Avatar foto Door Josine Droogendijk

Dit zegt koning Willem-Alexander in zijn podcast – aflevering 4

Sinds vanmorgen 07.00 uur staat hij online: de vierde aflevering van de podcast Door de ogen van de Koning. In deze blog lees je er meer over.

Ter gelegenheid van zijn tienjarig Koningschap spreekt Koning Willem-Alexander in tien podcastafleveringen met voormalig radiomaker Edwin Evers.

In de podcast ‘Door de ogen van de Koning’ blikken zij in iedere aflevering terug op een jaar, te beginnen bij 2013 en eindigend bij 2022 en de eerste maanden van 2023. Natuurlijk heb ik vanmorgen de wekker gezet, zodat ik je kan bijpraten over aflevering 4: ‘Inclusiviteit; we moeten erop blijven wijzen dat iedereen in dit land dezelfde rechten én plichten heeft.’

Staatsbezoek Frankrijk
“Het staatsbezoek aan Frankrijk vond ik een heel indrukwekkend staatsbezoek. Het was natuurlijk al gepland en toen kwamen de aanslagen, onder andere in Bataclan en op verschillende horecagelegenheden in de stad. En als je dan met de nabestaanden daar spreekt in die stad…. Ze waren echt nog in shock. Van die momenten die je nooit vergeet in je leven.”

PPE/pool/Lonkhuijsen

Over het overlijden van Johan Cruijff
“Ja, ik denk dat iedereen nog wel weet waar u was toen u het hoorde. Ik zat in de auto. Mijn voetbalhart is ooit begonnen toen een oude vriend van mijn grootvader mij meenam naar Ajax. Cruijff beloofde toen ik hem zag als klein kind, dat hij naar mij zou zwaaien vlak voor hij een doelpunt scoorde. Daar is mijn liefde voor Ajax ontstaan. Ja, ik moet op alle vlakken neutraal zijn in mijn leven, behalve in voetbal. Hij zwaaide én scoorde.”

PPE/Vd Werf

Over Messi
“Groot voetballers zijn de beste ambassadeurs voor het land. Van Basten, Gullit, Rijkaard, Cruijff…. Overal ter wereld kunnen mensen met de meest rare accenten -soms moet je echt wel even uitpluizen wie ze nou bedoelen- je aanspreken. Deze voetballers kennen ze allemaal. En een leuke anekdote…ik heb ooit, ik geloof dat het in 2005 was, een WK-finale tussen Nigeria en Argentinië bijgewoond in Utrecht. Toen heb ik ook de beker mogen uitreiken aan Messi. Een paar maanden later was ik in Kenia aan de kust toen er een klein jochie naar me toe kwam, die zei: ik ken jou. Ik vroeg waarvan. “Ja, jij hebt een beker aan Messi uitgereikt.” Dat is zo bijzondere hoe grote invloed sportlui hebben op de rest van de wereld.”

Over Nederland versus Argentinië
“We hebben intern voor ons huwelijk al de afspraak gemaakt dat als Nederland tegen Argentinië speelt -mijn vrouw is Nederlands, ze is de koningin van Nederland- dat ze dan altijd voor Nederland is. Maar ik heb daar wel tegenover gezet dat als Argentinië speelt en het is niet tegen Nederland, dan ben ik altijd voor Argentinië. Dus toen de finale was tussen Frankrijk en Argentinië, was ik uiteraard voor Argentinië. Ik was ook blij dat Messi die beker toen eindelijk mocht hebben. Hij had hem echt verdiend.”

Over muziek
“Mijn allereerste lp die ik ooit heb gekregen, was Destiny van The Jackson 5. Ik heb hem nog steeds, maar geen pick-up.”

Over muziek uit de jaren tachtig
“Mijn dochters luisteren dat en genieten ervan. Het is altijd leuk om muziek te luisteren en samen met je kinderen van dezelfde muziek te kunnen genieten.”

Over inclusiviteit
“Op papier hebben we een fantastische wetgeving, inclusief artikel 1 van de Grondwet, die onlangs nog is uitgebreid met discriminatie op seksuele gerichtheid. Gek genoeg stond dat er nog niet in. Dus op papier hebben we hele goede anti-discriminatie wetgeving, die inclusiviteit bevorderd. Helaas is het in de praktijk nog niet het geval. Daar moeten we samen aan werken, ik denk ook zeker vanuit mijn rol als koning. In de eed die ik afgelegd heb bij de inhuldiging, heb ik gezworen dat ik de vrijheden en rechten van alle Nederlanders en alle ingezetenen in het land zou beschermen. Ik heb dus al gezworen dat ik de inclusiviteit in Nederland, op wat voor een manier dan ook, zal proberen te bevorderen.”

RVD/ANP

Over zijn invloed op inclusiviteit
“Uiteindelijk ben je als één persoon redelijk beperkt, maar je moet er wel altijd op wijzen waar de problemen liggen. Door mensen aan te moedigen, samen te werken, te vertegenwoordigen. De drie belangrijke punten in het koningschap zijn hier van toepassing. Door de juiste bezoeken af te leggen, de juiste personen bij elkaar te brengen, door goede projecten naar voren te brengen en inderdaad soms ook te benoemen dat het nog niet ver genoeg gaat. En niet goed genoeg. Ik denk ook heel erg dat immigranten in Nederland, en mensen van de tweede/derde generatie arbeidsmigranten het echt nog heel moeilijk hebben. Niet alleen omdat ze op basis van hun achternaam geweigerd worden voor stages en sollicitaties. Zolang dat het geval is, moeten we erop blijven wijzen dat iedereen in Nederland dezelfde rechten heeft. En dezelfde plichten.”

Over de diversiteit bij Dienst Koninklijk Huis
“Ik denk dat er toch wel een behoorlijke verschuiving is. Op dit moment zijn bijvoorbeeld vier van de acht adjudanten vrouw. Voor het eerst zijn er vrouwelijke lakeien bijgekomen. En in iedere provincie heb je een kamerheer, dat is een erefunctie. Daar zijn ook drie van de twaalf vrouw. Ook in deze oude, traditionele functies is diversiteit gekomen.”

Over biculturele medewerkers binnen Dienst Koninklijk Huis
“Het is een doelstelling binnen de Dienst Koninklijk Huis om zo inclusief en open mogelijk te zijn in  personeelsbeleid. Dus we proberen dat wel te stimuleren. Maar het blijft lastig omdat je natuurlijk niet mensen kan dwingen te sollicteren. Maar het is wel de doelstelling om zoveel mogelijk diversiteit, alle mogelijkheden binnen de Dienst Koninklijk Huis aan te nemen en in dienst te hebben.”

Over tradities rondom Prinsjesdag
“Het is vastgelegd dat de koning, of iemand namens de koning, het beleid van de regering uitspreekt. Ten overstaan van de Verenigde Vergadering der Staten Generaal, de Eerste en Tweede Kamer samen dus. En dat gebeurt op de derde dinsdag van september, zo staat dat in de grondwet. Dus ja, je kunt de troonrede wel op Instagram opnemen, maar je moet wel voldoen aan de grondwet. En het is ook het ceremonieel wat bij Prinsjesdag komt kijken, dat het verbindende element van de Nederlandse samenleven ook verbeeldt. Het is een ritueel en rituelen zijn heel belangrijk, ook in een samenleving.”

PPE/Nieboer

Over wat spannender was: de eerste troonrede of de inhuldigingstoespraak
“De toespraak bij de inhuldiging was spannender dan de troonrede. Omdat je hem zelf geschreven hebt en het zo’n markant moment is aan het begin van je koningschap. Terwijl een troonrede natuurlijk geschreven wordt door het kabinet, voorgedragen door mij. Er vindt wel overleg plaats tussen mij en de minister-president over de inhoud en met name de vorm van de troonrede.”

Ben je benieuwd naar deel 1 van de podcastserie? Klik dan hier.
Ben je benieuwd naar deel 2 van de podcastserie? Klik dan hier.
Deel 3 volgt op een later (lees: rustiger) moment

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Bedankt Josine, voor de samenvattingen die je ons steeds geeft van de podcastserie, met ook een paar leuke foto’s .
Weer fijn even van genoten tijdens de koffie.
En in zijn geheel terug horen kan altijd nog, maar ik ben niet zo’n luisteraar; heb liever een interview met beeld erbij.