Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 31 dec 0 reacties

Trends van toen: Máxima en de peplum

Als je er tegenwoordig hip bij wilt lopen, dan moet je de mode wel heel goed in de gaten houden. Trends zijn zó vluchtig, zó snel, dat er vrijwel geen tijd overblijft om te wennen of te aarden. Daarom blikken we in de nieuwe serie 'Trends van Toen'  nog eens rustig terug op de modegrillen die we alweer bijna vergeten zijn én die Máxima ook gedragen heeft. Met vandaag aandacht voor: de peplum. 

De geschiedenis van de peplum brengt ons terug naar het Oude Griekenland, en dan vooral naar de Archaïsche, Klassieke en de Hellenistische periode. Van 500 tot 300 jaar voor Christus droegen de Griekse vrouwen over hun sierlijk gedrapeerde jurken namelijk een verticale laag stof, die bij de schouders werd bevestigd en vanaf daar losjes om hen heen hing. Hoewel de lijnen er heel anders uitzagen, werd in deze tijd wel het idee van de peplum geboren. De naam van de Griekse draperie is namelijk peplos, en de peplos draaide net als de peplum om het creeëren van wat extra volume en elegantie rond de taille en heupen.

Na een ritje met de tijdmachine komen we nu uit bij de jaren vijftig van de vorige eeuw. In dit decennium draaide de mode, mede dankzij Christian Dior, om wespentailles en wijde rokken. Om het zandlopereffect te versterken, werden de jasjes vaak  voorzien van een peplum, destijds ook wel schootje genoemd.


Foto met dank aan SpiritedMichelle

Nadat de peplum eind jaren vijftig uit het modebeeld verdween, dook hij dertig jaar later weer op. Ditmaal als onderdeel van een powersuit, en vaak net wat gewaagder en extremer dan de klassieke Diors. 

Weer dertig jaar later, in 2012, dook de trend opnieuw op. Ditmaal bij jong en oud, hippies en dames, en alles daar tussenin. Ook Máxima deed, als prinses en later als koningin, mee aan de trend. Kijk maar.

Deze outfits gaf Máxima een tweede leven | ModekoninginMaxima.nl

Een peplum met zakken van Dior. 

Oranje Boven. 

Kennen we deze nog?

Lady in red. 

Een asymmetrisch ontwerp van COS: 

Bij een peplum komt het begin én eindpunt best nauw. Een verkeerde keuze maakt je onnodig breed, zoals onderstaande foto ook wel bewijst. 

Een van mijn favoriete pakjes. Ik hoop zo dat ze hem dit jaar nog eens uit de kast haalt met een goed kapsel en een goede broche. 

Amalia aan de peplum: 

Een bescheiden peplum aan een heel mooi pak van Frans Hoogendoorn. 

Wil jij graag een bepaalde trend terugzien in deze rubriek? Laat het me dan weten via een reactie of het webformulier. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments