Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 17 jul 43 reacties

Nog even over de (adellijke) vrienden van Willem-Alexander en Máxima

Toen ik vanmiddag mijn mailbox opende, zag ik tot mijn grote verbazing dat de bezoekers van Modekoningin Máxima blijkbaar erg geinteresseerd zijn in het bruidspaar van dit weekend. Daarom nu online: een blog over de prinselijke en adellijke vrienden van Willem-Alexander en Máxima.

Voor wie denkt: waar gaat dit over? Máxima en Amalia waren zaterdag in Oostenrijk bij het huwelijk van Prins Ferdinand zu Schwarzenberg en Marie Friling. Prins Ferdinand zu Schwarzenberg is volgens de website Royal Musing de zoon van Prince Friedrich Karl Joseph Johannes van Nepomuk Antonius Bartholomäus Felix Judas Thaddäus Conrad van Parzham. Een flinke mond vol, maar de komst van de Oranjes heeft alles te maken met de bruid. Marie Friling is namelijk de dochter van Antoine Friling. Misschien zegt die naam je niets, maar Antoine Friling is de peetvader van prinses Ariane en ook een goede vriend van koning Willem-Alexander.

RVD/Jeroen van der Meyde

Voor wie graag kiekjes ziet van het bruidspaar:

Nog een huwelijk
Vorig jaar waren Willem-Alexander en Máxima ook al aanwezig bij een bruiloft op stand. Philipp Eisl en Gravin Tatjana zu Waldburg-Zeil-Hohenems gaven elkaar toen het Jawoord. Misschien komen deze namen je niet bekend voor, maar de ouders van de bruid behoren tot de vriendenkring van het koningspaar. Een jonger zusje van de bruid is het petekind van Willem-Alexander en was om die reden ook bruidskindje op 02-02-2002.

RVD

Nog een bewijs dat de familie dik is met de Oranjes: het jongste zusje van de bruid is vernoemd naar Máxima. 

Nog een bruidsmeisje
Het andere bruidsmeisje dat hierboven te zien is, betreft prinses Pauline zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein. Het vroegere vorstelijke geslacht onderhoudt zulke goede contacten met de Oranjes, dat de koning 10 dagen na zijn inhuldiging naar Duitsland afreisde voor de belijdenis van Pauline.

Op vakantie
Begin juni 2018 was het koningspaar eveneens in Duitsland, maar dit keer voor een gezellig onderonsje met graaf Marcus von Oeynhausen-Sierstorpff en zijn vrouw, gravin Annabelle. De twee hebben een luxe welness-centrum bij Driburg. Uit een foto die is uitgelekt en hier niet gepubliceerd mag worden, is te zien dat Willem-Alexander en Máxima dat weekend ook optrekken met barones Julia von Jenisch en haar zonen Ferdinand en Philipp. Ook graaf Von Dürkheim Montmartin heeft zich aan het gezelschap toegevoegd.

In de lucht
Kijken we naar de adellijke vrienden in eigen land, dan kom ik bijvoorbeeld uit bij de Hongaarse familie Jankovich de Jeszenice, die in 1976 werd ingelijfd in de Nederlandse adel. Jonkvrouwe Alexandra Jankovich de Jeszenice is een vriendin van Máxima. Misschien ken je haar naam omdat ze peetmoeder van prinses Alexia is óf van de website die Ma’xima en Alexandra in 2022 lanceerden voor Oekraïense vluchtelingen.

RVD/Van der Meyde

Tijo baron Collot d’Escury behoort tot de familie Collot d’Escury: een Frans geslacht dat tot de Nederlandse adel behoort. Op 02-02-02 was hij een van de getuigen van prins Willem-Alexander en in 2007 kregen we hem ook te zien tijdens de doop van prinses Ariane. Tijo baron Collot d’Escury is namelijk de peetvader van de prinses.

En ach ja, er zijn nog veel meer klinkende namen te noemen natuurlijk. Wil je er graag een aan het lijstje toevoegen? Post het in een reactie en we breiden de vriendenkring van de koning gewoon uit 😉


Volgen
Laat het mij weten wanneer er
43 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

.

Last edited 11 maanden geleden by EvanYounique

Is het niet zo dat de adellijke vrienden van het koningspaar enkel door Willem Alexander werden ‘aangebracht’ ? Kende Máxima vóór haar huwelijk wel mensen uit de adel ?

Ik denk dat de contacten oorspronkelijk van de Oranjes af komen en dat Maxima “ingetrouwd” is. Wel leuk om te lezen dat dat in Nederland en Duitsland allemaal wat gemakkelijker/gemoedelijker gaat. Als ik soms lees hoe moeilijk Catharine het heeft gehad met de aristocratische vrienden van William, dan lijkt dat toch wel een groot verschil.

Last edited 11 maanden geleden by Ingemariet

Wat een interessante blog over de high society. Ze staan zo dicht bij de royals en je hoort er bijna nooit iets over. Dus daarom des te interessant om er meer over te lezen. Inderdaad leuk dat Máxima zo is opgenomen in deze kring en daar ook heel natuurlijk mee omgaat. De een noemt het aandacht vragen, maar ik denk persoonlijk dat Máxima helemaal haar draai heeft gevonden in deze kringen. Over de vriendschappen met de bakker en de slager durf ik geen uitspraken te doen, maar weet wel dat Máxima op de basisschool ook gewoon haar taken deed als pleinmoeder en luizenmoeder. En er is toch een interieur styliste waar ze heel goed bevriend mee is….Mariska Dietz. Volgens mij wel vermogend maar geen adel

Mariska dietz is ook niet zomaar iemand maar wel de echtgenote van theo dietz ofte een goede vriend van de koning.

Jawel, maar Theo Dietz is een zakenman, geen adel…toch??

Wij noemen zoiets altijd,” Ons kent Ons “

Twee peetvaders? Ariane boft maar 😉

Wellicht een gekke vraag, maar bevinden zich onder hun “vrienden” ook nog gewone mensen, ik bedoel dus zonder titels? Wellicht is de eigenaar van de plaatselijke slijterij of de fietsenmaker een close-friend die wel eens een bakkie op het paleis komt halen?? Beetje benauwend als het alleen maar vrienden met titels zijn toch? Een bepaald “clubje”?

Rene Froger en zijn vrouw zijn toch ook goede vrienden van de koning. Oké, wel celebrities, maar zeer zeker geen adel.

Zij poneren zichzelf een beetje in die hoek, zelfde geldt voor Richard Krajicek met zijn vrouw Daphne Dekkers en Reinout Oerlemans en zijn wielrennersvrouw die nu een puissant leven in de US leiden. Maar zij zullen nooit tot de “inner circle” behoren. Ik heb Máxima ect nog nooit op éên van hun huwelijken, geboortedoop ect gezien.

Last edited 11 maanden geleden by Jacqueline

Is dat echt zo?

Ik vind dat niet zo’n gekke vraag. Sterker nog ik denk dat het heel verstandig zou zijn als ze een aantal niet-adellijke of -steenrijke vrienden of goede kennissen zouden hebben. Daarmee houd je toch veel meer voeling met wat er echt gebeurd met de ‘gewone’ mensen in Nederland. Door dat soort contacten voorkom je ook wat sneller de, hoe zal ik het zeggen, ‘domme fouten’. In de levens van vrienden (of goede kennissen) kun je je inleven, je weet waar ze mee worstelen; banen, betaalbare kinderopvang, financiën, etc. Dan wordt het ook echt zichtbaar in plaats van statistieken in een dossier. Ik denk dat niet een van het bovengenoemde groepje in een conversatie opmerkt dat ze hun fitness-abonnement hebben moeten opzeggen om de boodschappen te kunnen betalen of dat de kinderen niet meer naar een sportclub kunnen i.v.m. de energierekening. En daar hebben toch veel mensen in Nederland momenteel mee te maken. Ach, laat ik de feestvreugde niet bederven. Leuke blog, Josine. Een beetje dieper en wat breder, zo naast alle heerlijke mode. Zo leren we weer wat meer over ons Koningshuis.

Ik zie het helemaal voor me, enkele fietsen bij Huis ten Bosch gestald van een groepje vriendinnen, die ff op de koffie komen ..
Zou heel leuk zijn, maar geloven doe ik het niet hoor, ik denk echt dat zoiets alleen is weggelegd voor een geselecteerd groepje .
En eigenlijk snap ik dat ook wel .

Ik ergens ook wel hoor, maar het is wel een beetje “eng” leventje, ik bedoel dus uitermate kleine kring en je elkaar steeds weer tegen komt op de party’s het zijn natuurlijk iedere keer dezelfde die op de feestjes komen. Het lijkt mij dat je op een gegeven moment wel uitgekletst bent toch?! Een leven inderdaad in een kooitje. Nee zou absoluut niét met ze willen ruilen. Was het niet Juliana die hier ook zo’n moeite mee had? Zij wilde zo graag een “gewone mevrouw” zijn.

Ik weet niet hoe groot jouw kring is, maar ik heb hier op de foto’s al meer vrienden gezien dan ik zelf heb. En die zie ik dus ook op elk feestje en gelegenheid. Zo gek is dit niet. Alleen de mensen zijn anders, ze hebben veul langere namen vooral.

Met hun bezoeken in t land bij heel veel verschillende organisaties (dus niet de officiële openingen en jubilea) ontmoeten ze een variëteit aan mensen waar hedendaagse problemen worden gedeeld.

Klopt helemaal hoor, maar die behoren toch niet tot hun (adelijke) vrindenkring? Daarbij denk ik niet dat ze met deze mensen hun persoonlijk levenservaringen delen. Dat zijn uiteraard heel andere gesprekken, zakelijke en vaak ook een soort van klaargemaakte korte gesprekjes, heel anders dan die je met je royal, adelijke vrienden onder het genot van een glaasje bubbels deelt. Juist omdat ze een uitzonderlijke positie bekleden, boven en openlijk boven partijen behoren te staan komt er weinig over hun privé naar buiten en moeten ze altijd opletten met wat ze zeggen en doen. Meer dan wij zeg maar. Bij hun is het meteen wereld nieuws, zij hebben een voorbeeld functie wordt dan gezegd. De enigen bij wie ze zich dan veilig kunnen voelen zijn mensen die in het zelfde “schuitje” zitten. En daar zijn er niet veel van, en dat bedoel ik met een “eng” benauwend leventje.

Last edited 11 maanden geleden by Jacqueline

Heel leuk om te lezen allemaal! Sla meteen aan het Google naar stambomen.

Jonkheer Michiel Alting von Geusau en zijn vrouw Monika Alting von Geusau-Von Perjés Dömölky, hun zoon was een van de bruidsjonkers en zijn bevriend met het koningspaar. De jonkheer is beschermheer van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden, waar ik dan weer spelend lid ben. Hele leuke en betrokken mensen! 😊

Jonkvrouwe Alexandra Jankovich de Jeszenice lijkt op die foto waar ze dat groene pakje draagt erg op Jacky Kennedy. Mooi om meer te weten over de adelijke connecties van de Oranjes.

Dank Josine voor deze toelichting van relaties.
Ja eens met Elisah.

Wat mij altijd weer opvalt is hoe Maxima is opgenomen in koningshuizen en adellijke familie,s.
Als je beelden ziet zijn er altijd leuke en spontane contact momenten .
Nu bij deze familie ook weer, leuk en gezellig .

Ja Elisah, mooi opgemerkt!
Maxima weet zich, naar mijn gevoel, op een natuurlijke wijze soepel te bewegen tussen zowel de gewone burgers als ook in koninklijke, adelijke kringen.
Haar sleutelwoorden hiervoor zou ik omschrijven als spontaniteit, hartelijkheid, bewogenheid, gedrevenheid en oprecht getoonde belangstelling.
Ik denk dat de opname in “hogere” kringen dan weinig moeite kost en spontaan tot stand komt.

Ach, hou toch op zeg. Er zijn nog andere foto’s van dat feest van gisteren of wanneer was dat, waarop duidelijk te zien is dat ze weer het hoogste woord heeft. Ik noem dat geen spontaniteit maar eerder brutaliteit.

Je hebt introvert en extravert, Maxima behoort bij de laatste groep maar daarom mag en kan dit nog geen brutaliteit worden genoemd.
Bij brutaliteit denk ik aan iets heel anders .!!!

Misschien is brutaliteit niet het juiste woord, dat klopt, laat ik het dan op onfatsoenlijk houden. In elk geval totaaal niet koninklijk en ladylike.

Hoi Difan,
Wat ben je negatief over Maxima.
Ten eerste is WA niet gevallen op een introverte Maxima, ik denk dat haar spontaniteit en extroverte karakter hem juist aantrok.
Ten tweede horen vrouwen niet introvert te zijn (als dat hun karakter niet is), ook adelijke of koninklijke vrouwen niet.
Gelukkig lijkt het erop dat je nu (zowel als vrouw of als man) gewoon mag zijn wie je bent, met wel een pak aan goede manieren, maar ik heb Maxima nog nooit kunnen betrappen op geen goede manieren te hebben.
De foto’s van de bruiloft waar Maxima en Amalia waren laten een heel spontane, breeduit lachende extroverte bruid zien (iets wat vroeger dus niet kon). En die bruid komt uit een oud adelijk geslacht.
Ten derde blijkt wel dat de andere adel Maxima graag ziet, anders zouden ze niet met haar omgaan.
Ik denk dat veel van hen blij zijn met zo’n frisse, spontane Latina in hun midden. Net zoals WA dat is.

In je eerste punt staat “ik denk…” dat is al een valse aanname. Ken je de man persoonlijk? En het derde punt, come on… iedereen wil graag met Máxima omgaan; op een selfie met Máxima, of Catherine, of kroonprinses Mary offfuhh… roept u maarrrr…. Zoveel koningen en koninginnen zijn er niet dusss… heeft in mijn ogen helemaal niets te maken met het zogenaamde “andere adel” 🤭, eerder van kijk ik ga met een koningin om. Zo is het namelijk ook in de oude andere adel, of zoals Jort Kelder zegt: oud geld 😉.

Last edited 11 maanden geleden by Jacqueline

Ik ken onze koning niet persoonlijk, maar dat is wat er uit zijn verhalen over hun (Wa en Maxima) begintijd valt op te maken.
En als je iets van de adel zou weten (je haalt zelf Jort Kelder en zijn programma’s aan), dan zou je ook kunnen weten dat ze niets te maken willen hebben met mensen die niet “bij hen passen”.
Dat adel graag met adel omgaat is daarom ook niet vreemd.

Even een correctie: ik haal Jort Kelder en zijn huidige reclame aan, iets met een loterij ofzo? Zijn programma’s zijn mij onbekend. En zou Juliana geen adelijke bloed hebben gehad? Hoe zit dat dan? Zij was juist heel anders volgens sommige geschiedschrijvers, Maar goed ik wil er verder niet zo op ingaan, vond het alleen interessant dat ik in ieder geval ging denken dat je een persoonlijke adelijke vriendin wellicht van het koningspaar was. Excuses.

Last edited 11 maanden geleden by Jacqueline

Hoi Roos, helaas zijn er hier geen smilies beschikbaar anders zou ik een flink aantal kotsende smilies gepost hebben. Sorry, ik kan echt niks met dat gedweep. Dit is mijn laatste reactie. Ik ga verder hier niet meer op reageren. Ik denk er het mijne van. En dat mag.

Dat mag en kotsende emoji’s zijn gewoon te gebruiken hoor, maar niet erg ladylike😈

Liever niet zo ladylike (ik ben tenslotte ook geen royal/koningin) dan een blinde fangirl. 🙂

Liever een fangirl dan een hater

Wat fijn Roos, dat je deze reactie hebt gegeven.
Ik onderschrijf het graag.
En ik denk zomaar, dat adelijke en koninklijke families bestaan uit gewone mensen, die weliswaar (net zoals wij) geacht worden rekening te houden met fatsoen, normen en waarden, maar gelukkig ook zichzelf mogen zijn, introvert en extravert. En ik ken Maxima niet persoonlijk hoor maar durf toch gerust te zeggen dat ik zeker geloof dat zij even gemakkelijk omgaat met de wat meer in zichzelf gekeerde mensen als met de spontane groep, zonder aanzien des persoons. En wat kan een gulle lach en wat humor soms het ijs doen breken en een voorzet vormen voor verder contact en gesprek.

Dank je Lieske, moest me echt van het hart.

Dank je wel Josine. Ben het helemaal met je eens.

Bij koninklijk denk ik idd ook eerder aan ingetogen , en niet aan hard praten of / of luid lachen .

Mooi verwoord Lieske

Wat een leuk blog. Leuk om ook de foto’s van het bruidspaar te zien. Echt een bruiloft met koninklijke allure!
En die namen… je zult maar baby zijn en zo’n hele rits hebben..

Wat een schitterende namen allemaal 😃