Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 14 aug 34 reacties

Oeps: Mary en Mette-Marit dragen dezelfde jurk

In Denemarken is het nieuwe werkseizoen weer begonnen. Prins Frederik en prinses Mary waren 13 augustus aanwezig bij het 250-jarig jubileum van Christiansfeld. Daarbij kwam een wel heel bekende jurk in beeld.

De stad werd in 1773 gesticht door Nederlanders en werd in 2015 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Prinses Mary droeg tijdens de feestelijke gelegenheid een rode jurk van Raquel Diniz dress en een beige hoed van Jane Taylor.

BSR

Het is de vijfde keer dat we Mary zien met deze jurk. Prinses Mette-Marit van Noorwegen heeft hem ook. Bij haar staat de teller volgens de website Ufo No More op drie.

BSR
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
34 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik weet niet goed waar ik mijn vraag moet plaatsen, daarom op deze blog even een zij weggetje in geslagen.
Ik vind het zo ontzettend stoer en goed van de Spaanse kroonprinses dat ze binnenkort start met een militaire opleiding, ( fysiek en mentaal zal dat niet makkelijk zijn) ,dat ik ook even aan Amalia moest denken, niet dat zij dit moet gaan doen, maar wel vraag ik me af of er voor komend jaar nog bijzondere dingen zijn gepland ivm.met haar voorbereiding ?Is daar iets over bekend ?

Als de spaanse kroonprinses en eerder voor deze de belgische kroonprinses een militaire opleiding volgen of hebben gevolgd is dit omdat hun respectievelijke vaders hoofd zijn van het leger. In nederland is dit niet het geval ,vandaar dat er sprake is van een “kennismaking ” wat natuurlijk in de verdte verte niet kan vergeleken worden met een ” echte” opleiding. Bij een “kennismaking” gaat het mi toch meer over een soort show met een stoere foto erbij. Ik heb persoonlijk ook veel bewondering voor de prinsessen die de militaire opleiding volgen. Moet ook kunnen vandaag de dag …
Wat amalia betreft heb ik ergens gelezen dat zij haar studie in amsterdam on line zou verder zetten maar ondertussen zou optrekken met alexia die wereldwijd haar tussenjaar zou doorbrengen . Het tussenjaar van amalia zou door corona beperkt zijn geweest en dit zou dan ook voor amalia een compensatie en vrijheid kunnen bieden. Ik weet echter niet of dit klopt ….

We mogen ons wat mij betreft als nederlanders gelukkig prijzen dat onze koning geen hoofd is van het leger, een kennismakingsprogramma voor de Prins/es van Oranje volstaat en is dus prima.

Ik vermoed dat een en ander historisch is gegroeid . Voor nederland was de 20 ste eeuw er een van een regentes en koninginnen. Een vrouw in het leger zal toentertijd praktisch moeilijk gelegen hebben .
In belgie en ook in spanje was het koningschap tot voor kort voorbehouden aan uitsluitend mannelijke afstammelngen. Ook de bevoegdheden van de koningen / staatshoofden in kwestie liggen anders dan in nl waar het koningschap eerder protocollair is.
Dus daar waar de koning / staatshoofd nog opperbevelhebber is van het leger vind ik het correct dat ook de prinsessen troonopvolgers militaire school volgen. Dit is mijn persoonlijke mening.
Maar of het opperbevelschap een groot verschil maakt bij het “oorlog voeren” ? Ik denk het niet want tegenwoordig beslist de navo .

Djw voor je reactie, ik heb zelf net even gegoogeld naar verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende Europese monarchieën.
Of een monarchie nog van deze tijd is is los van de cultuur historische context al een hele discussie, maar of een koning aan het hoofd van een leger hoort te staan ervaar ik tegenwoordig als een overbodige taak. De NAVO is idd capabel genoeg en die heeft er al een hele kluif aan merken we helaas in deze vredesbedreigende tijden.

Neemt niet weg dat ik respect heb voor alle troonpretendenten, je zult maar in hun schoenen/legerkistjes 😉 staan.

Denk persoonlijk dat de landen – lid van eu ( dus niet de scandinaven of de britten ) – die politiek het meest “versplinterd” zijn zoals belgie en ook spanje het meeste baat hebben bij een “neutrale” figuur als een koning om naar buiten te treden en hun land te vertegenwoordigen. wat belgie betreft is de vertegenwoordiging dubbel relevant omdat er toch een aantal europese en internationale instellingen in dit land gevestigd zijn .

Wat interessant Maribrune, over dergelijke zaken denk je niet veel na. Althans niet in vredestijd, gelukkig,!!
Maar ik denk dat een staatshoofd wel degelijk kennis moet hebben van deze zaken, en daarom is het misschien toch goed om meer te doen dan een weekje kennismaken?
Maar dat is dan mijn persoonlijke mening hoor.

Ik kan uw gedachtengang zeker volgen. Nav de leveringen aan oekraine heb ook ik geleerd hoe vreemd het militaire jargon aanvoelt voor “gewone” burgers zonder voorkennis . Meer bepaald in nieuwsuur “onderga” ik oa de goed uitgelegde strategieen . En ja, ook al reken ik mezelf tot de pacifisten op deze wereld , ik ben van mening dat degelijke voorkennis voor een (toekomstig) staatshoofd onontbeerlijk is.

Met de scandinaven wordt bedoeld de noren . Zij zijn wel lid van de EER maar niet van de eu. Denemarken en zweden zijn wel eu lid. Ik kon het zonet niet bewerken.

Ps: Lees ik net, vers van de pers, ik bedoel maar, troonpretendent zijn anno 2023…
https://nos.nl/artikel/2487072-man-in-2022-opgepakt-om-bedreiging-amalia-niet-meer-verdacht

Dank je wel voor je uitgebreide antwoord, dit verklaart veel waarom deze dames een militaire opleiding volgen..Ik denk dat het ze veel zal brengen.
Amalia van harte gegund om met Alexia dingen te ondernemen, ik wens haar ook veel succes, want het koningschap zal wel steeds zwaarder en ingewikkelder worden , ben ik bang…
Maar vooral ook ,dat ze ondanks alle beperkingen ivm . haar veiligheid , veel kan leren en er ook van mag genieten .

Van een ‘oeps’ situatie is hier geen sprake, geen probleem als beide prinsessen dezelfde jurk dragen, zolang ze er maar niet tegelijkertijd mee op dezelfde bijeenkomst verschijnen.
De jurk staat Mette Marit beter, hij maakt Mary kleiner dan ze is. De combinatie met beige schoenen vind ik bij beiden niet geslaagd, en de hoed van Mary is te groot zoals eerder opgemerkt.

🫣 Over een bijna giga echt OEPS-moment gesproken, deze vond kort gelee ternauwernood nèt niet plaats tijdens een royaal internationaal koninklijk event. Tussen beide draagmomenten zaten slechts enkele uurtjes…

https://beaumonde.nl/artikel/536397/oeps-prinses-beatrice-en-prinses-aisha-verschijnen-in-zelfde-outfit/

Helemaal mee eens dit is echt geen gevalletje van ohhh, nee he ?
Wat ik me nog wel kan herinneren is een Oeps gevalletje van Maxima en Mathilde.
beiden droegen een mantel van een Pied de Cock weefsel. Maar ze losten het vrolijk op met een brede glimlach .

Mee eens, herinner mij ook dat maxima en mathilde voor een evenement samen eenzelfde “pied de poule”mantel droegen.
Terug naar deze jurk. Vind dat deze jurk beiden goed staat maar vind de hoed bij mary niet mooi.

Misschien een idee voor Josine en Petra, een OEPS !! blog ?

Ohhhh, ongelooflijk, dit gebeurt dus vaker dan ik dacht……….

Moest weer aan Beatrix denken, toch wel heel verstandig van haar om kleding te laten maken ,
Niet alleen maar mooi, maar ook altijd exclusief .

Leuke rode jurk, die zowel een brunette als blondine heel mooi staat.

Prachtige jurk! Staat beide goed alleen bij Mary past ie beter, bij Mette-Marit net te strak daardoor onrustiger.
Wat is dat toch dat de koninklijke dames soms gewoon te kleine kleren dragen. Het is toch duidelijk dat kleding die goed past of iets ruimtes zit veel mooier oogt en bovendien lekkerder zit? Snap daar echt niets van. Waarom zou je je zelf dit aandoen echt.

Dit is voor mij ook onbegrijpelijk, ten eerste draagt te strakke kleding afschuwelijk, en het maakt dat je er alleen maar zwaarder in lijkt .
Misschien dat het gewicht van de dames nogal schommelt, en dat het daardoor later niet goed meer past.?

Doro, helemaal mee eens. Mette-Marit had beter 1 of misschien wel 2 maten groter kunnen aanschaffen, het hele model is verdwenen, maar ja blijkbaar vindt ze het zelf wel ok. Het lijkt me afschuwelijk zitten als het overal zo trekt en het werkt echt nooit in je voordeel noch bij vol slank noch bij super slank.

Heel eerlijk gezegd vind ik dat de jurk Mette Marit beter staat dan Mary. Ze is gewoon wat voller dan Mary. Maar bij Mary kan het op bepaalde ‘gebieden’ wel iets strakker. Bij MM zie je meer figuur, zeg maar. Vind ik persoonlijk mooier.

Hoi Petra, Roos en PK, voordat ik een mening geef zoek ik altijd naar meerdere foto’s, want dat geeft een eerlijker beeld. In het geval van MM kwam ik deze tegen. Persoonlijk vind ik het niet koninklijk als het zo aftekent (de foto hierboven is flatteuzer dan de rest). Alle royals hebben zoveel privileges om de mooiste stoffen en maatwerk uit te kiezen, dus goed zittende kleding maakt voor mij het verschil.
https://www.newmyroyals.com/2017/05/prince-hakoon-and-mette-marit-visited.html

Wat zorgvuldig dat je je niet op 1 foto baseert Catherine, ik zie nu wat je bedoelt. Lichtval etc heeft ook invloed op een beeld en kan vertekenen. Ik baseer me op de twee gepresenteerde foto’s en dan oogt MM voor mij fijner.
Dank voor je onderzoek.

Helemaal mee eens Petra.
Mette Marit draagt de jurk en Mary wordt kleiner door de jurk en dan ook nog die grote hoed.
Ik vind het geen misser, maar in vergelijking met Mette Marit vind ik het jammer. Mary weet zich over het algemeen heel goed te kleden.

Ook helemaal eens met jullie, MM draagt de jurk, goed omschreven Roos. Mary wordt bij “elkaar gehouden” door de jurk, ze hangt er gewoon in, je moet “haar zoeken”, veel te ruim.

Prachtige jurk voor beide dames, al vind ik hem bij Mary mooier staan. Jammer dat de hoed niet ietsje kleiner is, maar met het golvende haar vind ik het toch een mooi plaatje.

Geinig en ook bizar als je kijkt wat er allemaal te koop is.

Ik vind t combineren met beige maar zo-zo, bij alletwee. Waarom niet gewoon rode schoenen?

Hele leuke jurk, kan mij voorstellen dat beide dames deze jurk hebben aangeschaft.
Vind de jurk mooier bij Mette-Marit staan, haar figuur laat deze jurk echt tot z’n recht komen.
Ik hoop dat Mary deze jurk eens draagt zonder deze knoepert van een hoed, dan komt de jurk ook beter uit.

Wat een mooie jurk. Zo eentje die altijd goed staat. En zo lang ze deze niet tegelijk dragen, wat ook wel weer hilarisch zou zijn, een prima keuze.

Een mooie jurk!
Omdat beide dames een verschillend postuur hebben, komt het model anders over.
Het lijkt mij een comfortabele japon om te (her)dragen.
Door toevoeging van verschillende accessoires geeft het een andere look, zoals de hoed die Mary er hier bij gekozen heeft.

Wat een leuke jurk. En ook leuk om te zien dat Mette-Marit en Mary allebei hun eigen stijl eraan geven.