Van 23 tot 26 mei 1950 bracht koningin Juliana een staatsbezoek aan Frankrijk. Het was het eerste (uitgaande) staatsbezoek van de kersverse koningin. In deze log blikken we terug op Juliana's kleding en juwelen tijdens de reis. 

Wie Parijs zegt, zegt mode en haute couture. Koningin Máxima heeft ons in maart 2016 niet teleurgesteld tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk, maar ook koningin Juliana droeg tijdens haar eerste staatsbezoek opvallend modieuze kleding en uitbundige hoeden. Op 23 mei vertrok ze samen met prins Bernhard en de hofhouding vanaf Schiphol naar Frankrijk. Tijdens het vertrek van Schiphol en de aankomst in Frankrijk droeg de koningin een interessante tweedelige combinatie. Het jasje van de set heeft een brede kraag en een peplum -in die tijd schootje genoemd- die aan de linkerzijde eindigt in een striksluiting. De rok van de deux-pièces is een overslagrok en eindigt op kuithoogte. Bij het ensemble droeg de koningin zwarte handschoenen, zwarte schoenen met bandjes en een opvallende hoed met grote veren. De hoedkeuze typeert de Juliana van de beginjaren '50. 


Foto: Nationaal Archief 

Hoewel het ensemble wellicht bij weinig mensen bekend is, droeg Juliana de outfit geregeld. Van links naar rechts: Juliana in Frankrijk, Juliana in Luxemburg, Juliana bij het Groninger Museum.


Foto: Nationaal Archief 

De eerste dag van het bezoek werd afgesloten met een receptie. De de kleur van Juliana's japon is tot nu toe een raadsel, evenals de ontwerper. Qua juwelen heeft de koningin in ieder geval interessante keuzes gemaakt. In haar kapsel draagt ze meerdere diamanten sterren, op haar japon zie ik een parelbroche uit de koninklijke collectie en om haar hals prijkt een diamanten collier. 

Foto: Nationaal Archief 

De tweede dag van het bezoek begon zoals gebruikelijk met een kranslegging en formele ontmoetingen. Koningin Juliana droeg tijdens deze gelegenheden een robe manteau van zijde met ingeweven strikken. Op haar hoofd draagt ze een cloche met voile en natuurlijk ontbreken de handschoenen niet. 


Foto: Nationaal Archief en RVD

Misschien was het jullie ook al opgevallen, maar op 24 mei droeg koningin Juliana hele bijzondere juwelen. Om haar hals draagt ze namelijk een Hugenotenkruis: een directe verwijzing naar gastland Frankrijk. Ook draagt ze haar oorhangers van rozenkwarts, die nu veelvuldig door koningin Máxima worden gedragen. 


Foto: Nationaal Archief  en Yvonne van Woudenberg 

Na de kranslegging kleedde Juliana zich om. De rest van het dagprogramma droeg de koningin een donker ensemble met een asymmetrisch rokgedeelte. Ook hier zien we weer een hoed met opvallende garnering. 


Foto: Nationaal Archief /RVD

De tweede dag van het bezoek werd afgesloten met een gala. Koningin Juliana droeg tijdens de gelegenheid een donkerblauwe japon, die omlijst werd met saffieren uit de koninklijke kluis.


Foto: Nationaal Archief 

Op donderdag 25 mei, de derde dag van het bezoek, kwam koningin Juliana opnieuw modieus voor de dag. De koningin droeg een complet van een glanzende stofsoort, gecombineerd met een bontstola, een cocktailhoed met enorme veren en haar aquamarijnen juwelen.


Foto: Nationaal Archief /RVD

Later op de dag wisselde Juliana de outfit om voor een japon met een striksluiting aan de linkerzijde. Ook de hoed moet plaats maken voor een ander -eveneens uitbundig- exemplaar. 


Foto: Nationaal Archief 

In de jaren '50 wisten ze wel wat een feestje was. Ook de derde dag van het bezoek eindigt weer met een gala. Voor de gelegenheid koos Juliana een witte japon met goudleren rozen, omringd met strass. De ontwerper van de japon is vermoedelijk Erwin Dolder, die ook de inhuldigingsrobe van Juliana maakte. Op de website Modemuze is de japon van Juliana goed te zien. Terecht wordt in het bijschrift vermeld dat ook prinses Margriet deze japon heeft gedragen.


Foto: Geheugen van Nederland 

Op 26 mei werd het staatsbezoek vervolgens afgesloten. Koningin Juliana droeg tijdens het vertrek een tailleur en een cloche met uitbundige garnering. 


Foto: Nationaal Archief 

Ik ben heel benieuwd of bovenstaande beelden passen bij het beeld dat jullie hebben van koningin Juliana. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zondag 08 jan 2017 - 16:30

Bedankt voor alle lieve woorden. Het is een hele klus om alles uit te pluizen, maar log 2 over het volgende staatsbezoek staat inmiddels in de steigers. Tot de jaren 70 gaat het me wel lukken, maar verder gaat het beeld p GahetNa helaas niet.

afbeelding van zara

zara

vrijdag 06 jan 2017 - 17:51

Wat een bijzondere collectie foto's! De witte galajapon met gouden versiering is inderdaad prachtig. Maar ook de dagkleding maakt indruk. Ik vind vooral de grote kragen en de opgenomen plooien en schootjes met strik in de taille erg goed bij Juliana's figuur staan. Het valt wel op dat ze steeds dezelfde opengewerkte schoentjes met hakje draagt. Leuk en lekker makkelijk!

afbeelding van elmadeb

elmadeb

vrijdag 06 jan 2017 - 16:50

Wat verdiep jij je enorm in deze materie, ik vind het bewonderenswaardig en geniet van dit soort blogs, natuurlijk het liefst over Prinses Beatrix en Prins Claus, maar alle andere leden van de Oranjefamilie (zeker ook Prinses Mabel) interesseren mij ook, dus ga zo door.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

vrijdag 06 jan 2017 - 10:20

Wat een schitterende blog met zo'n mooie, zeer uitvoerige toelichting, mijn complimenten, Josine! Jemig, ik was toen 4 jaar, wat gaat de tijd snel! Wat een prachtige kleding en accessoires droeg koningin Juliana hier, de één nog mooier dan de ander, de indrukwekkende avondkleding met de schitterende juwelen! Het is weer genieten, hartelijk bedankt!!

afbeelding van karpathos

karpathos

vrijdag 06 jan 2017 - 09:07

Josine, wat een mooi en uitgebreid overzicht heb je van het eerste staatsbezoek van koningin Juliana gemaakt. De hoeden van koningin Juliana zijn zeer opvallend. Dat ze tijdens dit staatsbezoek op drie avonden de juwelenkist van de Oranjes heeft geopend is volgens mij ook uitzonderlijk.

afbeelding van Royalphoto

Royalphoto

maandag 09 jan 2017 - 10:44

Voor die tijd was dat zeker niet uitzonderlijk :) ook ik heb me de laatste weken verdiept in de staatsbezoeken van Juliana. 2 of 3 gala evenementen (met tiara's) waren tijdens staatsbezoek heel normaal.

Ergens vind ik het wel jammer dat we tegenwoordig zo weinig tiara evenementen hebben.
Hopelijk weer tijdens het inkomende staatsbezoek uit Argentinië eind maart 2017.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 06 jan 2017 - 07:11

Wat een mooie blog! Ik ben nu halverwege de biografie Juliana (een dikke pil maar een aanrader) en dit is een mooie aanvulling.
Wat een mooie outfits in Parijs! De witgouden avondjurk is super op Gettyfoto en de asymmetrische donkere japon is ook opvallend!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

vrijdag 06 jan 2017 - 11:03

Ik heb hem nu ook uit, maar ik heb hem als e-book. Ik heb Jolanda Withuis een mailtje gestuurd met de vraag waarom zij Juliana omschrijft als hoedenhaatster. Dat zie ik in deze log namelijk niet terug. Maar ik heb helaas (nog?) geen reactie gekregen.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 06 jan 2017 - 11:59

Er kan natuurlijk een verschil zitten tussen een weerzin voor hoeden en dat iedereen vindt dat je een hoed als koningin hoort te dragen.
Ik hoop dat je antwoord krijgt.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

vrijdag 06 jan 2017 - 11:32

Josine@ Zou leuk zijn als je een reactie kreeg van Jolande Withuis, ik ben benieuwd! Heb jij nog eens contact gehad met die thuisnaaister van Juliana?

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 05 jan 2017 - 23:48

Wat een geweldig leuk blog!
Super dat je dit bezoek en de prachtige kleding uit de vergetelheid haalt.
De outfits zijn echt heel erg mooi. Wat een rijke stoffen en modellen. De witte avondjurk is een plaatje. De hoeden maken het echt af.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 05 jan 2017 - 22:31

Het was een tijd met z'n eigen esthetiek. In elk geval is de (m.i. melkwitte) galajurk van Erwin Dolder gewoon schitterend !! Hij is in feite strapless, net (zie ik) als de twee overige galajaponnen, die Koningin Juliana bij dit staatsbezoek droeg - ze was kennelijk dol op dit type, dat ze dan ook in de jaren '60 heel vaak droeg, net trouwens als haar toen jonge dochters (stof voor een eigen blog ?). Handschoenen, liefst lange, konden daar dan niet bij ontbreken.
De tweede jurk droeg ze, denk ik, ook op een staatsbezoek in Iran, in diezelfde jaren '60.
Dank alvast (en bewondering !) voor al dit diepgravend archiefwerk met ampele commentaar !

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?