Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 14 apr 50 reacties

NOS: de invulling van Prinsjesdag gaat veranderen

Prinsjesdag gaat op de schop. Dat staat althans in documenten die de NOS in handen heeft gekregen.

Het kan je haast niet zijn ontgaan: de sfeer op Prinsjesdag is veranderd. Waar vroeger het gejuich en gezang de boventoon voerde, groeit de rijtour nu steeds meer uit tot het podium voor actievoerders. Ook de chaotische strijd om een plek bij de hekken, vlak voor de balkonscêne begint, vraagt om actie.

Om de dag meer het karakter van een volksfeest te geven, wordt er volgens de NOS nu hard nagedacht over een nieuwe invulling. De openstelling van paleizen bijvoorbeeld, en een muzikaal optreden in de stallen van Noordeinde. Ook een ontmoeting tussen vorst en volk wordt gesuggereerd. Volgens de NOS gaan we komende Prinsjesdag nog niet al te veel merken van de nieuwe plannen; de invoering van Prinsjesdag 2.0 is een meerjarenplan.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
50 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zoveel mensen, zoveel meningen.
Ik begrijp de neerwaartse spiraal, voor wat de sympathie betreft voor het koningshuis.
Het lijkt of Maxima de boventoon voert. Ze lijkt de dominante factor van het huis.
Ze is “Slechts” de vrouw van.
Hoe fijn zou het zijn als ze vaker samen op pad zouden gaan.
Onze Koning is zó leuk. We zien veel te weinig van hem.
Ik begin de Koning steeds leuker te vinden dan Maxima.

Zou wel sympathiek zijn als ze uit zichzelf voorstellen om belasting te gaan betalen. Dat zou ook veel mensen voor hen innemen. Samen met meer achter de schermen beeld. Benieuwd hoe jullie dat zien.

Ik denk dat WA en zijn familie de hand in eigen boezem dienen te steken. De Scandinavische vorstenhuizen bijv staan veel dichter bij hun burgers. Zij laten inkijkjes zien in hun vakantie en paleizen. Veelal wordt een deel van hun vakantie in eigen land gevierd. Hier gaat alles in het geniep. Tegenwoordig maakt WA ook gebruik van privéjets om naar vak bestemming te gaan. Er wordt niet gezegd waar de reis met vakantie naar toegaat. En het kostenplaatje is te hoog, alles krijgt men belastingvrij. Dan de mediacode, die draagt niet bij aan sympathie. Buitenlandse bladen publiceren de foto’s wel van bijv Amalia in Madrid. Máxima is teveel een bigspender, Beatrix was op het gebied van kleding bijv een stuk bescheidener. En Máxima gaat te vaak haar boekje te buiten over politieke uitspraken zoals bijv de bitcoin en digitale identiteit. Kortom zij hebben teveel privileges, zij zijn geen verbindende factor, het kost teveel geld en wat voegen zij toe. In feite is een koningshuis achterhaald, zeker vwb erfopvolging.

Als ik bij mezelf ten rade ga waarom ik deze blog zo geweldig vind, kom ik tot de conclusie dat ik vooral van de glitter en glamour geniet. Dus van de mode en dan zijn we weer bij het uitgangspunt van deze blog. Mijn mening over het functioneren van het koningshuis wordt helaas steeds negatiever. En ik merk dat dit bij velen van ons speelt, gelet op de commentaren hieronder en eerdere blogs. De redenen zijn duidelijk en al genoeg genoemd.
Dus ik blijf wel genieten van alle pracht en praal, maar mijn hart is er niet meer bij. Best jammer

Idd erg jammer Anniek, je duidt het helder, ik vind mij er helaas zeker in.

Wellicht is er naast een tijd van komen in de nabije toekomst een tijd van gaan wat het Huis van Oranje betreft? Zo lang zit deze familie tenslotte nog niet op de troon, hopelijk leest de RVD goed mee 🤓

De azijn is klaarblijkelijk weer in de aanbieding deze week 😢

Natuur-, schoonmaak-, of kruidenazijn??🙄

Wat ik uit bijna alle commentaren hier lees over dit onderwerp is dat “verbinding” wordt gemist.
Vroeger was verbinding vanzelfsprekender via geloof, (dorps)gemeenschap, beroep enz.
Door allerlei veranderingen in de maatschappij zijn deze “verbindingen” weggevallen en dat trekt zijn wissel op onze hele samenleving. Terugdraaien gaat niet meer, veranderingen wel.
Er zal dus een nieuwe vorm gevonden moeten worden. Die nieuwe vorm zit ‘m niet in feesten, maar wel in “de ander” leren kennen en begrijpen.
Groepen uitnodigen voor gesprekken over van alles en nog wat: onderwerpen om te lachen, huilen, om van te leren, om te begrijpen, om te veranderen; dat zou meer verbinding kunnen geven. Daar zouden leden van het koninklijk huis én politiek leiding aan kunnen geven.
De vergaderzaal van de 2e kamer zou daarvoor geschikt zijn bijv. Dat is (of was) tenslotte het hart van onze democratie.
Het volk kan eindelijk zijn gal en grieven spuien zonder opstootjes en gejoel en de politiek en koninklijk huis kunnen én moeten daarvan leren en (hopelijk) zo dichter bij de samenleving komen staan.
Volgens mij hebben we daar meer aan dan foodtrucks en concerten, die niet een echt “samenleven” bevorderen.

Het “opleuken” van Prinsjesdag lijkt me geen goed idee, blijven er dan helemaal geen oude tradities meer overeind? Straks staan actievoerders in het Paleis, moet niet gekker worden! Als de insteek wordt er een Volksfeest van te maken verdwijnt mijns inziens het plechtige karakter.

Hoop toch echt dat het geen Koningsdag 2.0 wordt.
Ik heb wel even genoeg van al die festivals, en artiesten die gevraagd worden op deze dagen. Weinig origineel meer.
Verandering kan goed zijn, maar misschien toch ook wel eens kijken hoe het koningshuis zich heden ten dage presenteert.
Het is niet verkeerd maar het kan zeker beter.
Denk: vroeger was het God, Nederland en Oranje. Die drieslag is helemaal weg lijkt het. Ik kan niet in persoonlijke harten kijken maar betrokkenheid bij enig geestelijk c.q. kerkelijk gebeuren in welke vorm dan ook daar is weinig meer van te merken.Wat dat betreft geven de Britten, Zweden, Belgen, Noren, Denen toch wel andere voorbeelden. Het lijkt wel of in Nederland enige geloofsverbondenheid niet meer getoond of gezien mag worden.Dat is ook niet zonder consequenties, en daarmee haken o.a. ook de meer traditiegetrouwe oranje fans steeds meer af. Dat merk ik ook bij mijzelf en in mijn eigen omgeving.We zien steeds meer de ‘jet-set’ kant; veel mensen vinden dat jammer. En het feit dat we de drie prinsessen nauwelijks zien werkt echt niet mee. Een keer aanwezig zijn bij Prinsjesdag is echt niet meer genoeg. het krampachtig vasthouden aan de persoonlijke vrijheid van alle vijf leden: ja, dat kan, maar kies dan toch maar een ander beroep zou ik zeggen.

Mooi omschreven en grotendeels met u eens, zeker wat betreft het laatste over de prinsessen en persoonlijke vrijheid.
Ik zie ook de parallel tussen het verdwijnen van de verbondenheid en afname van het geloof. Hoewel ik zelf atheïste ben.

In heel grote lijnen eens met u.

Ook ik zou het jammer vinden als Prinsjesdag zijn statigheid verliest. Inderdaad hebben wij al niet veel daarvan meer over, zoals ik in een andere reactie hieronder ook lees, zeker in vergelijking met Engeland.
Relschoppers en niet-Koningshuisgezinden zullen ook op een andere manier de boel weer kunnen verstoren.
Wel begrijpelijk dat Prinsjesdag voor het Koningshuis zelf minder leuk is geworden, met de veranderde sfeer, protesten en het boe-geroep.

Deze pogingen om Prinsjesdag te verhippen komen op mij potsierlijk over. Ben het eens met de commentaren hieronder. Laat Prinsjesdag zijn waardigheid behouden en begin eens bij jezelf. Maar dan heb ik het niet alleen over het koningshuis maar ook over de politici. Wat dit land nodig heeft zijn integere politici die het goede voorbeeld geven door elkaar fatsoenlijk te behandelen. Je kunt wel een keer per jaar een net pakkie aantrekken, maar dat helpt niet als de rest van het jaar ruwe taal en desinformatie de boventoon voeren.

Helemaal mee eens.

Ik denk dat we de tijd niet meer terug kunnen draaien.
Een andere programmering zal doelbewuste actievoerders, demonstranten en relschoppers echt niet weerhouden om onrust te creëren.
Ik ben bang dat dit helaas niet alleen voor Prinsjesdag zal gelden, maar ook Koningsdag, Dodenherdenking enz. meer en meer doelwit zullen vormen voor dergelijke praktijken.
Onze samenleving verruwt en dat maakt meer kapot dan je lief is.
Prinsjesdag moet naar mijn mening geen volksfeest worden.
Vergeleken met Engeland hebben wij weinig pracht en praal meer overgehouden, maar het beetje dat er nog is moeten we koesteren en proberen te behouden én, niet te vergeten, beschermen.
Ordemaatregelen en veiligheid, handhaving en bewaking….laat men daar vooral in investeren.
Ik zou iedereen, in welke hoedanigheid ook, op willen roepen om respect op te brengen voor elkaar en tijd en plaats te weten voor de uiting van meningsvrijheid.

Ik sluit me aan bij de vele reacties hieronder, ajb zeg geen tweede Koningsdag. Ze (RVD + Oranjes?) zullen wellicht denken ‘geef het volk brood en spelen’ en dan zijn ze wel weer een tijdje zoet, te zot voor woorden. 😏
Maak verbinding met het land en de mensen majesteit, met het echte leven, dan kan de monarchie wellicht weer een tijdje voort want anders vrees ik ….

……anders vrees ik dat het over niet al te lange tijd afgelopen is met het koningshuis. Ja, dat denk ik ook. Het tij is best te keren maar dan moet er wel hard gewerkt worden en privé en eigen leuke dingen zouden wat minder voorrang moeten hebben. En anders…ja, stop er dan maar mee.

👍

Helemaal met je eens!

Brood en spelen : zo dacht ik ook bij het neerschrijven van mijn reactie deze morgen…. onderschrijf uw commentaar volledig ….

Ja ze moeten wel maar volgens mij een tikkie te laat. Ze hebben het ook een beetje over zichzelf afgeroepen. Nooit eens spontane foto’s, nooit eens de meiden ergens mee naar toe nemen altijd zooo “beschermend” geweest, een beetje té als je het mij vraagt. Dan creeër je ook wel “afstand”. Daarbij is er ook veel veranderd. Niets blijft zoals het is, alles veranderd maar met het koningshuis gaat het wel heel rap gezien vorige jaar met de balkon scène. Maar een volksfeest, nee alsjeblieft zeg dan is echt het beetje grandeur wat er nog is van deze dag weg.

Het weghouden van de prinsessen is absoluut een verkeerde keuze geweest, ik heb dat ook nooit begrepen, hoe leer je iemand kennen en waarderen die je bijna nooit ziet?
We hoeven echt niet wekelijks iets te zien, maar nu zagen/ zien we bijna nooit iets.
En de luxe levenstijl doet ook geen goed.
Als ik dan, zoals afgelopen week, lees dat Maxima zooooo zuinig is, de shampoo fles op de kop zet om het allerlaatste eruit te halen.
Dat de restjes van de overgebleven maaltijd de volgende dag wordt opgemaakt, zulke uitspraken komen niet geloofwaardig over.
Maar ik hoop dat ze goede andere keuzes gaan maken , en ze weer gewaardeerd en geliefd worden .

👍🏻

Mooi gezegd en je hebt mijn inziens helemaal gelijk. Ik denk persoonlijk dat veel mensen het koningshuis links laten liggen omdat ze totaal geen binding hebben met bevolking. Leven duur en schermen zich af. En door de dure tijden voor bevolking zet dat veel kwaad bloed.

Ik begrijp dat de Oranjes verandering willen, het gebeuren van de laatste keer willen we niet nog eens, afschuwelijk en minderwaardig.
Maar ik hoop oprecht dat het wel een bijzondere en heel speciale dag blijft met alle grandeur die daarbij hoort, koetsen, hoeden , uniformen.
Alsjeblieft geen volksfeest, maar echt in Oranje sfeer
Nodig zelf mensen , verenigingen, , bedrijven, scholen uit, maak het aantrekkelijk en makkelijk om te komen .
Laat ook het koningspaar aan geven wie ze graag uit willen nodigen,mensen en groepen die zelf niet zo snel en makkelijk kunnen komen
Maar maak er geen bier drinkende en hossende dag van.
Laat het een stijlvolle en waardige gebeurtenis blijven.

Oh nee, geen volksfeest van maken, slecht plan. Vraag me af wie dit bedacht heeft, de familie met de RVD denk ik zo. Als inwoner van Den Haag weet ik hoeveel tijd, geld en zinzet van politie en vele anderen hiermee gemoeid is en hoe de veiligheidsmaatregelen de laatste jaren al absurd zijn aangescherpt. Om in deze woelige tijden juist dit evenement te willen veranderen is voor mij onbegrijpelijk. Als het PR beleid van de Oranjes op de schop moet begin dat eerst eens ‘dichtbij huis’, wees meer zichtbaar en maak gestes die er werkelijk toe doen, zoals bijvoorbeeld Kroondomein Het Loo het gehele jaar open stellen, ga als koningspaar veel meer samen op stap, iedere maand een dag naar een andere provincie het hele jaar door. Wees ook (samen) zichtbaar tijdens belangrijke momenten (feestdagen) van alle religieuze stromingen, kortom ga voor een bredere scope op allerlei gebied in de Nederlandse samenleving. Voor mijn gevoel hangt de familie van Oranje steeds meer ‘als los zand aan elkaar’.

helemaal eens

Heel goed gezegd Catherine!
Hoop dat ze je ideeën lezen in Den Haag.

Kan uw commentaren volgen …..

Last edited 1 maand geleden by maribrune

🎯 Catherine

PK, dank je wel.

Er moet zeker iets veranderen, maar een volksfeest à la koningsdag lijkt mij niet de juiste weg. Het mag van mij wel wat statiger, juist om deze dag van koningsdag te onderscheiden. Maar je kan heel het programma nu wel op de schop gooien, ook de familie zal zich eens moeten bezinnen hoe zij weer aan populariteit kunnen winnen.

Oh wat lastig om een andere aanpak te bedenken. De lege tribunes en t boe-geroep waren vreselijk. Was eigenlijk van plan om dit najaar te gaan en jullie op te roepen ook te komen 😀

De tijden veranderen. Als rijksambtenaar kreeg je een lange lunchpauze om te gaan zwaaien. Dat was destijds fijn omdat je strak in de werkuren zat. Tegenwoordig veel flexibeler. En schoolkinderen kregen vrij om te zwaaien Dat is denk ik ook niet meer.
En ER hebben hun plannen denk ik alweer gereed…

Het weghalen van de tribunes is stap 1.
En daarna ..even op kauwen.
Als de jurken maar blijven…

Dit waren geen mensen van ER, maar omgedraaide vlaggen.

ER was niet bij de route, die blokkeerden alleen de A12, en bij die blokkades houden ze altijd ruimte voor de hulpdiensten. Dit zijn heel vreedzame demonstraties die alleen vragen om het stoppen van de fossiele subsidies aan grootmachten. Geen geweld, de wegzitters krijgen ook de instructie om zich geweldloos te laten afvoeren. Maar helaas zitten er ook andere actievoerders tussen van andere groepen die zich hier niet aan houden.

🕊️🌍🌱

Ja inderdaad Marja en Louisa, ER was niet in t centrum.

Prima als ze de invulling opnieuw onder de loep nemen een aanpassen aan de huidige tijd. Maar koets, galajurken, paarden en uniformen horen er wel bij. Als je alle franje uit het leven haalt, wordt het ook saai.
Het zal balanceren worden. Ik associeert Prinsjesdag niet met een volksfeest waarin een festivalsfeer moet worden gecreëerd. Het moet geen tweede koningsdag worden. Activiteiten die een relatie hebben met de grondwet en democratie, en contact tussen parlement en burgers juich ik wel toe.
Verder is de maatschappij veranderd en zullen de mensen die nu menen te moeten protesteren bij de balkonscène hierdoor niet weg blijven.

👍🏻👏

Prima verwoord!

Dat het programma kan veranderen , daar ben ik het wel mee eens. Het zou wel meer van deze tijd mogen. Zelfs de koets zou van mij in de koninklijke stallen mogen blijven. En dan niet vanwege de ophef die erover geweest is(of nog steeds is) maar een open auto zou meer in deze tijd passen.
Het openen van de paleizen vind ik een prima idee, maar dat zou in de vakantieperiodes kunnen, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.

Elke donderdag komen de nieuwe ambassadeurs ook hun geloofsbrieven aanbieden per koets, altijd een heel mooi gezicht, iedereen blijft toch even staan kijken.

Het programma kan worden aangepast, ik ben daar wel voor, het is nu allemaal alleen maar formeel en afstandelijk, maar hoe houdt je actievoerders tegen? In Nederland is vrijheid van meningsuiting.

De aanwezigheid van de koning voor de opening van het parlementaire jaar is mi nr engels model want ten gronde is het een louter politieke aangelegenheid waar weliswaar de koning het staatshoofd van het land is. De koning leest ook voor wat de premier in grote lijnen uitschrijft .
Paleizen openen op die dag is mi ook niet zo evident gezien er al gewerkt wordt…. het open stellen van paleizen in andere landen gebeurt meestal in de vakantieperiodes
Een open koets omwille van de veiligheid lijkt me ook al niet vanzelfsprekend ……
Het wordt nog een moeilijke oefening …

Als de sfeer de afgelopen jaren zo verminderd, of zelfs naar is geworden ligt dat dan aan het politieke klimaat? Aangezien het in essentie om een politieke aangelegenheid gaat lijkt het me wel een hele evenwichtsoefening om er ook een volksfeest van te maken. Even lastig combineerbaar als een galajurk en een hoed 🙂

Lijkt mij ook.

Dat hoop ik ook! 🤞🏻