mi wel op dat alles wat Israel doet en laat maar getolereerd en goed gevonden wordt terwijl er weinig naar het leed aan de andere kant gekeken wordt….!

Ik vind het zeker intens verdrietig het leed zowel aan Israélische- als aan de Arabische zijde. Daar komt overheen voor het Arabische volk in Gaza dat ze leven onder een regiem dat geen enkel weerwoord tolereert en niet voor de eigen bevolking zorgt.Had men dat wel gedaan dan had er heel anders uitgezien dan nu voor hen. Verder zeg ik er niets over omdat dit geen politiek forum is.

Ik vergeet nog te zeggen dat ik ook absoluut een stylist in dienst zou nemen. Lijkt me heerlijk als er al een voorselectie voor je wordt gemaakt. Want ik zou het natuurlijk dan wel zo regelen dat de uiteindelijke keuze bij mij ligt haha.

Wat een leuke blog Josine. We worden wel verwend de laatste tijd met dit soort achtergrondinformatie. Die jij als insider gelukkig met ons wilt delen. Het blijft jammer van de prachtige grijze jas dat hij niet meer gedragen kan worden door een associatie die absoluut niet zo bedoeld is. Maar wel begrijpelijk als het zoveel commotie oproept.
Verder vind ik dat we wel aardig tegen Josine moeten blijven! Wie de schoen past trekke hem aan.

Wat een leuk en ook verantwoordelijk beroep, kamenier zijn. Je reist regelmatig en je bent met mode bezig en dat dan voor de koningin van Nederland!

Wat een leuk item is dit.
Nog even over de grijze mantel. Inderdaad heel mooi, jammer dat mensen daarmee vervelende associaties hadden maar associaties, ja dat is iets persoonlijks. Klasse dat Maxima hier naar heeft geluisterd. Dat geeft aan dat ze respect heeft voor de gevoelens van (sommige) Nederlanders.

Dank je wel voor deze blog, Josine! Erg leuk en interessant om te lezen.

Heel interessant om dit artikel te lezen.
Laat ook zien dat Maxima met recht modekoning Maxima is, ze vind mode veel te leuk om “uit handen te geven”. Dat vind ik heel bewonderenswaardig, tenslotte heeft ze het al behoorlijk druk. Het zal best een ontspanningsmoment voor haar zijn, om zich erin te verdiepen. Pakt het altijd goed uit? Nee, maar daar staat tegenover dat we wel echt Maxima zien en niet een “aankleedpop” van een styliste.
Goede adviezen zal ze zeker niet in de wind slaan, maar zoals elke vrouw die de mode op de voet volgt, zal ze ook soms fouten maken.
Niets mis mee, leer je van.
En soms zijn er momenten dat je denkt: “waar gaat dit over???”.
Dat was voor mij met de grijze mantel van Claes Iversen. Over spijkers op laag water zoeken gesproken, maar goed: de jas is opgeborgen en zal nooit meer gedragen worden. Heel spijtig want het is een prachtige jas en voor zowel Claes als Maxima moet dit een verschrikkelijk moment zijn geweest.
In ieder geval laat Maxima duidelijk zien in haar kledingstijl, hoe zij zich wil presenteren, wat haar visie van zichzelf is, of wij het daarmee eens zijn of niet.
Dat laat ook zien dat zij een sterke vrouw is met een eigen mening. 👍👏

Mooi geschreven Roos 🖊️

Dank je PK020

Wow, ziet net beelden van Beatrix gisteravond bij dansgala, helemaal in glitter gekleed, zo mooi, stijlvol en zo bij de tijd. Geweldig!! En net pas terug van de Antillen, wat een energie op haar leeftijd!!

Hoi Tony,
Bedankt voor de tip🙏🏻
Wat ziet prinses Beatrix er echt zo geweldig uit 👏

Leuk deze achtergrond informatie, ik heb toch nog een vraag. Wordt er ook nog eea bijgehouden, bijv wat, wanneer iets gedragen wordt? Wat er uberhaupt in de gadetobe aanwezig is?

Zeer magere ondersteuning bij t Nederlandse hof.

Dat is denk ik toch echt de keuze van Maxima zelf en dat vind ik 👍

Onzin. Máxima wil het blijkbaar zo en dat is dan haar keus. Trouwens alles omtrent kleding wordt uitstekend verzorgd door de staf om haar heen. Dat Máxima zelf zeggenschap wil prima.

Ik denk juist dat het fijn is om het samen te doen, beetje van jezelf en een beetje van …….. .

Eens ja. (Ik zou t ook anders doen 😀)

Ja zeker Josine, haar kledingstijl is prachtig en stijlvol.

Ja, die was altijd super goed gekleed, strak en stijlvol.
Een beetje de stijl ook van Charlene, die heeft ook van die prachtige pakken.
Jaren terug droeg ze een keer een schitterend pak met beeldschone hoed.
Dat was echt zoooo mooi en stijlvol.

De jas van Claes Iversen is puur handwerk , het is jammer dat hij geassocieerd word met WW2.
ik hoop echt dat Máxima hem nog eens draagt , want ik vind het een topper !
trouwens de foto’s van Máxima in dit artikel en de kleding kan mij allemaal zeer bekoren .
leuk werk , kamenier zijn !!

Inderdaad, wat een leuke baan lijkt me dat! Erg leuk deze achtergrond informatie.
Ik vind de Claes Iversen mantel ook prachtig; zo origineel en kunstig gemaakt, maar ik denk niet dat we hem ooit nog te zien krijgen.
De rode avondjurk van Letizia in één woord schitterend en de rode outfit van Máxima in België voor mij één van haar mooiste overdag looks ooit.

Alweer zo’n leuke en interessante blog. Leuk om te lezen hoe een bezoek georganiseerd word en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat me wel verbaasd is dat er van tevoren een bezoek gebracht wordt aan het te bezoeken land voor informatie over gebruiken en weersverwachtingen. Kan dit niet op internet opgezocht worden. Ik ben geen milieu activist maar dit lijkt mij niet nodig. Een vlucht voor de gewoonten /weer, en dan nog een aparte vlucht voor kleding en accessoires en sport artikelen. 🫣

Dank je Josine voor je reactie.

😶 Ai, oef en arghh…. Josine,, de door jou momenteel genoemde ‘grijze mantel met hakenkruizen’ raakt mij meer dan enorm, toentertijd schreef je daar m.i. anders over.
👉🏼 https://www.modekoninginmaxima.nl/op-een-rij-maximas-looks-van-claes-iversen/

‘Mantel met hakenkruizen’? Waarom?? 😑

Ook gezien de zeer zorgelijke huidige ontwikkelingen in de wereld 🌎 🕊️ schrik ik in korte tijd wederom van een berichtgeving op MKM, ben ik wellicht te (politiek) gevoelig?

‘Van het minste of geringste begin je al te steigeren’…..

Apart Josine dat je als journalist me zo aanspreekt, ik ervaar dit als niet oké.
Dat ik je als journalist aanspreek valt blijkbaar niet in goede aarde, jammer.

Israel en Palestina zijn dezer dagen in een intens heftige, verdrietige en ingewikkelde oorlog verwikkeld, en aangezien MKM meer dan mode is leg ik verbinding met de actualiteit en valt het me op dat je binnen 1 week 2x een verbinding maakt met Israel….

En ik blijf erbij, ‘mantel met hakenkruizen’ had je als journalist niet hoeven schrijven, dat deed je eerder ook niet. Bovendien is het geen ‘mantel met hakenkruizen’, lees de reactie van Roos nog eens door.

Beste Josine,
Ik geloof ook echt niet dat de grijze jas van Claes expres zo door hem ontworpen is (alsof er een swastika op de rug staat).
Tenslotte behoort ook hij tot een bevolkingsgroep (homoseksuelen) die zeer ernstig te lijden heeft gehad van de nazi’s.
SS’ers vind ik in dit geval een verkeerd gebruikt woord; net als Duiters overigens.
Nazi’s omvat het geheel van gruwel veel beter. Nazi’s misbruikten daarbij ook het symbool swastika voor hun weerzinwekkende ideeën en ideologie. De swastika is een aloud symbool dat staat voor: levenskracht, geluk of heiligheid.
Helaas heeft het door de Nazi’s een afschuwelijke andere betekenis gekregen.
Maar zoals je nu schrijft: het was geen swastika op de rug van de mantel van Claes dus laten we die mantel ook niet meer zo noemen.

Ik merk dat mijn punt cq ervaring niet overkomt zoals ik bedoel, het is prima zo.
Dank voor je aandacht, zorg en goede bedoelingen Josine.

Ja helemaal mee eens !! En ook dat ‘SS gebied” waarom niet gewoon ‘Duitsland’ ? Echt jammer . De kledingweetjes vind ik superleuk, dit soort besmuikt commentaar is jammer. Ik vraag me trouwens ook af, andere opmerking, hoe Josine weet van kledingkeuzes die op laatste moment veranderen? Serieuze vraag: spreek jij personeel ofzo ? Ik herinner me 1 gebeurtenis dat Maxima en Mathilde in een vrijwel identieke zwart wit mantel liepen, je zou denken dat er vtv overleg is

Fien, what’s in a word ??? Heel veel. Ss en duitsland is niet hetzelfde dus gebruik deze 2 het liefst gescheiden. Ook voor duitsers wordt dit onderscheid bewust gemaakt en bepaalt het zelfs tot op vandaag hun standpunten inzake internationale politiek…
Verder josine, interessante weetjes in deze blog !!!

Dat SS uniformen grijs waren etc is wel bekend , ik bedoel dat ik de mw hierboven wel een btj begrijp, het is echt wat korter door de bocht dan je vorige artikeltje over de jas, je noemt het nu een Hakenkruizenmantel! Maar goed, inderdaad was andere keus beter geweest, gezien de commotie, daar is iedereen het over eens.
(En sorry Josine, die mw moet maar niet meer op internet kijken want ze begint om minste of geringste te ‘ stijgeren’ (steigeren:) ), wat jammer zo’n reactie , ik ken heel die mw niet maar je kunt ook iets vriendelijks terugzeggen toch, ipv sneer ?

In Joodse kringen werd/ wordt er wel degelijk gesproken over de Hakenkruizenmantel. Het mag dan niet zo bedoelt zijn, het komt bij velen wel zo over. Maxima is slim, ik weet zeker dat ze hem nooit of te nimmer meer zal dragen, en spijt heeft als haren op haar hoofd, dat zij en de ontwerper daar niet aan gedacht hebben. Het voelde als een Dolksteek!!!

Alhoewel vast niet bedoeld, was dit voor zowel Máxima als de ontwerper ‘een beetje dom’. Wellicht toch te weinig inzicht nog in de (Joodse) geschiedenis ook.

Mee eens. Geschiedenis is meer dan jaartellen maar gaat vooral over hoe de jaartellen “doorleefd” werden , gevoelens dus
Ik blijf mij afvragen of het als “ingewekene” mogelijk is om deze “gevoelens” ooit te begrijpen en aldus inzicht te verwerven ..
wat wwo 2 en maxima betreffen was argentinie het land waar oa nazi’s na de oorlog welkom waren .. of hoe “onze vijand” haar “buur” kon worden…

“Hij was een beetje dom was haar voorgekauwd” Een knap staaltje voor de gek houderij, om de Nederlanders te charmeren.
Maar….fouten kunnen worden gemaakt. Ze heeft er wel van geleerd. Tot in het extreme werd laatst tijdens het Israel/ Palestijns gesprek Flagdressing voorkomen.
Ik las hier dat het jammer is dat de jas niet nog eens gedragen wordt, en hij geassocieerd wordt met WO 2. Dan begrijp je werkelijk niet hoeveel oud zeer er nog zit.
Niet vreemd, kijk eens naar het slavernij verleden, hoeveel daar nog om te doen is.
WO 2 is nog helemaal niet zo lang geleden voor het Joodse nageslacht.

Wat een spanning lijkt me dat voor de kamenier .Alles moet echt kloppen en overal op voorbereid zijn.
Denk ook aan de juiste schoenen, tassen, hoeden, lingerie, panty,s . Niet te vergeten de juwelen, orde linten en wat daarbij komt.

Oke, maar dan heeft zelfs zo.n team niet nagedacht bij de keuze om de grijze jas daar te dragen .

Leuk, zo’n kijkje achter de schermen!
Ik begrijp dat de kamenier een behoorlijk grote verantwoordelijkheid heeft; zeker wanneer er reizen gemaakt worden.
Dat vergt veel voorbereiding.
Het lijkt mij belangrijk dat de koningin en haar kamenier een goede verstandhouding met elkaar hebben, goed op elkaar ingespeeld zijn en dat de kamenier snel aanvoelt wat (on) gewenst is of verandering, verbetering behoeft.
Een belangrijke eigenschap is m.i. stressbestendigheid.
Zou ze, net als ik, vooraf ook een lijstje maken om af te strepen wanneer het ingepakt is? 😉

Wat een super leuke blog Josine! Mijn complimenten, wat betreft altijd een zwarte outfit mee op reis, daar heb ik altijd van begrepen dat, het voor de Britse Royals een gebruik is, i.v.m. een onverwacht overlijden van iemand van de Royal Family. Hoe het in Nederland is of in andere monarchieën, heb ik geen idee. (persoonlijk als ik op (verre) reis ga doe ik het wel altijd)

Wat een super leuk blog en hoe kom je aan al die weetjes Josine! Echt heel knap gedaan en leuk 9m te lezen. Wat een operatie dat koffers pakken!