Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 10 jan 0 reacties

Koninklijke bruidsjurken – deel 10: Prinses Margriet

Vandaag zijn prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven alweer vijftig jaar getrouwd. Een mooi moment om eens terug te blikken op de bruidsjurk van de prinses.

Wie prinses Margriet zegt, zegt margrieten. De prinses is namelijk dol op symboliek en verwerkt haar naam op subtiele of juist nadrukkelijke wijze in haar kleding en juwelen. Op 10 januari 1967 was dat niet anders. De bruidsjurk van de prinses werd ontworpen door Lien Bergé-Farwick, die een japon bedacht van witte cloquézijde met een ingeweven margrietmotief. Voor de stof werd uitgeweken naar Parijs, waar zijdefabriek Bianchini-Férier is gehuisvest. Niet zomaar de eerste de beste naam. Ook modehuizen Chanel, Dior en YSL laten hier stoffen vervaardigen. 

Op het bovenste deel van het lijfje prijken bovendien 67 margrieten van pailletten, pareltjes en strass. Het getal 67 is een verwijzing naar het huwelijksjaar van het paar. Een deel van de margrieten werd kant en klaar aangeleverd door Hubert uit Parijs, maar in Nederland hebben twee modistes -onder leiding van coupeuse Riek van Lieshout- urenlang zitten borduren. 

En wie denkt dat het daar bij bleef, heeft het mis. Op de sleep van 5 meter prijken maar liefst 876 geborduurde margrieten van pareltjes, strass en pailletten. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de sleep -die bij de schouders begon- topzwaar moet zijn geweest. Daarom werd er een tuigje in de jurk bevestigd, zodat Margriet niet door het gewicht van de sleep naar achter zou worden getrokken. Aan de sleep werden bovendien drie lusjes bevestigd, zodat de bruidsmeisjes de sleep de baas konden. 

Naast de jurk bekijken we in deze serie ook altijd even de juwelen. Op haar trouwdag droeg prinses Margriet parels en dat is zeker geen verrassing. Het Griekse woord margarites betekent immers parels, dus wat kun je dan beter dragen dan pareljuwelen? 

Het diadeem van de prinses valt op door de vijf ornamenten, die ook weer verwijzen naar margrieten. 

En last but not least was er ook nog sprake van een andere, heel oude, traditie:

Something old
something new
something borrowed
something blue

Het is op de foto's niet te zien, maar dankzij Paleis het Loo weten we dat aan de binnenzijde van de japon een blauw strikje is bevestigd. De japon is natuurlijk nieuw en de juwelen vallen zowel onder de categorie 'old' als 'borrowed'. 

Foto's van een recente expositie:

Foto's met dank aan: RVD/Max Koot/ Nationaal Archief /Josée Zwaga 
Informatie met dank aan: Paleis het Loo https://www.modemuze.nl/blog/de-bruidsjurk-van-prinses-margriet

Eerdere logs uit de serie Koninklijke bruidsjurken vind je hier:

Deel 1: Letizia Ortiz Rocasolano

Deel 2: Camilla Parker Bowles

Deel 3: Catherine Middleton

Deel 4: Kroonprinses Victoria van Zweden

Deel 5: Tatiana Blatnik

Deel 6: Maria Teresa Mestre y Batista

Deel 7: Grace Kelly

Deel 8: Gravin Stephanie de Lannoy

Deel 9: Jonkvrouw Mathilde d'Udeckem d'Acoz

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments