Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overige royals 06 apr 1 reacties

Dit zegt koning Willem-Alexander in zijn podcast – aflevering 1

Sinds vanmorgen 07.00 uur is hij online: de podcast Door de ogen van de Koning. In deze blog lees je meer over de eerste aflevering.

Ter gelegenheid van zijn tienjarig Koningschap spreekt Koning Willem-Alexander in tien podcastafleveringen met voormalig radiomaker Edwin Evers.

In de podcast ‘Door de ogen van de Koning’ blikken zij in iedere aflevering terug op een jaar, te beginnen bij 2013 en eindigend bij 2022 en de eerste maanden van 2023. Natuurlijk heb ik vanmorgen de wekker gezet, zodat ik je in deze blog kan bijpraten over de eerste aflevering.

Wie denk jij wel niet dat je bent?
De eerste aflevering gaat over 2013, het jaar van de inhuldiging. Tijdens de plechtigheid in de Nieuwe Kerk had de koning een zogeheten out-of-body experience. “Ik stond daar, het Wilhelmus werd gezongen in de Nieuwe Kerk. Ik had dus een beetje zo’n out of the body-experience. Alsof ik boven mezelf aan het zweven was. “Wat ben jij in hemelsnaam aan het doen? Wie denk jij wel niet dat je bent?” Ik zag mezelf daar staan beneden en eigenlijk vond ik het wel mooi. En ik vraag het mezelf nog elke dag af: wie denk je wel niet dat je denkt dat je bent, dat je dit mag doen? (..) Ik vind het heel nuttig om gewoon elke dag even af te vragen van: waarom mag ik dit eigenlijk doen? En dat geeft je een extra boost om je in te zetten.

Op de vraag of hij bang was voor blunders tijdens de inhuldiging: “Ik heb me natuurlijk heel goed voorbereid voor de toespraak destijds. Dus daar maakte ik me absoluut geen zorgen over. We hadden het zo goed doorgenomen, dat ik die dag geen enkel moment heb gehad van: oei, als dit maar goed gaat.”

Over de datum van zijn aftreden wil de koning nog geen uitspraken doen. “Nee, daar denk ik niet over na. Er zijn een heleboel factoren die meespelen en ik weet niet wat er met mijn gezondheid gebeurt. Je weet het gewoon niet. Dus over deze dingen wil ik echt niet nadenken. Ik gun Amalia natuurlijk een hele goede en lange voorbereidingstijd. Voor zichzelf, om een eigen gezin te stichten of wat ze ook maar wil doen, en zich goed voor te bereiden op haar toekomst. En dan zullen we ook net zoals met mijn moeder in gezamenlijk overleg een datum beslissen. Dat is echt een gezamenlijk overleg tussen Amalia en mij. Dat is in de verre toekomst.”

Van prins naar koning
Met zijn aantreden veranderde zijn positie, zo vertelt de koning rond halverwege de eerste aflevering. Op de eerste morgen kwam er gelijk een koffertje langs met stukken die hij moest tekenen. Koning Willem-Alexander: “En dat houdt niet meer op. Wat er ook heel erg veranderde…. (laat een stilte vallen)…Ik ben altijd iemand geweest van: gooi het in de groep. Test het. En laat mensen vooral kijken of het afschieten waarom het niet kan, een idee. En dat deed ik ook binnen de eigen organisatie, toen mijn moeder koningin was. Dan liet je iets vallen en mensen er op schieten om te kijken waarom het niet kon. En dan deed je het wel óf niet. En in één keer zag ik dat mensen dát deden wat ik zei. En toen dacht ik: sorry, jullie kennen me toch? Je weet toch dat ik iemand ben die gewoon af en toe iets zeg om te kijken. Schiet erop, vuur het af. Ze zeiden: Maar ja, het is nu een nieuwe situatie. U bent de baas. Dus daar moest ik zelf wel even aan het wennen. Dat het ook meteen uitgevoerd werd als je iets zei in de organisatie.”

RVD

Over de ministeriële verantwoordelijkheid: “Soms is het misschien lastig, maar het is ook een bescherming. Aan de andere kant zijn er een heleboel mensen die niet zomaar alles straffeloos kunnen zeggen. (…) Het is niet zo dat ik de enige ben. Ik kan heel veel zeggen, heel veel doen. Ik ervaar geen belemmering. Ik heb een hele goede samenwerking met de minister-president en de vakministers.”

Klik hier voor de samenvatting van aflevering 2.

Iedere donderdagochtend van 6 april 2023 tot en met 25 mei 2023 verschijnt om 7.00 uur een nieuwe aflevering op SpotifyApple PodcastsPodimo en overige podcastapps. Ben je daar niet bekend, dan kun je het fragment ook downloaden en beluisteren op de website van het Koninklijk Huis.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Interessant en goed initiatief !! Unieke kans om WA aan het woord te horen over tal van zaken !!