Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 18 okt 0 reacties

Kleren maken de man – deel 5

In de afgelopen dagen is er op deze website veel geschreven over Máxima's voorkomen tijdens het staatsbezoek aan Portugal. Nu is het de beurt aan koning Willem-Alexander. 

Dag 1: 
Het is geen geheim dat koning Willem-Alexander een sterke voorkeur heeft voor donke(blauw)e pakken, maar wie de tijd neemt om wat verder in te zoomen op alle details, ontdekt veel leuke wetenswaardigheden. Zo draagt koning Willem-Alexander op dag 1 op het eerste gezicht een krijtstreeppak, maar uit de haarscherpe foto's van Patrick van Katwijk blijkt dat dit niet het geval is. De lijnen bestaan nameijk uit  puntjes, waardoor er geen sprake is van een krijtstreep maar een zogeheten pinstripe. In het boek 'Man op z'n best' vertelt modekenner Arno Kantelberg hier het volgende over: "Met een pinstripe wordt de 'streep' bedoeld die bestaat uit een serie dicht bij elkaar staande, kleine puntjes. Een krijtstreep is een doorgaande lijn, (…) alsof de kleermaker de lijn daadwerkelijk met een krijtje heeft getrokkken. Een suggestie van ambachtelijkheid."

Staatsbanket 
Een staatsbanket gaat gepaard met een hoop pracht en praal. Daar hoort natuurlijk de dresscode white tie bij. Voor koning Willem-Alexander betekent dat een rokkostuum met bijbehorende wing tip collar: een overhemd met opstaande kraag. Aan het Nederlandse hof is het vrij gebruikelijk dat de gevouwen punten áchter de witte strik blijven, maar internationaal verschillen de opvattingen hierover. 

Dag 2
Op de tweede dag van het bezoek aan Portugal kiest de koning voor een Napolitaans blauw pak en een das met een geometrische print in een toepasselijke kleur: oranje. Wat mij betreft is dit één van de betere pakken van de koning. Toch kan ik het niet laten om een tip voor de volgende keer te geven. Kies een andere (dunnere) pochet, met als het even kan ook een andere vouw. Er is op dit gebied zoveel mogelijk! 

De dresscode voor de contraprestatie die avond is black tie. De koning draagt een smoking met een fluwelen vlinderdas en blauwe dress studs (van saffier?). 

Dag 3
Op 12 oktober sluit koning Willem-Alexander het staatsbezoek af in zijn vertrouwde uniform: een donkerblauw pak met een lichtblauwe das. Ditmaal een exemplaar met badminton shuttles van Salvatore Ferragamo. 

Terugblik staatsbezoek Portugal: 
– De kapsels 
Máxima's kleding 
– De juwelen 
– De accessoires 
– Kleding Willem-Alexander 

Foto's met dank aan: Monarchypress.com 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments