In de blog van vandaag kijkt schoenenanalist Linda Deventer samen met ons naar koninklijke kinderschoenen. Wat wordt veel gedragen en waarom? 

Linda: "Wat pumps of hofschoenen zijn voor volwassen prinsessen en koninginnen, zijn ballerina’s voor koninklijke kinderen. Bijna op elke officiële gelegenheid waarbij we ook de kinderen van de royals zien, verschijnen de kleine prinsesjes op ballerina’s. Het maakt niet uit of het de Nederlandse royals betreft of die uit Engeland, Spanje of Scandinavië, ben je kind en van koninklijke bloede, dan draag je schijnbaar ballerina’s.

Was de ballerina altijd al zo populair? Nee, de ballerina kent wel een rijke historie en komt oorspronkelijk uit de danswereld. Als ‘normale’ schoen werd de ballerina pas populair toen Audrey Hepburn ze in de jaren vijftig veelvuldig droeg. Sindsdien is de ballerina niet meer uit de mode en het straatbeeld weg te denken. Doordat de schoen niet hoog op de voet sluit, geeft hij de voet eigenlijk weinig support en is de schoen ook niet altijd even makkelijk om op te lopen. Sinds er goed elastiek is ontwikkeld, is dit euvel verholpen en hiermee is het model ook meer geschikt geworden voor kindervoetjes.


Close-up van Amalia's ballerina's, gedragen op Koningsdag 2016. 


Ariane op ballerina's

Niet iedereen is gecharmeerd van deze klassieke schoenen bij de kleintjes. Sommigen vinden ze tuttig of hopeloos ouderwets. Toch is dit niet echt het geval wanneer we naar de historie kijken. Dragen de koninklijke kinderen tegenwoordig ballerina’s, vroeger waren dit meestal veterschoenen of Mary Jane schoentjes. Mary Janes zijn schoenen met een bandje over de wreef en blijven daarmee beter om de (kinder)voet zitten.


Charlotte met Mary Janes en schattige sokjes in dezelfde tint. 


Leonore op Mary Jane's zonder sokjes. (Hier smelt je toch van?)


Estelle op Mary Jane's met sokken

Vaak zie je bij de royals dat de allerkleinsten Mary Jane schoentjes dragen met een sokje erin en dat als de prinsesjes iets groter worden ze op ballerina’s overgaan bij formele gelegenheden en dan zonder sokken erin. De volwassen royals dragen soms ook ballerina’s, meestal bij gelegenheden dat hoge hakken écht niet praktisch zijn. Bij de jongste generatie royals zie je al een scheiding tussen formele gelegenheden en informelere momenten, want op de eerste middelbare schooldag van Amalia, zagen we dat ze net zoals de meeste tieners sneakers droeg. Een enkele keer hebben de kleine dames laarzen gedragen. In het buitenland dragen de kleine prinsesjes soms slippers of espadrilles. Ook wanneer de Nederlandse koninklijke familie aanwezig is bij de Olympische Spelen gaan ze sportiever gekleed en zien we Amalia, Alexia en Ariane op sportievere schoenen. Ik ben benieuwd hoe lang de dames nog bij formele gelegenheden op ballerina’s lopen en wanneer ze net als hun moeder op torenhoge hakken verschijnen."


De Spaanse prinsessen op ballerina's.


Leonor op espadrilles


Het hele Spaanse gezin op Menorquinas sandalen

Afbeeldingsresultaat voor eerste schooldag site:modekoninginmaxima.nl
Amalia draagt in haar vrije tijd hippe sneakers 

Afbeeldingsresultaat voor eerste schooldag site:modekoninginmaxima.nl
En Alexia droeg op haar eerste schooldag hippe gympies. 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 19 feb 2018 - 20:20

Super leuke en interessante log! Amalia, Alexia en Ariane hebben we ook wel eens in Toms gezien (maar dat weet Josine wel). Elisabeth van België zien we zelfs al wel met pumps! Daar zou ik Amalia ook wel mee willen zien, Eloise droeg ze laatst ook, dus waarom niet ;). Maar dan wel bij een speciale gelegenheid natuurlijk.

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

maandag 19 feb 2018 - 20:42

Ja, ik ben ook benieuwd wanneer Amalia voor het eerst op hakken verschijnt. Ze is natuurlijk pas 14 en Elisabeth 16 en zelf ging ik ook pas hakken dragen vanaf mijn 16e. Maar goed misschien heeft Amalia ze al lang aangehad naar haar schoolfeest, maar wil ze nog even wat meer oefenen voor ze ze naar een officiële gelegenheden aantrekt :) Eloise is 15 en vond het grappig dat ze recent pumps aanhad op een foto. Ben benieuwd of er in die kringen nog een soort etiquette zijn wanneer je voor het eerst hakken draagt of dat ze hun dochters daarin vrij laten.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 19 feb 2018 - 20:46

Dat kan ik me voorstellen, dat Amalia eerst zou willen oefenen. En bovendien, ze heeft ook gewoon niet echt openbare gelegenheden. Dus wie weet moeten we wachten tot ze 18 is. Ach ja, die tijd komt snel dichterbij ;). Maar super leuke log, Linda!

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

dinsdag 20 feb 2018 - 07:07

Ja, ik denk aan koningsdag of het fotomoment van de zomer. Ik ben benieuwd in welk jaar we 1 van de dametjes dan voor het eerst op hakken zien!

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 22 feb 2018 - 08:49

Of met oorbellen! Denk pas vanaf 16

afbeelding van ElisabethLynsan

ElisabethLynsan

zondag 18 feb 2018 - 08:39

Mijn dochters droegen altijd Start-rite donkerblauw met riempje. (Vroeger verkrijgbaar in Hilversum). Alhoewel ze redelijk unisex waren deed ik ze niet aan bij mijn zoon, in tegenstelling tot Kate die ze wel bij George aantrekt...... ;)

afbeelding van Sanne

Sanne

zaterdag 17 feb 2018 - 23:45

Oh wat een leuke blog! Ik vind dat zó leuk, die mooie kanten sokjes in die leuke schoentjes bij de kleine prinsessen, zoals Leonore en Estelle! Toen ik zo oud was droeg ik ook altijd dergelijke schoentjes én sokjes. Ik vond dat gewéldig, als ik nieuwe, mooie, witte schoentjes :)

afbeelding van jeanine68

jeanine68

zaterdag 17 feb 2018 - 22:52

Ontzettend leuke blog!!
Schattig die schoentjes van Charlotte, Leonore en Estelle!!

afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 17 feb 2018 - 21:54

Wat een leuke blog!
Alleen kleine correctie. Het Spaanse gezin draagt geen espadrilles op de boot. Dit zijn leren zogenaamde Menorquinas sandalen

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

zondag 18 feb 2018 - 08:41

Ik ken dit type schoen als Avarcas uit Menorca, in de Spaanse taal 'avarcas menorquinas'. Misschien ook leuk om een keer een blog over te schrijven, want vind het erg leuk dat de Spaanse koninklijke familie deze Spaanse schoenen draagt. Nu zijn ze een stuk charmanter dan onze klompen, maar toch :)

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zaterdag 17 feb 2018 - 23:48

Dank je wel. Mijn fout en niet die van Linda :)

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?