Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 25 apr 45 reacties

De staatsieportretten van Frederik en Mary zijn heel koninklijk

De staatsieportretten van koning Frederik en koningin Mary zijn vanmorgen online gekomen. Zoals je hieronder kunt zien, zijn ze héél koninklijk.

De koning draagt een uniform vol onderscheidingstekens, koningin Mary een lange jurk van fluweel en kant.

Steen Evald, Kongehuset ©

De jurk is ontworpen door Birgit Hallstein en ‘fully new’. Geen vermaakt exemplaar dus.

Kroonjuwelen
Qua juwelen heeft Mary gekozen voor de parure van smaragd en diamant. De set (tiara, collier, broche en oorbellen) werd in 1840 gemaakt door juwelier Weisshaupt voor koning Christian VIII. Die gaf hem cadeau aan zijn echtgenote, koningin Caroline Amalie, vermoedelijk ter gelegenheid van hun zilveren huwelijk op 22 mei 1840. Omdat de parure tot de kroonjuwelen behoort, mogen de juwelen alleen gedragen worden door de koningin. Mary in dit geval. Draagt ze parure niet, dan is hij te vinden in de beveiligde kelder onder Kasteel Rosenborg. De set, diadeem inclusief, mag het land niet verlaten.

Steen Evald, Kongehuset ©

Door de jurk zie je het collier niet zo goed, maar ze draagt hem wel.

Ben je benieuwd welke diademen Mary nog meer tot haar beschikking heeft sinds de inhuldiging? Klik dan hier voor een heerlijke blog vol interessante info en prachtige foto’s.

Orde
In Denemarken is het gebruikelijk dat vrouwelijke leden van het Koninklijk Huis een miniatuurportret van de heersende koning(in) dragen. Voorheen droeg Mary dus een portret van koningin Margrethe, nu een van haar man, koning Frederik. Het portret is gemaakt door de Britse kunstenaar Tom Mulliner en gevat in een omlijsting van goud en briljanten. Het frame is ooit gemaakt voor keizerin Amelie van Brazilië. Toen de keizerin kinderloos was, ging het frame over op de zus van de keizerin, koningin Josefina van Zweden. Later ging de omlijsting over op de kleindochter van koningin Josefina, de latere koningin Lovisa van Denemarken, en zij was daarmee de eerste Deense koningin die een portret van de Deense regentes in deze bijzondere omlijsting droeg. Later droegen koningin Alexandrine en koningin Ingrid de omlijsting tijdens het bewind van hun echtgenoten, en van 1972 tot de troonswisseling in januari 2024 droeg koningin Margrethe hem met een portret van haar vader, Frederik 9.

Mary met het portret van koningin Margrethe:

Foto: Hasse Nielsen ©
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
45 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Koninklijk, donker, dramatisch, druk
Ik krijg het er warm van 🥵

Ik vind deze portretten nogal stijfjes. De manier waarop ze staan doet mij denken aan twee schoolkinderen die bij de meester moeten komen.
Het losse portret van Mary gaat nog wel, hoewel haar blik van dichtbij wel een beetje eng op mij overkomt.

het is allemaal too much inderdaad. En wat ik nog het meest jammer vind is dat op de portretten zo duidelijk te zien is dat Mary spuit, prikt en glad laat trekken. Ze krijgt er zo’n vreemde mond van. Ik vinden zo jammer dat mensen dat doen. Het meest recente voorbeeld nog de dochter van de Jaap van Zweden die hierdoor er ouder uitziet dan haar moeder (gecheckt bij mijn partner 😉).

Last edited 22 dagen geleden by Krielie

Juffrouw Annie toch ☺️, ik “durf” nu ook te schrijven dat de blik van Mary iets verontrustends heeft, ik sluit me dus bij u aan.

🙈 Oeps ik vermoed de enige te zijn hier bij MKM, wat een enorme tegenvaller zeg 😑

Dit is wat mij betreft echt geen staatsieportret maar zoals Catherine ook ervaart een scène uit een kostuumdrama ofwel een filmposter van een nieuw koning epos à la Game of Thrones 👑 🐉

En nu ik toch bezig ben 🤭 die miniatuur portretten vind ik driemaal niks, pure persoonsverheerlijking, dit moest ik toch een keertje kwijt 😉

However….
💚 De tiara is prachtig en heur oorjuwelen fabelhaftig mooi 👌🏼
💚 Het collier an sich vind ik veel te grof, niet echt mooi te noemen maar de keuze om dit sieraad op kant te dragen een slim doordachte perfecte keuze, ik vind de combi prachtig zo;
Glinsterende emeralds omgeven door diamanten zilverachtige draden en ragfijn groen kant. well done! 👍🏼

Dat hier een koningin staat is duidelijk en sprookjesachtig zeker maar een staatsieportet nèh 🙂‍↔️, een filmposter yep 🙂‍↕️.
Dit doen onze W.A. en Máx toch echt vele malen beter 👏🏼 althans, dit is mijn mening. 🙂

Last edited 23 dagen geleden by PK020

PK020 wat heb je dat weer mooi omschreven! Deel je mening. Gee anno 2024 en dan zo’n staatsportret. Soms snap ik t niet. Men wil de koningrijken moderniseren maar dan wordt er qua stijl zo vastgehouden aan regels die eeuwen geleden zijn vastgelegd. Ik krijg ook de kriebels als ik de jochies van de Engelse elite in die korte broeken zie o zo oerdegelijk. Brrrr

Helemaal mee eens. Had na de eenvoudige troonswisseling en juist bij dit paar niet zoiets verwacht. Mooi omschreven: die details, PK 020!

Uiterst koninklijk, een mooi plaatje, maar inderdaad héél véél van alles door elkaar. Het komt op mij nu over als een scene uit een kostuumdrama en erg theatraal.

Eens dat de japon beter effen had kunnen zijn, zonder kant. Verder: hier staat echt een koninklijk paar in vol ornaat, prachtig!

Hele mooie foto’s! Voor mij klein minpuntje dat ik totaalplaatje van Mary tikje druk vindt, er gebeurt te veel.

Zeer koninklijke portretten en wat een schitterende juwelen! Wat een fijn stel ook om te zien. Prachtige japon, rijke stoffen. Heel erg mooi!

Wat een geweldige foto’s. En wat staat dat groen mooi bij Mary. Heel mooi met deze jurk. Echt een Koninklijk plaatje!
Wat bijzonder dat deze parure nooit het land mag verlaten. Dan zullen we die geweldige tiara helaas niet bij een staatsbanket zien. De ketting vind ik niet heel mooi (veel te groot en protserig), maar op deze manier blend het mooi bij de jurk. De traditie van het dragen van een portret van de regerend vorst vind ik heel mooi. Het portret van Frederik ziet er goed uit.

Vorstelijke portretten.
Hulde aan de fotograaf.
Maar…. in Mary’s plaats zou ik, in de wetenschap dat al die ordetekens en olifantjes een plek op de japon moesten krijgen, een keuze gemaakt hebben tussen:
óf geen kanten inzet maar een effen fluwelen japon met eenvoudige halslijn, zodat het collier van de juwelenset mooi uit zou komen,
óf de japon zoals hij nu is, maar dan het collier weglaten, want dat is nu bijna niet zichtbaar en allemaal veel te druk!

Mee eens! Op deze manier komt het prachtige collier niet goed tot zijn recht, het verdwijnt in het drukke kant. Volgens mij is de bedoeling van een juweel dat het in het oog springt, dan is een rustige achtergrond qua stof en kleur(en) wel beter.

Het zijn prachtige, koninklijke protretten. Zelf vind ik alleen helaas het kant van de jurk niet geschikt voor de gelegenheid – het maakt het geheel erg druk en wat rommelig, en de bijzondere juwelen komen zo niet op hun best tot hun recht.

Wat een mooie juwelenset!!! Schitterende beelden en prachtig deze japon!!

Prachtige, koninklijke portretten. Maar toch… het hooggesloten kant en de indrukwekkende parrure ogen zo samen te druk. Zo jammer dat de oogverblindend mooie oorbellen en collier hierdoor niet tot hun recht komen.

Met medaillon met portret van de regerende koning of koningin vind ik wel leuk gevonden en mooie traditie
Maar waarom de olifanten aan ketting bij beiden??

Dat is de ‘Orde van de Olifant’, de hoogste Deense ridderorde.

Dank voor reactie. Morgen eens googelen waarom dat zo heet.

Wel wat druk, maar wauw! Dit vind ik nou écht een staatsieportret! Prachtig!

De parure vind ik prachtig maar ik vind dat, in dit geval , het collier beter niet gedragen had kunnen worden. (Hij hangt helaas ook nog eens scheef. )
Ik snap wel dat, voor zo’n staatsportret, er gekozen word voor de hele set maar dan is de jurk misschien wat minder handig gekozen.
Met het kant en alle verplichte “staatsversieringen” is het ontzettend veel. De traditie van het miniatuurportret mogen ze, wat mij betreft, heel snel overboord gooien. Het wordt er niet mooier van.

Een koninklijke statieportret. Alleen jammer dat het collier wegvalt in het kant. Al die ordes maken het niet mooier, een olifant en portret zijn steeds erg aanwezig. Maar goed, dat is gebruikelijk en deze tradities gaan boven mode.
Ik vind het wel een mooi gebruik dat deze parure het land niet mag verlaten.

Prachtige jurk. Ik zou alleen de jurk liever zien zonder al die juwelen. Het is nu wel heel erg druk maar dat zal, volgens het protocol, wel zo horen.

Zeer mooi staatsieportret.
Beetje gefotoshopt denk ik als ik Mary haar gladde gezicht zie.
Ik moet om hem altijd lachen omdat hij een wat ironische blik heeft.
Ja zo n uniform heeft wel wat. Maar ja vanwege Bernard zijn militaire uniformen …..zitten we nu zonder…

Dit heeft echt NIETS te maken met de geschiedenis van Bernard, maar volgt uit de wet. Je ziet hoe snel mensen hun eigen idee of mening neerzetten als feit …

Zo is het Josine, gelukkig zijn in 🇳🇱 leger en staat gescheiden, houden zo!

Ohh, nooit geweten dat dit de reden is, de gevolgen van Bernhard, s levenstijl zijn nog groter dan ik dacht … . . Heel jammer en triest.

Zeer koninklijk. En wat een prachtige parure. De tiara staat perfect bij haar gezicht. Het is wel wat druk allemaal. Zonder kantinzet had ik het mooier gevonden Persoonlijk vind ik de jurk voordat hij vermaakt werd van nog grotere klasse.

Heb deze parure kort geleden in het echt kunnen zien. Was kleiner en oogde veel fragieler dan verwacht!
Leuk om de set nu bij Mary te zien! De jurk vind ik een minder succes, groot voorstander van vermaken maar, door het kant en alle opsmuk gebeurt er voor mij veel te veel aan de boven kant!

Last edited 23 dagen geleden by daan001

Ik vind het ook allemaal wat veel en druk, maar omdat fluweel en echte kant bij de kostbare stoffen hoort, vind ik het geheel juist ook weer koninklijk.

Mijn eerste reactie: erg donker. Zowel uniform van Frederik als de japon van Mary zijn donker, een andere kleur japon had dat doorbroken. Maar ja: deze japon is prachtig en dan met dit werkelijk schitterende diadeem🤩
Ook jammer dat het allemaal zo veel is door de ketting met olifant, portret Frederik enz., zou veel mooier zijn zonder. Dat is natuurlijk niet mogelijk, een rustigere ondergrond (zonder kant) zou dan helpen.
Door de hooggesloten halslijn en het kant valt ook het collier van de parure wat weg, met een open hals had die beter uitgekomen.
Maar deze parure is werkelijk schitterend, hopelijk gaat ze die veel vaker dragen. Als hoop ik wel op rustiger japonnen zodat de parure nog beter kan uitkomen.
Hun uitstraling vind ik mooi; zacht, vriendelijk en waardig. Heeft de fotograaf goed gevangen.

Erg mooi

Heel mooi en koninklijk staatsieportret !! Prachtig vermaakte donkergroene japon in velours… perfect met deze bijzondere smaragd parure !!

Maribrune, werkelijk toch een vermaakte jurk? 🪡 🧵 ✂️

Neen, heb dit verkeerd gezien. Is spiksplinternieuw !!!

Ach, alleen maar een kwestie van het wijzigen van de Grondwet 😂😂😂

Nee joh, staat en leger gescheiden houden net als staat en kerk 🟰 helemaal prima zo en ook wel zo democratisch.

O, jaaaaaa, ik ben voor, Het staat hem zoooo goed.
En het heeft echt iets koninklijks.

Denk dat het uniform te maken heeft met de verhouding tot de strijdkrachten. Als opperbevelhebber van de strijdkrachten draagt frederik hier het gala uniform. WA is als een van de weinige europese monarchen en wrschl tgv de vele vrouwelijke voorgangsters GEEN opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Wow, Dit is wel zeeeeeer koninklijk, echt een waardig staatsie portret.
Gelukkig hebben beide een lieve glimlach anders zou het een streng portret geworden zijn .
Wat een rijkdom in juwelen en stoffen.
Dit portret zie ik wel hangen in gebouwen, mooi hoor !

Wauw, wat een prachtige foto van Frederik en Mary. En een hele gave japon.

WOW…..wat een prachtige foto van een prachtig stel!👌👌