Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 27 mrt 0 reacties

Staatsbezoek Argentinie – dag 1

President Mauricio Macri van de Argentijnse Republiek brengt maandag 27 en dinsdag 28 maart 2017 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt vergezeld door zijn echtgenote Juliana Awada.

Nederland en Argentinië werken nauw samen op tal van internationaal politieke onderwerpen en trekken samen op bij multilaterale thema's als bevordering van de internationale rechtsorde en duurzame economische ontwikkeling. Nederland behoort tot de grootste investeerders en is een belangrijke handelspartner van Argentinië, de 21e economie van de wereld. Als lid van de G20 vervult Argentinië in 2018 het voorzitterschap van dit forum. De hernieuwde internationale oriëntatie van Argentinië biedt wederzijdse handels- en investeringskansen, met name in de sectoren watermanagement, landbouw en logistiek. Tijdens het bezoek worden samenwerkingsovereenkomsten getekend tussen Nederlandse en Argentijnse bedrijven en instellingen. Daarnaast is er tijdens het staatsbezoek aandacht voor sport en de sociale dialoog.

President Macri wordt vergezeld door de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra en andere bewindspersonen en vertegenwoordigers uit het Argentijnse bedrijfsleven. Nederlandse bewindspersonen nemen deel aan diverse onderdelen van het staatsbezoek.

Maandag 27 maart
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten president Macri en zijn echtgenote officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Na de inspectie van de erewacht vindt in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Argentijnse autoriteiten. Na de ontvangst legt president Macri een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. President Macri brengt vervolgens een bezoek aan het Anne Frank Huis. Samen met het 'Centro Ana Frank Argentina' in Buenos Aires zet het Anne Frank Huis zich in voor educatie van jongeren in de strijd tegen discriminatie en geweld.

In de middag wonen president Macri en zijn echtgenote samen met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een deel van het 'Business Forum' bij, dat die dag wordt gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Nederlandse en Argentijnse deelnemers uit de publieke en private sector nemen deel aan dit platform ter bevordering van de economische samenwerking. Zo zijn er diverse paneldiscussies op het gebied van landbouw, watermanagement, logistiek en energie. Daarnaast is er een bijeenkomst waarin de sociale dialoog, goed bestuur en het functioneren van ons poldermodel centraal staan. President Macri, mevrouw Awada en het Koninklijk Paar nemen deel aan een CEO-rondetafelbijeenkomst.

Aan het einde van de middag staan de positieve sociale aspecten van sport centraal in de Beurs van Berlage. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond tonen hoe beide sporten kunnen bijdragen aan samenwerking, kennisuitwisseling en sociale ontwikkeling. Tijdens een hockey clinic voor jonge Argentijnse en Nederlandse hockeyspelers geven trainers demonstraties en krijgt president Macri een toelichting op de activiteiten van onder andere de Cruyff Foundation en One Million Hockey Legs.

De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Outfit koningin Máxima: Koningin Máxima draagt een nieuwe driedelige combinatie van Mattijs van Bergen en een bekende hoed van Fabienne Delvigne. 


Foto: Monarchypress.com

Máxima's outfit is een ontwerp van Mattijs van Bergen. Het betreft een sterk getailleerde kraagloze colbert, die is versierd met een hand geborduurde zwart/wit lelie met koperdraad details. De afgeronde schouders lopen door in de slanke mouwen, die net boven de pols ophouden. De rok met lelieprint met een wit satijnen organza bies is gevouwen op zwartzijden tailleband waardoor het geheel een verfijnde Japanse belijning krijgt. 

Het ontwerp van Mattijs komt uit de collectie Photo to Fashion. Voor deze collectie zijn Mattijs van Bergen en het Nederlands Fotomuseum een interdisciplinaire samenwerking aangegaan. Van Bergen heeft zich laten inspireren door de fotocollectie van het museum om een prikkelende nieuwe modecollectie van zestien ontwerpen te creëren: de collectie ZWART. Door de geselecteerde zwart-witfoto’s van bekende fotografen als Ed van der Elsken, Cas Oorthuys en Richard Tepe te vertalen naar patronen en stoffen, gaat Van Bergen een dialoog aan met iconische beelden uit de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Het resultaat is een verfijnde modecollectie waarin op verrassende wijze fotografische beelden worden toegepast en de grenzen van zowel mode als fotografie worden opgezocht. Het Nederlands Fotomuseum heeft vervolgens drie hedendaagse Nederlandse modefotografen – Wendelien Daan, Sacha van Dorssen en Petrovsky & Ramone – de vrije opdracht gegeven om deze nieuwe collectie in een voor hen unieke stijl te fotograferen. De collectiestukken van Van Bergen dienen zo op hun beurt als inspiratiebron en vertrekpunt voor nieuwe fotografische creaties. 

Máxima's hoed zagen we eerder in 2011 tijdens het staatsbezoek aan Qatar. Asymmetrische hoeden horen over rechts gedragen te worden, zoals we hier zien bij Máxima. Benieuwd waarom?Klik dan hier.

 
Foto: Monarchypress.com

Outfit koning Willem-Alexander: koning Willem-Alexander draagt een donkerblauw pak met een krijtstreepje, een overhemd met een klassieke puntboord en een lichtblauwe das van Salvatore Ferragamo.

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments