Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 26 mrt 6 reacties

Nog even over de bijzondere kandelabers in Paleis Noordeinde

Het is je vast weleens opgevallen: in de Grote balzaal van Paleis Noordeinde staan acht bijzondere kandelabers. Onlangs kreeg ik de vraag waar ze vandaan komen, dus hierbij het antwoord.

Voor je nu denkt wie-wat-waar: kandelabers zijn kandelaars van formaat. Doorgaans rijk versierd en voorzien van meerdere armen. Op de foto hieronder heb ik ze omcirkeld.

Dat ze in de Grote balzaal van Paleis Noordeinde staan, is geen toeval. De ruimte bevindt zich in het hart van het paleis en heeft om die reden geen ramen. Voor een lichte balzaal is er dus heel wat verlichting nodig. De wanden met stucmarmer (scagliola) spelen daar slim op in, want door de glans weerkaatsen ze het licht.

PPE/Van Emst

Naar allerlei verlichting aan plafond en wand, staan er in de Grote Balzaal dus ook acht kandelabers. Het jaartal waarin ze besteld zijn, heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Wel weet ik dat Willem ll ze bij Denière bestelde voor zijn paleis in Brussel. Na de Belgische Opstand kwamen ze naar Nederland. Daar kwamen ze ook goed van pas, want Willem ll liet aan zijn woonpaleis (Kneuterdijk) een nieuwe, Gotische Zaal bouwen om zijn enorme kunstcollectie onder te brengen. Op een schilderij van Huib van Bove zien we zes van de acht verguld bronzen kandelabers staan.

Tegenwoordig staan de acht kandelabers in de Grote Balzaal van Noordeinde. Het lijkt wel alsof ze er speciaal voor zijn gemaakt.

PPE/Van Katwijk
PPE/Nieboer

De Grote Balzaal voor de brand van 1948:

© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In mijn mailbox heb ik nog enkele lezersvragen staan. Heb je nog geen antwoord op jouw vraag gekregen? Dan is de kans groot dat die binnenkort volgt. Heb je nog geen vraag ingediend en ben je ergens wel benieuwd naar? Klim gerust in de pen!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
6 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een grote dingen zijn dat, ook heel zwaar denk ik. Ze staan daar prachtig in de hele entourage.

Super mooi. Echte Koninklijke allure!

Hele mooie grote kandelabers. Ik vind de grote balzaal van paleis Noordeinde erg mooi. Helemaal als er een diner gehouden wordt. Mooie kroonluchters, wandlampen en kandelabers. Mooie warme verlichting. Dit in tegenstelling tot de burgerzaal in het paleis op De Dam. Groot, kaal, koud, wit, wit licht en een vreselijke akoestiek. Ik mis in beide zalen de gordijnen en vitrage. Dit zou al een hele verbetering zijn. Wat betreft de burgerzaal: weer terug naar 8 kroonluchters, wandlampen weer terug, gordijnen terug en de grote 4 openingen naar de galerijen weer met schotten en deuren dichtmaken, warme verlichting. Kleur van de gordijnen, stoelen en vloerkleed in de zelfde kleuren en/of materialen. En bij de grote ingangen 8 kandelabers plaatsen.

Prachtig, deze kandelabers!
Echt koninklijk voor een paleis.
Daar komen ze helemaal tot hun recht.
Leuk, met deze achtergrondinformatie voor ons erbij.

Zoooo, wat mooi. Josine, dank voor de achtergrondinformatie.

Inderdaad Josine, of ze voor deze Grote Balzaal gemaakt zijn. Heel bijzonder.