Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 20 jun 85 reacties

Máxima draagt Belgische mode tijdens Belgisch staatsbezoek

Twee koninginnen, twee paleizen, een volksbad: de eerste dag van het Belgische staatsbezoek belooft een spektakel te worden. In deze blog lees je meer over het programma en de koninklijke mode.

Het staatsbezoek begint op station Brussel-Zuid, met de aankomst van de koninklijke trein. Het koningspaar wordt in de trein begroet door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. Na een welkomstceremonie bij het Koninklijk Paleis is het tijd voor politiek. Zowel het federaal parlement als de premier worden bezocht.

Aan het einde van de middag worden beide koningsparen ontvangen op het stadhuis. Na een balkonscène wandelt het koninklijk gezelschap over de Grote Markt, waar de gelegenheid is om inwoners van Brussel en toeristen te ontmoeten. Aan het Belgische hof noemen ze dit zo mooi een volksbad.

In de avond biedt Koning Filip in het Kasteel van Laken een staatsbanket aan, waarbij beide staatshoofden een toespraak houden.

Mode

De koningin draagt een tweedelig ensemble van zijde, dat doet denken aan de jaren ’50. Ontwerper: Edouard Vermeulen van Natan.

Hoed van Philip Treacy:

Juwelen

Op haar rechterschouder draagt koningin Máxima een bladvormige diamanten broche, met op het kruispunt van de (aardbeien) bladeren een grote, ronde parel. Eronder kan een hangende, druppelvormige parel gemonteerd worden, maar die ontbreekt vandaag.

Het historische juweel heeft connecties met koningen Sophie. De eerste echtgenoot van koning Willem III is veelvuldig met deze broche afgebeeld op verschillende schilderijen. Het ontwerp van de bladeren van de broche is afgeleid van de bladeren van de koningskroon van Württemberg.

Zoals bovenstaande foto’s bewijzen, kunnen de bladeren op- en neerwaarts gedragen worden. Vandaag draagt Máxima ze opwaarts. Zo dus:

Maar neerwaarts hebben we haar ook wel mee gezien.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
85 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Nog maar eens van genoten, …. wat chic, wat verfijnd toch !!

Ja de New Look van Dior zie ik wel terug in deze outfit. Maar het eerste wat ik denk is…. poeh wat warm. Ik vind de rok een beetje stijfjes en hoed juist te groot en slap. Ik heb even tussen de outfits van Maxima zitten neuzen en deze outfit was misschien ook leuk geweest: https://www.modekoninginmaxima.nl/kledingkast/zwart-witte-jurk-met-hoge-taille/

Dit ensemble is niet mijn smaal, maar het staat haar super goed. Ben benieuwd naar de structuur van de stof. Mooi gecombineerd met hoed en paarlen accessoires.

In het echt mogen aanschouwen en het was duidelijk wie de Koningin was. Chique, flamboyant en door de kleur toch ingetogen tegelijk.

Enkel de hoed vond ik te groot. Het ontnam het zicht op Máxima’s gezicht en dat is jammer voor een Koningin. Desalniettemin: geslaagd wat mij betreft.

Heel mooi. Chique en zeker niet tuttig. Tuttig zijn bepaalde bloemenjurken en kapsels waar geen haartje verkeerd zit. Maar dit toch niet? Prachtig klassiek ensemble

Helemaal mee eens Leene

Mooie stof en kleur maar ik vind het te veel stof in de rok en de hoed te groot. Jasje prachtig

c’est une apparence classique très chic

Maxima moet van goede huize komen, wil ze deze dagen met nóg iets mooiers voor de dag komen…!
Deze combi staat haar zó charmant en heeft een vorstelijke uitstraling.
Vooral de prachtige hoed en de schitterende sieraden bekronen deze outfit!
Een warme en toch lichte kleur.
Stiekem zou ik het stofje even willen voelen; het lijkt wat stug door het model van de rok.
Ietsje soepeler stof… dat zou voor mij het plusje zijn achter de dikke tien van dit complet.
Wat een beauty van een kapsel!
De koning heeft ook een keurig kostuum aan. Staat hem prima!

Een zeer chique outfit waarbij van top tot teen alles mooi op elkaar is afgestemd, ik vind het prachtig. Het parelcollier past hier perfect bij.

Heel stijlvol, enkel het model van de rok met die twee grote diepe stolpplooien doet enigszins afbreuk aan het mooie jasje. De stof is voor dit model rok te stijf. De rok “staat” en dan ook nog die enorme stolpplooien. Niet mooi. Had mooier geweest om de rok vanaf de taille een heupstuk te hebben die stopt daar waar het jasje onderaan eindigt en vanaf het heupstuk dan daaraan een klokkend model rok of een kokerrok aan te naaien. Dit model rok kleedt ook niet af. Weet je, met Natan is het altijd “net niet” jammer hoor. Maar jasje en hoed zijn prachtig.

Mee eens wat de kledij betreft. ! Wel mooie kleur en ondanks alles een ” rustig en verzorgd” totaalplaatje.
samen dragen beide koppels de nederlandse driekleur . !!

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

I.dd. Jacqueline, het is het net niet bij Natan.

Mmm, prachtig parelcollier ! Het worden sowieso dagen met een fantastisch en weelderig elegantieduel !!! Het wordt het leukste feestje van dit jaar ! Sterf zowat van nieuwsgierigheid naar wat de superchique dames op het staatsbanket gaan dragen… !!

Hahaha, leuk elegantieduel. Mooi woord. Er schijnt behoorlijk heen en weer geappt te zijn tussen beide dames😉

Trixedo, leuk hoor ‘elegantie duel’😁.

lente-Tine en Catherine : mooi dat ook jullie dat woord leuk vinden ! Ik dacht, het ooit wel ergens een keertje gelezen te hebben…

Ik vind dat Máxima er prachtig uitzien. Doet een beetje denken aan het groene ensemble dat ze jaren geleden ook droeg. De combinatie van rok met een mooi jasje is mooi en ook de sieraden zijn hier prachtig bij. De hoed een beetje groot. Wel vind ik het jammer dat er voor de rok weer een stijve stof is gebruikt. Een mooie lichte zwierige rok had hier ook mooi bij geweest.

Ik vind het heel stijlvol

Inzoomen op de bovenkant doet wat ouderwets aan, maar toch is het totaalplaatje buitengewoon mooi.

Heel mooi deze jaren 50 stijl. Prachtig die grote hoed erbij en de schoenen ook leuk. Willem-Alexander ziet er stijlvol uit in dit pak.

Wat mooi! En wat past deze stijl bij haar.

Heel mooi dit ensemble, van zijde dus lekker luchtig net de weer en toch netjes gekleed. Grote hoeden staan Maxima geweldig, al met al een mooi begin!!

Het oogt wel elegant en chique. Maar ook een beetje ouderwets en tuttig, zo’n mantelpakje met parels. De kleur vind ik niets voor Maxima doen en haar gezicht verdwijnt bijna onder de hoed. Ik houd meer van een frisse oogopslag.
Al met al twijfel ik.

Mooi!! 🤩

Mooi mens en de koning ziet er ook goed uit. Heeft volgens mij ook wat kilo s verloren

Ik vind het werkelijk mooi!! Enorm charmant! Enne.. ik hoorde jou vanochtend op de radio Josine, over de outfit van manneke pis…😁

Manneke pis in een kek oranje pak. Geweldig!

Prachtig, ik ben er weg van, wat elegant. Alleen de handschoenen snap ik niet helemaal, maar Mathilde droeg ze ook.

Niet mijn smaak, maar…. toch een heel mooi algeheel plaatje, passend bij de gelegenheid. Mooie stof, mooie juwelen. Schoenen, handtas, handschoenen mooi op elkaar afgestemd.

Ik ben dik tevreden ( voor zover dat belangrijk is ) De hoed geeft Maxima een zachte uitstraling en ik hou van parels.

Last edited 1 jaar geleden by pien

Netjes maar erg tuttig… De wijde rok en de wijde halslijn, samen met de parelketting, is niet mijn smaak. Hoofddeksel en kapsel wel erg mooi.

Qua kleur vind ik deze outfit prachtig. De hoed is ook mooi, apart en… groot.
De stof is echter veel te winters, te dik en te stijf met deze temperaturen. Denk er een dunnere soepelere rok bij en het is gelijk veel beter. En ik ben ook geen fan meer van die diepe plooien, nooit geweest eigenlijk 😉 Heb ze nu echt wel gezien.
Mathilde blijft ook wat in de kerstsfeer met de rode kleur, maar de jurk toont qua stof niet winters.
Ben benieuwd naar de volgende outfits!

De stof is zijde. Weinig winters aan. Goede stof voor dit weer.

Ik kan bijna niet geloven dat het echte zijde is .
Zijde is prachtig, de mooiste stof die er is.
Maar het heeft één nadeel, het kreukt enorm, en dat zie ik hier niet.
Toch ?

Ik heb ergens foto’s gezien van de achterkant. En daar zag ik kreukels. Maar waar ik dat nu heb gezien? Ik weet het niet meer.

Prachtig! Heel stijlvol.

Het Belgische GvA heeft al wat meer plaatjes oa op Koninklijk paleis https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.gva.be%2Fcnt%2Fdmf20230620_93360513&psig=AOvVaw03AdNRf52y3QTk6AHInKsl&ust=1687346080040000&source=images&cd=vfe&ved=2ahUKEwjqy_2O3NH_AhUbKrcAHX46CPYQr4kDegUIARDnAQ benieuwd of we de komende dagen verassingen te zien krijgen bijv aanwezigheid prinses Delphine of Amalia

Heel mooi en chique ensemble geïnspireerd op de New Look van Dior.
Zoals wel vaker draagt Maxima de eerste dag van een staatsbezoek een neutrale kleur om zo alle aandacht aan het gastland, haar gastvrouw en WA te geven, maar wat kan ze zonder knalkleur de aandacht op zich vestigen!
Mooi gebruik van parels bij deze beige kleur en de hoed wil ik ook 😍
Mathilde in prachtig rood dat haar erg goed staat.
Wat een heerlijk begin van dit staatsbezoek.

Idd Dior Roos, ik moest erg denken aan een prachtige witte outfit van Meghan. Die outfit was van Dior inclusief vergelijkbare hoed als Maxima nu draagt, ben even kwijt welke gelegenheid, één van haar laatste als Royal?

Ik vind dat helemaal niet op elkaar lijken. Meghan droeg een jas. Een mooie jas maar die jas paste niet goed, Met name goed te zien bij de rug. Maxima ziet er heel goed uit.

Beste Leene, wie schrijft dat de outfits op elkaar lijken? Denken aan, associaties hebben is heerlijk, plaatjes kijken in je eigen brein ☺️ en dan weer even speuren en opzoeken.
Voor mij is die outfit van Meghan prachtig en daar moest ik meteen aan denken toen ik onze koningin vandaag zag 🙌🏼

Hoi PK020,
Ja dat ensemble van Meghan is zeker vergelijkbaar.
Kijk ook eens op https://vanfransebodem.nl/2017/02/06/new-look/ dan zie de oorsprong van deze look van Dior.
Een ongehoorde look zo vlak na de 2e Wereldoorlog. Er was tekort aan alles (ook stoffen) en Dior kwam met deze super wijde rokken met meters stof erin en strakker vallende jasjes/bovenstukken. Zo mooi en echt tijdloos, geen wonder dat onze Modekoningin en Meghan hierop vallen.

Wat een mooie achtergrond info Roos, dank je wel. Bij Dior moet ik aan Audrey Hepburn denken en Gracia van Monaco maar idd ook prinses Margareth van Groot Brittannië, alledrie erg charmante en beeld bepalende dames. De link met WO-2 daar was ik me niet bewust van evenals dat Christian Dior zo vroeg gestorven is.

Ik zie net het filmpje waarop Maxima en Mathilde over de rode loper wandelen. Maxima houdt haar openwaaiende rok goed vast en Mathilde loopt niet elegant op haar schoenen. Ze loopt wat men noemt “op eieren”. Allebei weinig koninklijk en onhandige kleding bij deze temperatuur.

Mathilde loopt op het Paleizenplein altijd ongemakkelijk (zie bvb Nationale Feestdag). Zal waarschijnlijk door de oneffen kasseistenen komen ?

Ik vind de outfit van Maxima echt niet mooi. Te winters, te ouwelijk, te veel van alles, veel te grote hoed. De hoed is om te flaneren, niet voor een staatsbezoek. En dan nog de handschoenen met 30 graden……

Last edited 1 jaar geleden by Difan

Heel chique, beetje saai, maar ook héél warm pffff, een paar kanten handschoentjes lijkt me (überhaupt) beter met dit weer. Tja de rok, de stof wegmoffelen door twee plooien aan de zijkant erin te vouwen vind ik niet mooi, ga dan voor full circle of recht, maar dit is jammer.

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Mooi, bescheiden en chic, maar ook een beetje saai. Eerdere tip hieronder om tas en schoenen in andere (contrasterende) kleur erbij te combineren is een goed idee.

Ik had gehoopt op Dries van Noten.

Desalniettemin wel fraaie ‘Dior New Look’ stijl. En heel blij met Treacy de hoedenmaker

Ze draagt niet alleen hier Belgische mode. Dat draagt ze heel vaak. En die stijve rokken…Ben dat wel wat zat. De hoed en jasje zijn mooi. De kleur ook

Inderdaad de titel van de blog had beter kunnen zijn ‘Ook op staatsbezoek in België draagt Maxima weer Natan’.

Op blauwbloed nu een filmpje van de aankomst per trein. De stof kreukt zo te zien niet (of net voor aankomst aangetrokken 😉 en ook de achterzijde heeft een perfecte pasvorm. Wat heerlijk deze ommekeer bij Natan,
Mathilde is inderdaad in het rood. Mwah beetje tuttig.

De jurk van Mathilde zou een ontwerp zijn van een Nederlandse couturier.

Hier zie je al wat meer foto’s, ook van de kleding van Mathilde

https://twitter.com/vittart75/status/1671100523355709442

Juist leuk de outfit van Mathilde. Mooi met de opliggende bloemen.
Het doet me een beetje aan een roze avondjurk van Taminiau denken die Máxima op Prinsjesdag in 2009 droeg.

Bij nader inzien inderdaad op latere foto’s heel mooi. Ik was te snel met mijn reactie, sorry

Mooie outfit, het lijkt wel erg warm met deze temperatuur. Hoed is prachtig. Ik had het mooi gevonden wanneer tas en schoenen in een contrasterende kleur zouden zijn, het is nu wat saai.

prachtig!
Dingt zeker mee naar de mooiste outfit van het jaar

Uhm Uhm 🤔
Tja ze ziet er mooi uit, alhoewel ik persoonlijk die stijve rokken nou wel zat ben dus daarvoor krijgt Máxima geen punten meer voor van mij 😉

Maar ze doet het weer! Ook in Brussel tegen de 30 graden en ze draagt een pakje van een, zo te zien, dikkere stof, met lange mouwen en leren handschoenen!
Kan het 10maal een officiële ontvangst zijn, ook dan kan je iets luchtigers dragen en er niet uitzien alsof het winter is.

Zeer stylish. En mooi wat ruimte gemaakt via de zijnaad zodat deze stugge stof niet gaat trekken?
Heerlijke hoed, die kennen we, denk ik?
Sieraden met parels altijd mooi bij deze creme/champagnekleur.

Knap bedacht Siobhan, Dat zou zo maar eens kunnen. Wellicht DE oplossing van Natan voor de door Maxima zo gewenste ultra-strakke kleding (zoals ik hier een aantal keren heb vernomen). Dan word ik warempel nog fan.

Mooie stijlvolle outfit in een prachtige kleur voor een meer oudere dame ‘op leeftijd’, ik zie prinses Iréne er zo in weglopen.
Verzorgde koningin en fijn eens een ander soort hoed.

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Ps: Het oogt wel winters ⛄️

WAUW wat een mooie stijlvolle outfit! Deze kleur staat haar fantastisch. Dit doet ze weer goed. Ik zie op het linker refer een roze rode strikje? Wat is dat?
Heel benieuwd waar Mathilde voor gekozen heeft. Volgens mij gaat dit bezoek echt een modefeestje worden!

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Het strikje op de linker rever is het draaginsigne van de door Maxima ontvangen Belgische ridderorde.

Het grootkruis in de Leopoldsorde.

Het is een rozetje van het ordelint op een balkje goudgalon.

Dankjewel!

Volgens Garderobe Royale draagt Mathilde een jurk van een Nederlandse couturier

Ik heb de outfit net gezien. Doet me denken aan een Taminiau jurk die Máxima op Prinsjesdag 2009 droeg. Dus wie weet kiest Mathilde daar nu ook voor?

Ik zag een rode jurk

Wat ziet ze er prachtig uit. De rok zou iets soepeler mogen vallen, en tóch, dit wat stijve staat ook heel mooi.
Het zal wel wat warm zitten. Benieuwd naar wat Mathilde draagt.

Mooi, ingetogen qua kleur maar met de prachtige hoed en de schitterende juwelen een heel stijlvol plaatje.

Prachtig, zo hoort een koningin op staatsbezoek te gaan.
Heel koninklijk, bescheiden kleur, dus niet boven de gastvrouw uit steken .
Halslijn heel chique, juwelen komen zo mooi tot hun recht.
Rok beetje wijd uitlopend,maar door de zachte kleur stoort het niet
Een heerlijke zomerhoed erbij.
Ik word hier blij van .

Rok en jasje zijn mooi en stijlvol. Op ander foto’s zie je dat de stof iets glanst. De hoed vind ik niet zo passen bij deze stijl, maar bij deze temperaturen zal wat schaduw in de nek wel fijn zijn 😉.

Vind dit zo op t eerste gezicht wel mooi, eerste dag draagt ze, in ieder geval bij aankomst vaker fletse kleur, vanavond mag ze schitteren, ben benieuwd, miss chien door dit genoemde juweel met de Wurtemberg tiara? Edouard Vermeulen en Fabienne Delvigne zullen vanavond ook wel van de partij zijn, eerste is ook in de Adelstand verheven!

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Ik vind de kleding haar oud doen lijken.
Het is op zich wel mooi pakje, maar voor deze temperaturen volgens mij wel warm.
Maar Máxima verrast ons in het najaar of de winter ook wel eens met een sandalette of een mouwloos jurkje.

Uiterst verzorgd plaatje! Jasje erg mooi, rok vind ik wat stijf uitstaan maar het geheel staat toch mooi, ook de hoed, I love it! Kapsel mooi en ook sieraden, de start is goed!