Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 14 mei 82 reacties

Koningspaar brengt streekbezoek aan Het Hogeland

Het is weer tijd voor een streekbezoek. Vandaag bezoekt het Koningspaar Het Hogeland. In deze blog lees je meer over het programma en de kleding.

Het Hogeland is een streek in het noorden van Groningen, grenzend aan de Waddenzee. De streek dankt zijn naam aan de hoge ligging van het land, ontstaan door de aanslibbing vanuit zee. Het uitgestrekte, agrarische landschap kenmerkt zich door kwelders met een grote diversiteit aan flora en fauna en wierden die zijn opgericht om de bebouwing en het vee te beschermen bij hoogwater. Het Koninklijk Paar legt dit bezoek af om met inwoners van de dorpen Winsum, Zoutkamp, Noordpolderzijl, Stedum en Bedum in gesprek te gaan over het cultuur- en natuurhistorisch erfgoed, de kansen en uitdagingen in de agrarische sector en de visserij en de sociale cohesie en leefbaarheid in de streek.

Winsum: sociale cohesie en cultuurhistorisch erfgoed
Het Koninklijk Paar start de dag met een bezoek aan mini-samenleving de Tirrel. Het gebouw biedt onderdak aan verschillende organisaties in het sociale domein, zoals zorg, onderwijs en sport. Hierdoor is de Tirrel een ontmoetingsplaats voor iedereen in het dorp. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima krijgen een rondleiding door het pand en ontmoeten hier onder meer verpleegkundigen, leerlingen en inwoners. Afsluitend opent het Koninklijk Paar samen met een aantal gebruikers van het complex officieel de Tirrel. Vervolgens bezoekt het Koninklijk Paar het historische centrum van Winsum. Winsum is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht met diverse Rijksmonumenten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken met twee dorpsgidsen een korte wandeling langs het cultuurhistorisch erfgoed en ontmoeten lokale ondernemers.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is elie-saabh-700x414.jpg
(c)Josine Droogendijk

Zoutkamp: garnalenvisserij
Het Koninklijk Paar bezoekt vervolgens Zoutkamp. Zoutkamp was oorspronkelijk een vissershaven en staat nog altijd bekend om de garnalenvisserij. Deze beroepsgroep heeft te maken met aangescherpte stikstofnormen en regulering vanwege de Waddenzee als Natura 2000-gebied. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden in Zoutkamp welkom geheten door de zogenoemde Garnalenkoningin en ontmoeten onder meer een garnalenpeller en een nettenboeter die een toelichting geven op hun werk en de situatie in Zoutkamp. In het Visserijmuseum gaat het Koninklijk Paar vervolgens met vissers in gesprek over de moeilijkheden in de garnalenvisserij, maar ook over de mogelijkheden en het toekomstperspectief.

Noordpolderzijl: kust, kwelder en natuurbeheer
Het buurtschap Noordpolderzijl ligt aan de Waddenzee en heeft de kleinste zeehaven van Nederland. De haven is enkel bij hoogwater bereikbaar. Bij laagwater valt de haven geheel droog. Het Natura 2000-gebied heeft uitgestrekte graslanden met een rijk insectenleven en is een rust- en broedplaats voor verschillende vogelsoorten. Een boswachter van Natuurmonumenten leidt het Koninklijk Paar al wandelend door de kwelder en langs de zeedijk. Hij geeft uitleg over de flora en fauna en het beheer van dit gebied waar land en zee samenkomen.

Stedum: agrarische sector
In Stedum gaan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima langs op een boerenmelkveebedrijf. Na een korte rondgang langs de koeien, met een toelichting op de werkzaamheden en innovaties in het bedrijf, vindt er een gesprek plaats met een aantal boeren uit de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland over de huidige situatie en de toekomst van de landbouw in de regio. Thema’s als agrarisch ondernemerschap, innovatie, milieu, stikstof en de omschakeling naar meer biologische vormen van landbouw komen daarbij aan bod.

Bedum: woonklimaat en herindeling
Afsluitend bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het grootste dorp van de gemeente Het Hogeland. Bedum heeft, net als Winsum, een beschermd dorpsgezicht dat bepaald wordt door de toren van de Walfriduskerk. Deze staat 4,2 graden uit het lood en is daarmee schever dan de toren van Pisa. Het Koninklijk Paar ontmoet een aantal inwoners die vertellen over de centrumfunctie van Bedum en hun ervaringen met en de gevolgen van de gemeentelijke herindeling in 2019. De kansen voor het dorp en de rol en nabijheid van de overheid worden hierbij besproken.

Mode
Máxima draagt tijdens het streekbezoek een kanten jurk met korte voering van Elie Saab.

PPE/Nieboer

Máxima met de jurk in Portugal, 2017.

PPE/Nieboer

Tijdens de G20 top in Buenos Aires.

In Amsterdam, juni 2022.

(c)PPE

Victoria van Zweden heeft de jurk ook.

PPE/Nieboer

Tijdens de wandeling door de natuur droeg de koningin sneakers van Hogan.

(c)Josine Droogendijk
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
82 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Oh neeee 😑
– Jurk – Weg ermee, nooit mooi gevonden en de kleur is ‘m net niet voor heur
– Hoofddingetje – Ai & auw 😖
– Sieraden hals + oren – Veuls te druk en altijd lelijk gevonden en in combi met alles om haar polsen één grote kermis 🎠
– Het enige mooie zijn de ‘hof heels’ 👌🏼

En draagt ‘ze’ eindelijk geen lelijke loafers komt ‘ze’ met deze ‘Amerikaans bejaardenachtige’ Hogans aanzetten 😳, nauwelijks sneaker-waardig.

Oh oh oh, ik “schaam” mezelf met alle op- en aanmerkingen 🙄, gelukkig was dit streekbezoek zeker mini Koningsdag waardig te noemen incluis een stralend koningspaar 👏🏼

Last edited 4 dagen geleden by PK020

PK020 ik ben t roerend eens met je opmerking over de sneakers. Wat een oubollog model sorry. Er zijn zoveel leuke sneukers oh my kiest ze hiervoor. Koningin wenst u sneaker advies? Ben u graag tot dienst ha, ha, ha.

Oubollig, wat een goede typering Tantie, hopelijk wordt u gebeld voor 👟advies ☺️

Die Hogan’s zijn echt heel lelijk en wat het nog erger maakt is die vieze bruine kleur panty die ze de laatste tijd steeds draagt. Dat vind ik dus ook heel erg ‘bejaardenachtig’ en zo niet chique.

Zeker Difan, de combi met de 🥩 kleurige panty maakt dit schouwspel eigenlijk nog “erger” 😖

Ik vind deze sneakers ook nogal lelijk. Idee: combineer de jurk eens met een aardige schoen met een lagere hak, die het hele bezoek aan kan blijven. In plaats van te wisselen tussen torenhoge hakken en geen-gezicht-loafers of ANWB-sneakers. Het is maar een suggestie.

Last edited 3 dagen geleden by Juffrouw Annie

Met u eens hoor, de keuze in schoenen met lagere hak is op het moment reuze.
En ook met lage hak kan je heel goed charmant erbij lopen. Letterlijk en figuurlijk.!!! ha ha

Juffrouw Annie wat een grappige vergelijking ANWB-sneakers. Maar het merk Hogan is nogal prijzig, dus t zijn zeker geen ANWB exemplaren. 🙂

Dat valt erg mee hoor, rond de 300,-/350,- per paar

Pk 020 , eens met uw Hogan commentaar. Ben zelf niet meer piepjong maar de combi “sneakers” met jurk doet mij steeds aan wijlen kon8ngin fabiola denken. Herinner mij een foto van haar op sneakers in china …. om nooit meer te vergeten …

Met “bejaardenachtige” duid ik zeker niet op iedere medemens van een zekere leeftijd Maribrune 😉 maar ik krijg beeldassociaties van een bepaald soort toerist op leeftijd 😎

Fabiola op sneakers?👟 Geweldig, ik ga eens googelen 💻

Pk 020 geen enkel probleem, ik heb geen complexen over mijn leeftijd.
Het was op een vrouwenconferentie in china ik denk eind jaren 90 , wijlen mijn moeder had allerhande royalty abonnementen en ik weet zeker het daar gezien te hebben… het was best een prestatie dat zij dat op haar leeftijd deed en dit in een periode waar sneakers niet het straatbeeld bepaalden maar het was toch laat ons zeggen “apart” …. betwijfel of u op google iets zal vinden… was toen ook nog de prehistorische internetperiode

Leuke jurk, maar voering te kort. Je oog wordt er toch steeds naar toe getrokken.

Mooie jurk, mooie haren, leuke haarfrutsel, prima die sneakers ( veeeeeel beter dan die loafers waar echt niemand er beter van gaat uitzien) en vooral enthousiasme. Fijn om de foto’s te zien.

Verzorgd totaalplaatje al is de voering van het rokgedeelte vrij kort.
Maar…. als bekend is dat schoenen gewisseld moeten worden voor praktische sportieve exemplaren , is een broekpak dan niet meer aan de orde ??? Dan blijft het totaalplaatje congruent in alle omstandigheden ….

Last edited 4 dagen geleden by maribrune

een streekbezoek heeft toch niet steeds een “agrarisch” karakter ?

Dus… dan kan daar vooraf rekening mee gehouden worden ifv een congruent geheel 🙂🙂🙂

😂😂 “Ze doen het er maar mee”. En zo is dat ook nog eens. Je kan het echt nooit iedereen naar de zin maken.

😄 Mee eens @Josine Droogendijk maar kies dan leuke vlotte sneakers 👟 desnoods met een knipoog 😉

Super leuke outfit. Ik snap alleen de ketting niet niet. Die is wat mij betreft to much. Alleen de leuke hoed en oorbellen zijn meer dan genoeg. En ik hoop dat ze van het heerlijke verse seafood in Zoutkamp hebben geproefd!

Top outfit op deze ietwat zomerse dag. Ik vind het geslaagd!

Altijd al een leuke jurk gevonden, en wat zit haar haar goed! Fijn dat ze er aandacht voor heeft vandaag, Complimenten 👏👍👌

Wat een heerlijke plaatjes van ons koningspaar op streekbezoek, vergezeld van uitgebreide info!
Ik zit er van te genieten hoe gezellig en vrolijk alles oogt in de zon, met zoveel blije mensen.
Maxima heeft alles uit de kast gehaald om er stralend uit te zien.
Een fleurige oranjeroze japon, met een leuke cognac-kleur gecombineerd, wat heel fijntjes en warm staat.
Haar kapsel is zorg aan besteed en heel leuk verwerkt in een mooie lage knot.
Op het achterover gekamde, iets opbollende haar komt de haarband met bloem chique uit!👌
De sieraden zijn goed vertegenwoordigd, maar omdat de ondergrond 1 kleur heeft vind ik de witte ketting met roze broche best aardig.
Dat sneakers niet matchen met de stijl van deze outfit is duidelijk, maar uiteraard een logische keuze voor dat onderdeel van het programma. Wanneer Maxima op hoge hakken door het weiland had lopen zwikzwakken zou onnatuurlijk geweest zijn en bovendien vragen om een enkelblessure.
Afrondend: ik ben in mijn nopjes met dit streekbezoek, en ga mee met anderen die het een goed idee zouden vinden om deze wat vaker in het jaar te plannen dan nu het geval is.

Ik sluit me hier volmondig bij aan. Wat heb je dit goed verwoord Lieske!

Prachtige jurk met het doorkijkeffect! Dat maak de jurk juist iets bijzonders. En fijn dat ze op sneakers loopt als er gewandeld moet worden.

Prachtige jurk en accessoires, heerlijk passend bij dit seizoen. Ook fijn voor de mensen in Noord-Nederland om op deze manier eens echt de volle aandacht te kunnen krijgen, over allerlei prachtige plaatsen. Het blijft me verbazen dat de koningin door de jaren heen, niet alleen een jurk zoals deze herdraagt (👏), maar dan ook bijna letterlijk compleet met dezelfde schoenen / tas/ sieraden / haarwerk etc. En ja- ook haar haar zit prima! 👌

Ik vind haar kapsel zelfs zoooooo leuk, dat ik al aan het speuren ben hoe die leuke knot in elkaar is gedraaid .
Wil het zelf graag ook zo proberen ….

Dit blijft een leuke jurk, mooi gecombineerd met de parel(?)ketting en cognac assecoires. Wat veel armbanden, maar dat is nu eenmaal haar stijl. Zou ze in de gaten hebben dat haar benen zo zichtbaar zijn in de zon 😄?

Nee, ik ga niet mee in de zure reacties van non- bihair.

Helemaal mee eens! Geen reden om altijd mensen af te kraken. Sommige lezers lijken helaas standaard aan een azijn-infuus te liggen …

Zo zie ik haar zó graag. De bevolking kreeg een prachtig uitziende Koningin op bezoek.

He, wat zit haar haar leuk! Dat mag ze van mij vaker zo doen.
Verder ook een leuke jurk, misschien wat te warm voor vandaag, met de lange mouwen? De stof lijkt wel luchtig dus misschien valt het mee, dan oogt het alleen zo met de lange mouwen.
De sneakers vind ik er wat minder leuk bij staan, maar wel begrijpelijk.

Ontzettend leuk zo’n streekbezoek. Ik zou het een goed idee vinden als ze dit vaker doen, zo’n 4 keer per jaar moet toch lukken en zorgt vast voor meer sympathiepunten onder de bevolking.
Wat de outfit betreft zie je dat ze haar best heeft gedaan: zeer mooie jurk, mooie haardecoratie, opgestoken kapsel… maar helaas vind ik het geheel rommelig ogen, óók door de overaanwezige sieraden. Less is more bij deze jurk, zoals Victoria laat zien.

Goed voorstel, 4️⃣x per jaar een uitgebreid streekbezoek 👍🏼 De sympathie factor zal dan omhoogschieten ?! 📈

Wat een prachtig bezoek aan ons Hogeland! En wat goed om je schoenen aan te passen aan de plek! En natuurlijk werd ik weer helemaal blij van de omslagdoek. Kortom, we kunnen met trots terugkijken op dit bezoek aan, voor velen onbekende plekjes, van het Groningse platteland.

Hoi Bouwien,
Even een vraagje van een nieuwsgierig Aagje😉 Was jij erbij/life gezien?
Ik zie nml. nergens een omslagdoek, maar die kan je natuurlijk ook elders op internet hebben gezien. Maar omdat je spreekt van “ons mooie Hogeland”, hoop ik voor je dat je erbij was😉👍

https://i.regiogroei.cloud/2c706816-a2a3-3bd2-be4c-7c84283d1589.jpg?width=1104&height=620&aspect_ratio=1104:620&cb=043437dcfaa598cc67adc0d686e02997
Hoop dat deze link werkt en dat het mag…
Ik kon er helaas niet bij zijn. Heb het wel de hele dag kunnen volgen op o.a. radio Noord. Daar was te zien dat ze op Noordpolderzijl een omslagdoek droeg

Leuke foto Bouwien en altijd handig die blommenstruik + handschoenen + tas + omslagdoek 😊

Top! Dank je wel Bouwien.
Omslagdoek is prachtig in dezelfde kleur als de jurk.

Erg mooie jurk! Jammer van de overdadige sieraden in combinatie met de bloem op het hoofd. Alleen het dopje was nou leuk geweest. Deze jurk vraagt m.i. om een eenvoudige styling. Verder heeft ze weer een schoenenwissel (zie foto’s BB) die beslist niet voordelig uitpakt. Pluspunten voor het kapsel.

Wat een discussie onder mijn post. Hoe komt u er eigenlijk bij, Non-bihair, dat dit een DIY kapsel is? Verder blijf ik bij mijn mening. Net als Nadesha zegt hierboven, zij heeft erg haar best gedaan maar het blijft rommelig ogen.

Last edited 4 dagen geleden by Juffrouw Annie

Hoi Juffrouw Annie,
Ik weet niet of het een foutje was, maar ik zie Difan geen reactie geven, wel ene “non-bihair”.
Maar ik denk waarschijnlijk hetzelfde als jij: andere naam, zelfde persoon🫣😉

Waarschijnlijk was ik in de war met de DI van DIY ;). Aangepast.

https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_1920/54jtulca7ff0-anp-498445553.jpg
Deze schoenenwissel is echt wel te verantwoorden hoor! Nee, het is niet het mooiste onder zo’n jurk, maar dit kan toch niet anders?
En hoe leuk is deze foto?! Terug op hakken, lekker in de stal, ‘hangen’ bij de koeien!
https://blauwbloed-eo.cdn.eo.nl/w_1920/2phtglxqh2ie-anp-498445561.jpg

Geweldig deze 🐄 🐄 🐄 foto, dank Royal Ellen. Wat een enthousiaste en stralende koningin hebben we toch!

Dank je wel voor de link naar de leuke foto’s🙏🏻 Royal Ellen

Pluspunten voor het DIY kapsel? Nou ik vind het een aanfluiting dat ze niet een fatsoenlijke kapper haar kapsel heeft laten doen. Mensen blijken maar snel tevreden als de coupe windhoos opeens zelf is vastgemaakt door haar en in dit geval heeft ze iets beter haar best gedaan. Maar het is koningin onwaardig, haar kapsel meeste vd tijd.

Een koningin onwaardig? En dat bepaal jij? Gelukkig heeft jouw mening verder geen enkele betekenis

Haar kapsel een aanfluiting? Nee, nee, absoluut niet. Het zit eenvoudig mooi/ leuk.
De losse pieken vind ik ook niks, maar ik ben gezien mijn afkomst, gezegend geweest met een bos pikzwarte krullen, die nu prachtig grijs worden. Dat is niet iedereen gegeven.
Ik heb ook wel commentaar geleverd.
Nu het aardig zit, gaan anderen o.a. u, nog steeds door.
Dat vind ik niet netjes.

Exact! Bij sommige mensen kan je niet winnen, en moeten andere mensen per se afgebrand worden 😣

Helemaal mee eens Celeste👍
Overigens ben ik stikjaloers op jouw volle bos met krullen😉😂 Geniet ervan: prachtig🤩

Dank je wel. Ik heb het in een losse wrong. Hoef er nooit iets aan te doen. Ik gebruik alleen een borstel van Marlies Möller.
Ik word een beetje verlegen van je compliment 😌☺️

Nee hoor, gewoon lekker van genieten👏

Maxima ziet er prima uit, mooie jurk en haar haar zit ook goed. Ik heb toch even op moeten zoeken waar de letters DIY voor staan. Misschien ben ik zo dom dat ik dat niet weet maar voor andere meedelezers die het misschien ook niet weten het staat voor Do-It-Yourself 😉

Dank; wéér wat geleerd!
Had geen idee…. 🤭

Haha, ik vind me zelf best bij de ✋🏻, maar wist het ook niet. Bedankt.

Wat zou jij dan voor coupe willen? Zo’n coupe helm zoals Beatrix en Elizabeth hadden?
Wat mij betreft houden we gewoon op met zeuren over haar haar, zij kan er niets aan doen dat ze gewoon een vrouw van middelbare leeftijd is met dunner wordend haar.

Slap excuus om aan te komen met dunner wordend haar of Bea en Elisabeth. Dat is pas een belediging naar Maxima toe. Ze weigert vooral een kapper. Dat heeft niks te maken met leeftijd maar met een keuze en prioriteiten Er is een verschil tussen iemand die een koningin is of één die zich verkleed als koningin. Bij dat laatste krijg ik steeds meer het gevoel als ik kijk naar Maxima. Alle koninginnen hebben een verzorgd kapsel met dank aan kappers. Nou, dit jaar is het heel erg met Maxima. Als het bij een streekbezoek al niet kan. Dat is gewoon heel verdrietig en een schot in eigen voet wil ze het koningshuis behouden.

Wat een onzin dit, haar koningin gaan linken aan voortbestaan van het koningshuis😵‍💫🫣
Josine heeft het eerder al goed verwoord in het blog: Maxima’s stijlevolutie 2001. Quote: “Juist die imperfectie van Máxima spreekt me aan. Het maakt haar menselijk. Ze heeft al het geld om wat aan haar kapsel te doen, maar ze blijft gewoon dicht bij zichzelf. Volgens de een zal het getuigen van nonchalance of iets in die trant, ik zie er eigenheid en zelfbewustheid in.”

👍👍👍

Maxima’s haar zat prima vandaag, gewoon eens een compliment geven misschien?🤷‍♀️

Net als het feit dat ze nu sneakers draagt op een open veld i.p.v. die moccassins🙈 U roept, zij draait is het weer niet goed… dus bij deze: complimenten Majesteit! En ook aan de koning, hij heeft zijn schoeisel ook aangepast 😉

“Een dag niet gezeurd is een dag niet geleefd” lijken sommigen te denken.
Zo jammer.
Goed dat je dat schrijft van het schoeisel van de koning, was me nog niet eens opgevallen🤭

Prima is niet voldoende voor een koningin, laat staan voor een streekbezoek. Het moet excellent zijn. De populariteitscijfers dalen alleen maar. Tsja, je moet je volk wel serieus nemen.

Je klinkt als een akelig mens. Maar misschien was dat ook wel je bedoeling ?

Gelukkig laat ik (en anderen hier) kennis, enthousiasme en inzet prevaleren boven haardracht.
Waarom altijd zo negatief: zo zonde van je leven🤷‍♀️

Dat bedoel ik!

Is dit de jurk die Victoria van Zweden ook heeft? Prachtig. Geniet meestal van kleding van Elie Saab. Net als zijn parfum.

mooie look

Wat feestelijk ziet ze eruit! Zo stralend! Top majesteit!

Ha, fijn dat deze jurk weer dienst mag doen op deze warme dag.
Kant helemaal “in”, lekker luchtig en mooie kleur.
Cognac accessoires staan er prima bij, mooie parelketting om, super oorbellen.
Majesteit: een plaatje🤩
Overigens een heel uitgebreid bezoek dit keer, veel verschillende bezoeken.
Dank Josine voor je uitgebreide info🙏🏻.

Ik vind deze jurk echt práchtig!😍 zo mooi dat ze wmb de armbanden en ketting thuis had mogen laten. 😉

Idd de ketting en armbanden hoeven bij deze jurk niet

Deze dorpjes zijn echt de moeite waard, zo leuk dat ze daar zijn,
En wat ziet ze er zelf ook leuk uit! Complimenten 🌺

Jaaaa, zo gaat een koningin op streekbezoek, hier wordt je toch blij van ?
Fleurig, verzorgd , én koninklijk.
Wat een mooie invulling ook van deze dag, interessante bezoeken.
Wens hen een fijne en mooie dag in Groningen.

Heel geslaagd! Een echte koninginne-outfit, en toch fris! Ik ben enthousiast. Ze maakt altijd echt een ‘mini-koningsdag’ van die streekbezoeken qua outfit.

Wat leuk een streekbezoek naar mini plaatsjes waar ik nog nooit van heb gehoord en nooit ben geweest! Wat fijn dat t weer meewerkt.
En Maxima in deze mooie jurk, schitterende sieraden en klein hoofddeksel. Helemaal als queen.
Meer beelden via BB: https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/liveblog-streekbezoek-hogeland

Wat leuk om dit te zien. Valt me op dat WA zo ontspannen op de foto’s staat.

Mee eens Nina, de koning straalt de afgelopen maanden plezier en ontspanning uit. Ter vergelijk de foto uit 2017/Portugal en nu anno 2️⃣0️⃣2️⃣4️⃣, 7 jaar later maar hij ziet er zoveel beter uit 👍🏼

Wat een mooie beelden, dit is echt een streekbezoek , met Hollandse plaatjes , hier geniet ik van.
Las trouwens dat de koning 1 a 2 streekbezoeken per jaar aflegt, vind ik persoonlijk wel erg magertjes.. . …