Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 14 mei 0 reacties

De spraakmakende outfits van Máxima – deel 3

In aanloop naar Máxima's 50e verjaardag heb ik voor het Algemeen Dagblad vijftig spraakmakende outfits uit Máxima's kledingkast op een rij gezet. De komende dagen licht ik ze hier toe, op de website van het AD kun je tot zondag stemmen. 

Outfit 1 tot en met 10 kun je hier vinden. 

Outfit 11 tot en met 20 kun je hier vinden.
 

Outfit 21: robijnrode bloemenzee
Maar liefst 80 verschillende mensen hebben in drie maanden tijd aan dit ontwerp van Taminiau gewerkt. Het is dan ook meer een kunstwerk dan een kledingstuk. Máxima draagt hem op de avond van de inhuldiging én bij het huwelijk van de Zweedse prins Carl-Philip.

Outfit 22: Japanse jurk
In de Japanse zaal van Paleis Huis ten Bosch raak je niet snel uitgekeken. De hoge wanden zijn stuk voor stuk versierd met exquise houtsnijwerk en zijden 3D-behang vol vogels en bloemen. Helaas kom je er als gewone sterveling niet zomaar binnen, maar deze jurk van Taminiau brengt al het moois wel heel dichtbij. Het borduurwerk en de handschilderingen zijn namelijk geïnspireerd op het behang van die Japanse zaal.

 

Outfit 23: à la Jackie 
In 2015 staat er in Máxima’s agenda een bezoek aan het Witte Huis. Bij Natan wordt er een jurk met hoge taille gekocht, bij Fabienne Delvigne een klein hoedje voor achter op het hoofd. De knipoog naar Jackie Kennedy zal vast niemand ontgaan.  

Outfit 24: duifgrijze mantel Claes Iversen
Heel iconisch, maar minder geslaagd: Máxima’s duifgrijze mantel van Claes Iversen. De applicaties van ijzerwaren zijn bedoeld als een ode aan de ambacht, maar de Duitsers zien er iets heel anders in: een hakenkruis. Dat de mantel wordt gedragen tijdens een economische missie naar Duitsland, maakt de situatie extra vervelend.

Outfit 25: jumpsuit Etro
Dat een koningin echt geen ‘nee’ hoeft te zeggen tegen een moderne jumpsuit, bewijst Máxima in 2016. Haar nieuwe aanwinst van Etro, gedragen tijdens een filmfestival, zit als gegoten en benadrukt dat de koningin qua mode echt onvoorstelbaar onvoorspelbaar is.   

Outfit 26: Vakantiejurk
Vlak voor de zomervakantie van 2016 aanbreekt, ontvangen Willem-Alexander en Máxima op Paleis Noordeinde de president van Griekenland. Máxima’s jurk met Hawaï-print komt uit de prêt-à-porter collectie van Valentino, en wordt op verzoek een stukje ingekort.

Outfit 27: oudroze robe manteau
Aan het hof zijn ze dol op robe manteaus, oftewel jasjurken. Máxima draagt tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk (2016) dit ontwerp van Claes Iversen. Het lijnenspel van satijn, kant en wol geeft de outfit een extra chique touch.  

Outfit 28: de P-jurk
De een ziet er puzzelstukjes in, de ander penissen. Maar wat de associatie ook zijn mag: gewaagd is Máxima’s jurk van Tom Ford in ieder geval wel. Ze draagt hem dan ook in de hoofdstad van de mode: Parijs.

Outfit 29: Japanse jurk 2
Voor de vijftigste verjaardag van de koning (2017) laat Máxima opnieuw een jurk maken die is geïnspireerd op het behang van de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Het 3D-borduurwerk in de vorm van bamboe blijkt heel toepasselijk te zijn. Bamboe staat in de Japanse beeldtaal namelijk voor levenskracht en levenswijsheid.

Outfit 30: visnetten
Horizontale stops zijn slechts zelden een goed idee. Van dit ontwerp van Valentino knapt de koningin dan ook niet op, Maar spraakmakend, ja dat is deze jurk zeker. Niet in de minste plaats door de “visnetten” bij de hals en rok.


 

Outfit 1 tot en met 10 kun je hier vinden. 
Outfit 11 tot en met 20 kun je hier vinden.

Klik hier om te stemmen. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments