Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 28 nov 0 reacties

Uitreiking Erasmusprijs 2019

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikte donderdagmiddag 28 november in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams (1947). Het thema van dit jaar was 'Componeren voor de huidige tijd'. Bij de uitreiking waren ook Koningin Máxima en Prinses Beatrix aanwezig. 's Avonds woont de koning –zonder de koningin, zoals eerder wel werd aangekondigd– een concert bij in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam dat in het teken staat van laureaat John Adams.

John Adams ontvangt de prijs omdat hij een nieuwe muzikale stroming heeft gecreëerd door elementen uit jazz-, pop- en klassieke muziek met elkaar te verbinden. Adams zag als kind Mozart als zijn grote voorbeeld, maar was ook onder de indruk van muziek van Jimi Hendrix, The Beatles en The Beach Boys. In zijn werk stelt Adams maatschappelijke vraagstukken aan de orde, wat hij als taak van de kunstenaar ziet. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer 'verstaanbaar' gemaakt. Ook als schrijver vraagt hij aandacht voor de maatschappelijke functie van klassieke muziek en het belang van klassieke muziek in de huidige tijd. Daarmee past Adams in het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting wil uitdragen.

Het concert dat het Koninklijk Paar bijwoont, wordt gegeven door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. Het is een muzikaal programma met nieuw en ouder werk van John Adams en gelijkgestemde componisten. Daarnaast heeft o.a. de jonge Nederlandse componist Rick van Veldhuizen een kort eerbetoon aan John Adams gecomponeerd. Solisten zijn Anna voor de Wind, klarinet, en Paolo Gorini, piano.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Mode 
Voor de feestelijke gelegenheid liet koningin Máxima een petrolkleurige japon met felrode, roze en kanariegele accenten tevoorschijn halen. Het ontwerp van Claes Iversen dook eerder op tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018. Ruim een jaar geleden dus. 

———————————————-

Top
Tja, waar zal ik vandaag beginnen?  Wat een heerlijke explosie van kleur en decoratie is dit! Als ik dit ontwerp zou dragen, zou ik op een wandelende kermisattractie lijken, maar koningin Máxima rockt hem gewoon! Van top tot teen. Hier word ik erg blij van. Je ziet gewoon dat dit met liefde is gemaakt, en alle bijzondere tegenstellingen qua kleur en materiaal vind ik een verfrissend en modern. De ruches van kanariegeel leer, afgezet met gouden studs. De honderden geverfde struisvogel(?)veertjes, het felrode galonband, de paarse pareltjes…. En ga zo maar door. De combinatie met de rode pumps vind ik oké, en ook over het losse kapsel ben ik tevreden. Bij het vorige draagmoment koos de koningin voor een chic opgestoken kapsel, en dat vond ik veel te mevrouwerig voor bij deze jurk. Dit losse, maar verzorgde kapsel is beter en meer in balans. 

Tip
De tip van vandaag? Draag deze jurk nog veel vaker. 

———————————————-

Zoals gezegd is de japon een ontwerp van Claes Iversen: 

In november 2018 dook de japon op bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments