Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 19 feb 0 reacties

UPDATE: Prins Henrik overleden – Deense Koninklijke familie in rouw

De Deense Koningin en de hele Deense Koninklijke familie zijn in de rouw. Gisteravond is Prins Henrik overleden. De afgelopen dagen/maanden werden er al vaker berichten vrij gegeven omtrent zijn gezondheid. Gisteren werd bekend gemaakt door het Deense Hof dat de Prins overgebracht zou worden naar Fredensborg Paleis, om daar zijn laatste dagen door te brengen, en dat zijn broers/zussen voor zover ze dat nog konden, onderweg waren naar Denemarken. Dat werden nog slechts enkele uren, uiteindelijk. Koningin Margrethe, Kroonprins Frederik en Prins Joachim waren bij hem toen hij stierf.

foto van Det danske kongehus.

We openen deze log omdat hij de echtgenoot is van een Koningin, die ook nog eens peettante is van onze Koning Willem-Alexander. En omdat we op deze site geregeld schrijven over de mode van Kroonprinses Mary, en af en toe over Prinses Marie en Koningin Margrethe. Het zal in deze log een klein beetje gaan over hun outfits tijdens de komende dagen, maar ook over nieuws rondom zijn overlijden/begrafenis. Voor de begrafenis verschijnt (mogelijk) een nieuwe log. 

Foto ©Kongehuset

We wensen Koningin Margrethe en de Deense Koninklijke familie sterkte toe vanaf deze plaats en condoleren hen met hun verlies!

Meer nieuws:

Update 14 februari: Vandaag om 11:00 uur zal er een persconferentie gehouden worden i.v.m. het overlijden van Prins Henrik.

Update 14 februari, 10.09 uur: Het Deense Hof heeft een maand hofrouw afgekondigd. Tot en met 14 maart zijn er geen publieke activiteiten voor leden van de koninklijke familie en de hofhouding draagt tot en met die datum een rouwband over haar uniform.

Update 14 februari, 23.08 uur: Vanmiddag werd er nog meer nieuws bekend gemaakt rondom de uitvaart van prins Henrik. De prins is thuis op Slot Fredensborg, maar wordt morgen, 15 februari, om 10.00 uur overgebracht naar Amalienborg in Kopenhagen. Zijn familie zal hem volgen naar Kopenhagen. Vrijdag 16 februari om 18.00 uur wordt zijn lichaam vervolgens overgebracht naar de Christiansborg Slotkirke. Daar kunnen de Denen afscheid van de prins nemen, op zaterdag, zondag en maandag tussen 15.00 en 19.00 (za en ma) en 12.00 en 19.00 (zo). De koninklijke familie zal zaterdagochtend om 10.15 uur een bezoek brengen aan de "Castrum Dolores" en maandag ochtend is tijd gereserveerd voor speciale gasten.

De uitvaartsdienst voor de prins zal plaats vinden op dinsdag 20 februari a.s. om 11 uur in de kerk van Slot Christiansborg (Christiansborg Slotkirke). De uitvaart zal relatief klein en besloten zijn. Na de uitvaart wordt zal hij worden gecremeerd en wordt zijn as in twee delen verdeeld: één deel zal worden uitgestrooid in de zee bij Denemarken, het tweede deel zal worden begraven in de privétuinen bij Slot Fredensborg. Op dit moment is nog niet duidelijk of er buitenlandse gasten aanwezig zullen zijn en wie dat dan zijn.

Het Zweedse hof heeft laten weten dat koning Carl Gustaf en koningin Silvia hun plannen voor een bezoek aan de Olympische Spelen voorlopig uit te stellen, wellicht gaan ze nog ná 20 februari maar voorlopig is hun reis naar Zuid-Korea onzeker. Carl Gustaf en Margrethe zijn familie: ze zijn neef en nicht want de vader van Carl Gustaf en de moeder van Margrethe waren broer en zus. Koning Harald van Noorwegen heeft, net als Carl Gustaf, zijn condoleance gestuurd naar Margrethe en heeft daarbij verklaard dat de vlag op het koninklijk paleis in Oslo vandaag en op de dag van de uitvaart halfstok zal hangen.

Vanmiddag publiceerde het hof een fotoreeks van prins Henrik. Daarbij werd ook een heel recente foto van de prins gepubliceerd, gemaakt in Sharm El Sheikh, Egypte waar de prins in januari van dit jaar op vakantie was toen hij ziek werd en opgenomen in het ziekenhuis. Vanuit daar is hij naar het Rigshospitalet in Kopenhagen vervoerd, begin februari waarna hij gisteren naar huis werd gebracht omdat hij zijn laatste tijd thuis wilde zijn. Zoals we nu weten, overleed hij later op de dag op het Slot.

Bij meerdere Deense koninklijke paleizen werden vandaag, na het bekendmaken van het overlijden van de prins, bloemen gelegd door het publiek. De dappere koningin Margrethe kwam vanmiddag buiten Slot Fredensborg de aldaar voor haar prins neergelegde bloemen bekijken, onder toeziend oog van de bij het paleis verzamelde pers.

Morgen is er om 13.00 uur een persbriefing op het paleis. Wanneer er meer nieuws is, breng ik jullie zo snel mogelijk op de hoogte.

UPDATE 15 februari 10.26 uur: Vanmorgen om 10.00 uur is het lichaam van de prins per auto onderweg van Fredensborg naar Kopenhagen, Amalienborg. De hele familie volgt de prins in volgauto's. Dit wordt live uitgezonden op de Deense televisie. Via deze link is dat onder andere te bekijken.


UPDATE 15 februari, 14.20 uur: Vanmorgen werd het lichaam van prins Henrik onder begeleiding van zijn familie naar Amalienborg, naar het Christian XI' Paleis (het woonpaleis van Margrethe en Henrik in Kopenhagen) gebracht. Leden van de hofhouding van de prins hebben de kist van de prins daar naar binnen gebracht. Bij Amalienborg kwamen de kroonprins, kroonprinses, prins Joachim en prinses Marie en al hun kinderen naar buiten om de bloemen en briefjes van het publiek te bekijken.Morgenavond om 18.00 uur zal de kist van prins Henrik van het paleis in Amalienborg van Margrethe en Henrik worden overgebracht naar de kapel van Slot Christiansborg. Ook hierbij zal hij worden begeleidt door zijn familie. Hij wordt door 10 officieren van de Kongelige Livgarde (de Koninklijke Lijfwacht) naar binnen gedragen. Hierbij zal pers aanwezig zijn, dus daarvan zullen foto's/video's verschijnen. Daarna is er in de Slotkirke een besloten kerkelijke ceremonie door de Koninklijke Kapelaan. Daarnaast lijken de berichten over de mogelijke aanwezigheid van Carl Gustaf en Silvia van Zweden bij de uitvaart, niet correct te zijn.

UPDATE zaterdag 17 februari 2018: De kist met het lichaam van de prins is, zoals ik eerder al meldde, een nachtje in de Ridderzaal van het woonpaleis van Henrik en Margrethe gebleven. Daarvan gaf het hof de onderstaande foto vrij. Mooi details die ik even met jullie deel: de wacht bij de kist bestaat uit wachten van de Koninklijke Lijfwacht en wachten van het Koninklijk Jacht Dannebrog. Iedere keer waren er twee wachten van de Dannebrog, twee van de Lijfwachten én een sergeant van de Lijfwacht. Over de kist ligt de vlag van de prins met daarop zijn koninklijke wapen. De vier kandelaren rondom de kist van de prins zijn bijzondere exemplaren die voor deze gelegenheid geleend zijn door het Hof bij de Slot Rosenborg, een museum waar ook de Kroonjuwelen tentoon gesteld worden. Dezelfde kandelaren werden ook geleend voor een ceremonies na het overlijden van koning Frederik IX en koningin Ingrid, de ouders van koningin Margrethe II.

Het mooiste detail is nog wel -in mijn ogen- dat de kist geplaatst is op drie bokken die speciaal hiervoor in de koninklijke houtwerkplaats zijn gemaakt. De pinnen in de bokken zijn gemaakt van drie verschilllende soorten hout: de pennen aan de bovenzijde zijn gemaakt van essenhout, afkomstig van Slot Fredensborg. De pennen in het middelste deel, in de buurt van zijn hart, zijn gemaakt van dennenhout afkomstig van Château de Cayx, het kasteel van de prins in Frankijk. De pennen aan de onderzijde zijn afkomstig van hout van Slot Gråsten. Mooi gedaan, hout van de kastelen waar de prins regelmatig kwam!

De kist met het lichaam van de prins is gisteren overgebracht van Amalienborg naar de kapel van Slot Christiansborg. De koninklijke familie vergezelde ke prins hierbij weer. Na het overbrengen van zijn lichaam vond er een kerkelijke ceremonie plaats waarvan het Hof een klein stukje heeft gedeeld op Facebook.


Sinds vanmorgen is de prins dus opgebaard in Slot Christiansborg. Daar is er vanaf vanmiddag de komende dagen de mogelijkheid voor het publiek om afscheid te nemen van de prins. In Denemarken noemen ze dit "Castrum Doloris", een eeuwenoude traditie binnen de koninklijke familie. In Slot Christiansborg is het de naam van de verhoging waarop de kist van prins Henrik zich bevindt. In het geval van de prins is dit op een katafalk die bedekt is met een stuk paars fluweel. Op een kussen van zwart fluweel zijn een aantal van de ridderorden van de prins geplaatst. Zo zien we er de keten van de Orde van de Olifant, in deze keten zien we de Orde van de Dannebrog. In de ridderkapel van Slot Frederiksborg zijn normaal gesproken schilden te zien van alle mensen die de orde van de olifant hebben ontvangen, nu bevind het schild zich onder de Castrum Doloris.

Wellicht is het je opgevallen dat kroonprinses Mary iedere keer dat we haar hebben gezien sinds het overlijden van Henrik, een klein diamanten broche draagt. Dat is niet geheel toevallig, want zij kreeg deze broche als huwelijkscadeau van Henrik. Mooi gebaar!


UPDATE 17 februari 2018 deel 2: Zoals ik vanmorgen al schreef, kan het publiek vandaag, morgen en maandag de laatste eer bewijzen aan de prins. Het Hof heeft beelden hiervan vrijgegeven, daarop zien we onder andere close-ups van de bloemstukken: de witte krans, middenvoor, is van koningin Margrethe II, die door Henrik en haar vrienden Daisy genoemd werd, vandaar dat dit te lezen is op het witte lint. Rechts daarvan ligt een krans van de kleinkinderen, waar op het lint "grand papa" staat. De kransen links en rechts van het wapenschildbord uit de ridderkapel van Slot Frederiksborg staan, zijn van Frederik en Mary en Joachim en Marie. De kransen aan de rechterzijkant zie je twee kransen met blauwe linten, deze zijn afkomstig van de Griekse koninklijke familie: koningin Anne-Marie van Griekenland is geboren als prinses van Denemarken, ze is het jongste zusje van Margrethe. De krans aan de linkerzijkant is, naar ik vermoed want er zijn geen duidelijke beelden van, van prinses Benedikte van Denemarken, het andere zusje van Margrethe.

Vanmorgen gingen Margrethe, Frederik, Joachim, Mary en Marie op bezoek bij prins Henrik. Hun aankomst bij Slot Christiansborg werd vastgelegd in onderstaand filmpje:


UPDATE 19 FEBRUARI: Vandaag was de laatste dag dat prins Henrik opgebaard lag in de kapel van Slot Christiansborg. Morgen is de uitvaart. Daaraan voorafgaand was de kapel vanmorgen niet toegankelijk voor het publiek, maar was er voor zijn beschermheerschappen, samenwerkingspartners, vrienden en petekinderen de mogelijkheid afscheid te nemen van de prins. Daarna boden kroonprins Frederik en prins Joachim hen gezamenlijk een receptie aan op slot Christiansborg. De Franse familie van Henrik was hierbij aanwezig, maar ook de honden van Margrethe en Henrik: Nelly, Tillia en Helike. Ook onder andere prinses Alexandra van Sayn-Wittgenstein-Berleburg en haar kinderen graaf Richard en gravin Ingrid von Pfeil und Klein Ellguth, waren hierbij. Alexandra is de dochter van prinses Benedikte, dus een nichtje van koningin Margrethe. Alexandra en haar kinderen brengen vaak een deel van de zomer, samen met Margrethe, Henrik en de zussen van Margrethe door op Slot Grästen.

Kroonprins Frederik en prins Joachim kwamen samen in de auto van hun vader, Krone 1, naar Slot Christiansborg.

Zoals gezegd is de uitvaartsdienst voor prins Henrik morgen in Slot Christiansborg. Het is me op dit moment nog niet helemaal duidelijk of dit ook vanuit Nederland via internet te volgen is. Ik heb het idee dat er via de DR (https://www.dr.dk/tv/live/dr1) en TV2 wel verslag gedaan wordt, maar ik vraag me af of we dat vanuit het buitenland kunnen bekijken. Ik houd jullie op de hoogte in de speciale uitvaartlog die morgenochtend geplaatst wordt.

Deze log is geschreven door Sanne en TWoR

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments