Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 03 aug 0 reacties

Kledingstijl prinses Victoria

Wie de nieuwste foto’s van prinses Victoria bekijkt, ziet een hele andere Victoria dan enkele jaren geleden.  Niet alleen zit de prinses veel beter in haar vel, ook haar kledingstijl is drastisch veranderd. Van onopvallend en comfortabel naar modieus, vrouwelijk en zelfs sexy. De prinses is gelukkiger dan ooit en dat mag gezien worden!

Tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen in december 2012 schitterde kroonprinses Victoria in een opvallende paillettenjurk van de Libanese ontwerper Elie Saab. Met een zelfverzekerde glimlach, een stel hoge hakken en prachtige knot was de prinses het middelpunt van de aandacht. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat deze mooie en zelfverzekerde prinses ruim vijftien jaar geleden nog een negatief zelfbeeld had en leed aan de ziekte anorexia.

Toch was het voor Victoria de realiteit. Ze worstelde met haar positie als prinses en de controle van de mensen om haar heen. De jonge en onzekere prinses wil het liefst zélf de controle houden over haar leven en vindt dit in haar manier van eten. Zo min mogelijk eten en zoveel mogelijk sporten gaf haar een goed gevoel, maar tegelijkertijd voelde de prinses ook dat het bergafwaarts ging. Ze omschrijft deze periode later dan ook als een hele moeilijke periode. “De situatie waar ik in zat, voelde als een voortdenderende trein. Ik had eetproblemen, waar ik me bewust van was. De angst in mij was enorm. Ik haatte hoe ik eruit zag en hoe ik was. Ik, Victoria, bestond niet meer.”

In de loop der jaren overwint Victoria beetje bij beetje haar anorexia. Toch blijft ze worstelen met haar zelfbeeld en het woord 'zelfverzekerd' komt nog steeds niet in haar woordenboek voor. Dat is ook goed terug te zien in haar manier van kleden. We zien de prinses verschijnen in comfortabele, bedekkende broekpakken en tuttige mantelpakjes. Ook haar kapsel, vrijwel altijd een paardenstaart, en make up zijn weinig afwisselend. 

De prinses blijft een tijdlang veilig in haar schulp, maar gelukkig niet voor altijd. Victoria ontmoet haar personal trainer Daniel Westling en al snel springt de vonk over. De pers krijgt er helaas al snel lucht van en vanaf dat moment wordt het voor Daniel een ware uitdaging om uit het zicht van de media te blijven. Dat lukt aardig en het stel krijgt ruim de tijd om elkaar buiten de schijnwerpers beter te leren kennen. Doordat Daniel nog steeds met de prinses blijft sporten, komt het onderwerp anorexia ook ruim aan bod. De intensieve gesprekken zorgen ervoor dat Daniel zijn toekomstige vrouw kan begrijpen. Victoria steekt niet onder stoelen of banken dat ze zich gesteund voelde door haar Daniel, die zelf ook kampt met gezondheidsproblemen. 

De comfortabele broekpakken verdwijnen langzaam maar zeker uit de garderobe van de verliefde prinses en in plaats daarvan gaat Victoria langs bij topontwerpers, die haar kleden in mooie, stijlvolle mantelpakjes. Wanneer het paar in 2009 hun verloving aankondigt, breekt er een nieuwe periode aan voor het paar en voor de garderobe van de prinses.  Geen mantelpakjes meer, maar stijlvolle en sexy jurkjes van ontwerpers als Valentino, Elie Saab, Armani en Escada. Van de schuchtere prinses is weinig meer te zien. Op haar trouwdag wordt duidelijk dat Victoria, na jaren van beproevingen, eindelijk het geluk heeft gevonden.

Ook na haar huwelijk blijft Victoria haar nieuwe stijl trouw. In augustus 2011 komt naar buiten dat Victoria in verwachting is. Een ontwikkeling die gevolgen heeft voor de troonsopvolging, maar ook voor haar kledingkast! Haar slanke figuur, waar ze uren en uren voor getraind heeft, moet ze voorlopig even vergeten. En dat lijkt moeilijk te zijn voor de prinses. Wanneer haar buik begint met groeien, hult zij zich al snel in wijde jurken en tunieken.  Gelukkig zien we aan het eind van de zwangerschap de prinses wel stralen tijdens de Nobelprijzen. Gestyled door het team om haar heen, durft Victoria toch trots haar zwangere buik te laten zien.

Na de zwangerschap van Estelle krijgt Victoria te maken met zwangerschapskilo’s, die maar moeilijk willen verdwijnen. Geregeld duiken foto’s op van een fanatiek sportende prinses, in strijd tegen die vervelende kilo’s. Even lijkt het erop dat de prinses zich ook na de bevalling blijft hullen in wijde kleding, maar na enkele maanden zien we de prinses weer zelfverzekerd stralen in getailleerde kleding en prachtige kapsels. De klassieke, sexy jurkjes blijven in beeld, maar dit maal wordt het aangevuld met meer excentrieke kleding van Zweedse ontwerpers. Felle kleuren en opvallende patronen zien we steeds vaker, evenals torenhoge hakken en grote oorbellen.

Naast de peperdure designkleding van designers als Elie Saab en Valentino, zien we de prinses de afgelopen jaren ook steeds vaker in kleding van de H&M. Een weldoordachte keuze van de prinses. Niet alleen vanwege de financiën, maar vooral vanwege haar vriendschap met Karl-Johan Persson, de CEO van de H&M. De prinses laat zien dat je ook in goedkopere kleding er goed uit kunt zien, zelfs tijdens een koninklijke bruiloft. De kleding zoekt Victoria overigens niet zelf uit tussen de rekken, dat besteedt zij uit aan haar styliste Tina Törnqvist.

Tina is sinds enkele jaren de steun en toeverlaat van de prinses op kledinggebied. Voor Victoria reist de styliste de hele wereld over om geschikte kleding te vinden voor alle officiële activiteiten. Tina was het die Victoria ook in contact bracht met de Libanese ontwerper Elie Saab en de Zweed Pär Engsheden, die de trouwjurk van de prinses maakte. Bij het ontwerpproces van de trouwjurk was Tina ook actief betrokken, zodat de prinses de jurk van haar dromen zou krijgen.

Ook direct na de geboorte van Estelle wordt de hulp van Tina ingeroepen. Nog voor Victoria het ziekenhuis verlaat, is Tina op het paleis al bezig om kleding voor Victoria en Estelle klaar te hangen voor de fotoshoot.  Bij thuiskomst worden de prinsessen aangekleed door Tina, en ook Daniels kleding wordt uitvoerig geïnspecteerd door de styliste. Naast Tina zijn ook kapper Peter Andersson en visagiste Linda Öhrnström aanwezig. Andersson is al jaren de vaste kapper van de prinses en is jaarlijks verantwoordelijk voor de prachtige kapsels tijdens de uitreiking van de Nobelprijzen. Het maken van een dergelijk kapsel duurt soms meer dan 4 uur. Geen wonder dat Victora en Peter een goede band hebben opgebouwd.

Visagiste Linda Öhrnström wordt minder vaak ingeroepen, want Victoria doet het liefste haar make up zelf. Alleen bij belangrijke evenementen komt het hele team bij elkaar om te prinses om te toveren tot een ware schoonheid, met alle bijbehorende glitter en glamour. En  ondanks dat de prinses er dan altijd weer prachtig uit ziet, lijkt zij zich nog altijd het prettigste te voelen in haar dagelijkse kleding. Want Victoria weet: ware schoonheid zit van binnen.

Foto's: Zweedse hof 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments