Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 03 jul 0 reacties

Onder de loep: de bijzondere trouwschoenen van prinses Anita

Op 25 augustus 2005 trad Anita van Eijk in Apeldoorn in het huwelijk met prins Pieter-Christiaan. Twee dagen later vond het kerkelijk huwelijk plaats in Noordwijk en op deze bijzondere dag droeg Anita een jurk van Frans Hoogendoorn en pumps van René van den Berg. Linda van Deventer, onze schoenenanalyst, blikt terug op de bijzondere trouwschoenen van de prinses. 

Anita's crèmekleurige jurk werd begin 2005 gemaakt van een speciale stevige satijn. Het lijfje en de drieënhalve meter lange sluier werden met de hand bezet met verfijnd kant. Vanzelfsprekend gaat op een trouwdag de aandacht uit naar de bruidsjurk. Toch zijn de schoenen die Anita op deze bijzondere dag droeg ook de moeite waard om onder de loep te nemen.

Deze werden namelijk speciaal voor deze dag gemaakt door meesterschoenmaker René van den Berg. Hij kreeg de vraag of hij van dezelfde stof als de bruidsjurk bijpassende pumps wilde maken. Voor wie op ambachtelijke wijze met de hand schoenen maakt, is het werken met stof een uitdaging. Het is namelijk veel kwetsbaarder dan leer, bovendien zit er minder rek in. Dit maakt het lastig om met stof de vorm van de neus strak in de schoen te krijgen.

Voor de trouwschoenen van prinses Anita moesten bovendien twee lagen stof over elkaar worden geplaatst, eerst een laag van satijn en strak daar overheen het kwetsbare kant. Dit moest ook nog op een puntige leest plaatsvinden, want de trouwschoenen hadden een spitse neus. Tot slot moest op de kwetsbare schoenen die door de crème kleur natuurlijk erg besmettelijk zijn de leren loopzool worden verlijmd. Maar dankzij de jarenlange ervaring en kennis van René mocht het resultaat er zijn en kon Anita op elegante pumps richting het altaar lopen.


Fotocredit:Chris Gorzeman

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments