Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 okt 0 reacties

Staatsbezoek Portugal – dag 1

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Marcelo Rebelo de Sousa van de Portugese Republiek van 10 tot en met 12 oktober een staatsbezoek aan Portugal. Naast Lissabon bezoekt het Koninklijk Paar ook Alverca, Sintra en Cascais. Zij worden vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking leidt gelijktijdig een economische missie naar Portugal met deelnemers uit de sectoren luchthavenontwikkeling & vliegtuigbouw en milieutechnologie & duurzame energie.

De band tussen Nederland en Portugal kenmerkt zich door goede politieke, economische en culturele samenwerking en gedeelde waarden op het mondiale toneel. Portugal en Nederland delen een maritiem verleden en ontmoeten elkaar nu als partners voor vrede, veiligheid en welvaart in onder meer de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. De economische relatie tussen Nederland en Portugal is goed, maar er is ruimte voor groei. Nederland en Portugal kunnen elkaar versterken in het verder realiseren van een kennisintensieve economie.

Dinsdag 10 oktober
Het staatsbezoek vangt aan op dinsdagochtend 10 oktober bij het Mosteiro dos Jerónimos in Belém, Lissabon. President Rebelo de Sousa ontvangt het Koninklijk Paar met een welkomstceremonie. Vervolgens leggen de Koning en Koningin een krans bij de tombe van Portugals grootste dichter en nationale held, Luís de Camões. Aansluitend volgt een rondleiding door het klooster van Jerónimos en een onderhoud met de president in het Palácio de Belém. Daarna ontmoeten de Koning en Koningin de voorzitter van het parlement, Eduardo Ferro Rodrigues.

In de middag wordt het Koninklijk Paar ontvangen door de burgemeester van Lissabon, Fernando Medina, waarna zij per tram vertrekken naar de wijken Mouraria en Intendente. Mouraria en Intendente behoren tot de oudste volkswijken in Lissabon. Tijdens de economische crisis zijn er initiatieven gestart om het lokale leef- en ondernemersklimaat te verbeteren. Een aantal projecten is aangesloten bij het netwerk New Europe-Cities in Transition. Dit initiatief van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam wordt onder andere gefinancierd door het EU-Europe for Citizens Programme. De Koning en Koningin gaan in gesprek met de initiatiefnemers van enkele projecten.

De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket, aangeboden door president Rebelo de Sousa in Palácio de Ajuda. De president en de Koning houden een toespraak.

Outfit: Koningin Máxima draagt een nieuwe japon met transparante overlaag van Natan. Haar parabuntal relevé is een ontwerp van Delvigne.

~Advertentie~


~einde advertentie~

Clutch van Sophie Habsburg:

Máxima's hoed draagt de naam Monaco en dat is niet zomaar. Fabienne  Delvigne heeft de relevé (hoed waarvan de rand aan de voorkant is opgeslagen en aan de achterkant afloopt) is namelijk ontworpen voor het huwelijk van prins Albert en prinses Charlène. Door de jaren heen hebben we het ontwerp van parabuntal bij verscheidene outfits gezien. Klik hier voor een log over de hoed. 

Pumps van Gianvito Rossi. 

Klik hier voor meer informatie over de diamanten oorstekers die Máxima draagt. 

De broche is ook een verhaal apart. Het juweel bestaat uit een strikbroche, met daaraan een demontabele, peervormige hanger die bestaat uit een dubbele rij diamanten. In de kern van de pendant kan een edelsteen bevestigd worden. Tot nu toe is de broche driemaal gedragen en elke keer in een andere samenstelling. 

De diamanten die ditmaal in de pendant zijn gemonteerd, komen van de Devant de Corsage die Emma in 1879 van de Nederlandse bevolking kreeg als Nationale Huldeblijk. 

 

 

In 1879 Queen Emma received a large stomacher (devant-de-corsage) and a riviere from the Dutch population as a national gift. Court jeweler Josephus Jitta designed and created the jewels. The large brooche was designed in a neo grecque (Greek revival) style. The stomacher contains 214 brilliant cut diamonds and a 30 carat, yellow centre diamond. The stomacher has three pendants.(pear shaped diamond in a diamond surround) The large yellow centre diamond can be worn separately as a pendant or brooche. Queen Wilhelmina inherited this set of jewels and during the 30’, the riviére was converted into an bandeau. The stomachers three pendants can be used as pendants for earrings and necklaces. Queen Maxima wore the stomacher’s centre diamond as a pendant together with a diamond riviére on the evening before the inauguration of King Willem-Alexander. #dutchroyaljewels #diamonds #diamond #carat #stomacher #brooche #devantdecorsage #1879 #gift #dutch #jeweler #neo #greek #brilliant #cut #pendant #yellow #gemstones #earrings #necklace #queen #emma #wilhelmina #queenmaxima #antique #historical #jewels #foundation #royal #collection

Een bericht gedeeld door Dutch Royal Jewels (@dutchroyaljewels) op

15 Mei 2017 om 2:46 PDT

Bij een staatsbezoek horen natuurlijk geschenken. Máxima ontving vandaag de Orde van de Infant Dom Henrique. Daar hoort een zwart/wit/blauw ordelint bij. Ook kreeg ze gouden oorhangers van de Portugese president. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments