"Kijk, daar komt de aap uit de mouw." De bekende Nederlandse spreuk omschrijft goed mijn gevoel toen ik voor de hoedenserie van prinses Beatrix door het grote archief van GahetNa bladerde. Bij veel mensen leeft namelijk het beeld dat koningin Máxima de eerste Nederlandse prinses was en koningin is die mouwloze kleding draagt tijdens officiele bezoeken. We hebben er in het verleden heftig over gediscussieerd of dit gepast zou zijn voor een royal, en meermaals werd er dan ook verwezen naar de kleding van Beatrix mét mouwen. Toch klopt het beeld niet dat prinses Beatrix haar armen altijd heeft bedekt. In de jaren zestig en zeventig droeg zij inderdaad voornamelijk complets en mantelpakjes met lange mouwen, maar ook -veelal monochrome- jurkjes zonder mouw kwamen veelvuldig in beeld. En wat te denken van alle strapless avondjurken van Beatrix? In de tweede helft van 1980 droeg de koningin zelfs nog japonnen met spaghettibandjes. Bij deze is er dus weer een misverstand uit de lucht en daarmee ook de arm -uh, aap- uit de mouw. 

En ook Beatrix was destijds geen uitzondering. Juliana droeg zelfs tot op hoge leeftijd mouwloze avondjurken. 

Foto's met dank aan:

Gahetna.nl/Rob Mieremet, Joop van Bilsen, Max Koot en RVD 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Gerdien

Gerdien

maandag 19 sep 2016 - 20:01

Met mouwloos is niets mis mee. Net wat anderen aangeven, het moet passen bij de gelegenheid en bij het weer. En niet te vergeten bij de leeftijd. Boven een bepaalde leeftijd vind ik het minder charmant.

afbeelding van Mieke 47

Mieke 47

maandag 19 sep 2016 - 19:53

Ook Koningin Elizabeth droeg vroeger mouwloze jurken. Daar is volgens mij ook niets mis mee, maar het moet wel passen bij de gelegenheid èn vooral ook het weer ...

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 19 sep 2016 - 16:49

Ik zie mijn moeder ook op veel foto's van vroeger met blote bovenarmen dus ik denk dat t toch een mode-ding is en vervolgens eigen voorkeur.
De foto van Beatrix met babyzoon en parelketting op mouwloze jurk staat haar heel goed!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 19 sep 2016 - 16:43

Super mooi die mouwloze kleding van Beatrix en Máxima. Bij Juliana vind ik het wat minder mooi, maar dat ligt meer aan het model van de jurk. Wat zag Beatrix en toch mooi uit in de 60 er en begin 70 er jaren! Leuk dat Máxima ook voor die retro stijl kiest.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

maandag 19 sep 2016 - 12:03

Leuke blog en wat een mooie foto's, bedankt Josine! Ik heb mouwloze kleding nooit typisch Maxima gevonden, het enige wat ik vreemd vind dat Maxima vaak mouwloze kleding draagt als het zo koud is.

afbeelding van Els

Els

maandag 19 sep 2016 - 13:19

Precies, de mouwloze japonnen in de kou, ik krijg er zelf rillingen van. Maar tegenwoordig gebruikt ze toch wel erg veel een vestje erover heen, dus misschien heeft de kou toch een beetje toegeslagen bij latina Maxima!

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 19 sep 2016 - 15:50

Of de nierbekkenontsteking is niet goed bevallen ;)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 19 sep 2016 - 16:20

Dat zal het vast zijn ;).

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?