Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 03 mei 59 reacties

Zwart en formeel: Máxima’s outfits voor de Nationale Dodenherdenking

Mode is een taal. De zwarte, formele outfits die Máxima draagt tijdens de Nationale Dodenherdenking, getuigen van respect en betrokkenheid. In deze blog zie je haar keuzes van de afgelopen tien jaar.

2014
Op Bevrijdingsdag 2014 draagt Máxima de groene en veelbesproken jurk van prinses Beatrix. De dag ervoor, op 4 mei, draagt ze eveneens een outfit uit de kast van haar schoonmoeder. Het gaat om een wollen cape met Peter Pan-kraagje en een split middenvoor. Handschoenen en een diamanten broche geven het geheel een formele touch, terwijl het kapsel en de grote oorringen het juist iets afzwakken.

PPE/Nieboer

Om te voorkomen dat ze struikelt en/of blijft haken tussen de klinkertjes, draagt Máxima op 4 mei bijna altijd een zwarte pump met brede blokhak. Inmiddels gaan ze alweer 22 jaar mee.

04-05-2014 © PPE/Nieboer

2015
Het jaar erop draagt de koningin een blouse van COS en een kokerrok tot over de knie. Haar zwarte pillbox met strik is een ontwerp van Bettina Thomas. En zie je de schoenen? Daar zijn de 4mei-pumps weer.

04-05-2015 © PPE/v.d. Werf

2016
In 2016 valt de keuze op een zwarte trenchcoat van Natan en een fluwelen turban van Bronté. De 4mei-pumps geven ook acte de presence, net als leren handschoenen en diamanten oorstekers van koningin Wilhelmina.

2017
In 2017 draagt de koningin een jas tot op het bovenbeen, die versierd is met grote zakken en XXL-pofmouwen. De zwarte pillbox van Bettina Thomas (ook gedragen in 2015) en de 4mei-pumps komen weer in beeld. Qua juwelen is er gekozen voor parels. Zoals je misschien wel weet, worden parels veel gedragen bij verdrietige momenten. Ze symboliseren de traan.

PPE/Nieboer

2018
Dat zwarte mantels tijdloos zijn, wordt wel duidelijk op 4 mei 2018. De zwarte mantel die Máxima die avond draagt, debuteerde tijdens de bijzetting van Prins Claus in oktober 2002. De zwarte hoed is twee jaar jonger en kwam (met witte roos) in beeld tijdens de bijzetting van koningin Juliana.

De 4mei-pumps zijn weer aanwezig, net als Máxima’s strikbroche in de meest vereenvoudigde vorm.

2019
Door de zwarte omslagdoek is Máxima’s zwarte jurk van Natan slecht te zien. Niet dat dat erg is, want een Nationale Dodenherdenking is geen modeshow. Zolang het voorkomen van de koningin maar getuigt van respect en betrokkenheid, is het goed. De zwarte bibi (kleine hoed) komt uit het atelier van Fabienne Delvigne en debuteerde enkele jaren eerder.

04-05-2019 © PPE/v.d. Werf

2020
Kwam het door de lege Dam, de indrukwekkende speech van de koning, de stoere laarzen? Ik weet het niet, maar Máxima’s outfit van 4 mei 2020 werd acht maanden later uitgeroepen tot de outfit van het jaar. De rok is een ontwerp van Valentino, de fedora komt uit het atelier van Fabienne Delvigne.

2021
In 2021 is de Dam nog steeds grotendeels leeg vanwege corona. De koningin draagt een zwarte jurk van Massimo Dutti en een lange, zwarte cape van Natan. De hoed is nieuw, de pumps allesbehalve.

2022
Op 4 mei 2022 draagt de koningin de zwarte mantel die ze ook droeg op 4 mei 2006. Het gaat om een ontwerp met fluwelen accenten van Natan. De brede flaphoed is nieuw en komt uit het atelier van Philip Treacy. Qua juwelen is er gekozen voor twee diamanten strikbroches uit Máxima’s privecollectie, de pumps hoef ik vast niet meer toe te lichten.

PPE/Nieboer

2023
Vorig jaar dook de mantel op die Máxima in 2013 kocht voor de herdenkingsdienst voor prins Friso. Het gaat om een ontwerp van Natan, dat werd gecombineerd met een eerder gedragen hoed van Philip Treacy. De broche van parels en diamant komt uit de nalatenschap van koningin Sophie. Meer lezen over het juweel? Klik dan hier.

PPE/Nieboer

Morgen hoop ik samen met mijn gezin naar Kamp Westerbork te gaan en vervolgens naar de herdenking. Mijn aandacht zal morgen in de eerste plaats uitgaan naar de betekenis van 4 mei. Zoals eerder opgemerkt, hoop ik ook op mooie, verzorgde kleding. Het getuigt namelijk van respect, betrokkenheid en waardigheid. Het zou mij niet verbazen als er gekozen wordt voor het ensemble dat Máxima in september 2022 droeg tijdens de uitvaart van de Queen.

(c)BSR

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
59 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Inderdaad dankbaar dat de herdenking rustig is verlopen. Heel mooie herdenking. Maxima zag er prachtig en gepast uit. De dodenherdenking van 2013 staat niet in dit overzicht, maar Maxima was toen net 5 dagen koningin. Zij droeg toen de outfit van de dodenherdenking van 2008 en een zwarte hoed met zwarte bloemen (wellicht een vermaakte hoed herinner ik mij) en op de outfit droeg zij haar diamanten strikbroches. Ik herinner mij dat Maxima toen zo’n lief en bemoedigend glimlach en knipoog gaf aan twee jonge kinderen die een krans mochten leggen dat het mij raakte in mijn hart. Ik was al grote fan van Maxima maar toen werd Maxima ook mijn heldin.

Maxima heel stijlvol! En meelevend. Misschien dat ze het iets anders beleeft dan de koning, voor wie de herdenking van de oorlog dichterbij is omdat hij er als kind al mee opgegroeid is. Maar ze doet zeker haar best. Ik vind haar heel waardig overkomen. En wat is er mis met een glimlach, die kan ook warmte en verbinding beogen.

Nu hier dan toch al reacties loskomen, die van mij dan ook maar.
Maxima, ze heeft gevoel voor drama.
Ik vind haar onecht overkomen, alleen al door haar kledingkeuze.

Het kan aan mij liggen maar ik heb steeds moeite om maxima te zien op dit soort herdenkingen. Ze kwam zeer verzorgd voor de dag dat wel maar waarom die glimlach bij het betreden en verlaten van de kerk …. de verhalen die moedig werden gebracht in de kerk vond ik erg beklijvend en nu een uur later houdt dit mij nog bezig .. ..
Ik ervaar de glimlach van maxima dan ook als bijzonder storend … met deze glimlach heb ik steeds het gevoel dat die oorlogsrealiteiten niet doordringen …
Willem alexander daarentegen weet zich wel te gedragen bij deze herdenkingen …

Schrik hier van… zou ze zich niet weten te gedragen?

Nee; dit vind ik geen gepaste opmerking over onze koningin. Jammer.

Het ligt inderdaad aan u. We zijn wel wat van u gewend, maar dat u zelfs op deze dag nog een sneer naar Maxima weet te geven…bah.
Wat mij betreft is er helemaal niks met haar gezichtsuitdrukkingen. Dit is haar gewone neutrale glimlach bij ernstige gelegenheden.
En verder zag ze er ook fantastisch uit al is dat verder niet van belang vandaag.

Dit zijn wel heel erg je eigen gedachten en invulling, die eerder iets te maken hebben met je eigen insteek dan met feiten rond de houding van de koningin

Huh? En waarom zou je op die momenten niet mogen glimlachen? Niet onaardig bedoelt, maar als dat is wat overblijft na deze herdenking heb je iets teveel gefocust op Maxima. Wat mij betreft keek ze prima. Je hoeft toch geen toneelstuk op te voeren met verdrietig kijken..
en bij wie dringen de oorlogsrealiteiten wel door? ..

Bedoeld

Nogmaals, het kan aan mij liggen …. bij mij zindert wat dido michielsen zo waardig bracht nog na … en daar kan ik alleen maar over “nadenken ” zodanig heeft het mij aangegrepen … wat een oorlog in de mens naar boven brengt … ik ben er stil van geworden … en ja, ik kan niet glimlachen in deze contekst …

Het ligt inderdaad aan u in dit geval. Ik kon geen enkele onwaardigheid in Maxima ontdekken bij deze herdenking

Josine dank voor uw reactie , u die maxima in allerlei omstandigheden volgt en kent.
Ik neem dan ook geen enkele reactie op mijn berichten kwalijk of er begrip is of helemaal niet , .. .. ik kan alleen maar meegeven dat het herdenken op deze dag voor mij over concrete gezichten /situaties in mijn leven gaat en dat het aanvoelen hierdoor wrschl anders is …. vandaar de nadruk op de persoonlijke ervaring

Ik denk dat onze koning , zonder Maxima te kort te doen, ik vind nl.dat zij het wél goed doet, zich meer in kan leven in alles wat de 2e wereldoorlog betreft, hoeveel zal hij erover gehoord hebben, gelezen, gesproken met mensen die het hebben meegemaakt of van zeer nabij, ?
Hoe eerlijk was hij ook in zijn toespraak destijds? Het raakt hem volgens mij elke weer … . ! En dat raakt mij dan weer, zijn oprechte betrokkenheid en meeleven, daar ben ik dankbaar voor.

.

Last edited 21 dagen geleden by Luna

Wat mooi en indrukwekkend. Geeft me iedere keer weer kippenvel. Máxima prachtig.
Dankbaar dat het in alle rust is verlopen🙏🏻

En het bleef stil!
Gelukkig.
Dank daarvoor🙏🏻
Maxima schitterend, bijna helemaal herhaling 2020.
Ik was stil en ben er nog stil van.

Het was prachtig 🫡

https://www.instagram.com/eo_blauwbloed/reel/C6jWoJ_N7Bg/
Eerste beelden aankomst paleis op de Dam

Wat draagt Máxima altijd mooie en stijlvolle kleding bij dodenherdenking. Ik vind het vooral een heel mooi detail dat ze er altijd een twist aan weet te geven zodat het net lijkt alsof ze iets uit de jaren ‘40 draagt.
Ik hoop op een vredevolle herdenking en hopelijk blijft het droog tot na het defilé.

Hoop maar 1 ding: een op alle fronten waardige herdenking.
Wat Máxima draagt maakt me niet uit vandaag, het raakt diep dat onze herdenking zo misbruikt dreigt te worden. Dat we kaartjes moeten hebben om te mogen gedenken, en dat terwijl we elk jaar zo geroerd zijn dat er zovelen naar de Dam komen uit vrijheid en in vrijheid

Last edited 22 dagen geleden by Doro

Ook ik hoop op een waardige herdenking en dat wens ik iedereen ook van harte toe. Voor wat betreft de mode van Maxima, ik vind haar prachtig in het zwart. De schoenen zullen vast heerlijk zitten. Maar de outfit in 2020 met de stoere laarzen springt er uit voor mij, dus ik hoop dat ze die nogmaals zal dragen.

Ik moet bekennen dat ik zonder de fotos gezien te hebben, ik moeite heb om een 4 mei outfit voor de geest te halen. Het gaat om het herdenken en stil te staan bij de slachtoffers van de vele conflicten in de wereld, of dat nu hier in Europa of elders in de wereld is. Elk confict is er een teveel en in dat opzicht is er niets veranderd en vallen er dagelijks nog slachtoffers. Laten we vooral elkaar respecteren.

Ik vind alle outfits met sieraden van Maxima geschikt, zo passend bij 4 mei. En toch nog met variatie.
Fijn Josine dat je er geen poll van maakt.

Ons koningspaar en voorafgaand Beatrix doen dit altijd zo ingetogen. Goede houding ook van WA.

De zwarte japon die Maxima op 29 – 11-2022 droeg zou ik heel passend vinden voor de 4 mei herdenking, en als het fris is ook heel goed te combineren met haar zwarte cape, zodat het een stijlvol geheel wordt, samen met een eenvoudig hoedje, zoals bv de zwarte pillbox met strik aan de achterkant.
Nee, het gaat dan niet om de mode, maar een goed gekozen en verzorgde outfit van de aanwezigen draagt wel bij aan een stijlvolle, waardige herdenking, die inleving en respect toont voor de gebeurtenissen uit het verleden.
En ons koningspaar mag hierin een voorbeeldfunctie vervullen.

Wat ‘mooi’ dat je met je gezin naar Kamp Westerbork gaat. Wij zijn met ons gezin en mijn ouders in de voorjaarsvakantie geweest. Zo indrukwekkend. Een nagespeeld stukje film over mensen die, soms nietsvermoedend, gaan douchen, bezorgd je gewoon kippenvel. Een aanrader is om een boekje te kopen bij de balie voor kinderen. Het verhaal gaat dan nog meer voor ze leven, aan de hand van de echte levensverhalen van de kinderen uit het kamp. Onze dochter van 7 pakt het boekje er iedere keer weer bij.
Het is absoluut geen leuk ‘uitje’. Maar in deze tijd van verschillende oorlogen om ons heen nog belangrijker. Opdat wij niet vergeten!

Last edited 23 dagen geleden by Moderator Petra

🙏🏼

Mode mag dan morgen minder belangrijk zijn, maar de schoenen alstublieft niet meer aantrekken. Zó gedateerd.
Misschien vind ik dat, omdat ik, zo niet dezelfde, dan toch een zeer gelijkend paar had. Dit is overigens geen blokhak, hoe je hem wel noemt, weet ik ook niet. Ik heb ze al jaren niet meer gezien. Met uitzondering van Maxima op 4 mei.
En ook graag iets, net over de knie.
Dat lange, ik vind het werkelijk geen gezicht.
Ik hoop van harte, dat er geen vervelende incidenten plaatsvinden.

Mee eens.

Idd, wegwezen met die schoenen❗️

Mee eens!

▪️ Morgen gaat over herdenken, gedenken, eren en tevens respect tonen voor een zeer nabij verleden….

▪️Maar ook over de lessen uit datzelfde verleden & om ‘dit nooit meer’…. en toch gebeurt het weer, allerhande verschrikkelijks op deze aarde, ‘de mens is hardleers’ ….

▪️Laten we de onderdrukten en gevallenen, de machteloze slachtoffers van heden ten dage aub niet vergeten en meer dan meenemen in onze gedachten en gebeden…

▪️Laten we ook aub niet wegkijken of ‘goed praten’ maar onze verantwoordelijkheid nemen tav hoogst schrijnende actuele situaties….

▪️Onze nationale herdenking gaat over het ‘toen’ en om ‘dit nooit meer’,
ontegenzeglijk gaat het zeker ook over het ‘nu’, meer dan helaas… 😔

👀 Ook ik kijk ieder jaar met interesse naar wat onze koningin – toenmalig vorstin Beatrix en koningin ‘consort’ Máxima – draagt qua outfit.
〰️ De kleurkeuze is niet reuze maar daardoor extra interessant, ieder detail valt op; btw zwart vind ik prachtig 🖤

Uit @Josine Droogendijk’s blog laat ik een aantal outfits passeren:
〰️ 2014
~ Nieuws voor mij, de wollen ‘Peter Pan cape’ van schoonmoeder B; dit maakt de prachtig herdragen vintage 💚 op 5 mei voor mij nog bijzonderder, prachtige combi 👏🏼
– De diamanten broche ‘in positie’ punten omhoog….. handschoenen + tas 🔝 en de rest eens met Josine.

〰️2015 Wat heeft ze allemaal bij zich? 😳

〰️2017 Vind ik een rommeltje…🫢

〰️2018 Een Pierrot hoed, ik heb ‘t er toch niet mee, moet steeds aan Bonny St Clair denken 🤭

〰️2020
– Jaja, een prachtige outfit, I love it 🤩 zekers, maar ik ervaar deze flamboyante octopus / Voldemort* outfit nog steeds als ongepast op 4 mei; dat vond ik en dat vind ik nog steeds 🤷🏼‍♂️
– * Harry Potter personage
– Krijg ik nu een hele horde MKM’ers over me heen? 🙊

〰️2021 Verassend en mooi, de cape van Natan + wederom de punten van de broche omhoog 🌙

〰️2022 De Philip Treacy is prachtig maar detoneert desondanks 🤫

〰️2023 Prachtig 👌🏼

〰️2024….. Mocht het het Queen-ensemble worden dan aub met iets minder decolleté want anders…. 😬
Was toen ook mijn aandachtspunt, helaas m.i. ietwat ongepast op een begrafenis of 4 mei herdenking voor een koningin 🤷🏼‍♂️

〰️Verders:
– Merk ik dat ik van slank gesneden glanzende handschoenen houd incluis vintage achtig overkomende niet al te grote tassen.
– De 🌙 broche fascineert mij mede door een blog van @Josine Droogendijk
– Hoedenspelden vind ik 🔝
– …. en er kan vast na 2️⃣2️⃣ jaar een nieuw paar schoenen vanaf 🤞🏼 ofwel deze zijn meer dan echt “uit de mode” 😆

Last edited 23 dagen geleden by PK020

Ben het met je eens wat betreft outfit 2020. Ongepast zo de aandacht op je te vestigen.

Mee eens. de stille tocht en de herdenking zelf zijn zeer pakkend en nodigen uit tot reflectie …

Ik vind de look van 2017 erg mooi. In 2020 droeg ze volgens mij laarzen.

Heeft de panty van 2017 een werkje of ligt het aan de foto? En wat geinig zo die pumps steeds! Draagt ze ze ook wel eens naar andere gelegenheden of echt alleen voor dodenherdenking? Ik vind de set van 2020 het allermooiste! Netjes en toch nonchalant, stoer en serieus, heel stijlvol. (daar draagt ze de pumps niet toch of wel?) Ik hoop dat ze morgen iets in dezelfde stijl kiest en niet te braaf. En idd laten we hopen op een mooie herdenking zonder problemen.

Last edited 23 dagen geleden by Luna

Waarom moet ze er niet te braaf uitzien? Het is geen modeshow toch? 2020 was too much voor een herdenking als deze.Het gaat niet om haar maar om de genen die herdacht worden en daar past geen modeshow bij.

Dan verschillen we nogal van mening want ik vind 2020 niet too much. Gewoon van nu, modern en met gepaste afstand voor de situatie. De andere jaren vind ik mooi maar daar mis ik soms de pit. Het is mij dan wat te netjes, te klassiek. Niet lelijk maar niet mijn ding. Daar doelde ik op met braaf maar niet de meest duidelijke woordkeuze. Ik vind trouwens ook niet dat het in 2020 leek alsof ze een modeshow liep.

Laten we met z’n allen ons verstand morgenavond gebruiken.
Demonstreren is een groot recht, maar herdenken van oorlogen en de gevallenen ook. Ieder op zijn tijd en plaats.
De kleding van Maxima: de robe-manteau van de uitvaart van the Queen zou een heel mooie optie zijn.
Ik hoop op een waardige herdenking✌️

Op 4 mei is mode niet het belangrijkste maar het herdenken. Toch zou ik liegen als ik zei dat ik niet op de mode let. Zelf vind ik de outfits van 2015,2017 en 2020 erg mooi. En de pillbox past er mooi bij.

Ik vind kleding van minder belang voor deze herdenking, en vooral dit jaar, met alles wat er speelt, en alle spanningen en zorgen die er zijn. Maxima kleed zich altijd keurig op 4 mei, het ene jaar zal het net meer je smaak zijn dan het andere jaar, maar het is altijd netjes en passend voor de gelegenheid.
De toespraak van de koning van 2020 was idd. heel indrukwekkend, het was fijn en goed om de koning zo eerlijk en betrokken te horen .

We bidden dat deze herdenking rustig en respectvol zal kunnen plaatsvinden 🙏. En ja- natuurlijk ook benieuwd of we de speciale 4-mei-schoenen en de 4-mei-handtas weer zullen zien vanavond 😀. Niets mis met traditie

Dat applaus was idd erg indrukwekkend, krachtig en zeer menselijk….

However,
aan een andere kant van de westerse wereld loopt het momenteel al maanden – eigenlijk al decennia – “mis”, inmiddels volgens actuele informatie via Unicef al minstens 13.800 kinderen = dodelijke slachtoffers enerzijds, allemaal onschuldige kinderen… 😢

Wat kan er morgen – in het veilige Nederland – tijdens de nationale 4 mei herdenking menselijker wijs ‘mislopen’?
Een letterlijke dan wel figuurlijke wanhopige “schreeuw” om aandacht en hulp voor een veilige eigen plek om vreedzaam te mogen samen leven?

Ik besef me zeker ter dege dat welk gedeelde bericht op MKM dan ook in deze ongemak of verdriet bij medelezers kan oproepen, maar ik voel me blijkbaar ‘geroepen’ om de in de afgelopen maanden 13.800 gestorven kinderen te noemen en wat mij betreft ook morgen te mogen gedenken in mijn enorm grote hoop op 🕊️

Dit alles gedeeld in respect op jouw @Josine Droogendijk begrijpelijker wijs genoemde “onverhoopt (!) mislopen’ ….

We bedoelen het allemaal goed, laat iedere stem werkelijk gehoord mogen worden 🙏🏼 🕊️

Last edited 23 dagen geleden by PK020

Oh niet doen. Niet doen, niet noemen: er is weinig waar zóveel mensen een zó sterke mening over hebben als 🇮🇱 – 🇵🇸 .
Daarom is dat wat mij betreft, heel ongeschikt geschikt om het hier te noemen.

Please. Dit is een modepagina, niet een politiek prikbord. De situatie in Gaza en de vraag wie daarvoor verantwoordelijk is, hoort hier niet thuis. Als je Palestijnse kinderen wilt gedenken, afgezien van de bewuste keuze van Hamas van 7 oktober 😢, doe dat s.v.p. ergens anders.

Ik kan me de eerste helft van je opmerking heel goed voorstellen (“dit is een modepagina, niet een politiek prikbord”), maar dan is het toch wellicht ook wijsheid om je eigen opmerking verder dan ook neutraal te houden. Palestijnen kiezen heel vaak absoluut niet voor (de acties van) Hamas, laat staan de kinderen. Ik hou me met moeite in om het hierbij te laten.

🙏🏼

Wat mooi verwoord, Josine!
Hartelijk mee eens.

Misschien moet je de 13.800 dode kinderen dan maar nu even persoonlijk gedenken. Het is maar de vraag of het aantal klopt gezien de informatie bronnen. En juist deze bronnen mogen niet een stem krijgen op de dag dat Joodse slachtoffers uit WO 2 herdacht worden (los van het feit dat kindersterfte heel erg is. Daar is een heleboel meer ove rte zeggen wat ik niet zal doen, maar bespaar me het punt van herdenken..

Helemaal waar! Ongepast om hiervoor deze pagina te gebruiken

▪️Op 4 mei worden meer dan ‘alleen’ de 6 miljoen Joodse slachtoffers -te verschrikkelijk en onvoorstelbaar – herdacht, denk aan o.a. de Roma en de Sinti, de homoseksuele en politieke slachtoffers, de burger slachtoffers als ook militairen aan beide zijden.

▪️Op 4 mei worden tevens slachtoffers en gevallenen van andere oorlogen herdacht, ik verwijs u hierbij naar mijn bron, Nationaal Comité 4 en 5 mei.

▪️’Bespaar me het punt van herdenken’, dit zijn uw woorden…. Ik gedenk mevrouw Nel123, dat ten eerste,….
▪️…. ten tweede krijgt iedere stem cq schreeuw naar vrijheid en vrede een eigen geluid binnen de 4 mei herdenking anno 2024, hierbij verwijs ik u tevens naar mijn bron, Comité 4 + 5 mei ….
▪️…. ten derde betreft het ruim 13.800 onschuldige kinderen – over de duizenden onschuldige volwassen hoort u me nog niet eens – aldus Unicef.
▪️En weet u mevrouw Nel123, ik heb klaarblijkelijk mijn bericht gezien uw reactie jammer genoeg toch te onzorgvuldig geformuleerd, sorry daarvoor….
▪️….. maar morgen gedenk ik tevens de vele duizenden en duizenden onschuldigen aan een andere kant van de wereld, “onze” westerse wereld 🙏🏼

Mijn ouders hebben loodzware oorlogsjaren kantje boord overleefd. Zij waren heel erg voorstander van het breder trekken van de herdenkingen. En dank Pk020: mooi gezegd over de vele kinderen.

Ik denk dat dat wel een echt kippenvel moment was … indrukwekkend.

De indrukwekkende speech vd koning in 2020 vergeet ik niet meer. En idd de outfit v Maxima ook niet.

Morgen gaat het inderdaad niet om wat gedragen wordt, maar Máxima is op 4 mei altijd dressed for the occasion. Schoenen; snap ik helemaal. Misschien een keer een ander paar aanschaffen?