Avatar foto Door Josine Droogendijk
Alexia 09 okt 35 reacties

Aan het hof kennen ze de magie van de little black dress

Er zijn van die kledingstukken die bijna iedere vrouw wel in de kast heeft hangen. De little black dress is er daar één van. In deze blog heb ik enkele koninklijke exemplaren op een rij gezet. Welke zou jij wel willen hebben?

In de tijd van koningin Victoria was de ‘kleur’ zwart geservereerd voor tijden van rouw en verdriet. Coco Chanel bracht daar in 1926 verandering in, door een foto van een simpel, zwart jurkje in de Amerikaanse Vogue te publiceren. Het ontwerp had diagonale lijnen, die allen wezen naar de taille middenvoor. Passend bij de mode van de roaring twenties viel het ontwerp recht naar beneden, om te eindigen op de knie. De achterliggende boodschap? In zwart kon je ook feestvieren.

De aanmoediging van Coco Chanel was niet aan dovemansoren gericht. Wie anno 2023 een feestje bijwoont, kan er de klok op gelijk zetten dat er bij een van de aanwezigen wel een little black dress opduikt. In de koninklijke walk-in closets is het kledingstuk ook goed vertegenwoordig. Koningin Máxima heeft bijvoorbeeld een ontwerp van Carolina Herrera in haar kast hangen.

PPE

De jurk heeft een boothals, kapmouwtjes en een ingebreid motief met horizontale lijnen. De riem met kwastjes komt eveneens uit de koker van Herrera.

Foto: PPE

Keuze 2: in de kast van prinses Mary hangt een mouwloze LBD met franjes aan de zoom. Bij iedere stap dansen de draadjes vrolijk met haar mee. (PS. de schoenen krijg je er gratis bij)

BSR

Keuze 3: Als je zwart kant op een huidkleurige basis laat bevestigen, lijkt het net alsof de delicate stof op je huid is aangebracht. Koningin Mathilde laat op onderstaande foto zien hoe dat eruit ziet.

© PPE/Nieboer

Keuze 4: dat een klassieker niet per se braaf hoeft te zijn, bewijst Letizia met deze jurk.

BSR

Keuze 5: dat het zwarte jurkje geschikt is voor alle leeftijden, krijgen we te zien tijdens de eerste scheepsdoop van Alexia. De prinses draagt een LBD met open schouders en witte accenten uit de kast van haar moeder.

PPE

Keuze 6: door een wit accent bij de halslijn, gaat de aandacht uit naar het gezicht van de draagster. Prinses Victoria past deze truc toe als ze in 2010 op bezoek gaat bij de Franse president.

(c) PPE/Nieboer

Optie 7: zwarte kralen kunnen een zwarte jurk een extra feestelijke uitstraling geven, bewijst prinses Beatrix in 1965.

Anefo

Optie 8: Mette-Marit treedt buiten de gebaande wegen door haar fluwelen LBD (met opengewerkte halslijn) te combineren met stoere laarzen. Wie steunt haar lef met een stem?

BSR

Optie 9: Meghan laat de jaren zestig herleven met haar zwarte jurk van Dior.

BSR

Optie 10: en last but not least nog een jurk met doorkijkjes.

Will / MEGA/BSR

Zeg het maar: welke jurk zou jij wel in de kast willen hebben?

Ik ga voor optie ....

Resultaten bekijken

Laden ... Laden ...

Ik ga voor die van prinses Mary. De combinatie tussen een vrij strenge jurk en speelse franjes kan ik wel waarderen. De lengte sluit door de franjes ook aan bij het huidige modebeeld, maar het is wel net iets pittiger.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
35 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ga voor nr. 9
Meghan heeft hier de perfecte LBD aan.
De andere jurken vind ik bij lange na niet hier in de buurt komen.

Ik kies Meghan. Heel heel stijlvol. Overigens weet ik niet of ik alle jurken als LBD zou labelen. In ieder geval niet de jurk van Alexia (persoonlijk vind ik het een foeilelijke jurk wie hem ook draagt) en ook de jurk van Mathilde en Mette Marit niet. Mary’s jurk wel maar dan zonder de franje. En de LBD is zo geliefd dat er een wikipediapagina is: https://en.wikipedia.org/wiki/Little_black_dress

Last edited 7 maanden geleden by Krielie

Dank u o.a. voor de wikipedia link, dit bedoel ik dus met mijn post van 10u geleden, helder!

Meghan. Prachtig ontwerp. Een andere reden is dat zij als een van de weinigen echt goed met zwart staat. Er zijn niet zoveel mensen waarbij zwart echt goed staat en zeker niet als je boven de 35 bent. De meeste vrouwen hebben veel make up nodig om er een beetje redelijk uit te zien en zwart maakt heel veel vrouwen jaren ouder. Ik vind een eenvoudig jurkje vaak mooi maar kies er dan een in een kleur die je staat. Het zwarte jurkje is overrated..het kan net zo goed een little green dress of little blue dress zijn

Wow, wat een nare seksistiche opmerkingen hier. ‘Vrouwen boven de 35 kunnen beter geen zwart dragen’ en ‘de meeste vrouwen hebben veel make-up nodig om er een beetje redelijk uit te zien’, really??? Een beetje redelijk, wat is dat precies?
Wat een ongelooflijk denigrerende toon. Mannen dragen nooit make-up, ook niet ‘boven de 35’. Misschien moeten we eens ophouden met vrouwen de maat te nemen en ze langs totaal onrealistische maatstaven over totaal onrealistische schoonheidsidealen te leggen.

Huh????? Wat een bizarre reactie. Voor de duidelijkheid. Ik ben zelf een vrouw ruim boven de 35 en ik doe een observatie. Veel blanke vrouwen staan niet met zwart. Ik ook niet. Van mijn part mag iedereen zwart dragen maar ik vind het niet mooi staan. Daar is niets sexistisch aan. Als je geen kritiek wil je horen moet je geen reacties lezen. En verder heb ik het advies over het dragen van zwart gehoord van een kleurenconsulent.

Beste Leene, ik ervaar uw reactie helemaal niet als persoonlijke kritiek (dat kan ook niet want we kennen elkaar niet), maar wel als seksistisch. Mannen krijgen nooit commentaren van ‘beter geen zwart meer dragen als je ouder dan 35 bent’ (waarbij 35 een nogal arbitraire grens lijkt) of ‘jij moet eens wat meer make-up dragen om er een beetje redelijk uit te zien’. Het zijn alleen vrouwen die op deze manier van alles wordt aangepraat waardoor zij zich blijkbaar onzeker moeten voelen als ze op hun 36e een zwarte jurk aan willen (help!). Het is de buitenwereld (inclusief andere vrouwen) die hen op deze manier de maat neemt.
Maar fijn dat u vindt dat iedereen aan moet trekken wat hem of haar pleziert.
Ik wil liever geen welles of nietes discussie starten dus ik wil het hierbij laten; ik beschrijf alleen hoe uw reactie op mij overkwam.

Dat van die make up slaat op het zwarte jurkje beste juffrouw Annie. Ik ben helemaal niet voor veel make up. Verre van zelfs. Ik houd van naturel maar veel vrouwen staan niet met zwart echt niet als je er dan niet als een geest uit wil zien heb je make up nodig. Ik zeg niets over mannen omdat het nu niet over mannen gaat. En ik vind zwart bij veel mannen ook niet staan. Vaak staat het lelijk. Grijs of blauw staat de meesten beter. Maar goed.laten we de discussie maar stoppen want we zitten op een compleet ander spoor,.er worden dingen uit mijn reactie.gehaald die er niet staan en zo te zien aan de andere reacties snappen zij je reactie ook niet.

Juffrouw Annie help me even, wat is seksistisch in uw beleving in de post van Leene?

meetlatten, niet maatstaven, maar ik kan mijn bericht niet aanpassen

@juffrouw Annie: Leene heeft niet helemaal ongelijk dat vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd beter geen zwart kunnen dragen. Ik heb zelf, en geef het ook nog weleens cadeau, een paar keer een kleurenanalyse laten doen. Zowel bij mijzelf maar ook al de mensen die ik het cadeau heb gedaan kwam zwart er nooit uit als best te dragen kleur. Diep donkerblauw is dan een goede vervanging. Het komt waarschijnlijk omdat over het algemeen wij als noordelijk type worden aangeduid. Heeft m.i. niets met meetlatten te maken.

Last edited 7 maanden geleden by Krielie

Dank voor uw toevoeging Krielie, dit geldt overigens ook voor mannen met een bepaalde huidteint. Een kleurenanalyse geeft zinvolle informatie wat een persoon qua kleurenpalet minder/goed staat.

Ik dub en dub.
De vraag was welke wil je in je eigen kast?
Dat is nr 6. Victoria. Zo mooi

Nooit gedragen maar zeker liefhebber van 🖤 Naar mijn in dezen bescheiden mening is de versie van prinses Beatrix uit getoonde modellen de enige juiste LBD althans zoals deze ooit bedoeld is. Klopt dit of… ?

Ps: Of Beatrix’ genoeg perfect passend aansluit is voor mij de vraag evenals de glimmende stof

Absoluut de jurk van prinses Mary, al vond ik de franjes zo vrolijk als ze bewegen bij elke stap, als toevoeging voor een LBD teveel.

De kleur van Meghans (inderdaad heel mooie !) jurk is volgens mij geen zwart maar donkerblauw … ?

Victoria en Meghan: prachtig!

Voor mij is een LBD op de eerste plaats helemaal zwart en heeft geen accent kleur, heeft een eenvoudige maar vooral geraffineerde belijning en zit perfect aan. Bij Letizia en Victoria zit de jurk als gegoten. De jurk van Mary is super leuk, zonder franjes een klassieke LBD. Bij Meghan zit het jurkje als gegoten, maar de witte schoenen erbij is beetje jammer.

Ik verras mezelf, maar deze keer ga ik toch voluit voor Meghan (nr. 9)
Zo ècht stijlvol en perfect passend.
De jurk van Mary vind ik ook mooi en apart door de franjes.
De minst mooie jurk is wat mij betreft die van Mette-Marit, maar ik denk dat dit zo overkomt door die cape, waar ik geen enkele relatie in kan zien met de jurk.
En stoere laarzen onder een fluwelen japon….dan krijg ik de indruk dat de feestlocatie blank staat door een geknapte waterleiding.
Het jurkje van Maxima staat haar leuk, i.c.m. het prachtige parelcollier; en wat zit haar kapsel daar mooi!

Voor mezelf ga ik voor nummer 5, maar ik vind die van Maxima en Mary op de eerste foto ook erg leuk.

Ik vind dat er in deze blog wel wat losjes wordt omgesprongen met de term ‘little’ black dress. Sommige jurken die hier getoond worden komen bijna tot aan de grond, Mette-Marit heeft de schaar in haar fluwelen gordijnen laten zetten zo te zien? Persoonlijk vind ik het resultaat niet zo geslaagd, zeker niet in combinatie met de tweekleurige mantel.
Bij een LBD denk ik aan iets dat maximaal tot aan de knieën komt, waarbij ik de eenvoudige belijning het mooist vind. Ik vind koningin Mathilde, Meghan en koningin Letizia er in dat opzicht echt uit springen. Het jurkje van Mary had mooi kunnen zijn als het wat korter was geweest en als de franjes achterwege waren gelaten. Passen niet bij het verder strakke ontwerp.
En die jurk van Beatrix, wauw echt schitterend.

Met stip op 1 is voor mij de jurk van Meghan, prachtig in haar eenvoud. Een goede tweede is de jurk van Mary.

De allermooiste vind ik de jurk met de doorschijnende halslijn die Mary op de foto met Máxima draagt. Gestemt heb ik op de jurk van Letitzia, geweldige belijning en perfect voor een avondje uit, maar die van Meghan, Máxima en Victoria zou ik ook dolgraag in mijn kledingkast willen hebben.

Ik heb niet zoveel met Meghan, maar deze jurk vind ik beeldschoon in al zijn eenvoud.

Voor mij de nieuwe “new look” 😉 van Meghan. Zo ingetogen en mooi.
Wat mij verbaasd is het jurkje van Catherine, die kan zo bij de “missers”-blog die Petra over haar aan het maken is. Ik vind dit zo niet bij haar passen en staat “grof” aan haar bovenlijf. Bovenlijfje gewoon effen en rok opengewerkt en ik denk dat ik het wel mooi had gevonden.
Maxima’s Herrera vind ik ook heel geslaagd en dochter Alexia staat nog mooier in deze jurk van dan mams.

Heb voor mary gekozen !! Mooi en feestelijk !!

De witte pijl van Letitzia vind ik zo leuk, dus nr 4 gestemd.
De rok van Meghan is onderaan het mooiste, die zou ik graag willen

Met grote voorsprong voor mij Victoria, nr. 6. Wauw! Alle overige jurken overigens ook een dikke voldoende. Leve de LBD!

Absolute nr 1 voor mij Maxima. Prachtig. Als dikke nr 2 Mary.deze op de foto is mooi, maar ook de LBD die ze droeg bij het bezoek aan NL waar Maxima deze LBD droeg

Met stip bovenaan : de jurk van Meghan ! Helemaal mijn smaak.

Ik ga voor die van Beatrix, de halslijn is prachtig. En zooooo leuk dat deze jurk er tussen staat.
Tijdloos dus , de Little Black Dress .

Bijna alle jurken zijn mooi. Maar de jurk van Meghan past het beste bij mijn postuur.

Wat een leuk blog en wat een prachtige jurkjes. Die van Alexia is volgens mij toch echt blauw, maar leuk dat ze er tussen staat. Zwart is echt zo niet mijn kleur dat ik het niet in de kast wil hebben. Maar van dit overzicht is de jurk van Letizia favoriet, alhoewel ze met uitzondering van die van Mathilde, allemaal heel mooi zijn en de royals op hun best laten uitkomen!

Ik ga ook voor de jurk van Mary! Al heb ik er zelf de bovenarmen niet voor 🙂
Van welk merk is het jurkje van Mary? En dat van Letizia is mijn nummer 2! Van welke merk is dat?
De jurk die Alexia draagt is op mijn scherm echt donkerblauw…
En wat dachten jullie van het zwarte leren jurkje van Maxima? Leuk dat je voor deze blog van iedere prinses/koningin 1 exemplaar hebt gekozen 🙂