Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 02 jan 0 reacties

De mode van prinses Margriet – deel 1

Het jaar 2017 is aangebroken. Een jaar waarin we ook op koninklijk gebied vast weer vanalles gaan beleven en vieren. Zo wordt koning Willem-Alexander op 27 april 50 jaar en zijn prinses Margriet en prof. Mr. Pieter van Vollenhoven  op 10 januari vijftig jaar getrouwd. Hier zal uiteraard uitgebreid aandacht aan worden besteed. Zo kijken we de komende tijd naar de mode van Margriet en Pieter. We beginnen met een log over de prachtige dopjes die de prinses in de jaren zestig en zeventig veelvuldig droeg. 

De pillbox, wie kent hem niet? Het randloze hoedje wordt al eeuwenlang gedragen en is sinds de vorige eeuw een klassiek en tijdloos mode-item. In de jaren twintig van de twintigste eeuw werd de pillbox, geinspireerd op de vroegere pillendoosjes, nog bovenop het hoofd gedragen. In 1959 kwam het model weer in de mode, maar ditmaal schuin op het voorhoofd. Audrey Hepburn en Farah Diba omarmden de trend, maar het was Jackie O. Kennedy die de trend een nieuwe wending gaf. Tijdens de inauguratie van haar man droeg de nieuwe presidentsvrouw de pillbox namelijk niet schuin op haar voorhoofd, maar op haar achterhoofd.  Geen modieuze keuze van Jackie, want het stijlicoon had een hekel aan hoeden en droeg het liefst kleine hoeden die haar zicht niet belemmerden. De nieuwe manier van dragen was dus in de eerste plaats een praktische keuze, maar voor de modeliefhebbers maakte dat maar weinig uit.  In korte tijd werd de nieuwe manier van dragen mateloos populair. Farah Diba, prinses Paola, prinses Gracia schoven hun dopjes van het voorhoofd naar hun achterhoofd en ook onze eigen prinsessen ontging de nieuwe manier niet.  Prinses Margriet droeg in het begin van de jaren zestig het dopje nog op de klassieke manier, maar eind jaren zestig ging ook zij overstag. Zonder twijfel is dit de pillbox die in de jaren zestig en zeventig het vaakst werd gedragen door de prinses:


Foto's met dank aan Nationaal Archief/ Ron Kroon (foto 1), Joost Evers (foto 2), Rob Bogaerts (foto 3), Eric Koch (foto 4). 

In de jaren zestig droegen dames bij feestelijke aangelegenheden vaak nog een hoofddeksel. Dit dubbellaagse dopje droeg Margriet tijdens de festiviteiten tgv het huwelijk van Beatrix en Claus. De smaragdgroene tweedelige combinatie zagen we overigens in 2014 nog tijdens Koningsdag, toen Annette op een modieuze wijze een hulde bracht aan haar schoonmoeder. 


Foto's met dank aan: Nationaal Archief/Jac. de Nijs/Josée Zwaga/Screenshot NOS 

Wie Juliana zegt, zegt voile. Op hoedengebied althans. Maar ook Margriet droeg in de jaren zestig en zeventig veelvuldig voile, bijvoorbeeld over een pillbox. 


Foto's met dank aan: Nationaal Archief/RVD/Fotograaf Onbekend

Ik vind het leuk dat de pillboxes, ondanks het ontbreken van een rand, toch heel verschillend zijn. De pillboxes hierboven zijn vrij laag en compact, terwijl onderstaande pillbox juist een hoge basis heeft. 


Foto's met dank aan: Nationaal Archief/Rob Mieremet/Fotograaf Onbekend. 

Drie heel andere uitvoeringen zien we op de collage hieronder. 


Foto: Nationaal Archief/Jac. de Nijs/Eric Koch

Het mooiste exemplaar is echter wat mij betreft onderstaande pillbox met margrieten. In de volgende log zal ik laten zien hoe Margriet haar naam verwerkt in haar kleding en accessoires. Een mooi voorproefje zien we alvast hieronder. 


Foto: Nationaal Archief/Eric Koch 

 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments