Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 07 nov 56 reacties

Letizia pakt uit voor Deens staatsbanket

Bij een staatsbezoek hoort een staatsbanket. Koning Felipe en koningin Letizia prikten gisteren een vorkje met koningin Margrethe, prins Frederik en prinses Mary. Daarbij kwamen de mooiste jurken en duurste diademen in beeld.

Koningin Margrethe, de gastvrouw van de avond, luisterde de gelegenheid op in een avondjurk van Birgitte Thaulow. De creatie bestaat uit een aansluitend lijfje dat eindigt ruim onder de heup en een subtiel uitlopende rok van smaragdgroen kant.

Casa Real

Het diadeem van diamant en smaragd stamt uit 1840 en werd door koning Christian VIII geschonken aan zijn (tweede) vrouw Caroline Amalia van Augustenburg.

Koningin Letizia
Koningin Letizia droeg net als de gastvrouw ook een eerder gedragen jurk. Haar donkerblauwe robe met wijd uitlopende rok en rijk borduurwerk komt uit de koker van Felipe Varela.

BSR
Casa Real

Het (te?) imposante diadeem wordt ook wel de Fleur de lys-tiara genoemd. Anders dan de meer bescheiden diademen uit de koninklijke collectie mag dit juweel alleen door de Spaanse koninginnen gedragen worden. Het werd in 1906 vervaardigd voor prinses Victoria Eugenie, ofwel koningin Ena.

Prinses Mary
De Deense kroonprinses draagt een van mijn favoriete jurken. Het gaat om een rijk geborduurde robe van Lasse Spangenberg.

Casa Real

Misschien herken je de jurk wel van de officiële portretten van de prinses.

(c) Deense hof

Het diadeem in Edwardiaanse stijl is vrij recent aangeschaft via een veilinghuis voor ruim 8000 euro. Het juweel kan ook dienst doen als collier.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
56 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind het opvallend dat het Spaanse paar de sjerpen tegenovergesteld aan het Deense paar draagt (dus om de andere schouder). Is dat altijd zo? En wat betekent zo’n sjerp eigenlijk? Misschien is er wel een blog over, ik zal zo even kijken. Maar ik vind sowieso die sjerpen vaak lelijk staan en zeker zoals nu, in zo’n opdringende blauwe kleur. Of zijn ze ‘passend’ (niet echt natuurlijk) bij de kleur jurk? Waarom geen subtiel wit koord ofzo? Jammer.

Deense ordelinten worden, in tegenstelling tot de overigen, over de linker schouder gedragen. Waarom dat zo is zou ik ook niet weten. Ik meen dat Josine al eens een blog over onderscheidingen heeft geschreven.

WauW wat zien ze er weer mooi uit. Leuk dat Letizia uitpakt met dit diadeem. Ik ben heel benieuwd of de oorhangers ook uit de Koninklijke kluis komen of nieuw zijn.
Ook amaryllis is weer een plaatje

Gezien alle kledingprotocollen vroeg ik me af of het niet dragen van de hoed en wel dragen van een kroon- achtige tiara niet gemakkelijk verkeerd uitgelegd kan worden. Enerzijds kunnen koningen en koninginnen flink uitpakken als ze dat leuk vinden; anderzijds moeten ze officieel neutraal blijven (toch?) een van de weinige manieren om een visie uit te dragen dingen als flagdressing. Dus worden kleding/ accessoires ook gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd, want er staat geen tekst en uitleg bij wanneer iemand gewoon iets leuk vond of er iets achter zit.

dank Josine!!

De Fleur de Lys is inderdaad fors! Maar Letizia compenseert het volume op haar hoofd met veel volume in de rok, waardoor het totaal er toch evenwichtig uit ziet. Tja de tiara kleiner laten maken zal geen optie zijn en ze moet hem af en toe toch opzetten.
Ik vind alle dames en heren er prachtig uit zien. Mary wel een tikkeltje saai. Deze kleur staat niet geweldig bij haar.

Ik deel graag je idee over het evenwicht tussen ‘volume op het hoofd’ versus ‘volume in de rok’, en verder wederom Mary, ik laat het hierbij.

Hiermee ben ik het volkomen eens !!

Leuk dat we het roerend eens zijn, PK020 !

Wat zien de dames er mooi uit, heerlijk. Helemaal in de glam. De jurk van Mary vind ik persoonlijk het mooiste. Prachtige kleur en ook een mooie tiara erbij. Letizia ook schitterend in royal blue en een mooie halslijn. De tiara toont erg groot bij haar. Margrethe ook heel mooi in deze warm groene japon. Iets teveel accessoires en ik zou haar zo graag eens zien met een minder strak naar achter gekapt kapsel. Maar ze lijkt me een ontzettend lief mens.

Letizia ontplooit hier de echte Spaanse grandeur, met een mij (dacht ik toch) bekend voorkomende outfit : prachtig avondtoilet, majesteitelijk diadeem !

Trixedo, helemaal mee eens, meer dan majesteitelijk, wederom een “dikke” WoW! 🤩

Leuk dat we hier roerend eens zijn, PK020 !

Koningin Margrethe staat in dit geval voor mij op nr. 1.
Echt dé hoofdpersoon in deze setting, en nu eens stijlvol in één kleur.
Het mooie groen vormt een rustige ondergrond voor al haar sieraden en ordetekens. Heel goede keuze.
Prinses Mary zet ik op de 2de plaats.
Elegante, chique japon, die toch tegelijkertijd eenvoud uitstraalt.
Het ‘veilingstukje’ staat haar prima op het hoofd, en leuk, ook als ketting draagbaar.
Koningin Letizia komt dan op nr. 3.
Wat een imposant diadeem….. past misschien bij een officiële kroningsceremonie, maar zou ik verder lekker in de kluis laten liggen. En áls ze het wil dragen, zou ik kiezen voor een mooi vol kapsel, zodat de ‘kroon’ niet zo rechtvaardig op haar hoofd staat.
De rok van haar japon vind ik mooi.
Het bovenlijfje wordt met 3/4 mouwen en een wat hoger ingezette V-halslijn vast heel stijlvol, en oogt dan in verhouding met de wijdere rok beter.

Wat ik mij toch steeds weer afvraag, waarom zoveel decoraties? Margarethe verdwijnt er bijna onder. Zo zonde van de jurk, want deze is prachtig en heeft in feite geen verdere opsmuk nodig. Letizia verdwijnt zowat onder haar tiara. Te groot voor haar hoofd , ook wel zwaar lijkt mij. Haar jurk is prachtig, maar zo zonde dat het lijfje niet mooi aansluit op oa de schouders.
De jurk van Mary is fraai, maar de kleur is te flets voor haar. Jammer.

Prachtige dames! En ik vind de hals bij Letizia juist prachtig. Wat is daar mis mee? Ik heb t idee dat het de laatste jaren steeds hoger bij de hals en lager op de benen moet. Ik snap niet zo goed hoe dat komt.

Prachtige Deense dames en voor mij een ietwat mindere look van Letizia.
Koningin Margrethe vind ik erg mooi, kleur staat haar erg goed.

Ik zag op een andere site een close up van Mary. Haar wenkbrauwen lijken zwart gemaakt met donkere oogmake up. En zwart haar. Op enig moment moet je daarmee oppassen, dat maakt bleek, vermoeid en ouder. Op de officiële foto is dat beter gedaan.
De stukken die Laetizia draagt zijn mooi, maar samen combineert het niet.
Dat ik het nog eens zou schrijven : Margaretha springt er positief uit. Wel even door alle decoratie heenkijken

Ja ik vind dat ook wel ‘druk’ ogen, of zijn sommige dingen min of meer ‘verplicht?’

Ik vind de jurk van Koningin Margrethe het mooist. Mary draagt ook een mooie jurk maar de kleur maakt haar vaal. Dat heeft ze wel vaker .. zij staat naar mijn mening beter met wat diepere of juist fellere kleuren. De jurk van Letizia vind ik schitterend. Misschien had een wat breder bandje beter gestaan maar een kniesoor die daar op let. Alleen de tiara,🤨😲 die lijkt 2 maten te groot en had misschien ook iets beter gestaan met voller opgestoken kapsel. Daarom toch maar Margrethe gekozen op nummer 1. Maar de anderen zeker niet slecht

Wat een prachtige jurken! En volledig eens dat die van de Spaanse koningin wel iets meer ‘stof bovenin’ had kunnen gebruiken.

De heren zien er picobello uit in hun uniform. De dames zijn prachtig gekleed, alledrie op hun eigen manier zeer koninklijk. Ja, ok, Letizia valt misschien wat uit de toon vergeleken met de andere twee dames, meer huid en de mega tiara is meegesjouwd in de koffer, maar het is een koninklijk geheel.

Wat is de jurk van prinses Mary prachtig, zo in balans qua lijnen en kleur. Eenvoudig qua model maar toch feestelijk door de juiste hoeveelheid glitter en een mooi subtiel spel van doorzichtige stukjes voering, perfect!
Koningin Margrethe vind ik echt fantastisch hier. Soms is ze naar mijn smaak iets te excentriek, maar hier klopt echt alles. Prachtige kleur die haar goed staat, matchend met de juwelen. En wat heeft ze een jaloersmakend goed figuur voor een dame van haar leeftijd.
Koningin Letizia heeft in principe alles mee. Vind de kleur van de jurk echt heel mooi, het borduursel echt typisch Varela-style met een subtiele glitter. Maar ergens kloppen de verhoudingen niet. Wat eerder al is gezegd, iets hoger gesloten en/of een mouwtje had meer evenwicht gebracht in het geheel, het haar iets meer volume waar de gigantische tiara mooi op ‘landt’. Vraag me ook af of ze dit wel zo leuk en gezellig vind. Zijn meerdere foto’s online waar iedereen gezellig spontaan lacht en zij kijkt alsof ze zich afvraagt wie er eentje heeft laten vliegen.

Wat is Letizia een op-en-top Koningin in deze jurk, met deze tiara! Zo elegant! Dit is haar ‘Koninginne-tiara’, komt alleen tevoorschijn als het echt op niveau is.
Koningin Margarethe ziet er prachtig uit – een van de mooiste ensembles die ik in lange tijd bij haar gezien heb.
Mary vind ik – alhoewel altijd passend – steeds meer voorspelbaar en – durf ik het te zeggen? – een beetje saai? Het grijze van japon zorgt er voor dat ze er ‘washed out’ uit ziet, vaal.

Hoe mooi en spectaculair het diadeem en de avonjurk van Letizia ook zijn, voor mij steelt Mary de show. Pure klasse en zeer stijlvol. En wat een mooi diadeem draagt Mary. Ik vind 8000 euro echt niet veel voor zoiets klassieks, dit kan weer generaties mee.

Ik klapper met m’n oren dat die tiara “maar” €8000,00 heeft gekost.
Moet die veilingsites toch beter in de gaten gaan houden 😉😂

Haha! We komen naar je kijken en wuiven als je er 1 scoort!

Thuis voor de buis in joggingpak met chips en een colaatje en dan een tiara op. Moet kunnen 😂😂😂

Acht duizend

Nadesha, mee eens hoor. Bij Mary is alles mooi in balans en bij Letizia juist het tegenovergestelde, een hoger gesloten jurk had al een beter beeld opgeleverd. De tiara heeft ze misschien wel speciaal voor Margrethe opgezet, is qua model heel Spaans, maar vraagt een andere kledingstijl.

Heel leuk zo meekijken met een staatsbezoek. De drie dames zien er goed uit. Marie is in de US denk ik?

Margaretha vindt dit nog allemaal heel leuk, ze straalt. Mooie verzorgde outfit. Mary voorspelbaar.
Letizia echt een Spaanse koningin, benadrukt door deze mega tiara. Hoe zou die blijven zitten?

Mary is weer prachtig; gelukkig laat de officiële portretfoto van haar zien dat de jurk zachtgroen is. Op de andere foto komt die over als grijs.
Het nieuwe collier/diadeem vind ik schitterend en veel beter gekozen en passend bij de draagster dan die Fleur de lys-tiara bij Letizia.
Hele mooie maar veel te blote jurk van Letizia, mouwtje of stola/omslagdoek zou beter zijn geweest voor haar.
Koningin Margrethe heel mooi in deze groene kleur. Heerlijk excentriek mens vind ik haar toch.

Normaliter heb ik niet zoveel op met de stijl van deze koningin Margrethe, deze jurk vind ik echt prachtig.
Mary heel erg mooi.
En Letizia vind ik niet chique. Hoeft ook niet perse, maar ik vind dat wel mooi.
Hier houd ik niet van.

Werkelijk schitterend! Alle dames zien er mooi uit, maar eens met de rest dat de jurk van Letizia een beetje bloot is t.o.v. de rest en dat de tiara beetje uit verhouding is met haar slanke gestalte. Zijn er trouwens meer mensen die het merkwaardig vinden dat Letizia een hekel heeft aan hoeden, maar wel voor de allergrootste, en denk erg zware, tiara kiest? Dan lijkt mij een hoed toch een stuk comfortabeler;)

Ja hoor, mee eens. Ze gaat normaal gesproken voor less is more, zeker ook met sieraden. Het lijkt wel alsof Letizia eigenlijk voor simpel wilde gaan, maar dat ze zich hier echt aan het protocol moest houden en zo iets had van ok, maar dan pak ik ook gelijk héél groot uit qua diadeem en oorbellen. Maar dit is natuurlijk puur speculeren.

Hoi Linda,
Ben het helemaal met je eens. Dan kies je toch ook voor een kleinere tiara of diadeem als je een hekel hebt aan iets op je hoofd.
Ik schreef het al bij het “hoeden verhaal” van ’s middags: ik begin steeds meer te snappen waarom in Spanje zelf Letizia niet zo geliefd is.

Nee vind ik niet merkwaardig, een tiara is bling bling, een hoed niet, ze zal dus gewoon dol zijn op bling bling.

Dat denk ik niet, ik vind Leatizia nooit zo van de juwelen en glitters.
Haar stijl is meestal sober, maar wel chique.
Daardoor misschien wel .

Nou dan zullen we het aan haar moeten vragen hoe het in elkaar steekt 😄

Zo met je eens, een hoed is lichter dan een grote tiara, dus begrijpen doe ik het ook niet, en een hoed staat haar echt wel, terwijl deze tiara behoorlijk pompeus is, dus ik denk dat ze ook blij als hij weer af mag .
Maar al zou ik hoeden haten, uit respect zou ik er al zeker een hebben gedragen .

Ivm de hoeden : vind het raar : sophia droeg eerder ook geen hoed bij een staatsbezoek aan denemarken … moet een reden hebben denk ik …

Maribrune, toevallig kwam ik deze tegen, ik weet niet of ze bij aankomst in Denemarken een hoed op had, maar later blijkbaar wel.
https://www.gettyimages.no/detail/news-photo/in-her-official-visit-to-denmark-the-spanish-queen-sofia-news-photo/184251380

Oke, dat wist ik niet, misschien toch een duidelijke reden om het niet te te doen

Prachtig deze outfits. Mary is het toppunt van elegantie. Margrethe echt Koninklijk, mooie kleur jurk. De jurk van Letitia vind ik erg mooi maar te bloot voor haar, voor het jaargetijde en in een Scandinavisch land. En ze is zo mager. Haar diadeem is erg groot gezien haar frêle gestalte en de open jurk.

Ja mooi hoor! Mary vind ik een schitterende japon dragen. Letizia draagt ook heel mooie geborduurde japon in een prachtige kleur maar hij oogt wat koud, ik had de japon echt af” gevonden als er een mouwtje in had gezeten, driekwart of van kant maar ik vind deze uitvoerig wat ‘kaal’. En koningin Margaretha ook heel chique hoor 👌. Al met al een sprookje mar toch heel leuk om te zien.

Ik vind het al een feest om te lezen wat de dames dragen, smaragdgroen, rijk geborduurde robe,
Fleur de les, de herkomst van al dit moois en die rijke taal, dit is toch heerlijk ?
Ik weet nu al dat ik vandaag wel een paar keer hier op terug ga kijken.
Mary is voor mij de mooiste en elegantste dame , maar ook Leatizia is mooi, maar omdat ze zo tenger is, vind ik haar een decolleté wat minder goed staan. En Margaretha blijft een echte koningin. Kan zo uit een schilderijen van vroeger zijn gelopen.

Die tiara met fleur de lys motief vind ik schitterend. Voor mij een van de mooiste ..

Last edited 6 maanden geleden by Moderator Petra

Wat een plaatjes deze 3 dames …. stunning…

Prachtige dames, helemaal mee eens. Het valt mij alleen op dat sommige dames een beetje zuur reageren over de koningin van Spanje…ze heeft een prachtig figuur en is heel smaakvol gekleed…de dames die zo zuur reageren hebben ook altijd negatief commentaar op de prinses van Wales..jaloers misschien?

Ik vind persoonlijk niet dat Letizia en Kate een prachtig figuur hebben. Ik vind daarom vaak dat kleding niet zo mooi bij hun uitkomt omdat de vrouwelijke vorm minder zichtbaar is. Dus jaloers ben ik zeker niet.

Ik zie Kate nergens, maar dan ook nergens géén hoed dragen als dat wel gevraagd is. Ik zie Kate nergens openlijk “ruzie” maken met Camilla. Ik zie Kate nergens te bloot lopen. Dat alles en meer, zie ik wel bij Letizia en dat begint me tegen te staan.
Je stelling dat ik tegen Kate zou zijn omdat ik “tegen” Letizia ben, slaat dus nergens op.
Ik ben “tegen” geen van deze twee dames, maar ik begin een vervelend gevoel bij Letizia te krijgen.
Heeft alles te maken met hoe ze zich presenteert, niet welk figuur ze heeft.

Mag ik even zeggen, ja dat mag ik, dat ik dat echt van een kleuterschool niveau vindt dat als iemand iets niet mooi vind, of in jouw woorden, zuur reageert, dat diegene dan te horen krijgt dat ze dan wel jaloers zal zijn?
Hoe moet iemand dan zeggen dat ze iets niet mooi vinden zonder de beschuldiging te krijgen dat ze dan wel jaloers zal zijn. Dan kun je dus nóóit zeggen dat je iets niet mooi vindt.

Ik lig echt in deuk van jullie kleuterschool commentaar…einde discussie

Triest, héél triest.
Ik heb medelijden met je.

Jij bent hier dus alleen maar om te treiteren aangezien je geen tegenreactie duldt door te zeggen, “einde discussie”.
Dit is geen blog/forum waar 1 iemand (behalve de beheerder) kan bepalen wanneer een discussie is afgelopen zeker niet na eerst onzin opmerkingen te hebben gemaakt.
Ik negeer je vanaf nu.