Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 29 aug 0 reacties

Staatsbezoek Frankrijk aan Denemarken – dag 1 (incl. staatsbanket)

Staatsbezoek Frankrijk aan Denemarken – dag 1

Gisteren is het tweedaagse staatsbezoek van de Franse president Macron en zijn vrouw aan Denemarken begonnen. President Macron wordt op uitnodiging van koningin Margrethe op staasbezoek ontvangen. Een bijzonder bezoek, doordat wijlen Prins Henrik in Frankrijk werd geboren, net als hun schoondochter prinses Marie (vrouw van prins Joachim). Het is het tweede staatsbezoek aan Frankrijk sinds het aantreden van koningin Margrethe: in 1982 kwam president Mitterand op staatsbezoek.

Het staatsbezoek begon gisteren om 11.10 uur met een kranslegging door het Presidentiele paar bij het Kastellet. Macron legde in aanwezigheid van het kroonprinselijk paar een krans bij het monument voor de internationale inzet van Denemarken na 1948.

Daarna werd het Presidentiele paar ontvangen op Slot Christian VII (onderdeel van Amalienborg) door de koningin. Daarbij waren ook kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim, prinses Marie en prinses Benedikte aanwezig. Later op de middag stonden er voor Mary, Frederik en het presidentspaar meerdere bezoeken op het programma: Mary en mevrouw Macron waren bij een werklunch over gendergelijkheid op het paleis en gingen naar de Designschool in Kopenhagen, de president bezocht de Deense Minister-President en President Macron en kroonprins Frederik bezochten de Koninklijke Bibliotheek en een debat over Europa.

Gedurende alle bezoeken van de middag, droeg Mary een rode japon van Raquel Diniz. Prinses Marie koos voor een zwarte rok en rode top met bijpassende rode clutch.

's Avonds was er -natuurlijk- een staatsbanket, aangeboden door koningin Margrethe in Slot Christiansborg. Daarbij was de voltallige (volwassen) koninklijke familie aanwezig.

Tijdens het staatsbanket droeg koningin Margrethe een paarse japon met zwart kant. Daarbij droeg zij de Oranje-Nassau tiara en parelen oorbellen, collier en broche. Haar zus, prinses Benedikte, koos voor een gebloemde, roze japon. Daarbij droeg ze de Sayn-Wittgenstein-Berleburg Fringe Tiara, één van de tiara's uit de familie van haar man, de vorig jaar overleden Vorst Richard van Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Kroonprinses Mary koos voor een vermaakte japon, van Lasse Spangenberg (met dank aan @HeavenQRF!) Ze combineerde de zwart-witte japon met de diamanten en robijnen tiara van de Robijnen Parure. Ook de oorbellen van de parure droeg ze erbij, in een versimpelde vorm.

Prinses Marie, Française van geboorte, zorgde voor de grootste verrassing van de avond: ze droeg een nieuwe tiara! Marie was in mei 10 jaar getrouwd met Joachim en heeft sinds haar huwelijk altijd de tiara gedragen die ze van koningin Margrethe in permanente bruikleen heeft gekregen met éénmalig een uitstapje naar de Flora Danica tiara, die zij niet bezit, maar wel het exclusieve gebruiksrecht van heeft. Wat een verrassing dat ze vandaag zomaar een "nieuwe", onbekende tiara draagt, gemaakt van diamanten en waarschijnlijk saffieren! Naar de achtergrond en hoe het in Maries bezit is gekomen kunnen we op dit moment alleen maar gissen. Marie droeg naast haar nieuwe tiara een enorme ring en een nieuwe, speciaal voor haar gemaakte japon van Rikke Gudnitz (met dank aan @HeavenQRF!).

Wat vinden jullie van de outfits, juwelen en accessoires van de Deense dames tijdens het staatsbezoek? Ik ben benieuwd! Vandaag gaat het staatsbezoek verder, daarvan zal ik jullie zo snel mogelijk op de hoogte brengen!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments